desperado: Kultúrház KétCica: SzimplaPiac 092


Fotó: desperado (MOM Művelődési Központ) és 2 cica konyhája (Szimpla Piac)

Elsőre meglehetősen etnikai alapúnak hangzik az összecsapás, pedig szó sincs ilyesmiről. Sokkal inkább arról, bejut-e a legjobb négy közé az egyetlen Nagykörúton belüli pesti városrész, illetve képviselteti-e magát a klasszikus Buda az elődöntőben? Az Urbanista és az Otthontérkép Városnegyed-bajnokságán ugyanis most a hegyvidéki NÉMETVÖLGY és az erzsébetvárosi ZSIDÓNEGYED mérkőzik meg.

Voksolni most is egyszerű lájkolással tudtok a Facebookon - szeptember 20-a délig. (Annak a képnek adjatok lájkot, amelyik a számotokra kedvesebb városrészt ábrázolja) Bővebben az egész bajnokságról (szabályok, célok, indulók, eredmények, menetrend) itt olvashattok, a városrészhatárokat itt találjátok.

Információforrások:

Zsidónegyed


Németvölgy


Ki miben jobb az Otthontérkép adatai alapján?*

A Zsidónegyedben mintegy 40%-kal olcsóbbak az ingatlanok (összehasonlításul: a József Attila-lakótelep és Herminamező között 10% a különbség) és bérelni is olcsóbban lehet lakást, ráadásul kevesebb a kocsilopás (ez utóbbi kerületi szintű adat). Németvölgyben olcsóbban lehet garázst venni és parkolni, miközben kevesebb a betörés (ez is kerületi szintű adat) és több a zöldterület.



Mit gondoltok róluk Ti?**

Zsidónegyed

"Az egykori zsidónegyed nekem meglehetősen ambivalens. Szép és értéket sugárzó rész, de a régi házak alkalmatlanak az ottlakásra." (Tíz kicsi indián)

 

Németvölgy

"én már hallottam néhány érvet pestiektől, hogy miért is jó Zuglóban/belvárosban/Rákosborzasztón/Lőrincen élni, de minden esetben egyértelmű volt, hogy ezek még Budára az életben be nem tették a lábukat. Egyszerűen annyira más életminőség egy budai hegyvidék, hogy ahhoz semmiféle cinkotai kertes ház vagy Vörösmarty téri tetőtéri loft nem fogható." (Advanced Flight)

"hiába szuper hely mondjuk a Hegyvidék, és laknék is ott, de mondjuk az Alkotás úton még akkor se, ha fizetnének érte." (No name est omen )

Írjátok meg a véleményetek róluk kommentbe, hogy a következő fordulóban legyen mit idézni a továbbjutóról!

 

És most szavazzatok!

Kattints ide és válassz a két kép közül, hogy a Zsidónegyedet vagy Németvölgyet szereted-e jobban! Persze akár mindkettőre is adhatsz lájkot. Kérlek, ne a képeket értékeld, azok most csak illusztrációk. Szavazni szeptember 20-án délig lehet.

A még folyó szavazásokat itt találjátok.

*Az Otthontérkép adatbázisában Németvölgy Mártonheggyel összevonva szerepel, a Zsidónegyed pedig Belső-Erzsébetvárosként. A zöldfelületbe a városi parkokat, temetőket, erdőket számítják be - tapasztalatom szerint a fasorokat vagy a magánkerteket nem veszi figyelmbe az Otthontérkép. A mutatók forrását és számítási módját a linkekre kattintva találhatjátok meg!

**Kommentek az Urbanistáról. Meglepő, hogy erről a kér negyedről csak ennyit bírtam összeszedni. Németvölgyről városrészként szinte semmit, a Zsidónegyedről pedig szinte semmi jót. Ez csak azért meglepő, mert itt vannak a nyolcaddöntőben, szóval mégiscsak szeretitek őket.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest zsidónegyed xii. ker vii. ker németvölgy városnegyedek

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr1004771887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. GGG77 2012.09.13. 22:55:32

Bár kedvelem a Zsidónegyedet, de ha Németvölgy az ellenfél akkor esélye nincs.

2012.09.14. 00:18:32

Aki ezt a párosítást is kitalálta...

A kertész utcát, mégis melyik németvölgyi utcával tudnád összehasonlítani?

Ez kb. olyan, mint a mátészalka vs. sopron

2012.09.14. 00:26:54

Négyzetméter ár, bérlés, garázs, parkolás, betörés és zöldterület (kéthly anna?)volt az összehasonlítási alap. Ezek a szempontok körülbelül azonnal megsemmisülnek, ahogy kiderül, hogy a zsidónegyed helyett egy mocskos cigánynegyeddel állunk szemben, miközben a Németvölgyben csak szökő évben találkozunk eme... na mindegy, inkább nem is folytatom.

