Forrás: Váralja Szövetség

A Regnum Marianum helyének rendezéséről már volt egy poszt az Urbanistán, a legutóbbi önkormányzati választásokon ugyanis a Jobbik rukkolt elő az újjáépítés ötletével. Már akkor is leírtam a véleményem: a Rákosi által felrobbantatott gyönyörű templom újbóli felépítésének nem sok értelmét látom (ahogy a katolikus egyház sem), viszont az biztos, hogy a jelenlegi emlékhely nem igazán szép megoldás.

 

RegnumMarianum templom - forrás: Wikipédia Regnum Marianum templom helye - forrás: hg.hu

 

1951-ben féléves megfeszített munkával, katonai erő bevetésével bírták csak eltüntetni az alig húsz évvel korábban felszentelt, soha be nem fejezett, Kotsis Iván tervezte vasbeton templomot. A romokat az altemplomba döngölték, a helyére pedig egy spirál talapzatra felállították a híres Fegyverbe! plakátfiú 3D-s változatát.

 

A fotó a Táj-Kert blogról való, ahol klasszul össze van szedve a helyszín története.

(Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de zárójelben muszáj ideidéznem ennek kapcsán a Városliget.info szövegét: "Az eredeti plakát lendületéből a szobor semmit sem örökölt. A Ligetből kirohanó monstrum meglehetősen groteszk látvány volt, soha nem vált elfogadottá és soha nem épült bele a városképbe.  A korabeli humor a "Fürdőmester szobra"-ként is emlegette: a fürdőmester a Széchenyi Fürdőből ordítva rohan egy vendég után, kezében annak ottfelejtett törülközőjével.")

A rendszerváltáskor a szobrot elvitték a Szoborparkba, a spirálra meg - mintha ideiglenes megoldás lenne - egy emlékeztető óriásplakátot és egy feszületet tettek.

Nem a legszebb megoldás, valamit tényleg jó lenne kezdeni a hellyel. Ha rajtam múlna én - bármilyen emlékek is fűződnek hozzá - a spirált megtartanám. Nekem tetszik, s ha valaki ügyesen nyúl hozzá, akár szerethető része lehet az emlékhelynek, miközben - szelíden ugyan, de - a rombolásra is emlékeztet.

Ezért olvastam érdeklődve a Váralja Szövetség kezdeményezését, akik most egy "nemzeti kegyhelyet" terveznek ide. Korábban még a templom újjáépítésre gyűjtöttek aláírást, ám azt senki sem támogatta. Nem hogy az egyház, de még Szőcs Géza sem volt hajlandó meghallgatni őket, pedig neki aztán voltak cifra elképzelései az 56-osok terére.

Úgyhogy most módosítottak a tervükön. Feltárnák az altemplomot és ahogy írják:

"Az altemplomban helyet kapna egy kápolna, amely a zarándokokat fogadná. Ez lenne a kegyhely elsődleges funkciója: zarándokhely, templom. Emellett létrejönne az altemplomban egy kiállítótér a szakrális képzőművészet, illetve egy az 56-osok számára. Az szabadságharc többször is megjelenik a tervekben, ugyanis a templom újjáépítése először 1956-ban merült fel.

 

Idáig még tetszik is a terv. Jó ötlet, hogy a templom tulajdonképpen még megvan - ha csak a negatívja is - amiből ismét egy használható teret lehet alkotni. Az meg aztán végképp izgalmas kihívás lehet midnen építésznek, hogy milyen legyen a felépítménye, hiszen valami fogadótérnek csak kell működnie, a napfényt csak be kell engedni, tetőt csak kell fölé emelni stb. 

Ám az elképzelés konkrétumokkal folytatódik:

"A felszínen az emlékhelyet gyep venné körül, amelyben egy kissé megemelt kőburkolat által kirajzolódna a templom kereszt formájú alaprajza. Két oldalt a Csete György tervezte halászteleki templom egy-egy kupolájának másolata állna acél zártszelvényből, középen pedig egy 56-os zászlót ábrázoló emlékművet helyeznénk el."

 


Forrás: Váralja Szövetség

Huhh. Nem is tudom, hol kezdjem. Bár honlapjukon hangsúlyozzák, hogy...

"ezek a távlati képek nem látványtervek"

 

...akármennyire elvonatkoztatok a modellezés minőségétől, ez nem jó terv. Főleg nem Csete Györgytől. Félre értés ne essék, sokkal jobban szeretem az organikus építészetet, mint ahogy azt menő körökben manapság illik. Csetének meg már a korai művei is zseniálisak voltak (pedig az első "csak" egy kút volt, a második pedig az országos vihart kavaró panelházak). A Váralja-tervben emlegetett halásztelki templom is bátor alkotás volt (kiváltképp 79-ben). Épp ezért vagyok szomorú.

