akkor egyezzünk ki döntetlenben!

 

Mindig is éreztem, hogy a bronzszobor-készítés valamivel összetettebb művészet, mint a makramé, de nem sejtettem, hogy ennyivel bonyolultabb. A közel hatméteres Rákóczi-szobor kettéfűrészelésénél döbbentem rá egy csomó mindenre.

Azt már mutattam, milyen a látvány a Kossuth-téri Rákóczi-szobor lova alól, ahova Wachsler Tamással a Steindl Imre Program vezetőjével másztunk föl pár napja. Az is látszott akkor, hogy pocsék állapotban van, vagyis restaurálni kell elvinni. Egy ekkora monstrumot azonban, amely ráadásul egy komolyabb szélviharban is széteshet, nem lehet egyben elszállítani - ketté kell vágni.

A vágás során derült ki számomra, hogyan is készül egy ilyen alkotás - amely gyakorlatilag épp olyan mérnöki és építési munka, mint egy ház felhúzása. Önteni ugyanis csak jó méteres darabokat lehet, ezeket azután egy fém vázra csavarozzák fel - természetesen belülről! Az utolsó elemnél kibújik a szobrász és azt - magától értetődő módon - már kivülről teszi a helyére. A Rákóczi-szobor esetében ez az utolsó elem a ló szügye volt.

A bontásnál ugyanez a folyamat játszódott le visszafelé, amikor flexszel vágják el a rögzítő csavarokat kívülről-belülről. Az utóbbi különösen durva munka. Nem csak a fémforgács és a meleg miatt, de a levegőbe kerülő nehézfémgőzök miatt is. Ezért dolgoznak tetőtől talpig védőfelszerelésben a ló belsejébe mászók:

 

alászáll

Majd egy daruval trélerre emelték a felső darabot. Ez utóbbi mozzanatról van egy vágatlan telós videóm. Nem egy akciófilm, de az eleje jól néz ki és érdemes beletekerni is:

 

 

A két felet azóta elszállították, s ha minden igaz már egy üres cukorgyári csarnokban szépülnek.

félbevágott

A beágyazott képeket Wachsler Tamás Flickr-oldaláról emeltem le (ahol még van egy csomó jó kis kép az eseményről, meg a tér átépítéséről), Nagy Attila (Nak) remek képeit pedig itt nézhetitek meg az eseményről.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest szobor bontás lipótváros v. ker kossuth lajos tér rákóczi-szobor

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr665292415

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.05.10. 13:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fapisztolybolt · http://fapisztoly.hu 2013.05.10. 23:27:36

Nem lehetne kezelni valamivel hogy ne nézzen ki ugyanolyan lehangolóan az összes bronz szobor? Gondolom a korrodálást és állagmegóvást is megoldaná.

gabest1 2013.05.11. 06:38:08

De, aranyból kell csinálni.

lobster thermidor 2013.05.11. 10:09:46

@fapisztolybolt:
@gabest1:

Nem egyszerű dolog a szobortisztítás.
A városi levegő szennyező hatásai, a szobrokra rakódó por, a savas eső, a tűző napfény, és nem utolsó sorban a madarak rákövesedett ürüléke miatti oxidáció szép csendesen teszi a dolgát. A bronz meg bizony csak olyan, hogy elszíneződik, idővel korrodál, sőt helyenként sajnos át is lyukad.

Egy ekkora szobrot "in situ" megtisztítani nem gyerekjáték, mert fel kell azt állványozni, és csak nagyon aprólékosan, centiméterről centiméterre haladva lehet a munkát végezni. Sajnos a tisztítás elkészülte után sem tart sokáig az öröm, mert alig néhány hónap elteltével ismét látható nyomokat hagynak a fentebb említett fizikai, és kémiai hatások.
Az alaposan megtisztított, bronzból készült szobrok konzerválására a fémrestaurátorok néhány évvel ezelőtt egy egyszerű módszert találtak ki. Az autók fényezésének megóvására szolgáló színtelen balzsam, vagy wax felhordásával egy ideig meg lehet óvni a tisztított bronzfelületet, de idővel ez a védőréteg is lekopik. Néhány év elteltével újra el kellene végezni az állagmegóvó karbantartó munkát.

Sajnos napjainkban sem erre, sem más, a kulturális örökségünket magában hordozó emlékre nem igazán áldoz a kormány.

Ez itt most a focistadionok, és a trafikok gründolásának a korszaka!
Elképzelem utódaink csodálkozásra kerekedő szemeit, és arcát, amint egy-kétszáz év múlva valamilyen nagyobb építkezés alapozásakor a földmegmunkáló eszközök kifordítják a földből a "Nemzeti Dohánybolt", vagy a "B"-közép táblát.

