Szimpla Kert 1Egyszer egy gyógyszergyár vezérigazgatója azt nyilatkozta, a magyar adórendszerrel nem az a baj, hogy ilyen vagy olyan, hanem hogy évente változik és lehetetlen előre tervezniük, miközben egy orvosság kifejlesztése akár egy évtizedig is eltarthat. Nos hasonló a helyzet a szórakozóhelyekkel is, meg a nyugalomra vágyó polgárokkal egyaránt.

A csendrendeletről nagyjából mindent leírtam már, nem ismételném magamat. Hogy most pont szegény Szimplával szúrtak ki, akik élen jártak a kompromisszumkeresésben, meg az ellentétek tompításában, az tiszta agyrém. Komolyan olyan, mint amikor bemegy a tanár a randalírozó osztályba aztán kioszt egy intőt (régebben pofont) annak, akit épp elér, pedig lehet, hogy az pont semmit sem csinált. Egy olvasónk egyből nyílt levelet fogalmazott meg a városvezetőkhöz:

 

 

Tisztelt városvezetők!
 
A Szimpla Kert nevű szórakozóhely nyitvatartását korlátozó rendeletre, és a különböző csendrendeletekre szeretnék reagálni pár szóban.
 
Mikor meghallottam a Szimpla Kert nyitvatartásáról szóló hírt muszáj voltam klaviatúrát ragadni, mert egyre inkább úgy érzem Budapesten a lakó és vigalmi övezetekre vonatkozó szabályok meglehetősen dilettánsok, ami miatt, mind a lakók, mind a szórakozni ágyók érdekei sérülnek.
Én példaul nagyon szeretnék a belvárosba költözni, pont ezek miatt a szórakozóhelyek miatt, de a folyton vátozó rendeletek és szabályozások miatt nem tudom hol vegyek ki albérletet. Rengeteg lakó szeretne csendesebb helyen lakni, de ők sem tudják hova költözhetnek, a folyton változó szabályozás miatt.
Így jelenle mindkét félnek rossz, és sok ellentétet szít. Kldföldön nagyon sok helyen (Lisszabon, London, Madrid, Amszterdam, stb.) megvannak azok a zónák, ahol a szórakozóhelyeké az elsőbbség, ahol a lakók nem szólhatnak bele ilyen szinten, illetve vannak olyan helyek (a város jelentősebb része) ahol drákói szigor van, minden helynek be kell zárnia legkésőbb éjfélkor. És láss csodát, mindenki boldog, mert aki beköltözik a vigalmi negyedbe, pontosan tudja mire számíthat, aki pedig nyugalomra vágyik pontosan tudja hova kell mennie. Nálunk ezzel ellentétben elhitetik a budapestiekkel, hogy költözzenek bárhova, ott nyugalom lesz. A szórakozóhelyek üzemeltetői pedig nem tudnak előre tervezni, mert, mint látható abszolút véletlenszerűen, hasraütéses alapon, néha-néha bezárnak egy helyet. Mert sajnos nem tudom elhinni, hogy a Szimpla Kert Budapest leghangosabb szórakozó helye.
 
Azt hiszem sok budapesti egyetért az igényeimmel
 
Tisztelettel
 
Balogh Balázs

 

Szóval határozzunk meg szórakozónegyedeket, aztán egyezzünk meg, hogy mondjuk két évtizedig ott nem változhat a szabályozás. Már csak az a kérdés, hogy hol legyenek ezek. Űzzünk ki mindenkit a rozsdaövezetbe (ahol azért vannak próbálkozások, de szegények általában vegetálnak a nagy távolságok miatt), vagy hagyjuk élni azokat a területeket, amelyek évszázadok alatt vagy az elmúlt húsz évben organikusan kialakultak? 

Szóval Kedves Olvasók, hol legyenek Budapest szórakozónegyedei? Vagy nem is kellenek ilyen kijelölt területek?

[Fotó:Clive Rowland Photography]

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest szórakozás szórakozóhely vendéglátóhely zaj zsidónegyed erzsébetváros vii. ker szimpla kert

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr862297280

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szimpla kert 2010.11.08. 14:10:49

Helyszín: 1075 Bp., Kazinczy u. 14. Látogatás: 2009. október 28. 18:10-19:00 > Itt tanulják a semmittevést, stírölik a táncoló fekete körömlakkos csajokat. Adatlap Elérhetőség: - We...