Ez az elképzelés olyan, mint egy cliparttal összedobott meghívó egy szülinapi zsúrra, véletlenszerűen felmutatva az összes klisét (és ezt nem azért írom, mert az összkép tényleg clipartos). Meg lehet, hogy túl konzervatív vagyok, de egyetlen kompozícióban én egyetlen Szent Korona-motívumot tudok csak elképzelni.

Igazából azt sem értettem, minek kell egy újabb 56-os emlékmű egy sarokra a másiktól - de szerencsére megtudtam:

 

"A Váralja Szövetség nagyon fontosnak tartja, hogy szabadságharcunk méltó emléket kapjon az egykori Felvonulási téren - a jelenlegi ún. "vaskefét" ugyanakkor nem tartjuk annak, hiszen a Gyurcsány által avatott emlékmű nem az 56-osokról szól, hanem a nemzetközi szabadkőművesség jelképét ábrázolja."

Oké, nagy levegő, kifúj, megnyugszik.

Na szóval mindezek összegzéseképp,  alapvetően jó, hogy a Váralja Szövetség felhívja a figyelmet a témára. Annál is inkább, mert ha valamikor, hát most lehetne rendezni a területet, amikor fenekestül felforgatják az egész Városligetet, csak olyan nagy titokban, hogy senki nem tudja, mivel mi fog történni. Tehát:

 

- Épüljön újra a lerombolt templom? Ne épüljön.

- Épüljön új, méltó emlékhely a Regnum Marianumnak? Épüljön.

- Tárják fel az altemplomot, zarándokhelynek, múzeumnak, templomnak? Tárják.

- Építsenek oda a biztonság kedvéért még egy 56-os emlékművet a szabadkőműves vaskefétől egy sarokra? Ne építsenek.

- Hasonlítson kicsit is a "nem látványterv távlati képre" a végeredmény? Ne hasonlítson.

Én így látom. És Ti?

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest emlékmű szobor töri építés városliget látványterv xiv. ker organikus építészet csete györgy regnum marianum 56-osok tere

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr965165992

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.25. 12:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2013.03.25. 07:48:23

Ez elképesztő. Kereszt, kereszt, kereszt és még egy kereszt, mintha csak egy katolikus bölcsődében lennénk. Az egész valahogy a gagyi akciófilm-paródiákban használt túlzó díszletekre emlékeztet.
És ha már látványterv: az amatőr clipartozás helyett inkább kérjék fel Mondik Noémit, megcsinálja Paintben. Lásd: noemimondik.tumblr.com/

Cook kapitány 2013.03.25. 09:14:18

"...hiszen a Gyurcsány által avatott emlékmű..."

Itt van a kutya elásva, ha ugyanezt Orbán avatta volna fel, akkor ez a magyar művészet világszínvonalú alkotása lenne.

fgm 2013.03.25. 10:19:25

Mellékszál, de szerintem a "Csete György tervei alapján" fordulat itt annyit akar jelezni, hogy tőle nyúlták a kupolaterveket, nem azt hogy neki bármi köze lenne ehhez a rossz vicchez.

Vittore. 2013.03.25. 11:15:56

Én azon gondolkodom, hogy a ha szobor fürdőmester volt, akkor a két szimmetrikus gömböt nem mellnek, csöcsnek, vagy dudának fogja hívnia a pesti szleng? Amúgy a mostani 56-os emlékmű szerintem sem szép, ráadásul ahogy látom emberek tömege használja nyilvános wécének, mert máshol nincs is a környéken wc, ami meg a parkban van, azt a nem arra járók nem is ismerik. Amúgy a kereszt helyére miért nem lehet egy nagy gránit, vagy más szép kőtömböt faragni, szép táblával, mely elmesélné a hely történetét, esetlen köré helyezni pár autentikus kőtörmeléket, vasbeton darabot, neadj isten egy tank egy részét, vagy dózer tolólapját, stb. És padokat, hogy az emberek leülhessenek és elmélázhassanak az egészen. Bár a Dózsa György mellett ez talán nem is annyira könnyű, de én ezt tudnám elképzelni.

yoghürt 2013.03.25. 11:20:41

a koronákra már most odafotosoppoltak valami sárga taget vagy mi az az oldalán?

innovation 2013.03.25. 13:07:32

Juj, ez azért súlyos. Egyébként vannak jó ötletei a Váraljának. Na, ez nem az!
Sajnos lerombolták a templomot. Tényleg kár érte, de véleményem szerint nem lenne már szerepe. Másrészt az egyház sem tart rá igényt.