2012.09.14. 00:29:43

Városrészt minősítő viszonyszám=lakosság/cigány

phaszfej 2012.09.14. 03:08:54

Sosem volt olyan Budapesten, hogy zsidónegyed. Ezt azért le kéne szögezni. Bár, nem csodálkozom, hogy a zsidóknak a lepusztult, dzsuvás 7 ker tetszik.

lancelotbéka · http://lancelotbeka.blog.hu/ 2012.09.14. 05:40:25

Jelenleg éppen a Németvölgyben dolgozom, de mindkét városrészben burkoltam sok házat-lakást. Belülről is sokkal szebbek és ízlésesebbek a hegyvidékiek. Ők a nyerők.

lalanc 2012.09.14. 07:34:43

@DICKtátor: Sajnos Sopront már kár előkelő példaként emlegetni: a fantasztikus városvezetés eladta az "égszerdobozt" a kormánynak, ugyanis pénzért beengedett 100 keleti c-családot... és mint tudjuk, 100után könnyen jön a többi ezer.
A békés kisvárosból, fortyogó zsibvásár lett egy-másfél év alatt. A közbiztonság nulla, a helyi fél kimenni a saját háza elé az utcára, a turista fejét vesztve menekül és viszi haza a város rossz hírét.
Köszönjük, h jó példának hitted a várost, de sjna Te sem mostanában jártál erre :-( A 7.ker-ben állítom kevesebb a C kategóriás....

2012.09.14. 08:23:22

@lalanc: Ha ez igaz, akkor az tragédia. Bár ez a probléma remélem csak a jerevánon jelentkezett eddig, a bánfalvi ill. az alsó-felső lőverek rész hál' Istennek még mindig magyarország legjobb lakóhelye.

Plumper 2012.09.14. 08:45:24

@phaszfej: a nickneved pontosan tükrözi, milyen emberállat vagy.
csak úgy mondom, hogy pl. Újpestet a zsidók alapították, aztán a magadfajta volt olyan irigy és gyáva, hogy előbb kirabolta, majd deportáltatta az összes ott lakó zsidó polgárt.
Mégis hogy lehetett volna zsidónegyed a 19. század közepe előtt?! Amikor nem engedték nekik a betelepedést a belső kerületekbe, csak ideiglenes ott lakást, ha volt boltjuk. Később hatalmas fejlődés kezdődött, de elég, ha szétnézel, Budapesten hány halhatatlan épület fűződik zsidó építész, mérnők nevéhez. Sokan jártak úgy, mint Richter Gedeon. Úgyhogy inkább gondolkozz, mielőtt....ááá, hagyjuk.

nyafnyaff 2012.09.14. 08:54:53

Hajdan volt "zsidó negyedben", ilyen az élet: picasaweb.google.com/115828227687524903659/EjjelNappalKocsma
ezért olcsóbbak a lakások és nem is tudod eladni 6sávos belvárosi autópálya és a 2 perc/5 40 éves Ikarusz szmogja miatt. 5-8 óra között meg lehet fulladni, éjjel megy a buli mert járőr nincs, vagy ha van kocsiban sétálgat a pénzünkön (8-10-ig), és nem intézkedik, kiskorúakat kiszolgálnak és az utcán csücsülve vagy a Tecso környékét hányják-pisilik össze nap mind nap, kurvák nap mind nap leszólítanak az árkádok alatt. Ezekért nem tudom eladni a lakást (4 éve árulom- van aki 7 éve) és jobb helyre költözni.
A Síp utca siralom milyen állapotban van, a Szimpla élet veszélyes és tűz veszélyes hely, de sok birka "könyvtár-ruhatáros" főiskolás ott őrjöng a kocsma környékén péntek - szombat éjjelente.

mikóka kálmán · http://free-mobile-porn.info 2012.09.14. 09:02:45

a zsidótelep környéke c-mentes,viszont kintebb,rengeteg van.tegnap pl. láttam egy külsőleg fajtajelleget mutató egyedet szarni a keleti környékén,az utcán,nappal.eltérő kultúra,amit nekünk tolerálni és szeretni kell

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2012.09.14. 12:18:46

Egyébként a városban a Németvölgyben van a MoM mellett az egyik, ha nem a legrégebbi zsidó temető.

Jokkura 2012.09.14. 21:25:22

Ha a romkocsmák 85-90 %-t megrendszabályoznák (és/vagy bezárnák) akkor elég elvisekhető élet lenen az "Zsidónegyednek" csúfolt részen.
Egyébként tényleg 'zsidónegyed' ,érdemes elgondolkodni azon,hogy kik tudták meg(v)enni az orrkormit...
A legutolsó közkihallgatáson nyilvános fel lett ajánlva 5M.- az orrkorminak (?) ,ha kitiltja az autókat a Kazinczy utca (Szimpla által uralt részéről ) és a környékéről
.

phaszfej 2012.09.14. 21:30:21

@Plumper: A nagyszüleim etették a zsidókat a gettóban, bár hozzászólásod alapján, lehet, meg se érdemelték. Fröcsögésed alapján egyértelmű, hogy te vagy írigy és gyáva. Amúgy ki a faszt érdekel, hogy ki zsidó és ki nem. Ilyen alapon 50 másik nemzetséget is lehetne ajnározni: úzok, jászok, besenyők meg az anyám tudja, még kiket. Javaslom, koncentrálj a valós problémáidra és indulataidat ne projektáld magadon kívülre, mert nem ott vannak. Ha akarod, nagyon szívesen segítek neked. Üdv.
süti beállítások módosítása