Mini_garzonlakas_tulajdonjoga_Mini_Aron_csak_2_25m_9003580439[1].jpgHálás téma a legkisebb és legolcsóbb lakások vadászata, mi is megtettük már párszor. Azt hiszem a rekord 6 négyzetméterest, amit még négy éve lőttünk, nem nagyon múlja felül (alul?) semmi. Nos most a Jófogás dobott ki egy sajtóközleményt rekord kicsi kecóiról (tök véletlenül pont ma, amikor a legnagyobb eladó amcsi ingatlanokról is kijött egy poszt).

Igaz, a Jófogás garzonjai nem ennyire minik, viszont baromi olcsók. Nem csak hogy olcsóbbak a szokásos olcsóknál, de egész normális állapotban vannak azokhoz képest. 

Na de lássuk, mit ír a közlemény (melyből az egyik 9 négyzetméteres kecó már el is kelt, szóval azt kigyomláltam belőle):

1 millió 700 ezer forint – ez Budapest legolcsóbb kis lakása, legalábbis a Jófogás.hu statisztikái szerint. Az igazán jutányos ingatlan a VIII. kerületben található és egészen tágas: 13 nm-es. Új villanyhálózattal, villanyszekrénnyel és vízórával rendelkezik az eladó szerint. Apró szépséghiba, hogy üzletként van nyilvántartva, egyenesen az utcáról nyílik a bejárata, mint bármelyik boltnak.

A meghirdetett budapesti lakások közül jelenleg a legkisebb egy 10 nm-es, a XIII. kerületben, jó közlekedési lehetőségek mellett, kis galériával. [Ez van a nyitóképen]  A 2,25 milliós lakáshoz WC tartozik ugyan, de az a körfolyosóról nyílik. A valamivel nagyobb, 14-15 nm-es lakások ára már jellemzően 3 millió forint fölé kúszik.

Hogy mi motiválja a vásárlókat, amikor ilyen kicsi lakást keresnek? Nyilvánvalóan a felhasználható keret és az alacsony fenntartási költségek. Egy diák, vagy egyedülálló fiatal számára néhány évig vállalható lehet a kis élettér, cserébe a saját önálló lakásért és a mindössze 3000 forintos közös költségért.

 

Kérdés persze, hogy valójában mennyire olcsó egy ilyen lakás. Az 1,7 milliósról csak annyit árul a hirdetés, hogy Józsefvárosban van. Nos ott az átlagos kínálati ár 211 ezer Ft/m², amihez képest a szóban forgó lakás 131 ezer Ft/m² átlagára olcsó. Vagyis nem csak abszolút, hanem relatív értelemben sem kerül sokba.

 

Screenshot 2014-01-31 13.16.35.png

Józsefvárosi ingatlanok átlagos kínálati ára - további részletekért kattints

Az angyalföldi 9 négyzetméteres garzon 256 ezres négyzetméterára is a 296 ezres városrészi átlagára alatt van.

 

Screenshot 2014-01-31 13.16.15.png

Angyalföldi ingatlanok átlagos kínálati ára - további részletekért kattints

Egyébként 3 millió alatt már ennél jóval nagyobb kecókat is ki lehet fogni - kérdés persze, hogy megéri-e. Itt van mondjuk ez a lakás, amit nagyvonalúan úgy hirdetnek, hogy: "Zuglóhoz közel a Hős utcában". 25 négyzetméter és csak 2,6 millió forint.

Abszolút és relatív értelemben is drágább az a 2,98 milliós 18 négyzetméteres lakás, amit a XX. kerületben hirdetnek eladásra - de első blikkre azért jobb vételnek tűnik.