Trackback: Tarlós és a pesti imázs 2010.09.20. 11:28:49

Feltalálók városaMi ilyen feltalálós, okos nemzet vagyunk. Büszkék lehetünk fiainkra! Mint a szép fővárosunkra is, a feltalálók Mekkájára. A Fordtól a gyufaszálig mindent mi találtunk ki. Aki nem hiszi, a YouTube-on megnézheti.  Hogy egy kicsit el...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.09.15. 12:18:12

Ehhez csoda kellene. Abban az országban, ahol az M0-s északi szektora csak úgy tudott megépülni, hogy a kormány megunta az évtizedes huzavonát, és elindította engedély nélkül, nos ebben az országban ne számíts megegyezésre. Egy vacak radarnak nem tudunk kijelölni egy helyet az egész országban, de hulladéklerakó, szemétégető és egyéb se tud létesülni békében, mert nem lehet piaci alapon kártéríteni.

Értelemszerűen nincs olyan tömb a városban, ahol egységes lenne a lakók álláspontja. És mivel az lehetetlen, hogy akinek nem tetszik, majd elköltözik, vagy belenyugszik, csak arra számíthatunk, ami most van. Ha jön valami, ami népszerű, az csak ideiglenes lehet, és addig üzemel, amíg az ellenzőinek nem sikerül megfúrniuk. Már várom, hogy a belvárosi főutcára kitelepült vendéglátósokat mikor éri utol a végzetük. Lehet, hogy kell pár év, mint ahogy a Liszt Ferenc térnél is kellett, de ami késik, nem múlik.

dzsilla · http://budapestkirakat.blog.hu 2010.09.15. 12:37:44

én nem örülnék neki ha zónákat jelölnének ki, mert a belvárosból szerintem nem kéne alvó várost csinálni. a nyugdíjasok szerintem pont azért nem költöznek ki a belső kerületekből, mert nincs rá lehetőségük. ha holnaptól szórakozó negyed lenne a 7. kerület, akkor se lenne, maximum nem záratnának be kocsmákat. szerintem így is van egyfajta kontúr, hogy mondjuk például pestszentimrére viszonylag kevesen járnak ki a belvárosból kocsmázni, mert nem sok értelme van, viszont cserébe zuglóból nem járnak be kocogni a dohány utcába vagy a rákóczi útra.
egyébként meg azért pont a szimplát kezdték ki, mert ők vezetik az azért7 egyesületet is, amiben elég sok romkocsma is képviselve van, és hogy nehogymá az gondolják, hogy nyár elején meg lett oldva a csendrendelet kérdése.

sparkie · http://adultainment.blog.hu/ 2010.09.15. 13:51:34

tudom h nem illene bevonni ebbe a politikat, de tarlos istvannal ez meg inkább elfog harapozni...

mellesleg, a szimplát azert nem neveznem szorakozohelynek, inkabb csak zenes romkocsmanak szal nem is ertem a szabalyozast.

a zónázás ötlete nem elvetendo de ilyen impotens,mutyizos, erdekpolitika mellett teljesen folosleges errol beszelni.ameddig nem oldodik meg a keruletek kiskirályi mivolta addig ne szamitsunk semmi ertelmes lepesre.

pedig a belvarosban valoban nem az alvok hanem a szorakozni vagyok erdekeit kellene vedeni, hisz senki sem kivancsi egy alvo belvarosra.

loláb 2010.09.15. 14:35:21

@Aphro Shinobi:
Tényleg kár bevonni ide a politikát, mert ezek a rendelkezések egytől egyik KERÜLETI döntések, nem főpolgármseteriek.

A második kerületben éppen fideszes (aki egyébkéntaz elmúlt 20 év legjobb polgármestere) döntött a csendrendeletről, de a hatodik-hetedik kerület szoci felségterület.

Szóval, sem Demszkynek nem volt, sem Tarlósnak nem lesz köze ahhoz, hogy egy kerület milyen nyitvatartási szabályokat alkot.

sparkie · http://adultainment.blog.hu/ 2010.09.15. 14:39:07

@loláb: igazad van!

de szted ez igy egy jo rendszer?

pösti 2010.09.15. 15:16:50

A teljesség igénye nélkül az AZÉRT(azert7.hu) oldaláról:
nem szeretnénk olyan kerületben élni,
-ahol a kerület vezetői a nyilvánosság,a nyilvános vita és egyeztetés kikerülésével,a polgárok és vállalkozók életét alapvetően meghatározó jogszabályokat, rendkívüli üléseken,sebtében fogadnak el.
-ahol a helyi közéletet az együttműködés fejlesztése helyett a megosztás irányába lehet vinni,ahol egyes csoportokat számításból egymás ellen lehet hangolni,társadalmi ki-ki meccseket rendezni.
-ahol arra leszünk figyelmesek,hogy rezervátummá váltunk Belső-Terézváros és a palotanegyed között.
...
Olyannak képzeljük Erzsébetvárost,
-amely értelmes együttműködés keretében támogatja a kulturális,társadalmi és gazdasági értelemben is folyamatosan épülő és egységesülő,több jelenlegi kerületen átívelő BELVÁROST.
-amelyben nem a vállalkozók,hanem a rendőrség és a közterületfelügyelet biztosítja a köztereken a rendet.
...

