30600963_1_1000x700_volt-hauer-cukraszda-elado-viii-kerulet.jpg

Fotó: Apród


Ingatlanhirdetési
portálokon bukkant fel hetekkel ezelőtt a hányattatott sorsú Hauer Cukrászda. De vajon lesz-e aki 280 millióért megveszi, hogy életet leheljen bele?

A műemlék üzlet igazi matuzsálem, 1890-ben kezdte meg működését a mai Rákóczi út 47. alatt. Bár alig egy sarokra esik a Blahától, nyitásakor ez még javában külvárosnak számított. Ennek ellenére Haurer Rezső alatt gyönyörűen felvirágzott a cukrászda a két világháború között, és a szocializmus idején sem zárták be, csak természetesen új nevet kapott (Erkel) és persze a Kelet-pesti Vendéglátóipari Vállalat sem valószínű, hogy azt a minőséget hozta, mint korábbi üzemeltetői. (Történetéről itt olvashattok bővebben.)

30600963_2_1000x700_volt-hauer-cukraszda-elado-tolts-fel-fenykepeket.jpg

Fotó: Apród

Vagyis az történt vele, mint a többi nagynevű budapesti cukrászdával, csak sajnos a rendszerváltás után nem lett olyan szerencsés, mint mondjuk a Vörösmarty, mely ismét Gerbeaud néven működik. A rendszerváltást követő hányattatás. Ahogy a Wikipédia röviden összefoglalja az elmúlt közel negyed századot:

 

"A vásárló Orient Kft. „felújítás” címszó alatt szinte a téglákig elbontotta az üzletet, amit 101 évnyi folyamatos működést követően végül 1991-ben bezártak. Budapest VIII. kerülete 1999-ben a birtokába került többi Hauer-ingatlannal együtt pályázatot hirdetett az újra egyesített cukrászda tulajdonjogára, amit a Friss Gyorsfagyasztott Pékárugyártó és Forgalmazó Kft. nyert meg. A cég felújította és 2002-ben újra megnyitotta az üzletet, amihez kieszközölte a Hauer márkanév használatát is. Az üzemeltető cég ellen 2006 februárjában egy elszámolási vitát követően felszámolási eljárás indult, ami a pereskedések miatt máig sem zárult le. Az üzlet azóta „technikai okok miatt zárva” van."

 

A hosszan elnyúló pereskedéssel annak idején az Index is foglalkozott. A boltról azóta semmi hír, csak a gyönyörű 1930-as portál zárt ajtaját bámulhatják az arra sétálók. (A homlokzatról a műemlékem.hu oldalán olvashattok bővebben.)

Most azonban ismét felbukkant a hirdetési piacon. Az 1300 négyzetméteres műemlék üzletet 280 millió forint + áfa áron kínálja eladásra, vagy 12 euró+áfa/négyzetméter áron (vagyis nagyjából 4,7 millió forintért) bérbe a C. Nagy Ingatlanforgalmazó Kft., mely a felszámolás után vásárolta meg az ingatlant.

Kérdésünkre egyelőre nem árultak el részleteket arról, hogy vannak-e érdeklődők az ingatlan iránt, de az biztos, hogy már október közepén is fenn volt a hirdetési oldalakon.

30600963_3_1000x700_volt-hauer-cukraszda-elado-elado.jpg

Fotó: Apród

Hogy megéri-e cukrászdát nyitni a Rákóczi út Blahától kifele eső szakaszán?

Nehéz lenne megmondani.

Bátor húzás volt az egykori külvárosban ilyet nyitni 120 éve, de az idő pár évvel később igazolta a döntést: a város "kiért idáig".

Most azonban patinás cukrászdát indítani a Nagykörúton kívül épp ilyen kockázatos vállalkozás. A Rákóczi az Astoria és a Blaha közt is évtizedekkel ezelőtt elvesztette fényét, és sokkal inkább igaz ez a Blaha és a Keleti közti szakaszra.

Ugyanez igaz a Nagykörútra is - ráadásul épp ebben a negyedben a legalacsonyabbak az ingatlanárak a körút és a Rákóczi út mentén is:

blaha.png

Kép: Otthontérkép - katt a részletekért!

