budaivarbontas.JPGfotó: Németh Anikó

 

Egy olvasónk küldte a fenti képet, és időközben az Index tudósítója is kiment ma délelőtt a helyszínre, ahol a  szakik légkalapáccsal bontották a várfalat.

budaivárindex.jpgFotó: Bődey János/Index

Van valakinek érdemi infója, hogy kiért/miért bontanak?

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest bontás budai vár i. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr896222997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Milán Bp · http://htcdesire.blog.hu 2014.05.28. 13:05:39

Hát puszta kézzel nehéz lenne:)

Nanenáné 2014.05.28. 17:42:52

@Milán Bp: Nem bontanak, hanem mélygarázst építenek. Ehhez sajnos kicsi a hely, ezért a várat elbontják.

Rákóczi Gergely 2014.05.28. 20:46:50

Kedves urbanisták.
A budai vár említett területén már jó ideje folynak munkálatok, a képen látható daru is már legalább 1 éve ott áll. (gugli maps 2013 nyári fotón már szerepel)
A megcélzott falszakasz alapja középkori eredetű, az 1950'-es évek során folyt feltárások is érinteték a területet, s Gerevich László a "Nyugai, ún. Hosszú-fal"-ként azonosította a vár legkülső nyugati védműveként a XV. században emelt falszakaszt. A képen a Karakas-pasa tornya látható. Ez török kori (16.sz.-i) építmény, az ún. Északi (Koldus) kapuval áttört legkülső várfalba csatlakozik. A Hallart-féle 1686-os metszeten is látható az 5 nyugati pillérrel megtámasztott falszakasz, végén egy alul henger, felső szintjén poligonális kiképzésű bástyaszerű saroktorony (ekkor a toronysisak hiányzott, s a szakasz belső oldalán egy mecset állott). torony és a hozzá csatlakozó nyugati hosszúfal a Haüy féle metszeten is látható(1687).
Maga a nyugati zárófal felépülése a Mátyás-korra tehető (XV. sz. 2. fele), a hozzá csatolt saroktorony nélkül, de ún. ambulacrum-mal, azaz védőfolyosóval. Ez a belső nyugati várfal konzolai alapján 4 m széles lehetett, a várfal külső homlokzatára 1.5 m-rel kiülő gyilokjáró folyosóval. A képen látható torony csak 1620 körül került a védelmi rendszerbe, ekkor építette ugyanis Karakas Mehmed pasa. A torony környékét 1991-ben kutatta Magyar Károly régész.

Dobó Géza · http://urbanista.blog.hu 2014.05.28. 21:05:10

@Rákóczi Gergely:
Köszönöm szépen kommentedet, amit egy különálló, új posztba tettem ki. Ott feltettem néhány kérdést, ha esetleg azokra is tudsz válaszolni, azt megköszönném.
süti beállítások módosítása