Jó Estét 2010.09.15. 15:43:30

@*Sparkie*: kinek mi a szorakozas, van aki azal szorakozik, hogy vonatokat dobal kovel :)

szmissz 2010.09.15. 15:52:54

én pont a kertész utcában laktam és elég szar volt éjjel 3-kor arra ébredni, hogy egy két .... ordibál. megjegyzem nem feltétlenül szórakozóhelyen rugtak be ezek az emberek.
nincs az a rendelet, ami megállíthatná a részeg (vagy nem részeg) embert, hogy ha kedve tartja "zavarja a rendet". ha nekem lenne ilyen szórakozóhelyem biztos nem zárnám be éjfélkor hanem kitalálnék valamit. gondolom ezt mások is megteszik...

szmissz 2010.09.15. 15:54:00

@pösti: ...talán az új városvezetéssel? vagy erre ne vegyek mérget? :)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.09.15. 15:55:08

@dzsilla: "a nyugdíjasok szerintem pont azért nem költöznek ki a belső kerületekből, mert nincs rá lehetőségük. "

Ja, persze, hát szegénykék az 50 milliót érő nagypolgári belvárosi lakás áráért csak egy darab háromszintes családi házat kapnának Zuglóban valami nyugis helyen, az agglomerációban meg kettőt.

Én szívesen odaadom az észak-angyalföldi lakásomat egy belvárosiért cserébe. Kedves panaszkodó nyugdíjasok, várom a jelentkezőket.

Durchzugabwicklungskommandant 2010.09.15. 16:06:13

Kint a pusztában, akkor ugyan órákat kell utazni de nem fogják nyugdíjas szavazatokra vadászó hülye polgármesterek bezáratni a helyeket délben!

Jó Estét 2010.09.15. 16:10:07

@szmissz: mondjuk ez mar kimeriti a garazdasag fogalmat ha jol tudom, tolunk nyugatra ilyenert bevisznek a rendorok, oszt majd a fogdan lenyugtat a 2 mazsas kancigany :)

Jó Estét 2010.09.15. 16:10:47

@Gery.Greyhound: enis fel tudok ajanlani egy zugloi lakast a Kazinczy utcaiert cserebe

Jó Estét 2010.09.15. 16:12:50

@szmissz: amugy en kb hetente biztos megfordulok a Szimplaban (ha esetleg talalt ott vki egy Ray Ben napszemcsot a kozelmultba, az visszajuttathatna nekem, koszi) es sose kiabaltam meg az utcan, nem hugyoztam az utcara (ezt nem tudom miert tennem, mert bennt is van budi), ha meg valaki megis ilyeneket tesz, azt fel kell jelenteni jol

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.09.15. 16:18:02

A belváros Nagymező utcai része mindig vigalmi negyed volt, vagy hát öhöm annál azért durvább. Szerintem a Körút belső részeinek a nagyrésze ebbe a kategóriába kéne, hogy essen. De persze lehet azon is belül szigorúbb zónahatárokat megállapítani. Akkor a Csepel-sziget elnéptelenedett területeit megint csak ki lehetne jelölni ilyen céllal, mint ahogy egyre inkább költöznek ki oda is szórakozóhelyek. De vannak még ilyen területek bőven.

A lényeg az, hogy minél előbb konkretizálni kéne ezeket a dolgokat és akkor el lehetne kerülni a konfliktusokat. Tényleg jó felvetés.

gauche caviar 2010.09.15. 16:23:43

na igen, nyilvan az volt a gond, hogy a szorakozohelyek, romkocsmak engedelyeztek a nem fizeto vendegek szamara is a wc hasznalatot, a kerulet pedig ugye a - nem létező - nyilvános wc bizniszben érdekelt.
kampány van kérem, kampány.
ki kell menni a pusztába hupákolni!
www.youtube.com/watch?v=yC5YYmRBk7U

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.09.15. 16:27:00

Amúgy Tarlós korántsem egy annyira bigott valaki, mint aminek akár a Fidesz, vagy az MSZP próbálja beállítani. Viszont kis szerencsével jóval jobb szervezőképességű lesz, mint elődje. Továbbá a Fidesznek célja összevonni kerületeket, központosítani a város irányítását, stb. Úgyhogy a dolog jogszabályi háttere talán valamikorra meg lesz, onnantól már csak a politikán múlik, hogy megvalósít-e egy ilyen rendszert, vagy sem.

phaszfej 2010.09.15. 16:51:49

Mindenkit fejbe kell lőni. Ebben a sorrendben: külföldiek, nyugdíjasok, cigányok, zsidóki, prolik, nők, gyerekek.

phaszfej 2010.09.15. 16:54:02

Budapest nagyrészét le kellett volna már rég dózerolni, annyi szar épület van, beleértve a századfordulós szarokat is.