2[1].jpg

Frissítve! Szily Laci kiderítette: egy óra alatt elkelt a "kúrókéró". De állítólag semmi baj, azt mondták neki, hamarosan lesz még hasonló! (Ha egyszeri kéjelgésre való már nem is.)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest hirdetés angyalföld legolcsóbb leg x. ker viii. ker xiii. ker xx. ker ingatlansaláta legkisebb wesselényi utca fura ingatlan szabolcs utca hős utca gubacsidűlő

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr825791380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bunk0 2014.01.31. 15:32:47

csodás, bár szerintem az igénytelenségnek és a nyomornak is van valahol határa ... és amúgy is miért van szükség minderre amikor félmillió (normál méretű) lakás áll üresen az országban

Rich.mond 2014.01.31. 15:34:29

@bunk0: Jó, de azok jó része a keleti/északi/északkeleti országhatár közelében tengődő falvakban, ahonnan kihal a népesség - tudom, én ilyen helyről származom.

Rich.mond 2014.01.31. 15:41:14

Egyébként volt egy ismerősöm, akinek a szülei szerettek volna lakást venni, vagyis legalább támogatni. Mivel elvből elleneztek mindenféle hitelfelvételt (ez pedig még a "boldog békeidőkben" volt, 2004-körül).
Tehát fogták a saját pénzüket és a srác megtakarított pénzét és vettek egy olcsó lakást neki Pesten -afféle "kezdetnek jó ez/közel van mindenhez/én sose' tartoztam senkinek egy fillérrel sem, esztán' se fogok!/fiam ne akarj flancolni egyből, majd ráérsz később" elv alapján.
Vidékiek voltak, az ügynök kerített is nekik egy remek és olcsó lakást a Hős utcában, annak is a rosszabbik felén.Fel is újíttatták. Három betörés és pár hónap után pánikszerűen elmenekült onnan - szerencséjére egy szintén vidékről Pestre költöző, ellenben nem...khmmm, "tájidegen" család megvette

Mylady 2014.01.31. 16:40:00

Az ugye megvan, hogy a lakás jogszabály szerint legalább egy minimum 12 négyzetméteres szobából + főző és fürdőhelyiségekből áll? Az itt említettek tehát NEM lakások.

a Lojalista 2014.01.31. 16:46:54

Én 23 éven át éltem a VII. kerületben egy 24nm-es kislakásban, másodmagammal. A 23 év alatt rengeteget alakítottam, javítottam. Az eredetileg 9 nm-es konyhából lett belépő, wc-s fürdőszoba (még az Enegomat is belefért),főzőfülke és étkező is. A szobába galéria. És amikor végül el tudtunk jönni megkönnyeztem, pedig idővel igencsak szűkösen voltunk. Dehát mégiscsak 23 év az életemből.

tra lala 2014.01.31. 17:17:00

Egyszer keveredtem veletlen a hos utcaba. Nappal volt, megis hosnek ereztem magam, hogy balhe nelkul kijutottam onnan. Az biztos, hogy azon az utcan en keresztulmenni sem akarok megegyszer, nemhogy meg lakjak is ott. :) Az ar igazabol mindegy.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2014.01.31. 17:17:29

Sok társasházban van hogy a korábbi elszegényedett tulajdonos, leválasztott egy-egy szobát és eladta lakásnak. Így lett az eredetileg mondjuk 10 lakásos házból dupla annyi. Persze a ilyen minilakásokba szintén szegényebbek költöztek és szép lassan az egész társasház elgettósodott. No itt húzós eladni a megmaradt normális lakásokat.

micsoda? 2014.01.31. 18:59:20

Szerintem sajnálatos döntés. Van egy sor közös költség, és hozzá az állandó alkalmazkodás. Inkább albérlet.

Bodnár Irén 2014.01.31. 19:01:19

13 éve élek (egyedül) egy Népszínház utca melletti 19 négyzetméteres lakásban (amihez mondjuk hatalmas, 4 négyzetméteres erkély tartozik), egyedi, méretre gyártott bútorokkal, kreatív megoldásokkal teljesen élhető. A házzal, környékkel se volt soha semmi bajom, nem szívesen mennék innen tovább.

l.laszlo 2014.01.31. 21:13:03

Én személyesen néztem meg a XIII. keruletit. ingatlant.
Fálóra duma, érdeklődés blaa blaa.
Mondom, kp. azonnal 1.5 milla
Nos!
Nem adja oda ennyiért!
Reagálni sem hajlandó a hirdető, ingatlanos e-mailjeimre.
Ki ismeri a környéket?
Csipetnyi maradvány, alias Nyóc. ker. Lujza utca.
Neh kamuzzunk, ez szar post erről a témáról.
Semmit nem lehet venni ennyi pénzért, senki nem hülye.
Ezek képzelgések. 3.milláért sincs elfogatható.