A mostani terv egy vicc. Az altemplommal tényleg lehet (kell) kezdeni valamit, viszont annak illeszkednie kell a térre tervezett egyéb épületekhez. Mert lesz ott most valamilyne negyed végül is?

A másik, hogy az éppen aktuális '56-os emlékmű nem rossz, csak annyi a baja, h az a baloldal állította, aki elfojtotta a forradalmat. Itt a kormánynak lehetne esze és az állíttatótól függetlenül karban tarthatná, mint a homokórát.

A mostani parkoló meg szégyen!

willdataa 2013.03.25. 13:47:49

"a Rákosi által felrobbantatott gyönyörű templom újbóli felépítésének nem sok értelmét látom"

Aztán miért nem? Rákosista vagy?

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2013.03.25. 14:02:45

@willdataa: szerinted a katolikus egyház rákosista? sőt a Váralja Szövetség is rákosista? :) ezt ugyanis ők írták a linkelt bejegyzésükben:

"Eközben műemlékvédők és egyházon belüli támogatóink is jelezték felénk, hogy a templom eredeti tervek szerinti újjáépítése esetén valóban az újjászületés jelképe lenne, ugyanakkor unokáinknak már valószínűleg nem jelentene többet egy átlagos belvárosi templomnál. A Regnum Marianum-templomot éppen a szenvedéstörténete tette egyedüli történeti értékké, felkiáltójellé - hiba lenne tehát ezt eltüntetni."

willdataa 2013.03.25. 14:16:58

@~dá~:

A magyarországi katolikus egyházat békepapok irányítják, korrumpálva lett a kommunista diktatúra által, tehát amit mond az politikailag fertőzött.
Ha pedig azt írtad hogy a templom gyönyörű, akkor miért írja felül a politikai megfontolásod az esztétikai meggyőződésed?

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2013.03.25. 14:31:14

@willdataa: Oké nyertél, rákosista vagyok. Sőt. Kádárék 1980-ban felrobbantották a szintén gyönyörű kaposvári zsinagógát. (urbanista.blog.hu/2008/10/11/harommillioert_irodahaz_vagy_uzletkozpont_aruljak_az_ipolysagi_zsinagogat) Szerintem nem kell visszaépíteni azt sem, tehát kádárista is vagyok. Még valami?

liget · http://ujjealigetben.blog.hu 2013.03.25. 15:00:37

Az egész átkozott térnek a szimbolikájától képtelenek vagyunk megszabadulni. A templom eleve a Tanácsköztársaság bukása iránti hálából épült, azért a Damjanich utca tengelyébe, mert a Damjanichban volt az egyházközösségnek egy kis kápolnája. Ízlésbeli kérdésekről nem akarok vitatkozni, ti. hogy szép vagy nem, mindenesetre az egyházközösséghez képest iszonyúan túlméretezett volt, és egyébként befejezetlen maradt - a toronyra már nem futotta a közadakozásból befolyt pénzből. Rákosiék felrobbantották, és az egész területet legyalulták, tönkretették a platánrondót, eltüntették a Vágóék-féle színházépületet is. Kádárék odatették a Kabinos szobrát, azt 90-ben elvitték a szoborparkba, Leninnel együtt. Közben egy sarokkal feljebb a 16 méteres Sztálin, meg a tribün, aztán a csizmák, aztán a kádárista tribün. Szegény Hofer Miklóssal 20 éven keresztül terveztették a Nemzeti Színházat, majd 88-ra rájöttek, hogy a tér politikai üzenete vállalhatatlan és elvitték az egészet az Erzsébet térre, mire Orbánék visszahozták az egészet a Felvonulási térre 98-ban, amit viszont megfúrt a Demszky. Most meg van a Múzeumi negyed. Na, ez így leírva is rémisztő. A viccben ilyenkor szokott jönni az erdész, és mindenkit hazazavar. Javaslom füvesítsük be az egészet.

willdataa 2013.03.25. 15:09:51

@~dá~:

Tehát miért nem kell visszaépíteni ha gyönyörű?

Pletyi 2013.03.25. 20:23:55

Szerintem is újra fel kéne épiteni a templomot.
Az oroszok is újra épitették a Megváltó Jézus Krisztus székesegyházat az eredeti helyén, amit még sztálin (direkt kicsivel) romboltatott le.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.03.25. 20:30:40

Kockakövet fölszed, fűvel behint, oszt jónapot!