Én nem tudom, ezek a szövetségesek nem tudnak célozni vagy mi a faszé végeztek félmunkát a bombázások idején?

Karnamantra 2010.09.15. 17:03:51

Én annyit fűznék hozzá, hogy nem az a baj, vagyis NEM az van, hogy a Szimpla a leghangosabb, hanem azért b*szogatják a romkocsmákat, mert alacsony költségvetésű helyek, nem áll mögöttük pl az ukrán maffia, aki lefizetné az önkormányzatot - bocs...

A másik: NEM azért nincsenek nyugathoz hasonló hagyományos bulizó és nem bulizó helyek (pl Párizsban a Bastille utcája, kiváló negyed volt már 1998-ban, amikor ottjártam), mert nincs meg hozzá az igény vagy az akarat, hanem, mert 1990 előtt a jogok ilyen-olyan csorbulása és az óvatosság miatt szinte nem voltak szórakozó helyek, szabadtéri biztosan nem a belvárosban.
Az elmúlt 20 évben pedig nem volt még meg rá a lemorzsolódás (és sanos EHHEZ az akarat), hogy a belvárosi lakók, mindenfelé szétszóródva, valami elképzelés mentén helyezkedhettek volna AZ ESETBEN, ha költözködnek.

Így sajnos még sok idő, mire a(z egyébként relatív kis számú) fiatal(os) lakosság, aki ezeket a helyeket preferálja (vagyis nincs számukra más, ízlésében, árában elfogadható szórakozó hely) ne érezze "üldöztetve" a köreit, illetve ne úgy menjen be mindan elkelommal kednevc helyére, hogy másnap már el is dózerolhatják.

Ez sajnos pénz kérdése. Az önkormányzat szívesen elüldözi az értékes belvárosi telkekről a számunkra meghatározó életformát jelentő világokat...

megitális rózsa 2010.09.15. 17:27:19

Hol legyenek Budapest szórakozónegyedei?

Csak egy negyed legyen. Rühelltem, amikor akárhová költöztem, mindig nyitottak valami lebujt.

pösti 2010.09.15. 17:39:15

A BELVÁROSban az egyetlen megoldás a civilizált közterület használatra (nyitott parkok,szórakozónegyedek környéke,elérhető nyilvános wc,stb.) a fokozott (nem militáns) és állandó(!) hatósági jelenlét a turisták által is látogatott helyeken pedig nyelveket beszélő "országimázsépítők"(alkalmas fiatalok,esetlegesen szép magyar lányok?:))
Ez ugye a spanyolviasz...csak központosítani kéne a temérdek közterületen tevékenykedőt(közteres,rendőr,polgárőr,kerületőr,FKFV,kerületi takarítócégek,Főkert...)

Jó Estét 2010.09.15. 17:40:06

@megitális rózsa: nagykorut es a Duna altal hatarolt reszt javasolnam, mondjuk a Rakoczy-tol a Jaszai-ig

Jó Estét 2010.09.15. 17:42:11

de igazol az egesz nagykoruton beluli resz leginkabb

anyadmajma 2010.09.15. 18:05:18

AZ ÖSSZES KOCSMÁT ZÁRJÁK BE!!!!!
Mit képzeltek ti itt? Villanygitár, hangos zene? Beisztok oszt bebűnöztök? Mi?

Ha jól tudom, a Szimpla tulaja 2 azaz kettő embert fizetnek éjszaka, akik a rendre vigyáznak. Hogy akarnak 2 emberrel totális rendet tartani? Zárják be! Ja, hogy ezzel a két emberrel pont annyi embert állítottak szolgálatba, mint a kerület éjszakai járőrei, az nem fontos. Az, hogy civil egyeztetés nélkül (kb. 100 ember egy lakossági fórumon egy kerületre vetítve nem hiszem hogy bárminemű figyelemre érdemes lenne a véleményük) dilettáns módon politikai és rokon-koma alapon hoznak szabályokat, az meg teljesen jól van.
Talán-talán, ha esetleg kicsit több rendőr lenne az utakon, jobb lenne a közbiztonság, a közlekedés és rendes emberek közérzete is.
Budapesten iszonyat mennyiségű turista fordul meg télen-nyáron, tehát nem szezonális. Vajon miért jönnek? Tán egy turista nemáhogy szórakozni akarjon? Pedig azért jönnek. Mert olcsó és szép a város.
És igen is, akinek nem tetszik, költözzön el, vagy gyűjtsön aláírást, csináljon népszavazást. Ha a többség úgy dönt, akkor zárják be.