Más kérdés, hogy már most is van egy Novotel a második szomszédjában (a szép szecessziós Hotel Palace), illetve szemben ott a Boscolo Residence színes homlokzata. Vagyis nem kizárt, hogy egyszer még ismét felvirágzik a környék. Főleg, hogy vannak, akik titokban még mindig bíznak a villamosban, a szélesebb járdákban -  meg persze abban, hogy ennek lesz is valami hatása az ottani üzletek forgalmára. 

Na meg ugye van a Váry-féle út: felépíteni egy menő cukrászdát távol a központtól. Kérdés, persze, hogy ehhez kell-e egyáltalán a Hauer épülete. Mert hogy a név használata nem jár természetesen együtt az ingatlannal.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest hirdetés cukrászda józsefváros viii. ker rákóczi út ingatlansaláta hauer cukrászda

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr915748779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TH 2014.01.09. 15:40:12

Szerencsétlen cukrászda egész jó esélyekkel indult az újranyitáskor, de olyan gagyi cuccokat árultak relatíve drágán, hogy nem sok esélye volt. Szerintem ha még egyszer újranyitna, akkor is csak akkor lenne esélye, ha messze átlag feletti minőséget kínálna...

Kekszemu 2014.01.09. 21:19:47

Az Erzsébet hídtól a Keletiig le kell szűkíteni az autóutat két két sávra amiből egy sáv lehetne buszsáv és egy jó széles járdasávot létrehozni ami sétáló utcaként működhetne, fasorral, ugyanezt kellene megcsinálni az Üllői úttal a Kávintól Nagyvárad térig...

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2014.01.09. 23:06:19

Mi is ott vagyunk (mármint a fotóstúdió), a (volt) Hauertől vagy 300 méterre, az Alsó erdősor utcában. Szóval mint a környéket jól ismerő mondom, hogy a Rákóczi út ezen szakasza egész nap elég forgalmas (mármint gyalogos értelemben), de tény, hogy sok üzlet zárva van. Mostanában nyílt több kisebb kávézó is errefelé, amikben ugyan nincs teltház, de mindig vannak vendégek. Ha készen lesz a Baross tér, remélem, többen sétálnak majd errefelé is. De, úgy általában drukkolok a környéknek, mert sokkal jobb, mint a híre. Igaz, a Rákóczi úti autópályát tényleg el kéne már takarítani, ez a kulcsa minden ingatlanos fejlesztésnek a környéken.
Az a szép ződ gyep! Na, az hiányzik innen! ;)

innovation 2014.01.19. 12:34:08

@Kekszemu: Csak így működhet.m.cdn.blog.hu/va/varosban/image/12401_336173721055_23898_n_1.jpg

Azt nem értem, a város és az ország vezetőinek miért nincs vér a pucájukban ellent mondani az autós lobbinak??? Mindenki csak nyerhetne!

Skuzzy 2014.04.07. 14:05:03

Erről az Erkel átnevezésről tud valamki konkrétabbat? Nagymamám a 80-as években ott dolgozott, így jártam bent párszor, de soha nem hallottam Hauer név helyett az Erkelt. Minden Hauer logó és felirat volt: kívül is, porcelánokon, szalvétán, étkészleten, stb...

KapitányG 2015.06.06. 10:21:52

@Skuzzy: Képet sehol nem találtam róla, viszont van 1969-es Budapest-térképem (lapozós, Kartográfia), ahol Erkel-ként szerepel a cukrászdák között. Hajdanán jártam is benne, többször is, de akkor kizárólag a fagylalt érdekelt, meg a sütemények, nem a szalvétán, porcelánokon stb. látható logó és felirat :) - és jókat kuncogtam magamban azon, hogy a nagymamám Hauernak mondja az Erkel cukrászdát, Meinl-nek a sarki Csemegét, és Királynak a Majakovszkij utcát...

Skuzzy 2017.07.19. 18:11:34

@KapitányG: Köszi:-) Gondolom az államosítás körül nevezhették át Erkelre, aztán meg valamikor vissza, mert a 80-as években (második felében biztos) Hauer-esek voltak a logók is mindenhol.

Skuzzy 2017.07.19. 18:14:14

@KapitányG: Ja igen, most nézem, hogy a wikipedia szerint 56-70 között volt Erkel, azután megint Hauer:-)
süti beállítások módosítása