Maurice Minifield 2013.03.25. 20:34:31

@Pletyi: Nyilván újra kellene építeni. Nálunk viszont elég sok olyan efkalap van, akik otthon behúzott függönynél kitűzik a sarló-kalapácsos plecsnit. Amíg ez a helyzet, addig nem csoda, hogy az Oroszok újjáépítenek, mi pedig csak küzdünk.

Nem baj, egyszer eljön az idő, hogy romkocsma helyett templomot (és talán iskolát) építünk.

hatja 2013.03.25. 20:52:39

@Maurice Minifield: na megint a magyarosch kisebbségi szenvedéstudat... mielőtt annyira felmagasztalnád az oroszokat, ott is ezrével bontják a műemlékeket ha valahova plázát tervez egy régi káder, és a fiatalok kb ott is piálnak meg buliznak ájulásig.

Ló Elemér 2013.03.25. 21:05:48

Annyi hozzátartozik még a templom történetéhez, hogy Rákosiék már csak egy romot robbantottak fel, a templom ugyanis súlyosan megrongálódott a háborúban és a sok szintén romos, sokkal régibb, értékesebb egyházi műemlék újjáépítése mellett erre se pénz, se szándék nem jutott, talán az altemplomát lehetett használni. A moszkvai székesegyházzal való párhuzam annyiban sántít, hogy annak lerombolása olyan volt az oroszoknak, mintha Rákosi itt Pesten a Szent István Bazilikát robbantatta volna szilánkokra. Szerintem a katolikus egyházra kellene bízni a döntést - ha kell, és van rá szándék (mondjuk egy jó része összejön közadakozásból - akkor építsék.

val 2013.03.25. 21:18:53

@Ló Elemér: "Annyi hozzátartozik még a templom történetéhez, hogy Rákosiék már csak egy romot robbantottak fel"

Ennek némileg ellentmond, hogy olyan masszív szerkezete volt, melyet nem tudtak "csak úgy" lerombolni.

"Az ingoványos területen beton cölöpökre épült vasbeton szerkezetű templom bontása több mint fél évig tartott és csak katonai segédlettel, robbantásokkal sikerült porba tiporni"

lutria 2013.03.25. 21:22:55

Bizonyára adna az önkormányzat egy ekkora területet az 56-osok teréből,ahol most több száz autóstól lehet heti 5 napon keresztül parkolási díjat szedni...

smartdrive 2013.03.25. 22:03:53

én úgy látom, hogy ezek ostoba kretének

liget · http://ujjealigetben.blog.hu 2013.03.25. 22:04:01

@Ló Elemér: Itt ülök egy 1947-s mti fotó előtt, vasárnap délelőtt van, miséről jönnek ki az emberek, a lépcsőkön babakocsis gyerekeket napoztatnak anyukák, a templomnak szemmel láthatóan kutya baja.

niklex 2013.03.25. 22:21:18

Tisztelettel javasolnám, hogy amennyiben egy felekezet templomot kíván építeni, azt a saját pénzéből (hívek adományából) és ne állami pénzből tegye. Az állami adók nem erre valók.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.03.25. 22:25:53

valaki megkerdezte a terulet TULAJDONOSAT Zuglot?
eppen be akarjak vezetni hogy a Terezek meg Erzsebetek szopkodjak meg ezerrel mig a kulso-zugloi szep finoman P+R -nek hasznalvan tud rapattanni a metrora

azert 50 P+R csak +200 szavazat az eppen regnalo onkuris kepviselonek, raadasul alig kerul penzbe

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.25. 22:41:22

Ez lesz a nagy ősi szittya magyar nemzeti melltartó :O))))

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.25. 22:51:29

@Anyád, a szúnyogok!!!:
Arra azért kíváncsi lennék, hogy hol helyezkedik el a látványterven a szabadkőműves "kefe"? Mert ha ott, ahol én saccolom, akkor a szentkoronás csöcsök alatt lesz egy nagy szőrös punci :O)))

Így biztosan mindenki ki fog elégülni.
Ősi szittya csöcsök + szabadkőműves muff, ojjaj :O)))

Exminden 2013.03.25. 22:54:14

szerintem a "vaskefe" remek alkotás. Tessék megnézni egyszer, ahogy világol az alkonyati fényben. A park felőli végéről jó darabon be lehet menni a karcsú oszlopok közé - mintha egy templomban járna az emberfia. (jó, nem tudom, mennyi szemét gyűlt oda, amióta én ott jártam) Előrehaladva egyre sűrűsödnek az oszlopok, fojtogatóvá válik, majd összezárul a tér. '56, korhangulat...
Az elejéről nézve: a szanaszét kolbászoló oszlopok lassan egy irányba tartó, tömör, erős, éles, ragyogó alakzatba rendeződnek, egy akarat, egy cél. '56, korhangulat.
Templomrombolás minden körülmények között sajnálatos és felháborító (mindenféle rombolás), de lássuk be, hogy a Regnum Marianum bizáncias stílusa nagyon nem illik ehhez a városhoz. A bemutatott nemlátványtervek viszont..huhh. Na ezt ne, légyszi, légyszi...

val 2013.03.25. 23:11:11

@Anyád, a szúnyogok!!!:
"Ősi szittya csöcsök + szabadkőműves muff, ojjaj :O))) "

Már csak egy menóra hiányzik.

A seggedbe. :)

Kis ember 2013.03.26. 00:33:04

@Exminden:
Bizony, a "Vaskefének" jelentése van: a rozsdás lelkű emberek (mint amilyenek most is), lassan összetömörödnek, élüket a Parlament, a hatalom felé mutatva (arra van irányozva ui.) túrják maguk előtt az utcaköveket.
Azért nem szeretik a nem demokraták, mert kínosan érinti őket a jelentése: bármikor fordulhat úgy, hogy ők kerülnek az utcakövek útjába, ahogy '56-ban történt.
Hogy szemetes? Hát bizony takarítani kellene, de úgy látszik nincs elég közmunkás. :)

tangapapucs 2013.03.26. 09:47:21

Annak a földből kinövő zászlónak van egy Észak-Koreás beütése.
Ízléstelen, igénytelen. Nem is tudom minek nevezzem.
A Fürdőmesterrel tudnám egy lapon említeni.

Vaandor 2013.03.26. 11:02:19

Legyen fekvő kereszt! Legyen inkább álló kereszt! Legyen lyukas zászló! Jó, de tegyük a földre! Ja, meg legyen Szentkorona! Vagy inkább kettő?

Most már csak azt nem tudom, melyiken ül majd a turul...

Pamuk 2013.03.26. 12:48:50

békén kellene hagyni ezt a teret. mondjuk lehetne, hogy ne csináljunk ott egy ideig semmit.
Vagy lehetne ott park.
Esetleg egy emlékmű a magyar búskomorságnak, világ meg nem értésnek, vagy az ősmagyar ostobaságnak.
Elvégre ezek az igazi hungarikumok.

minnifield űrhajós 2013.03.26. 16:58:09

futballstadion azért lehetne. vagy mobilgát. vagy mindkettő. vagy egyben, meccs idején stadion, árvízkor mobilgát.

Zizzenő 2013.05.07. 11:03:55

Vajon miért nem akarják, hogy visszaépüljön a Regnum Marianum fogadalmi templom?
Ez egy tabu hely?
Elég legyen a mindenféle ál-, és pót emlékhelyek eszkábálásából!!!

Ez az ország, Mária országa, ez a templom, Mária temploma. Fontos Szakrális Hely.
Legyen vége a huzakodásnak. Ha a nép úgy akarja 2 év alatt újjá lehet építeni. Minden fontos szakrális épületünket újjá kell építeni és megtanítani a ma emberének, miért is fontos ez. Ha nem tudnák van nemzeti önbecsülés is.

bardóczi 2015.01.19. 12:21:48

Sajnos Gyurcsány elkövette azt a megbocsáthatatlan hibát, hogy ő avatta fel az 56-os emlékművet, ami valójában sokkal többet mond el 56-ról, mint ez a borzalmasan szájbarágós Móriczka rajz a Regnum Marianum (amúgy anno is nemzeti giccstől körülölelt) épületéről. Nagyon szegényes fantázia kell ahhoz, ha ebben a valaki a szabadkűműves szimbólumot találja meg és más egyebet meg nem. A Regnum Marianum a Ligetben maga volt a pótcselekvés és a pót emlékhely, anno maga a Katolikus Anyaszentegyház sem áhította létrejöttét, de a nemzeti / nyilas hevületen akkor sem segített semmi. Mondjuk megépülte után meg fenntartani se tudták. Óriásit csalódnék, ha ennek a borzadálynak bármi köze lenne Csete Györgyhöz. Kedves Váralja Szövetség: egy park nem attól park, ha teleszarjuk giccses emlékművekkel. A Szabadság térre már csak okádni érdemes kijárni, nem kéne ugyanezt tenni a Városligettel is.

bardóczi 2015.01.19. 12:33:22

Két szent korona egy helyen (amiből ugye csak egy van) az nem nemzeti jelkép gyalázás? :-)

broom 2015.01.21. 10:10:33

@Zizzenő:
van regnum marianum templom, Zuglóban
süti beállítások módosítása