dzsilla · http://budapestkirakat.blog.hu 2010.09.15. 18:15:09

szerintem akkor gyűjtsük össze a cserélendő lakásokat, és írjunk levelet az érintett lakóknak. :)

pösti 2010.09.15. 20:22:08

Ingyenes Szimpla ingatlanközvetítő: eladná/elcserélné/kiadná?...bejárás éjféltől...:)(Berlinben kék lámpa ég minden bérelhető lakó/kereskedelmi ingatlan ablakában éjszaka...)

dzsilla · http://budapestkirakat.blog.hu 2010.09.15. 20:58:52

ezaz! cseréljük ki a lakásokat, aztán adjunk ki szobákat a szimplában dorbézoló turistáknak sokért. :)

pösti 2010.09.15. 22:08:43

Egyébként erről részben lekéstünk(a Nagymező és környéke kb 150éve tölti be ezt a szerepet)ill. a szórakozóhelyek megtalálták a maguk helyét az elmúlt 20évben a városszövetben(Ráday-"kultucca",Hajógyári-"álomsziget",Kazinczy-"kultúra utcája"(ez a hivatalos!:)).
A felülről jövők(millenáris,nemzeti és környéke) sajnos nem sültek el jól.
A gödör pedig önjáró(nincs gazdája...még...).
A LIGET maga az elkótyavetyélt lehetőség.

pösti 2010.09.15. 22:11:02

A külvárosiak(kőbányai szeméttelep a la Schmuck,Gázgyár) pedig NEM életszerűek...

pösti 2010.09.15. 22:25:23

Én szívesen látnék:
-A38 mintájára végig rakott állóhajó sort is a Dunán (étel/ital/zene/tánc...), hozzá az újra felkapott CORSÓt
-működő "Ifiparkot"
-működő "Parkszínpadot"
-egy "dübörgő" Margitszigetet
-egy pezsgő várnegyedet(legalább a déli végének egy részét...)
-a TABÁNt
-és persze a LIGETet

tabaniember 2010.09.15. 23:06:52

Pösti, szívesen látnád, egészen addig, amíg például a hajók nem az ablakod alatt üvöltenek egész éjszaka. Némelyik rohadt diszkóhajó, amelyik le-föl jár, és mire elaludnál, visszajön... Lehet, hogy nem emlékszel rá: az Ifiparkban pontban 10-kor elfújták az Il Silenziót trombitán, és fél órán belül kuss volt a környéken. A dübörgő Margitszigetről kérjük ki a Pozsonyi útiak meg az Irgalmasrendi kórház véleményét. Egy szó, mint száz, aki zajos vendéglátóhelyet akar nyitni, az mindenekelőtt gondoskodjék megfelelő hangszigetelésről, és hagyja békén a szomszédait. Nem tudom, miért hiszi itt a kommentelők fele, hogy az üvöltő bulizás alapvető emberi jog. Nem az. Viszont a pihenéshez való jog benne van az alkotmányban is.

pösti 2010.09.15. 23:34:59

rohadt diszkóhajóról nem volt szó,de pihenőhajók lehetnének:)

pösti 2010.09.15. 23:48:19

és mi van ha a halk vendéglátóhely érkező/távozó vendégei hangosak közterületen?

YZ 2010.09.16. 12:28:07

@pösti: Az én tapasztalatom szerint a hajléktalanok hangosabbak, mint a szórakozóhelyről távozók. Ráadásul ők jellemzően nem is hangosan beszélnek, énekelnek, hanem artikulátlanul üvöltenek egymással. Ha bezár egy szórakozóhely, ők úgyis ott maradnak...

F173 2010.09.16. 12:52:45

Van egy zóna, ahol kifejezetten alkalmas szórakozónegyednek. Ez a 9 kerület körúton belüli része és a szemben lévő 11 ker.
Már most is itt van a Ráday utca, a Rió a Zöld Pardon és az A38. Nemsokára pedig befejezik a közraktárakból átalakított CET-et.
Ez a zóna azért is nagyon alkalmas szórakozónegyednek, mert a közelben van az ELTE, Közgáz, Műszaki, Sote és stb. egyetem és mint tudjuk a szórakoztató negyedek törzsközönsége az egyetemisták!
Ha a csepeli HÉV-et leviszik a föld alá még a Boráros tértől a nemzeti színházig elterülő Duna szakaszt is hozzá lehetne csapni a negyedhez!

