Egyre több kocsma, vendéglő, bár gondolja úgy, hogy a legjobb módszer egy lassabb este felpörgetéséhez kvízt rendezni. A műfaj nem újdonság, valamikor a 60-as években indult Angliából, és a világon mindenhol népszerű. 2013 januárjában már legalább 10 budapesti helyről és 5 vidékiről tudunk, ahol kvízt játszanak, és a lista folyamatosan bővül.

A kvízjáték általában pár fős csapatoknak, baráti társaságoknak készül, 20-150 főnek, egy adott helyszínen, a részvétel díjtalan. A kérdések jellemzően általános műveltségiek, de a helyszínek jellegéből fakadóan a televíziós játékokkal ellentétben gyakrabban közéletiek, pop kultúrához közelebbiek.

A lebonyolítás általában egyszerű, pár fordulósak, a kérdéseket egy quizmester olvassa fel, a válaszokat papírra írják a csapatok, amiket fordulónként javítanak vagy a csapatok egymás között, vagy a kvízmesterek.

A lényeg, amiért játszanak az emberek a dicsőségen kívül az természetesen a nyeremény, ami legjobb esetben egy üveg ital, a hely jóvoltából.

“Ez az a játék, ahol ugyannyi pontot érhet Britney Spears, mint a relativitás elmélete” - mondja Álmos, a legnagyobb magyarországi kvízjáték, a QuizNight.hu ötletgazdája, vezetője.”2009-ben kezdtem, az országban elsőként indítottunk ilyen játékokat. Annyira új volt a dolog, és annyira tetszett mindenkinek, hogy Gáborral úgy döntöttünk, hogy egy bajnokságnak nagy sikere lenne.” És lett is, ma már a 4. Országos Bajnokság fut egyszerre 10 helyszínen több, mint 700 játékossal minden héten. “Az elején nagyon egyszerű szabályokkal játszottunk, de mára egy teljesen egyedi játékmenetet alakítottunk ki a 4 év tapasztalataiból és a játékosok visszajelzései alapján. A szokásos séma szerint van egy nagy blokk, ami két fordulóból áll és e mellett van egy villámkérdés forduló, ami általában képfelismerés külön italnyereménnyel díjazva. A nagy blokkban ma már a kezdetekhez képest megtalálhatók a játékosok által beküldött kérdések, anagramma/szójáték blokk, kapcsolatkör –ahol a kérdésekre adott válaszok között kell összefüggést keresni-, +10-es kör -ahol kockáztatva több ponthoz lehet jutni-, stb.”

A kvízek általában hetente kerülnek megrendezésre, gyakran visszatérő  csapatokkal, adja magát, hogy a pontokat lehetne vezetni, és bizonyos fordulónként újabb győztest, bajnokothirdetni. Budapesten 4 quizes csapat is csinál bajnokságot, de a legnagyobb a QuizNight.hu-é, velük nem csak Budapesten lehet játszani, hanem 3 vidéki városban is. “A mi bajnokságunk többről szól, mint heti rendszerességű pontgyűjtésről. 2011 óta vannak megszerezhető jelvények, amiket extra feladatok teljesítésével lehet kiváltani, például ha több helyszínen is játszik az ember az év során, vagy éppen lehozza szüleit, gyerekeit, megkínálja a quizmestert itallal, kérdéseket küld be, lehoz egy új csapatot vagy tököt farag halloweenre.” Mondta Gábor, aki a QuizNight.hu fejlesztéséért felelős. “Jellemzőek a családi csapatok, amikor a szülők és gyerekeik együtt játszanak, és az is, hogy egyes helyszíneken nagyon komolyan veszik, az országos toplista első 10 helyezettje átlagban 70% felett teljesített az első 11 fordulóban, az első 2 pedig 75% felett. Ehhez persze nem elég, ha 2-3 okos ember van, 5 okos embert kell összeszedni, akik minden témakört lefednek: sport, bulvár, földrajz, természettudományok, irodalom, történelem, filmek, média, közgazdaságtan. Vannak csapatok, ahol egyetemi professzorok játszanak, de még ez sem garancia a győzelemre.” - Teszi hozzá Álmos.

“A bajnokságunkat minden május utolsó szombatján egy döntő zárja le, tavaly 300-an voltunk az Akváriumban, idén 500 főre tervezünk. Ez az év legnagyobb quizes eseménye, ahol rengeteg ajándékot sorsolunk ki és eldöntjük, hogy melyik csapat volt az adott évben a legokosabb.”

Ha hozzánk hasonlóan nektek is megtetszett a játék, és elmennétek kocsmakvízelni, akkor bátran ajánljuk a QuizNight.hu új helyszíneinek egyikét, amihez ha most csatlakoztok, még van esélyetek a döntőbe jutásra és akár Ti is lehettek Magyarország legokosabb csapata 2013-ban!

További infomációk itt. (x) 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: pr

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr135034119

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kocsmakvíz 2013.01.28. 13:06:38

> Kocsmakvíz, az unalmas hétfő esték ellen! Bár a műfaj és a jelenség nem új, talán a híre még nem jutott el mindenkihez, miszerint egyes kocsmákban nem csak csocsózni, dartsozni, meccset nézni, inni vagy beszélgetni lehet, hanem alkalmanként a ...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.23. 11:13:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása