Ma lenne hetven éves Cseh Tamás, aki legendás albérletlakó volt egész életében, s nem is tudom hány ilyen témájú dalt írtak Bereményivel (nekem talán a fenti a kedvencem - kiváltképp a videóval együtt). Úgyhogy ma vegyünk elő mi is egy "jó kis" albérletes történetet.

A szimpatikus háziúr ijesztő listáját @LauraEvelyn1 osztotta meg először Twitteren, majd a HuffPo és a Curbed is átvette.

Nem is tudom melyik az igazi csemege.

A kajapara? Hogy disznóhúst nem szabad nemhogy a hűtőbe, de a lakásba se behozni, főzni legfeljebb 30 percig lehet nyitott ajtónál (mert ha meglátja a főbérlő, hogy be van csukva az ajtó, akkor büntetést kell fizetni). Meg egyébként is a konyhában - mely szigorúan a tulajdonos élettere - csak étkezés idején lehet tartózkodni, amúgy köteles az ott lakó visszahúzódni a szobájába?

Esetleg a vendégpara? Az ott alvó vendéget előre be kell jelenteni két héttel, hogy elbírálhassa a főbérlő, hogy maradhat-e. Persze így is csak két alkalommal fordulhat elő ilyen egy hónapban. És nehogy használni merje a szappant, mert jaj lesz!

Nektek mi a legrázósabb történetetek albérletügyben?

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: albérlet

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr395033835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

duplaP 2013.01.22. 10:26:42

Sheldon Cooper effektus :)

vwpolo · http://edrink.blog.hu 2013.01.22. 10:38:40

1. hely: Mr. Zsugori: Albérleti díj emelkedés 15-ről 18-ra, majd 20-ra, beköltözés után 10 perccel 25-re. Fűtést ne nagyon használjak, ha fázok vegyek fel több ruhát, takarózzak be, bújjak össze a barátnőmmel aki amúgy fizessen havi 20 ezret ha ott akar aludni éjszakánként és + 10-et ha nappal is ott akar lenni velem. Villanyt ne nagyon használjak, és takarítsam a lakást mert ők nem...

2. hely: Kezdeti nagytakarítás, szart a falról, földről, hányást a szekrényekből, falról, villanykapcsolóról... Később főbérlő beköltözik, lopkod mindenből, sampon, tusfürdő, kaja...

3. hely: Főbérlő egy igénytelen paraszt, lepisili a wc deszkát, padlót (nő), nem fürdik napokig, büdös, nem takarít, nem visz le szemetet semmit nem csinál.

4. hely: A lakótársról kiderül, hogy egy pszichopata...

Ezek csak a főbb dolgok, mint az látható nem volt eddig szerencsém a szobabérlésekkel...

Valaki2 2013.01.22. 10:45:48

Budapesti történetek:

Barátnőm keresett lakást, csávó szobát ad ki, 3 lánnyal lakik, amikor visszamentünk, akkor épp az egyiket d@gta. Inkább nem.

Olcsó albérlet, belvárosban: a bácsi egy pincehelyiséget akart kiadni, ami ajtóval volt leválasztva, fürdés lavorból az udvaron. És ezt komolyan gondolta. Jó vicc volt.

Én betiltanám a magánszemély általi lakás kiadást, csak cégen keresztül engedném, a kommunikáció csak a cégen keresztül zajlana. Tisztább lenne a helyzet, nagyobb biztonságban lenne mindenki.

annmbp 2013.01.22. 11:46:16

@Valaki2: csávó szobát ad ki, 3 lánnyal lakik, amikor visszamentünk, akkor épp az egyiket d@gta.

Ezzel mi a baj? Szerintem tök jó. Gondolkodom rajta, hogy kiadom a kisszobát.

Archimédesz 2013.01.22. 11:50:57

Épp tegnap esett szóba: 1991-ben béreltünk egy kis házat Fóton, és egyszer arra mentünk haza, hogy a tulaj - aki egészen máshol lakott - disznót vág nálunk. Képzelhetitek, hogy vegetáriánusként mennyire örültem.

Molnár Norbert 2013.01.22. 12:04:08

Régen volt már, de néha eszembe jut. Egy szoba volt kiadó, több férfinak, akik a földön aludtak. Mikor megjegyeztem, hogy ez nekem így már sok, akkor kinyitotta az előszobában a gardróbszekrényt és azt kezdte ajánlani...

Bicepsz Elek77 2013.01.22. 12:07:27

@annmbp: Az hagyjan. Ismerosomnek mondta a foberlo csavo(60+), hogy kedvezmenyt ad, ha kukkolhatja, ahogy qrja a nojet. Mondta is a gyerek, hogy felejtos.
De ne hisztizzetek:

urbanista.blog.hu/2009/04/03/hat_negyzetmeteres_lakas_a_vece_mar_csak_a_zuhanykabinban_fert_el

iddqd.blog.hu/2013/01/21/szazezer_forint_egy_lyuk_a_tokioi_geeknegyedben#c18860964

Deennek is van jo oldala:

"Fiúk, lányok, gondoljatok arra, hogy mi magyarok (nyugatiak) folyton elbújunk (gyakran mások elől is) otthonainkban, lakásainkban, és ezt nevezzük életnek.
Addig egy ilyen lyukba gondolom csak aludni (és más fekvő szórakozásokra) járnak "haza". Úgy képzelem emiatt a városlakók több időt töltenek közösségekben, eljárnak helyekre, kikapcsolódnak.

Egy ilyen "lakás" mindenképpen a közösségi élet felé szorítja az embert. Ami a maga természetében logikus is.
De az árak! Ajánlom,hogy a fizetések már jók legyenek, mert ha nem, akkor borul az elméletem, és csak azért dolgozik valaki látástól vakulásig, hogy fizethesse az alvóhelyét, hogy aztán holnap újra robotolhasson. "

chocco channel 2013.01.22. 12:23:04

Az en regi foberlom megmondta, h milyen tisztitoszereket hasznalhatok, CIF-et nem, Dettol-t igen, wattafakk?

Aztan inspekcio a konyaban, kihuzza a fiokot es a fiok teteje (az a csik)foltos volt. Kozli, h ezttakaritsam le es holnap atjon megnezni.

Ne hasznaljuk a kadat mert neki vizfobiaja van mert anno egyszer beazott a lakas.

Az a ajto elott a labtorlo szele fel volt kunkorodva, es jon azzal, h ezt most vagy simitsuk ki, vagy vegyunk masikat mert ez Health and safety, es veszelyes mert meg lehet benne botlani.

Olyan leveleket ir, ami egyreszt vicces ("mar idaig is nagyon kegyes voltam hozzatok, kegyemet mar nem tudom tovabb nyujtani"), masreszt abszurd.

Persze elkoltoztunk, de azota is szoba kerul neha:-))

annmbp 2013.01.22. 12:28:36

@Bicepsz Elek77: Na jó, a kukkolás az más, abba nem mennék bele.

2013.01.22. 12:51:20

Kicsit off okoskodás, de kavar van a al/fő/bérlő és a tulaj kifejezések között. A tulaj az, akié a kecó. Ha valaki kibérli és odacuccol, ő lesz a bérlő. Ha ez a bérlő a tulaj beleegyezésével további bérlőket fogad, akik nem a tulajnak, hanem az első számú bérlőnek fizetnek, és ő lesz a megmondóember is, akkor utóbbi a főbérlő, a többi az albérlő. Ma már ilyen rendszer nincs nagyon, Cseh Tamás idejében nyilván volt. Tehát ma leginkább tulaj és bérlő van. Sorry én se bírom grammarnazis parasztkodást, de ez kikívánkozott.

2013.01.22. 12:56:55

Régen laktam egy magyar származású svájci operaénekes lakásában, akinek megtaláltuk az eléggé izzasztó homérparti fotóit a konyhából nyíló kamrában. Hetekig röhögtünk rajta, meg minden betérő ismerőst riogattunk velük. Egyébként eszményi tulaj volt, évente kétszer jött Magyarországra, és az akkori árakhoz képest kb. 60%-on adta ki a király belvárosi kecóját.

globálnyik 2013.01.22. 13:01:04

Nekem nagyon sok jó sztorim van...
1) Főbérlő macskája távollétemben beszökik hozzám, konyhapultról tartós tejszínt körberángatja és szétkeni a lakásban, a frissen mosott, összahajtogatott, kanapén felejtett ruhákat szétcincálja, kedves kis sáros mancsaival dekorálja, stb. Főbérlő valamiért (?) értesítés nélkül csekkolja a bérleményt - továbbra is a távollétemben - majd üvöltözve hív, hogy mit képzelek, hogyan élek, stb. Költözés.
2) Beköltözéskor barátnőnek segítünk elrendezni a dobozokat ketten, majd kimegyünk az erkélyre koradélután kicsit csevegni. Hárman, lányok, limonádéval, hétközben. Főbérlő tajtékozva követel magyarázatot, amiért albérlő a tudta nélkül fogad vendégeket, és zajong velük az erkélyen...költözés még aznap, elvégre minden dobozokban volt.
3) Beköltözéskor hibalista rögzítése, fényképekkel dokumentálása, ígéret javításra. Ígéret nem teljesülése, pár hónap múlva kiköltözéskor a rögzített hibák újakként való regisztrálására, és azok javíttatásának albérlők általi fedezésére tett - fényképeknek köszönhetően sikertelen - kisérlet. Gyors költözés.
4) Be sem költözés vállalhatatlan főbérlők miatt:
- sok-sok pénzért kiadott lakás, ahonnan bizonyos estéken távol kellene maradni, mert a főbérlő ott kíván orgiákat/házibulit/szellemidézős szeánszot tartani;
- előre megbeszélt feltételektől gyökeresen eltérő rendelkezések az aláírandó szerződésben, "á, az csak papír" legyintéssel;
- az esetlegesen felmerülő hibák javítása csak és kizárólag albérlő általi kifizettetésére tett kísérlet, függetlenül attól, hogy az a bérlő által előidézett, vagy a korábbi nem rendeltetésszerű használatból/karbantartás elmulasztásából fakadó hiba;
- tisztasági festés, takarítás, korábbi bérlők által otthagyott dolgok, használhatatlan bútorok elszállítása iránti kérések tökéletes ignorálása különösen indokolt esetekben is;
- hiányzó eszközök (hűtő, mosógép) megígérése hirdetésben és személyes találkozás során, majd azokról történő nagyvonalú megfeledkezés, illetve háború előtti, kimondottan komoly energiaigényes (tervezett rezsi négyzetre emelése fejben...) gépekkel történő helyettesítése...

...és ez csak a jéghegy csúcsa :)

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2013.01.22. 13:16:41

@shitgun: Teljesen igazad van. A tanácsi lakások idején alakult ki a szóhasználat, amikor állandó lakó is bérlő volt. >20 év alatt megtanulhatták volna az emberek a helyes kifejezéseket.

MINE 2013.01.22. 13:22:50

Az első albérletben a nagymama tulaj csak akkor ivott kávét, ha én főztem, és megkínáltam. Az unoka (lakótárs) rendszeresen megette a zöldségeimet a hűtőből. Nem volt fűtés a kisszobában, fürdőben, konyhában és a lakás előtti kiskert teméseit nem lehetett leszedni (eper, körte ilyesmik), független attól, hogy ők nem ették és nem is vitték magukkal. Porszívózni csak én, ők nem.

De ezután két álom bérlemény következett, számlával, meg közös teherviseléssel (mármint az elromlott dolgok javításának költségeivel), ritkán látott, akkor is előre bejelentkező tulajjal. Az egyik helyen még közös képviselők is voltunk... :-)
Visszasírom mindkettőt.

SemBoga 2013.01.22. 13:24:53

a főbérlő kifejezéssel én már nem nagyon szoktam találkozni, az albérlet kifejezés viszont szerintem kitörölhetetlenül beépült a köznyelvbe

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 13:31:44

@shitgun:

A magyar nyelv az "albérlő" és "albérlet" kifejezéseket nem abban az értelemben használja, ahogy az jogilag van. Jogilag igazad van, de magyarul - a nem-jogi nyelvben - mindenki albérlő, aki nem a saját lakásában lakik és bérleti díjat fizet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 13:35:19

@SemBoga:

Miután a rendszerváltozáskor szinte az összes tanácsi lakás magántulajdonba került, főbérlők nemigen maradtak.

De ettől független a köznyelv a lakásbérlőt ma is "albérlőnek" nevezi, akkor is, ha ez jogilag helytelen, hiszen az a legtöbb esetben "bérlő", s "nem albérlő".

2013.01.22. 14:02:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ne haragudj, de nincs igazad, az albérlőnek, és a főbérlőnek meghatározott jelentése van, az, amit fentebb írtam is, az már kérdés, hogy az akkori korra jellemző viszonyok elmúltával mennyire fogadhatjuk el egy másik értelemben őket, ugyanakkor a mai helyzetre vonatkozóan vannak kiváló, egyértelmű szavaink: tulajdonos, bérlő. Jogilag meg főleg nem használatos egyik sem, mivel maga az albérlői/főbérlői intézmény megszűnt, így a jogban sincs ilyen viszony.

elzee 2013.01.22. 14:06:32

azért az (al)bérlők jó része is megérdemelne néhány keresetlen szót. Kevés van közöttük, aki korrekt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 14:12:00

@shitgun:

"az albérlőnek, és a főbérlőnek meghatározott jelentése van"

A jogi szaknyelvben, de nem a köznapi nyelvben.

A köznyelvben: albérlő = bármilyen státuszú lakásbérlő.

A jogban ma is van albérlő. Albérlő az aki bérlőtől bérel.

2013.01.22. 14:14:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a jogban nincs albérlő, kivéve ha az a ritka eset fordul elő, hogy ténylegesen al- és főbérlői jogviszony áll fenn. A jogban bérlő van, bérlemény és tulajdonos. Guglizz meg egy random bérleti szerződést, ha nem hiszed. A köznyelvben lehet, hogy használatos, de akkor sem helyes, mert az alapvető kapcsolat a jel és jelölt között helytelen.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 14:31:58

@shitgun:

A köznyelvben sok minden van, ami szakmailag helytelen. Azonban a köznyelv ettől még nem helytelen. A köznyelv úgy helyes ahogy van.

Egy nem jogi példa: a Gellért-hegy szakmailag (földrajz) nem hegy, hanem domb.

Azaz vedd tudomásul: magyarul az "albérlet" szó a köznyelvben nem ugyanazt jelenti, mint a jogi szaknyelvben. Egy jogász amikor csinál egy bérleti szerződést, nyilván nem fogja használni az "albérlet" szót (hacsak nem véletlenül jogilag is albérletről van szó), de viszont amikor a haverjaival beszélget, még ő is azt fogja mondani "amikor 10 éve albérletben laktam", pedig jogilag nem is lakott albérletben, hanem bérlakásban lakott.

koborló 2013.01.22. 14:32:34

A levél első sora, a disznóhús tilalma muszlim bérbeadóra utal.
Mi is béreltünk töröktől lakást, ő csak azt kérte, hogy a vele közös kerti grillnél mellőzük a disznóhúst. Teljesíthető volt..

2013.01.22. 14:48:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: jó, én ezt lezártam a magam részéről, untat. Felőlem annak hívod, aminek akarod, akár a széket is galambnak, a pörköltet meg seprűnyélnek. Én speciel a bérletet bérletnek, a tulajt meg tulajnak hívom, nyilván hülye vagyok.

Globetrotter2014 2013.01.22. 15:01:57

A személyek kedvencem amikor a tulaj levágta a lámpát, hogy a ne használjam a villanyt. Nem egyszuerűen kiteerte az égőt, hanem levágta.

Valahol itt kedződik a tapló zsugoriság...

vokalpatriota 2013.01.22. 15:05:42

Győr, 90-es évek eleje:
1.albérlet: 55 éves hölgy, egy szobát kiad panelban nekem, szeptemberben, főiskolai tanulmányokhoz. A másikban szobában ő lakik. Beköltözés után három héttel közli, hogy "elfelejtett" szólni, hogy az a szoba IBUSZ szoba, és most el kéne takarodjak két napra, mert az IBUSZ szólt, hogy jön két fizetővendég, és ha nem tudja elszállásolni őket, akkor szerződésszegés miatt neki 10.000 Ft-t kell fizetnie, de ha kifizetem én, akkor maradhatok.
Nem maradtam.
2.albérlet: a kényszermegoldás a fentiek miatt: két, már dolgozó fiatal srácnál találtam albérletet. Együtt kellett aludnom az egyikkel egy kinyitható kanapén, huzat nélküli cigivel összeégett ágyneműben, takarítva szerintem nem volt három éve, a fürdőt nem mertem használni a kosz miatt, ismerősöknél vagy a fősuli kolijában fürödtem.
3.albérlet: 55 körüli nő, kiadott egy szobát, 93-ban horrornak számító 4500 Ft-ért 2db embernek. Fejenként 4500-ért.Tehát 9000-ért egy 8 nm-es szobát kettőnknek.
Beköltözéskor: fiúk, van kiskertünk, a konyhaszekrényben amit találunk, abból főzhetünk.
Fűztünk egy lecsót. Másnap hatalmas patália, hogy elhasználtunk három tojást, mert ő megszámolta, sőt, kis cetlin beledugta a csomagba, hogy hány darab van. Mondtuk, hogy azt mondta, a szekrényből főzhetünk.
Igen, de tojást nem.
Ezért:
4. albérlet: egy középiskolai kollégium töküres folyosóján az utolsó töküres szoba egyedül amiben a fűtés éppen pislákolt. De legalább egy egész folyosó az enyém volt, és kaptam kulcsot, mert főiskolásnak az már jár.

Azóta bérbeadóvá léptem elő.Kiadok egy lakást rendszeresen, szerződéssel, számlával, adózom belőle, ami elromlik, azt megjavítom, vagy a bérlő számlával megjavíttatja és lelakhatja az árát.

Átlag 2 és fél 3 évig laknak nálam, egyet kellett kidobnom, az csúnya volt, a történet is, a nő is, utóbb kiderült, hogy csaló volt.

De az már egy másik sztori...

Szelid sunmalac 2013.01.22. 15:05:58

@koborló: Vajon ha a felseget megkerned, hogy vegye mar le azt a kurva kendot a fejerol, megtenne a szivesseg jegyeben?

Advocatus Diaboli 2013.01.22. 15:08:54

@koborló: Mivel ugyanakkor az alkoholt nem tiltja kifejezetten, csak a szobába száműzi, ezért szerintem inkább zsidó.

koborló 2013.01.22. 15:27:18

@Advocatus Diaboli: Az alkohollal a németországi törökök problémázása nagyon felszínes, ha kínűltam, simán elfogadta, csak a neje panaszkodott, hogy ne adjak az urának, mert nem bírja.. két üveg sörtől simán fejreállt.
Ha a felesége leszedné a ponyvát, nem biztos, hogy bérki is jobban járna..

Kabarészínész 2013.01.22. 15:40:05

albérlet: a fürdőszoba fa küszöbéből kinőtt egy kb. 10 cm magas pereszke. (poénból nem szedtük le még kiskorában, kíváncsiak voltunk mekkorára nő) plusz a konyhában nem volt fűtés, így befagyott a hűtő ajtaja, akkor rájöttünk, hogy a hűtő tetjén érdemesebb tartani a kaját.

HighTroller 2013.01.22. 16:05:45

hát... nekem szerencsére nincs horror sztorim. A nagyszobán és a fürdőn kívül nálunk sincs fűtés sehol, de annyira nem zavar (bár hideg van). A tulaj nagyon korrekt csávó, előre szól, mikor jön.

amivel a tököm tele van az a buzi szolgáltatók, hogy nem képesek belőni, mikor méltóztatnak kitolni a pofájukat leolvasni azt a kurva mérőt. Mondom jöjjön nyolcra mert így is kések a melóból. Hát főnök csak nyolc és tizenegy között tudok csak menni valamikor... ja, vagy déltől kettőig is. agyrém.

Németh András 2013.01.22. 16:58:19

@Valaki2: azért érdekes hogy pont te akarsz kizárólag céges hirdetést, de abból a kettőből ítélve amit megnéztetek olyan árszinten keresgélsz ami nem hiszem hogy létezne ha csak profi hirdetés létezne, kicsit gondold végig

Németh András 2013.01.22. 17:00:18

@koborló: itt közös az egész konyha, szóval tök érthető a teljes tilalom, egyébként nem is értem hogy minek ezen kiakadni a posztolónak, le van írva előre. A gond akkor lenne ha menet közben derülne ki a dolog.

Németh András 2013.01.22. 17:10:03

@shitgun: "a jogban nincs albérlő, kivéve..." ez így aranyos. Olyan tényleg nincs a jogban hogy: "nincs, kivéve".

Németh András 2013.01.22. 17:19:48

öööö, megy neked a különbségtétel a meggyőződés meg a szívesség közt?

aleb19 2013.01.22. 19:03:45

londoni flatshare az also szobábol sötétben néhol felszürödött a fény a padloszönyegen keresztül-hangulatos volt,
no fütötest de volt tányáros elektromos hösugárzo pénzbedoboval kombinálva ja és a melegviz is pénzbedobos
mikor lakást adtunk ki pesten, kifugtunk egy helyi sárkányfüárust aki miután égett a lába alatt a talaj angolosan távozott néhány berendezési tárgyal

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.22. 20:19:59

Nekem az, hogy kötelező alkoholt tartani a szobádban.

mirx 2013.01.22. 20:54:46

még csak három hete volt a daily mail-en

Valaki2 2013.01.22. 20:57:46

@Németh András: ezek mind jó pár - 8-10 - éve voltak, utána sikerült tök normális főbérlőt találni, illetve most már saját lakásban lakunk. Soha többé albérlet.

Meglepő módon egészen piaci áron akarták ezeket a vicces helyeket kiadni.

kalandfereg 2013.01.22. 21:09:31

@shitgun:
Szenyaság kiteregetni a csávó dolgait úgy, hogy aki ismeri, az simán ráismer a leírásodból. Mindezt úgy, hogy ráadásul tök rendes is volt.

nevem van 2013.01.22. 21:11:28

@Archimédesz: Legalább megtudtad, mi a jó.

wirth6 2013.01.22. 21:20:11

@shitgun: Ez szerintem olyan, mint a nejlonzacskó. Az se nejlonból készül már, mégis mindenki úgy hívja.

Denny Crane 2013.01.22. 22:13:11

@shitgun: +1

Végre, végre, végre...

Rettenetesen idegesít a főbérlőzés.

2013.01.22. 22:31:48

Én laktam aszondja... 8 helyen ezt is beleértve, mármint bérelt szoba / lakás, volt egy kicsit hülye vénasszony de az olyan rég volt nem is emlékszem... itt Budapesten eddig 4 és sehol nem volt gond. Mindenhol szerződés, bejelentett lakcím, tulaj szólt előre hogy jön és max havi egyszer jött vagy annyiszor sem stb.
Ez idő alatt 3 megnézett lakást utasítottam vissza, mind a tulajdonos miatt.
Nemtom, lehet szerencsém volt. De olyan helyet szeretek választani ahol adottak a feltételek és a tulaj fehér ember aki összefüggően tud beszélni...

SunnyBunny 2013.01.22. 23:02:26

2007 Banbury.
A berelt szoba padloja es a fal kozott par centis res tatongott, ahova befeszkelte magat egy darazs csalad. Reggelente mikor felkapcsoltuk a lampat, a darazsak a fejunk felett koroztek. Eleinte nem tudtuk honnan jonnek.
A konyhaban ragadt a padlo a kosztol, a szekekre en nem mertem leulni :)
9 emberre 1 furdoszoba jutott.
Szukseg helyzet volt, 1,5 honap utan eljottunk.

Lajosforras 2013.01.23. 00:33:09

bp, XIV ker.,bolgárkertész utca, nyáron klassz zajos,télen dohos kotorék (nem akarták kicserélni a 4 ablakot,beázott plusz mivel megállt benne a víz,be is fagyott) alatta pincével,szombat reggel. békésen ülök a retyón,kulcs fordul,azt hittem a csajom. kikiabálok,hogy csak óvatosan drágám,mert ipp sz@rok. erre berongyol a múmia (60+),hogy mit képzelek,hogy így beszélek vele és a szemembe akar nézni,a velem beszél (nem látták az asszony kocsiját a ház előtt,én meg akkor kaptam másik cégest,azt nem ismerték-tehát nem vagyunk itthon,lehet settenkedni). mondom,megvárná,amíg befejezem,vagy azonnali szemkontaktra vágyik? aszongya: szemtelen fráter (ezt sose felejtem el), egy órán belül hagyjuk el a lakást (szerencsém volt,már pont megvolt a másik összkomfort,huzat nélkül) ,mondom oké,de akkor lehúzni magának kell,mert sürgős a pakolás. ajtó csapódik,nyílik megint,jön a férj, cirka 15 évvel fiatalabb. nekiáll erősködni és nem értette,hogy először is kopogunk vagy csengetünk,nincs sutyiban bejárás,mert magánlakot sért. közben asszony haza.látja, mi az ábra,kurvaanyátok, pakol. telefon az új lakásba, mehetünk,igen. múmia bele akar szólni a telefonba,kinyomom, hívjam fel,beszélni akarnak vele,majd ők megmondják. hülye vagy te,baszd meg...? kérdem én,pali emelgeti a kezeit,hogy hogy beszélek. mondom,menjünk ki a lépcsőházba. ők ki, én vissza,kulcs bedug,barátoknak telefon,költözés és/vagy verekedés, esetleg mindkettő. odakint toporzék,rendőrséggel fenyegetéses ordibálás,mondom mindegy, hívja őket. nyanya-papa balra el,rendőrség a mellékutcában. közben barátok megérkeznek,csomagoláspakoláskocsibafurgonba. egy kanyarra kellet mindent elcuccolni,siker,lakás üres. nyanya vissza rendőrrel,tényállás. mondom. rendőr röhög, nyanya magánlakot sért,ha akarok feljelentést tenni, fáradjak be a ker.kap.-ra és ott. mondom jó,hétfőn. nyanya,ura fehéredik,fenyegetőzik,ügyvédbarát,rendőrismerős. mondom ok,majd a rendőrségen megbeszéljük,a 4x75+rezsit meg a 150 kauciót meg majd az adóhivatallal lesznek kedvesek ,amennyiben esetleg nem kapnám vissza úgy 20 percen belül. meglett. vigyázzatok a bolgárkertész utca földszinti lakásaival.:)

fagzal 2013.01.23. 00:51:06

Nekem nincs ilyen horror sztorim, de laktunk egy arab csávó lakásában, akinek olyan drótnélküli telefonja volt, kb. 1 méteres antánnával, plusz "adótorony" az erkélyen, hogy Pest másik oldalán is tudott az otthoni számáról beszélni.

Na ott locsoltam három évig hetente az egyik művirágot, amiről azt hittem, hogy igazi.

Zirowe 2013.01.23. 04:41:40

@shitgun:
"a jogban nincs albérlő"

De, van.

PTK
425.§
(4) Ezeket a jogokat a bérbeadó akkor is gyakorolhatja, ha a bérlő a dolgot akár engedélyével, akár anélkül albérletbe vagy egyébként harmadik személy használatába adta.
426. §
(1) Ingatlant vagy lakást - ha jogszabály másként nem rendelkezik - a bérbeadó engedélye nélkül albérletbe vagy egyébként másnak használatába lehet adni. Más dolgot a bérlő a bérbeadó engedélye nélkül nem adhat albérletbe vagy harmadik személy használatába.

Értelemszerűen ezen személy neve albérlő, tehát létezik, csak nem úgy, ahogy a köznyelv használja.

És akkor a kölcsön/haszonkölcsön fogalomzavarról nem is beszéltünk.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.01.23. 05:36:03

@shitgun: tényleg hülye vagy. Baromi érdektelen, te mit hogyan nevezel, a KÖZNYELV valóban albérletnek mondja az egyszerű lakásbérlést is (bár szerintem csak akkor, ha a tulajdonos magánszemély). Még azt is leírta, hogy jogilag nyilvánvalóan nem helyes, te meg vered itt magad a magas lóról.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2013.01.23. 07:48:33

Ellentörténetek:
- Nő a tinédzser fiával összehozott pár havi elmaradást, ami azzal végződött, hogy ki lett rakva, veszteség benyelve.
- Új bérlő (korrekt), akire a fent említett nő ráhívta a rendőrséget, hogy ő a rendőrgyilkos (akkoriban volt egy ilyen nagy ügy), ORFK, BRFK, kommandósok az első emeleti ablakon keresztül. Nem volt rendőrgyilkos, de az üres lakásban találtak 200 db lopott útlevelet.
- Másik, amúgy teljesen korrekt(nek tűnő) bérlőt is rendőrök vitték el, kiderült, hogy betörő. Mellesleg három rendőr tudta csak földre vinni, abból is egynek kificamodott a válla, mert a pasi eredetileg birkózó volt.
- Filigrán, aranyos bérlőlány, három hónappal később egy akkora börtöntetkós félmeztelen lény nyitott ajtót, hogy három taktust kihagyott a szívem. Egyébként nagyon korrekt fazon volt, minden tiszta, időre fizettek évekig. Egészen addig, míg be nem üt a krach. "Há' hiddel nekem is tartoznak, há hidd el késsel fenyegettem nem fizettek ki!" magyarázkodások után kb. 300 eFt bukás.
- 40 m2-es lakásban fokozatosan kilencre emelkedő lakók száma, brutál amortizáció.
- Fent említett lakásban tett látogatáskor (más bérlő) a nappaliban 20-25 halál kussban lapító ún. határsértő.

OK, ez nagyjából 20 év alatt jött össze, de baaaaazmeg. Ja, és hallottunk olyanról, aki a kiadott lakásában (nem a konyhában) a következő hónapban egy kínai házhoz szállítós kifőzde konyháját találta. Addigra nagyjából 40 kg zsír szívódott fel a falakba.

Herbert_West 2013.01.23. 09:33:03

Van Mo-n valami szervezet, ami berlok kozvetitesevel foglalkozik? Hamarosan aktualis lesz kiadnom egy lakast, es akar a franc hirdetni meg berloket valogatni, foleg par hataratkelon keresztul.

Bicepsz Elek77 2013.01.24. 01:59:21

Ez az alberlo/foberlo dolog tenyleg regi.

tulaj: akie a lakas

foberlo: aki a tulajtol berli a lakast (lehet maganszemely, aki tobb lakast kiberel es tovabbad vagy ingatlaniroda, de Magyarorszagon ez meg csak most valt divatta)

alberlo: aki a foberlotol berli a lakast/a szobat vagy az agyberletet (ritka, foleg 1945 elott volt ilyen).
A mai magyar nyelvben megmaradt ugyanugy, mint az SzTK, a rezsi, mag a tanacs stb.

Bicepsz Elek77 2013.01.24. 02:24:25

irorszag.postr.hu/post-002

A háziúrral jóban kell lenni - kalandjaink Johnnal, a landlorddal
vinczebarbara | 2013-01-23 12:11:51 | Módosítva : 2013-01-23 12:18:40
Címkék: our house in the middle of the street, Dublin

Az itt élő magyaroknak a landlord (mondjuk háziúr vagy háztulajdonos) jó eséllyel olyan, mint az óhazában a portás: ő a hétköznapi élet valódi ura, akitől akarata ellenére is függő viszonyba kerül az ember.

landlord

A mi landlordunkat Johnnak hívják és ez nem ritkaság: ismerősök elmondása szerint Dublinban minden második landlord neve John. John a hatalmas ikerházrészét darabolta szét apró lakásokra és adta ki embereknek, miután a válság miatt ő is bedőlt lakáshiteles lett (de lehet, hogy már előtte meglépte ezt, kicsit zavaros a sztori). Johnnak furcsa tulajdonságai vannak: egyfelől úgy gondolja magáról, mindenhez ért a duguláselhárítástól kezdve a vécétartály-szerelésen át a szigetelésig, és emiatt csak a legvégső esetben küld valódi mesterembert. Ha valami elromlik, inkább maga száll ki szerszámkészletével, és két kezével veszi fel a küzdelmet a házát pusztító Dolog ellen. Másfelől nem túl gyors a reakcióideje.

John azonban nemcsak, hogy nem remek és főleg nem gyors szakember, de nem is különösebben kedves: első találkozásunkkor, amikor megkérdeztük tőle, hogy hol kell bekapcsolni a fűtést, nem ám megmutatta, ahogy ezt tette volna 100-ból 99 ír ember, hanem közölte, hogy „You will figure it out, this is not a rocket ship science” – és távozott. (Magatoktól is rájöttök, nem rakétatudomány ez.). Mint kiderült, hasonlóan nyers stílusban kommunikál az évek óta itt élő kedves hipszterpárral is: amikor azon aggodalmaskodtak, hogy a penészgomba gyakorlatilag felfalja a fürdőszobájukat, John azt a bölcs tanácsot adta nekik, hogy zuhanyozzanak nyitott fürdőszoba-ajtónál.

Ám ahogy a jó magyar portással, úgy az ír landlordokkal is jóban KELL lenni. Egy ilyen pengeélen táncoló házban ugyanis bármikor elromolhat bármi, és csakis John jóindulatán múlik, hogy a szerelés költségét levonja-e a kauciónkból, amiből Magyarországon már tízéves használtautót lehetne venni.

Előfordulhat viszont, hogy kiköltözéskor szerencsénk lesz, és visszaadja a teljes öszeget, minden jel arra utal ugyanis, hogy megtaláltuk John gyenge pontját: az egyik szervízelés során (amikor úgy gondolta, hogy meg tudja szerelni a mélyhűtő ajtaját, ezért elvitte magával, hogy gondolkodjon kicsit a megoldáson. Három hét után visszahozta, és azóta sem tudunk mélyhűteni.), szóval egy ilyen alkalommal kiderült, hogy Johnnak nagyon ízlik a magyar száraz fehérbor. Ezt többször meg is jegyezte kedves útitársamnak, miközben mélyhűtő-ajtóval a hóna alatt elégedetten kortyolgatott.

Aztán két hete elromlott a vécénk öblítője. Ezt azonnal jeleztük Johnnak, aki minden kérlelés – plusz a közte és köztünk elhelyezkedő ingatlanközvetítőhöz intézett levelek, sms-ek és hívások – ellenére sem szállt ki megjavítani, noha azt írta sms-ben, hogy egy-két napon belül jön. Így két héten át a három lépésre lévő konyhából – mint eleink a kútról - hordtuk a fürdőszobába a korábban már említett UK-keverőedényben a vizet. Így ebben a két hétben a három séta oda-vissza = egy hatékony öblítés -képlet szerint éltük az életünket, és megtanítottuk erre a vendégeket is.

Majd jött a fordulat: elutaztunk hat napra, és amikor visszatértünk, egy kifogástalanul működő vécé fogadott minket. Hogy a vidáman zubogó víz John keze munkáját dicséri-e vagy egy valódi mesteremberét, azt valószínűleg sosem fogjuk megtudni.

(kép innen)

szalergy 2013.02.01. 11:34:24

Házinéni 1
Egyik reggel nyílt levél fogad a konyhában: gyalázat, ármánykodás, nem aludt egész éjjel, fel fogja mondani a szobát, stb. mert egy vadidegennel alszom és még nem is szóltam. Kiderült, az új cipőmet látta és azt hitte a vendég lábbelijének. Megállapodás szerint elvileg fogadhattam vendéget is.

Feltűnt, hogy a gondosan becsukott alaplapos doboz (pc alkatrész) nem rendeltetésszerűen van visszacsukva. Hetekig játszottuk, hogy visszacsuktam rendesen, de mire hazaértem, újra rosszul lett becsukva. A drága mama minden nap minden cuccomat átkutatta, de persze tagadta. A kutatgatások azzal fejeződtek be, hogy üzeneteket hagytam elrejtve a cuccaim között, amin kiakadt és nem tudta már szó nélkül hagyni.

Házibácsi
Haverommal beköltöztünk a házibácsihoz, majd másnap az általa sosem használt konyhában vacsoráztunk (semmi extrára nem kell gondolni). Harmadnap érkezett a tiszteletteljes, de határozott felszólítás, hogy költözzünk ki azonnal, mert nem bírja az idegeneket a házában. Kiderült, hogy most először fogadott bérlőket, és mivel kényszeresen tisztaságmániás volt (ezért nem használta a konyhát sem), nem bírta elviselni annak tudatát sem, hogy használják a konyhát.
Innen a sürgős költözés miatt egy nénihez kerültünk, aki egy olyan szobát adott ki, amiben csak egy kanapé volt, de más nem is fért volna el (érdekesen aludtunk). A szerződés aláírásakor nem volt meg valami reklámtolla. Egyből bennünket gyanúsított, pedig akkor találkoztunk másodszor. Jól kezdődött.

Házinéni 2 - pozitív példa
Házának felső szintjét adta ki, 4 szoba, fürdő, konyha. Minden héten kitakarította az egész szintet mire visszaértünk a szüleinktől. Hatalmas adag jobbnál jobb kajákat főzött hetente kétszer - ajándékba. A befizetett albi díj talán arra volt elég, hogy nullára kijöjjön.

vernyul 2013.02.01. 16:40:02

Nekem csak pozitív példáim vannak, holott 12 évet albérleteztem Pesten 19 éves koromtól, mégpedig ha jól számolom, 9 különböző helyen. Ahol éppen dolgoztam, oda költöztem közel. Volt ebben 8. ker., 9. ker., 11., ker. meg 13. és 14. is. Nagyon megnéztem, hová megyek és kihez. Volt olyan, hogy a 8. lakást vettem csak ki, vadásztam három hétig, addig meg havernál hédereltem (dobozok pincében). Ha első percben valami nem smakkolt a tulajjal, hagytam a rákba.
Az egyik első albiban volt házinéni házibácsival, igyekeztem gyorsan összehaverkodni velük (mamának virág, papának sör, bor, némi dumálgatás, katonasztorik stb.) Nem is volt soha gond, mindig szóltak előre, ha jöttek, de bevallásuk szerint ilyet csak velem csináltak. (A többi forma tuti nem vett bort papának.) Persze pecó mindig rendben volt, tiszta stb. elvégre így élek.
Egy másik lakásnál úgy csináltam, hogy emelt díjas sms-sel megtámogattam a hirdetésémet, miszerint kéne pecó huzamosabb időre. Az is jól sült el. Mondjuk rohadt sok hívásom volt, már akkor is, amikor leszedtem a hirdetést.
A kb. 6. albérlettől már csak szerződéssel vettem ki lakást, amit jogász haver írt. Nem mintha addig bármi rossz tapasztalatom lett volna, de sok szart hallottam. Ja, és minden mérőórát a nevemre irattam, ebbe mindenki belement, persze. Egyszerűen nem akartam parát.
Az elképzelhetetlen volt, hogy váratlanul bárki megjelenjen ellenőrizni. Ezt nagyon előre kikötöttem. Persze lehet, hogy valamelyik csak besurrant, de nem vettem észre. De nem is volt mit takargatni mondjuk. Azt is ledumáltam, ha volt csajom, kérdeztem, kér-e érte pénzt, meg néha jönnek fel haverok is. Csak az egyik kért havi 5k-val többet, és megköszönte, hogy szóltam.
Szerintem minden albérlő álma én voltam. Uff.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.02.01. 20:16:00

@shitgun: A nyelvben mindig vannak logikátlanságok meg archaikus módon "hibásan" használt kifejezések.

Például egy nő udvarlója nem a "lovagja", hisz szinte sosincs lova az illetőnek, ráadásul a lovag az lovas katonára, sőt nemesi származású középkori páncélos lovas katonára utal, nem?

Ott is lehetne pedánskodni, hogy "a lovag szóna pontosan meghatározott jelentése van", de ennek ellenére mindenki érti és sokan használják ezt a kifejezést.

Na pont ilyen az albérlet: elmagyarázhatod nekem (egyébként én már régóta tudom), hogy a "főbérlő" eredetileg nem bérbeadó tulajdonost jelentett, hanem tovább bérbeadó bérlőt, stb., de nem érdekel, ez a köznyelvi szó erre a fogalomra. Te is érted, miről van szó, mindenki érti, majdnem mindenki így használja, mi ebben a gond?

Dr_utcai_arcos 2013.02.01. 20:35:45

Csak sajnálni tudlak titeket. 10 éve BÉRLEM a jelenlegi BÉRLAKÁSOM, a tulajjal 3x találkoztam. Időben megy a pénz, ha valami van azt levonom, az átutalásnál megjegyzés rovatba beírom ezért ennyi és ennyi levonva. Eszükbe se jutna feljönni, minek jönnének a lakásban minden az enyém, majdnem üresen vettem ki.

2013.02.02. 07:14:05

@Dr_utcai_arcos:
En 17 eve nem lattam a lakasomat - es a berloket sem. Akkor en vagyok a berlok álma, te pedig a berbeadok álma :)))

Arcturus 2013.03.13. 07:07:27

"Azaz vedd tudomásul: magyarul az "albérlet" szó a köznyelvben nem ugyanazt jelenti, mint a jogi szaknyelvben. Egy jogász amikor csinál egy bérleti szerződést, nyilván nem fogja használni az "albérlet" szót (hacsak nem véletlenül jogilag is albérletről van szó), de viszont amikor a haverjaival beszélget, még ő is azt fogja mondani "amikor 10 éve albérletben laktam", pedig jogilag nem is lakott albérletben, hanem bérlakásban lakott."

Mely szavakkal különbözteted akkor meg akkor a két esetet, mi szerint főbérlő vagy, vagy albérlő, ha épp esetleg arról akarsz beszélni valakivel?

"Például egy nő udvarlója nem a "lovagja", hisz szinte sosincs lova az illetőnek, ráadásul a lovag az lovas katonára, sőt nemesi származású középkori páncélos lovas katonára utal, nem?"

De nem is ez a szó használatos rá 95%-ban.

Arcturus 2013.03.13. 07:14:38

Az "Itt vagyok a suliba" kifejezést is mindenki érti, mégis fül- és szembántóan hibás (láttam már blogpostban is ilyet).

Az egész arról szól, hogy a megérthető csúnya mondatok száma jóval több, mint a megérthető szép mondatok száma. Ha valaki csak arra törekszik, hogy megértsék, akkor igen, jó szó az "albérlet" is, de ha "szépen" akarsz beszélni, akkor kevésbé. A szép beszéd és helyes írás pont úgy a stílusod része, mint a ruha. Mert hát egy kezeslábas, amibe a hajléktalan háromszor beleürített, is megfelel annak a célnak, hogy ne fázzon benne, de egy mosott öltöny mégiscsak más.

CsakMintTe 2013.03.13. 08:33:31

Kedves nyelvész vitatkozók! Ugye mindannyian használtok - vagy legalábbis láttatok már - lábost? Na, esetleg lábast.

No és lába van-e?

Aztán előfordul-e, hogy fel akartok hívni valakit, és tárcsázzátok a számát?

No és tárcsa van-e a telefonotokon?

Vicces élőlény ez a mi kis anyanyelvünk... :)

2013.03.13. 10:03:11

Leg megrázóbb albérleti sztori? Lassan 2 éve húzódó pereskedés a kaucióért mivel a tulaj nem végezte el a ház rendbehozatalát, majd mikor ezért elálltam a szerződéstől megfenyegetett. 3 napig voltunk a házban.
A teljes sztori 2011-től itt.
kowee.eu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=83&Itemid=238
süti beállítások módosítása