Grega 2014.02.01. 10:49:10

@l.laszlo: lehet h a stílusoddal volt baja, azért nem válaszol már a hirdető. kicsit így írásban is necces.

Grega 2014.02.01. 10:51:44

amúgy ezekkel a kislakásokkal tényleg sok a baj, jellemzően a szomszédság és a környék miatt. aludni leginkább füldugóval lehet, hangulat kb nulla, nőket meg picit égő felvinni egy ilyen helyre.

l.laszlo 2014.02.01. 11:03:44

@Grega: Lehet, sőt biztosan többet képzelek magamról. Nah és? Megtehetem.
Nem személyiség kérdésről van szó.
Ez egy piac.
És miért gond, ha valami dinamikusan zajlik, kamu, körítés nélkül?
Nem anyutól kaptam a pénz, vagy az ölembe hullott.
Kétkezű kegyetlen munkával külföldön. És igen. Tisztességesen.
Elmentem, megtekintettem az árut.
Mondtam kp. másfél milla, azonnal.
Jelen volt agy ingatlanközvetítő meg egy másik személy, de nem a tulaj feltételezem.
Féléve van ott-itt ez a hirdetés.
Szóval…

kissiú 2014.02.03. 14:20:18

Nekünk is van egy ilyenünk a VI. kerületben. Repülős utazások előtt szoktam ott aludni, ha nincs elég korai vonat a géphez. Arra jó.

calealenta 2014.02.23. 19:09:05

Épül a sok üres irodaház, a meglévő lakóházak rohadnak atomjaikra, rezsi ugye marhára csökken... Nem csoda, hogy van, aki kezdetnek, amíg elég pénze nem lesz egy normális méretűre, beleköltözik egy picibe. Amúgy itt jegyzem meg, hogy azt se igen értem, miféle nyomorról meg igénytelenségről sírdogálnak itt többen: az első lakás még csak nem is paréjul van megoldva. Épp csak klausztrofóboknak nem való...
Hős utcába én se mennék, mert amikor Kőbányán voltam ingatlanos, rengeteget jártam arra különböző napszakokban, és ritka nyomasztó lakókörnyezet (kutyát nem érdekeltem, nem bántottak, de ami szar, az szar...).
Egy a baj ezekkel: ha nem is nyóckeres-romos a környék, de vendéget ölég bajosan hívsz ide:) Hát még ha az utca is többé-kevésbé lepukkant, hát csoró vendégedet kísérgetheted, hogy ne vigye el az infarktus:) Nem vagyok különösebben sznob az ilyesmire, de hangos, ordítozós bunkó szomszédságot soha többé, egyszer volt, amikor ex lefeküdt az éjjeles műszakja után és amazok meg rákezdték a mónikasót, azt hittem, "kiöntöm a bilit" a fejükre:)
@kissiú: kb ilyesmi. Időszakos megoldásnak jó. Egész életre 24/7 nyilván idegölő és nem is lenne szabad egy ilyen kicsi lakásban benneragadni.

nikin 2017.07.10. 06:59:00

Én is kicsiben lakom. A 4 falról újítom fel. Egészen halad is már. Még egy pár egyedileg ide tervezett bútor hiányzik. A 18. kerületből 47nm-erről jöttem be a nagykörútra, kevesebb mint fele annyiba. Cserében gyalog bent vagyok a munkahelyemen 40 perc alatt. BKV-val 20. Napi kb. 1 órát spórolva, ami nekem fontos. Ja és ki van fizetve :)
süti beállítások módosítása