A Balettintézet bontása

 

A "Balettintézet bontása?" cím azért elég erős anyagot feltételez, még az Urbanista láthatatlan forgóóráról lógó jégcsapokkal ékesített pszichedelikus rovatában is. Pedig tényleg ezzel a topikkal landolt egy olvasói levél az Index postaládájában. A mellékelt fotón pedig valóban ügyködnek a volt Drechsler-palotán, de hogy mit, azt nem tudom - nem vagyok se balett-táncos, se kőfaragó (bocs a béna, de kihagyhatatlan poénért).

 

Egy Andrássy úti irodaházban dolgozom, és ma arra lettünk figyelmesek, hogy a szomszédos egykori Balettintézet épületét elkezdték bontani/szétverni, ahogy a mellékelt fotó is mutatja. Miután semmi hírt nem olvastunk arról, hogy mi lesz az épületből, lehet, hogy csak az életveszélyes részektől szabadítják meg a homlokzatot.
Talán másoknak is érdekes lehet, hogy mi történik az épülettel, minket mindenesetre érdekel a dolog, hátha ti tudtok róla valamit.

Üdvözlettel:
Henci

 

Legutóbb januárban írtak az épületről, akkor is azt, hogy hacsak nem vásárolja vissza a város, akkor 2014 előtt nem újulhat meg. Az én tippem az, hogy a veszélyes részeket távolítják el, de ha az olvasók közt akad, aki tudja a megfejtést, írja meg!

Frissítve: Jól tippeltem, valóban a veszélyessé vált részeket távolítják el az épületről, mint az a munkálatokat vezető mérnök kommentjéből kiderül. Köszönjük a tájékoztatást!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest andrássy út bontás vi. ker balettintézet belső-terézváros

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr122017905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stiel 2010.05.20. 13:39:56

'pszichedélia' vagy valami hasonló címkét nem akarsz rendszeresíteni? :) (És akkor nyugodtan írhatod, hogy bontják...)

Pilgram (törölt) 2010.05.20. 14:21:39

ugye senki sem gondolja komolyan, hogy két vödrösfickó kezd hozzá a bontáshoz?
csak a lepotyogó részeket szedik le.

R242 2010.05.20. 17:35:57

Ki most a tulajdonos? Mert ha jól tudom ez is a mutyi része volt. Valaki jól járt vele. Évek óta rohad az egész, télen sok ablak be sem volt deszkázva. Sejtem milyen lehet belülről...

Öreg Sam 2010.05.20. 17:51:27

@Pilgram:
Ahogy mondod!
Senki sem gondolhatja komolyan még a kérdést sem,hogy két alpintechnikás pasira bizzák az épület bontását.
Ez igy kb 30 évre adna munkát a két fickónak :)

Walter Melone (törölt) 2010.05.20. 18:13:08

Ránézésre veszélytelenítenek.

Tehát a lógó, leeséssel fenyegető darabokat veszik le, mielőtt agyonüt valakit.

btw.: nagyon ideje lenne már felújítani és újra használni már ezt az épületet!

(és az Erkel színházat is...)

emzperx 2010.05.20. 19:05:56

A balettintézet már 10 éve körbe van állványozva. Anno röhelyes 25e Ft/négyzetméter áron kótyavetyélte el az önkormányzat. A Hetiválasz hosszabb cikksorozatban foglalkozott a témával. Most gondolom lebarmolják a homlokzatot, hogy néhány év múlva lehessen mondani: semmi műemléki értéke nincs úgyhogy lehet majd bontani. Bár már eddig sem érdekelt a botrányos ügy senkit.

A 2006 -os zavargások idején a tüntetők eltüzelték barrikádnak a teljes állványzatot. A tulaj mindenféle feljelentést, pereskedést és felhajtást mellőzve szépen csendben új állványzatot épített. Ez elég sokat sejtet a szándékairól.

total eclipse (törölt) 2010.05.20. 20:06:39

gyerekkoromban arról álmodoztam, hogy ott tanulok táncolni. most itt lakom 2 sarokra, és közgazdász lettem.
szégyen, hogy mióta áll így ez az épület...

cso zsi 2010.05.20. 21:16:47

@www.BiSex.hu: Miért? Pénzért. De kik?

Francsics Miklós 2010.05.20. 21:28:46

A valóság...
Az Andrássy út 25. épület (volt Balett intézet, Drechsler palota stb.) jelenlegi tulajdonosa a portugál tulajdonban lévő Aquapura Hotels Villas & Spa Budapest Kft. Az Aquapura nem az első tulajdonos, az épületet a szabad ingatlanpiacon vásárolták meg az előző tulajdonostól, aki már nem az Önkormányzat volt.
Jelenleg az épületen állagmegóvási munkák folynak, melyeknek része a homlokzatok veszélytelenítése (a leeséssel fenyegető elemek eltávolítása) az épület körüli védőtető felújítása, megerősítése, az épület csapadékvíz elvezető rendszereinek (a tetőn és az épületen belül) rendbetétele, a beázások megszüntetése, hogy csak a legfontosabbakat említsem.
Bontásról szó sincs!!!!
Csak néhány meglazult, életveszélyt jelentő díszítő elem eltávolítása törénik. A munkák a Kultúrális Örökségvédelmi Hivatal jóváhagyásával és szoros szakmai felügylete alatt zajlanak. Minden eltávolított elemet gondosan megőrzünk a későbbi reprodukálás, újragyártás céljából.
Az épületen zajló állagmegóvási munkák lebonyolításával a tulajdonos, a portugál tulajdonban lévő Consulgal Hungaria Kft. bizta meg. A munkák gyakorlott, hasonló feladatokon már tapasztalatot szerzett alvállalkozók bevonásával folynak. A képen látható csapat is több kiemelt kategóriájú budapesti épületen dolgozott már.
Francsics Miklós okl.építészmérnök
Consulgal Hungaria Kft.
P.s.
Amikor a fotó készült, én ugyanannak az Andrássy úti irodaháznak a tetőteraszáról irányítottam a munkát.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.21. 00:25:35

@Francsics Miklós: Hát ez tök szuper! Már csak azt volna jó tudnunk, hogy a cégetek mennyiért is vette meg a házat, és kitől? 7 (hetes) milliárdot emlegettek annó. (Tudom, üzleti titok, de a nagyságrendre azért joggal kiváncsi a Nép.) Másodsorban az is fontos kérdés, hogy mik a tervek az épülettel? Mert az állagmegóvás természetesen üdvözlendő, de a rohasztás - ami évek óta folyik - nagyon nem!

kösz és üdv!

Henci 2010.05.21. 00:26:39

@Francsics Miklós: mint a fotó készítője, köszönöm válaszát. Ugyanakkor az a mondata, hogy "minden eltávolított elemet gondosan megőrzünk", kissé furcsának tűnik, mi ezt máshogy láttuk. A két munkás csákánnyal verte le az instabil elemeket, melyek zömében a földre zuhantak.

Francsics Miklós 2010.05.21. 08:03:47

Bocs. Tegnap esti hozzászólásomban egyetlen elütést ejtettem:

A mondat helyesen:Az épületen zajló állagmegóvási munkák lebonyolításával a tulajdonos, a portugál tulajdonban lévő Consulgal Hungaria Kft.-t bizta meg.

Tehát cégünk nem a tulajdonosa az épületnek.

Díszítő elemek megőrzése: A műkő díszek a homlokzaton nagyon rossz állapotban vannak, nemcsak meglazultak de a fagyok és a csapadék miatt mállanak szét. Minden elemből (ezek sorozatban előregyártott műkőelemek) raktunk, rakunk el mintát egy későbbi újragyártáshoz mintának. Az épületben egész gyűjtemény van.

Francsics Miklós
Consulgal Hungaria Kft.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.21. 19:40:28

@Francsics Miklós: Bocsánat. Én is félreértettem kicsit. De van esetleg infó arról, hogy a mai portugálokhoz mennyiért került az önkormányzat által annakidején 2x220 millióért + kiköltöztetésért eladott épület? Nagyságrandileg.

régi cikk: www.lanchidradio.hu/tobb_mint_6_milliard_forintot_veszitett_terezvaros_a_balettintezet_eladasan_20070711

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.21. 21:14:06

Közben elolvastam a belinkelt januári cikket is. Na most vagy én nem értek valamit baszottul, vagy a fidesz beszél össze-vissza. Ughy azt bátorkodja vizionálni, hogy szerinte megérné akár 15 milliárdot is rákölteni a Balettintézetre, annyira fontos a közfunkció. Közebn meg Rogán komája épp eladni készül 3 belvárosi (köz)épületet, mondaván nincs is jobb gazda a magántulajdonosnál. Most akkor ki a hülye?

klarali 2010.05.23. 04:27:53

Ha nem tévedek, ez egy Lechner Ödön-ház.Ebből a szempontból még szomorúbb a kótyavetye.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2010.05.23. 10:16:34

@klarali: Lechner Ödön stílusa azért eléggé más (ld. Iparművészeti Múzeum), ezt Freund Vilmos tervezte, később Korb Flóris és Giergl Kálmán tervezett a homlokzatra díszítéseket.
Bár nem tartom egy nagyon egyedi épületnek (pl. a Párizsi Nagyáruház sokkal izgalmasabb), ettől még értékes, és az Andrássy úttal együtt a Világörökség része.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2010.05.23. 10:21:03

@airdace: Bocsánat, ezt benéztem, valóban Lechner tervezte Pártos Gyulával együtt. Az tévesztett meg, hogy Lechner legismertebb épületei nem ilyen konzervatívak, gondolom ezt még fiatalabb korában tervezte.

H.Talán 2010.05.23. 15:27:39

@Henci: Ezt csak megerősíteni tudom, szintén személyesen néztem meg, mivel akkora puffogásokat hallottunk a lakásban, hogy arra gondoltunk, vmi baleset lehet

H.Talán 2010.05.23. 15:42:06

És még egy adalék
A Balettintézet Hajós utcai oldalbejáratánál egy-két éve hónapokig hordták ki a bontott faelemeket, padlóburkolatokat. Zárt kisteherautókba ment a rakodás. Akkor arra gondoltunk, na talán megkezdődött a felújítás előkészítése...
Aztán láttuk az emeleteken félig ferdésre leszakadt redőnyöket, a nyitvahagyott ablakokat, stb., úgyhogy hamar felébredtünk.
Ezeken az ablakokon is elgondolkodtunk, hátha szellőztetnek, átjáratják a levegőt az épületen. De nem, azok úgy ís maradtak, a viharokban is ...
A jó gazda gondosságával, amúgy világörökségi módra, gondolom azt is a KÖH szoros felügyeletével :)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.23. 18:51:18

Na szegény Consulgal, erre vajon mit lép?

klarali 2010.05.24. 16:35:36

@airdace: Nem csodálom, hogy megtévesztett. Ránézésre senki nem mondaná, hogy Lechner. Éppen azért jegyeztem meg én is, mert nagyon meglepődtem. Található még egy-két nem tipikus meglepetés az országban. Csak arra figyelmeztet, hogy óvatosabban bánjunk a feltevéseinkkel.

Francsics Miklós 2010.05.25. 14:02:33

A Consulgal Hungaria Kft. 2009 nyarán került a képbe, akkor kaptuk a megbizást. Azóta az épületből csak törmelék és szemét került ki, erre nagyon gondosan ügyelünk. Én a Hajós utcai bejáratot még nem láttam nyitva.
Az épületen belüli bontások régebben történtek.
Francsics Miklós
Consulgal Hungaria Kft.

H.Talán 2010.06.02. 09:42:55

@Francsics Miklós:
Megerősítem, hogy a faanyagok kihordása 2009 nyara előtt történt, ahogy írtam is.

H.Talán 2010.06.02. 10:27:11

@Francsics Miklós:
De az Ön szavaiból is az derül ki, hogy az épületen belüli bontások ténylegesen megtörténtek, mégha korábban is, tehát szó sincs vízióról.
A Hajós utcai ajtón keresztüli rakodásnak pedig elég nagyszámú akaratlan nézőközönsége volt, nem "egyéni meglátás". Az Andrássy előtti lámpa ugyanis megfogja ott a kocsikat, amelyek nemritkán torlódnak a Paulayig. Így a lámpára várva közelről, álló helyzetből szemlélhető volt a rakodás, az is, hogy mi kerül be a kocsikba.

xjuci 2010.06.02. 14:40:21

Esetleg meg tudja mondani valaki, hogy az épület jelenleg belül is életveszélyes-e? Tehát pl. kulturális rendezvényekhez használható állapotban van-e?
Köszi!
süti beállítások módosítása