HM | photography 2013.05.11. 18:05:43

@lobster thermidor:
Hát valóban, a lassan széteső Várbazárt biztosan volt pártfőtitkárok újítják fel saját költségükön... Mint ahogyan a hasonló állapotú Puskás Ferenc stadiont is, nem igaz?

lobster thermidor 2013.05.12. 12:54:55

@HM | photography:

Ha jól értem, te kissé körmönfontabb fogalmazásban azt szeretted volna mondani mondani, hogy pártunk és kormányunk irányvonala jó, és helyes, mert egy elfuserált, kizárólag a focisták céljait szolgáló stadion építése fontosabb dolog, mint a kulturális örökség védelme.
A Várbazárról pedig jobb ha nem szólsz egy szót sem, mert pont itt egy néhány nappal ezelőtti posztban azt vitattuk meg, hogy egy választási presztizsberuházás miatt letarolnak mindent, ami az útjukban áll.

Tudsz esetleg szakmai alapon is hozzátenni valamit a kérdéshez, vagy csak a tömegekhez szóló propagandamesével kívánsz andalítani?

HM | photography 2013.05.13. 19:17:39

@lobster thermidor:
Egyáltalán nem mondtam semmit a kulturális örökség (bármit is takar ez a te olvasatodban) védelme és a stadion felépítése közötti fontossági sorrendről, ezt csak te képzelted bele. Volt szerencsém a nol.hu Várbazárról szóló cikkének kommentjeinél szembe találkozni egyik hozzászólásoddal, ekkor rájöttem, hogy teljesen értelmetlen ezt a beszélgetést tovább folytatni, egymást úgyse tudjuk meggyőzni, hiszen abból, hogy az említett médium híreit követed figyelemmel és az itteninél sokkal vitriolosabb hangvétellel szólsz hozzá, azt a következtetést vontam le, hogy erősen Fidesz-ellenes vagy, tehát bármit is csinálnak, legyen az akár jó, értékes, akkor is fogsz benne hibát találni. Tehát bármit mondok én, ami a te véleményeddel ellentétes, azt nagy valószínűség szerint nem fogod tudni elfogadni, mert a politikai meggyőződésedből fakadó kormány-ellenesség elvakít. Tehát hiába is mondanám én azt, hogy szerintem az alapvetően jó, amit a Várbazárnál csinálnak, hogy megmentenek, felújítanak és használhatóvá tesznek egy olyan épületet, ami azóta omladozik és azóta nem látogatható, amióta én élek, és amit én már régóta szeretnék megnézni, aminek örülnék, ha végre eredeti pompájában lenne látható. És igen, egyetértek a török kori, a laikusok és a nagyközönség számára értelmezhetetlen és értéktelen falmaradványok elbontásával is, akkor is ha ennek fő célja, hogy a választásokra elkészüljenek az egyik fő presztízsberuházással. Ezzel együtt a felújítás végén a város mégiscsak gazdagabb lesz egy szép, remélhetőleg használható, de mindenképp a világörökségi státuszhoz jelenleginél méltóbb épülettel.

lobster thermidor 2013.05.13. 20:38:59

@HM | photography:

Nagy örömmel tölt el, hogy figyelemmel kíséred más internetes orgánumokon is a Várbazárról szóló polémiát, még akkor is, ha az történetesen a nol.hu.!
Remélem nem esik bántódásod azért, mert a vélt tettenérés édes hevében kibökted, hogy néha bizony olvasgatod azt a számodra az ördögtől származtatott, szennyírományokat tartalmazó szájtot.
Különben olvasni, tanulni, mások véleményét megismerni, és elfogadni, pláne abban az esetben ha nem egyezik a tieddel, dicséretes dolog.
Persze ezt az előzmények ismeretében nem állíthatom rólad teljes meggyőződéssel,
mert viszont nem dicséretes dolog téves előítéletek nyomán hamis állításokat tenni másokról, és még kevésbé dicséretes leírni azokat.

Tudsz te pártszimpátia, és egyéb gyerekes fantazmagóriák vizsgálgatása nélkül válaszokat, és kérdéseket megfogalmazni, vagy minden mást felülírva csak az a döntő egy eszmecserében, amelyben egyébként nem én szólítottalak meg, hanem te tettél elmésnek gondolt megjegyzést, hogy kit milyen politikai csoportosulás hívének gondolsz?

No ez itt a kérdés, kedves 6 megszólalást jegyző törzskommentelő társam.
süti beállítások módosítása