F173 2010.09.16. 12:59:11

A békés egymás mellett élés érdekében én az alábbi szabályokat hoznám:

1) A hajók és a szórakozó helyek hangszigetelés kiváló legyen.
2) Nyitott teraszon max. 11 óráig szólhat a zene.
3) A önkormányzat köteles minden panaszkodó lakónak kicserélni az ablakát korszerű hangszigetelt ablakra plusz felszerelni egy légkondit, hogy a meleg nyári estélyeken se kelljen nyitott ablak mellett aludni. A fenti munkálatokat az önkormányzat extra vendéglátóipari adóból fedezné.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.09.16. 13:24:19

A címben szereplő kérdésre a válasz: Mindegy, csak ne az én ablakom alatt. És ez tök érthető is. Hiszen hiába ugrok le mondjuk én is egy-két italra a Szimplába, mert attól még mint lakó nem lennék vevő arra az állandó nyűzyire amit egy ilyen hely akarva-akaratlanul gerjeszt. Más vendégként kedvelni egy-egy helyet és megint más ottélőként elviselni.

pösti 2010.09.16. 14:49:58

Tarlós úr megoldja:VÁROSI RENDÉSZETI IGAZGATÓSÁG...
kb 100 fővel akik egy adott területért "felelnek"...
???

Arcady 2010.09.16. 18:35:03

Kedves Urbanista!
Tavaly már írtam egy levelet Zöld Pardon áldásos (?) hatásairól. Ehhez képest van némi változás. Kicseréltem az ablakokat (alig pár százezer)így a zene kevéssé zavaró, meg talán halkabb is... :)
Ami nem változott: esténként ugye több száz fiatal veszi célba a helyet. Meg visszafelé is jönnek, elég részegen. Odafele nem érdekes, gyorsan tovább haladnak. Na de visszafele :( ordítanak mint a fába szorult. Gyakran (értsd minden este) megállnak itt az ablakok alatt a kapualjakban (Irinyi József utca)inni, "beszélgetni", ami hangos vihorászásba b+elésbe végül süvöltésbe torkollik. Ha kimegyek és rájuk szólok hogy ne az ablakom alá hányjanak és húzzanak tovább vagy tovább mennek vagy fenyegetőznek. (A saját szokásos szövegem: "öcsém haladj tovább", erre miket tudnak ordítani...Na most van itt egy zöld növény sáv fákkal bokrokkal azt meg WC-nek használják, pedig ZP-ben van WC)
Ha ezek egyszeri esetek lennének nem érdekelne, de sajnos ez rendszeres, mindennapos, főleg hajnali 1 és 4 között. Nem csak az üvöltés (egy egy nagyobb buli alkalmával gyakorlatilag folyamatosan üvölt valaki a közelben), de a szemetelés és rongálások hihetetlen méreteket öltöttek. Egyetlen példa idén többször kellett az egész utca összes bejárati ajtaját üvegezni...ugye az erős gyerekek.

Megoldás: rendőrt, járőrt sokkal sokkal többet, és kőkemény pénzbírságot, rendszeresen minden dühöngő őrültnek.

Nem a helyekkel van a baj hanem az emberekkel.

Bocs, ha hosszú lett :) sokat tudnék mesélni...

pedro1977 2010.09.17. 17:04:12

Sajnos ez azok a kerdesek koze tartozik, amelyben soha nem lesz egyetertes es ha neutralisan nezi az ember megertheti, hogy miert.
Ha en is egy olyan hazban laknek ahol megnyitnanak egy pubot, biztos nem orulnek neki, annak ellenere hogy szeretek pubba jarni.
Egy reszrol a nyugalmam oda lenne, masreszt a lakasom erteke leertekelodne.
Persze ha valaki ugy koltozik oda, hogy mar a pub letezett lehetosege van felmerni, hogy tetszik-e neki a zaj vagy sem.
Szerintem a jo megoldas az lenne amit azt hiszem mar terveznek is es reszben letezik, hogy az Obudai szigetet lehetne beepiteni egy szorakozo negyedde. Szerintem nagyon sok hely elferne es ez nem okozna problemat.
Az europai es amerikai osszehasonlitasok szerintem ott hibasak, hogy a Magayrorszagi idosebb korosztaly egy mas politikia rendszerben nott fel es mas mentalitassal birnak. New York, London es egyeb varosokban ez kialakult evtizedek alatt es a mai idosebb emberek is egy szabad vilagban mozogtak es eltek. Mivel hogy ok is voltak fiatalok egyszer, ol is hasznosultak ezekbol a negyedekbol.
Na most kepzeljunk el egy magyar 70 eves nenit aki annak idejen egy visszafogott, csendes szocialista elvek alapjan mukodtetett tanciskolaban tancolta vegig a fiatalkorat es ehhez viszonyitja a mai helyzetet. Ha ne talan tan ez a neni hazanak foldszintjere bekoltozik egy pub, talan meg is ertve ot felhaborodik.
Tehat egy nagyobb szemleletvaltasnak is veghez kell mennie Magyarorszagon ahhoz hogy ezek az osszehasonlitasok szerintem megalljak a helyuket.

Kulfoldi 2010.09.17. 17:35:51

Mint kulfoldon elo magyar szeretnem megosztani tapasztalataimat. Mindenekelott elnezest kerek az ekezet nelkuli karakterekert, nem all modomban magyar billentyuzetet hasznalni.
Ket orszagot emlitenek meg mint kovetendo pelda: Svajc es Singapore. Mindket orszagban eltoltottem huzamosabb idot es lattam (latom) hogy mukodik a rendszer. A ket orszag egyebkent nagyon hasonlo es legendas torvenyi szigor es szabalyok szempontjabol. Habar a problemat mashogy oldottak meg, az alapveto megkozelites mindket orszagban ugyanaz: Elfogadtak, hogy az szorakozas zajos es ez egy megvaltoztathatatlan teny. Csendesen szorakozo fiatalokat es kussban hazasetalo reszegeket vizionalni abrandozas.
Singapore 2 nagyobb szorakozo negyedet hozott letre (pl: Clarke Quay) ahol nincs mas csak szorakozohely. Tettek ezt az uzleti negyed kozepen, ahol ejjel amugy se zavarnak senkit. Csak sajnos Budapesten nincs uzleti negyed.
Svajcban hasonlo a megoldas csak itt egy-egy utca van tele szorakozohelyekkel. Tobbnyire olyan utcak ahol irodahazak vannak, de azert laknak is arrafele. Ellenben e torvenyi szabalyozas a kozossegi erdekeket mindig az egyeni erdekek fole helyezi. Ertsd svajcban egy lakokozosseg vagy egy ember nem tudja elerni hogy egy hely engedelyet bevonjak. Ez egy altalanos elv arrafele, pl az utfelujitasokat, villamospalya epites, minden ilyesmit ejszaka csinalnak 10-tol 6-ig, hogy a forgalmat ne akadalyozzak. Aki ott lakik tur.
Budapesten nincs olyan hely ahol tobbnyire irodak lennenek igy a kulfoldi pelda nehezen kovetheto. errol lekesett a varosvezetes amikor mindenfele irodahazak epiteset engedelyeztek. Velemenyem szerint vegul egy olyan keruletnek kellene bevallalni a szorakozonegyedet, amelyik rossz helyzetben van, szuksege van a plusz adora, munkahelyekre amit ez jelent. Termeszetesen csak belso kerulet johet szoba.
En csak egy olyan keruletet tudok mondani, amelyikre ez raillik: a 8 ker.
Ott nem artana plusz munkahely, plusz bevetel az onkormanyzatnak, felujitasok amit a szorakozonegyed hozna. Sok a lerobbant epulet amik helyere ujakat huzhatnanak es 2 metrovonallal is megkozelitheto (lesz).

Vagy talan egyszer a nyugati palyaudvar vaganyai fole megepul egy uzleti irodanagyed, ahol az epuletek also szintjeit szorakozohelyek foglaljak el.

szerjóska 2010.09.18. 13:31:51

egyrészt azzal nehéz mit kezdeni, hogy szórakozó"negyedek" (inkább olyan pontok ahol a változatos helyekén jelen lévő szórakozóhelyek "összesűrűsödnek") MÁR kialakultak, maguktól.
másrészt ez Pesten szinte mindenre vonatkoztatható: nincs irodanegyed, mert mindenhol van iroda, persze több helyen több; nincs kínai negyed: kínai büfé, kínai mindenhol van, max. bizonyos pontokon több. még az államigazgatás és törvényhozás épületeit sem sikerült tökéletesen negyedbe szervezni, az olimpiai negyedünk sem éppen fényesen sikerült projekt, ahogy turistalátványosságainkat sem bírjuk összekapcsolni - merthogy azok sem szerveződnek negyeddé.
egyetlen budapesti negyed sikerült igazán: a magdolnanegyedi gettó, de szegény sorsú magyar/cigány/vietnami/kínai/arab ettől eltekintve él Angyalföldön, Ferencvárosban, Erzsébetvárosban, Terézvárosban meg még sok más helyen is.

a kérdés az h rendet akarunk e vágni, vagy felfogjuk ezt helyi természetességnek.
mert ugye a szórakozónegyed lényege h a többi terület meg nem szórakozónegyed, tehát vagy a Zöld pardon-Rió, vagy a Nagymező és környéke vagy a VIII., nem pedig és.

szerintem egyébként Budapestre nem kell szórakozónegyed, csupán a hangszigetelést kell törvényben kötelezővé tenni ill. bizonyos területeket kijelölni, ahol meg nem lehet szórakozóhely. (szórakozónegyedet 90-ben lehetett volna csinálni, most már szvsz késő, ahogy az irodanegyed is - mérget vennék rá, hogy ha egyszer lesz Csepel-Manhattan, akkor ott lesznek lakások is, mert van rá igény)

anyadmajma 2010.09.20. 18:25:14

@Arcady: Höhö, és aztat tudod-é, hogy a XI.kerbe minden kocsmát és italboltot be kell zárni este 10 után, kivéve a rio-ződpardon-a38? na, ez hogyan lehet?
@F173: Extra vendéglátóipari-adó? te hol élsz? És a 2kw-os klíma villanyszámláját ki fizeti? meg azt tudod ugye, hogy a klíma mennyire egészséges tud lenni?
Ebből az extra zsetonból inkább rendőrt kéne fizetni, aki pofánbassza gumibottal a hülye részeget, ha nem kussol, de legalábbis jól megbünteti, esetleg be is viszi józanodni. A detoxba. Mert azt is ki kell elvileg fizetni a delikvensnek. Lenne ám rend. Addig meg baszhatod, rendeletekkel nem lehet rendet tenni.

Arcady 2010.09.20. 18:47:13

@anyadmajma: Persze, megszavazták az önkormányzatban, gondolom.
és azt Te tudod hogy nem igen tartják be? :) úgy egyébként két kocsmát tudok csak az utcába ami nem zp és rio és mégis nyitva van 10 után is
ez van

anyadmajma 2010.09.20. 21:50:32

@Arcady: Tudom. Nálunk itt a 9.be se lehetne 10 után még a kuton se sört venni, aztán mégis mindenki azt vesz. Na nem ott, mer ott drága, hanem a non-stoppokba. De érdekes, azóta sem lett kevesebb a randalírozó részeg. Előtte is, utána is konvergál a számuk a 0-hoz. (a helyi kisebbség meg józanul több balhét csinál, mint részegen).
Sajnos amíg nem lesznek rendőrök az utcán, akik rendet tartanak, addig nem lesz ebben változás. Akármilyen rendeletet hoznak.
Én is szórakoztam kultúrálatlan módon fiatalabb koromban, én is idegesítettem az alvókat. Aztán megint lettek rendőrök éjjel is az utcán, és valahogy akkor már nem volt kedve az embernek ordítozva hazamenni.

megfogj 2012.03.22. 00:59:12

Dzsilla!

Látszik,hogy életedben nem laktál a belváros környékén sem,nemhogy a belvárosban...
Az 50 milliós nagypolgári lakások már rég 20 millióba sem kerülnek,/pont a hangzavar miatt ment le az áruk/tehát ha időben elkezdesz spórolni talán megveheted és reméljük éppen nem lesz már semelyik kerületben csendrendelet!!
Ha nem lesz csendrendelet akkor remélem nem dolgozol,hanem lottón nyered a fizetésedet mert egyébként többet nem alszol,azt garantálom..Ha meg soha nem alszol akkor nem sokáig fogsz sehol melózni..S nem csak hétvégén,hanem soha többet nem alszol végig egy éjszakát sem,nem tudom mennyire fog tetszeni,szerintem kb. egy hónap mulva futva menekülsz vissza zuglóba egy fele értékű panelba..:)
Mert alvás nélkül ugye az ember nem tud létezni,az sem,aki most ennyire okosan blogol..S ez nem belváros kérdése,hanem alapvető emberi jog!
Egyébként kívánom,hogy hallgasd minden éjjel ahogy nigériai és kongói bennszülöttek szuahéli nyelven holt drogosan üvöltöznek és verekednek vagy bunkó olasz macsók minden hajnalban telehányják a lépcsőházajtódat és te kora reggel a nem alvás után,fáradtan elindulva dolgozni,ezzel találkozol először...
Gyorsan elmenne a kedved drágám a lakáscserétől amit most épp javasolgatsz..
Egy negyedet kell kijelölni,de most gyakorlatilag 5 kerület lakói,ha rossz helyre néz az ablakuk nem tudnak pihenni.Kíváncsi lennék,melyik másik öt kerület lakói költöznének be helyettük?
Egyébként én elköltöztem a második kerületbe a Margit hídhoz Budára és ott már nyugalom van/csendrendelet/,és ha kedvem szottyan 5 perc alatt átmegyek villamossal szórakozni a körútra.De mindenki nem költözködhet,ez gondolom evidens.
süti beállítások módosítása