utolsó simítások...

 

Nincs mese, az egész Kossuth téri átalakítás legvitatottabb lépése a szoborcserebere. Vannak persze kérdések, amelyekben mindenki egyetérthet jobbról-balról. Például, hogy szegény Rákóczira nagyon ráfért a renoválás, no meg, hogy a készülő Tisza- és Andrássy-szobor baromi jól néz ki már félkész állapotában is. Szívből sajnálom, hogy ezek csak ideiglenes fázisok, amelyek eltűnnek a munka során. Simán lehetnének önálló alkotások is.

 

3 cm

 

Kiváltképp Gróf Tisza István szobra, melyről nem csak remek fotókat töltött föl a Flickrre Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője, hanem mesélt is pár szót. Mint elmondta, első körben aprólékos munkával elkészítették a szobor virtuális mását, majd a számítógépes modellt összevetették a fellelhető archív képekkel. Addig igazították ezekhez, míg kialakult a 45-ben lebontott alkotás pontos digitális mása.

 

megabüszt

 

Ebből három centiméterenként vízszintes metszeteket vettek, amiket furnérlemezből OSB-lapokból vágtak ki. Ezek közé falécek kerültek és létrejött a képeken látható forma, mely önmagában megállná a helyét, mint egy kortárs szobor. Szinte kár hogy ez csak egy ideiglenes állapot.

 

s O T

 

Ugyanis ez csak ahhoz kell, hogy legyen min elkészíteni azt a szintén ideiglenes agyagszobrot, melyről az öntőformát veszik majd a végleges bronzszoborhoz. Az alábbi képen még a kicsinyített, kiinduló modell látható:

 

a művész és a mű

 

A Tisza-szoborral párhuzamosan készül a szintén 45-ben elbontott (és minden bizonnyal a Sztálin-szoborba öntött) Andrássy-lovasszobor rekonstrukciója is – azonban teljesen más technikával. Itt egy acélvázra feszített „csirkehálóra” tapasztják a nyolc tonna  agyagot és ez alapján készül majd az öntőforma.

 

óriás

 

Abban közös mindkét munka, hogy fiatal magyar művészek saját fejlesztésű technológiájáról van szó, amelyekkel röpke egy év alatt elkészülhetnek a szobrok, szemben az eredeti alkotásokkal, amelyeken hosszú évekig dolgozott egy-egy műhely.

 

agyaglábú óriás 

További képeket is találtok Wachsler Tamás Filckr-oldalán, ahol folyamatosan dokumentálja a Kossuth tér átépítését.

Frissítve: mint időközben megtudtam, "az Andrássyt Engler András, Polgár Botond és Meszlényi János készíti, a Tiszát Elek Imre. És mindkettőnél sok segítő".

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest szobor építés lipótváros v. ker kossuth lajos tér tisza istván emlékmű

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr865428239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

e/c 2013.07.27. 19:15:03

Említsük meg a szobrászok nevét: az Andrássyt Engler András, Polgár Botond és Meszlényi János készíti, a Tiszát Elek Imre. És mindkettőnél sok segítő.

Hefe 2013.07.27. 19:37:13

ennyi milliardot kidobni a semmiert, kozben meg tobb szazezer gyerek ehezik kis hazankban

sorica123 (törölt) 2013.07.27. 20:36:31

@Hefe: nekem jobban (vagy nyilvánvalóbban) fáj az ócsai csodalakótelep meg az iskolásoknak kiosztott propaganda glossy füzetkék.
Egy normális országban nem lenne kérdés, hogy a szociális kiadások mellett költenek pl szobrokra is, és aki egy ilyen kérdést feltenne, azt szétszednék, hogy micsoda egy demagóg adóforintozó bunkó. De sajnos jelen esetben igazad van, mert ez a dolog nem a kultúráról szól, hanem megint csak a nemzetiszószról meg a propagandáról.

dark future · http://www.andocsek.hu 2013.07.27. 21:44:53

a lényegen nem változtat, de az a furnérlemez legyen inkább OSB...

dark future · http://www.andocsek.hu 2013.07.27. 21:55:05

a flickres képgalériát érdemes megnézni!

Raka1885 2013.07.27. 23:10:08

A furnér nem ez, nem is erre való.

lehuto 2013.07.28. 01:58:43

Oké, hogy a tér eredeti állapotának visszaállításáról szóló maszlaggal indokolják ezt a sok felesleges szart, de inkább az látszik e buzgalmon, hogy politikuselődeik szobrainak visszaállításával kegyelmes uramék csak önmaguknak tetszelegnek. Valószínűleg József Attila szobra magától is arrébb ült volna az úri társaság mellől, ha nem telepítik el onnan...

sparklie (törölt) 2013.07.28. 05:14:54

Hat erre aztan tenyleg szukseg volt. Penzkidobas, valahogy az Ezusthajo Kft-t juttatja eszembe. Mindegy mire, csak kolthessenek. Nem szamit, ugysem ok alljak a szamlat.
Lesz majd itt nemzetiszinu szalag atvagas valasztasok elott. Hulye nep meg bekajalja ezt a nemzeti maszlagot.
A szobrokkal nincs baj, csak az oket megrendelo politikusokkal. Mert szobrok kellenek a kozterekre, csak hat nem most es nem igy, nem ennyiert es nem ilyen felhangokkal.

házelnök 2013.07.28. 06:53:13

@dark future:
Műszaki embernek azért piszkálja a szemét.

e/c 2013.07.28. 07:03:23

@dark future: igen, jogos, önkritikát gyakorlok

Szúrófény 2014.01.19. 05:13:20

@Hefe: Ha kapával agyonütöd a szomszédod, gyilkos vagy. Ha tankot gyártatsz, háborút kezdesz politikus. Ha milliókat pusztitasz el haláltáborban, szibériai fagyban, szobrokkal dekorált „történelmi nagyság”.
Aztán változik a "rendszer" szobor neked is menned kell!
süti beállítások módosítása