GombaBár a tökéletes vírusmarketing az, amit a Szigeten ragasztottak a hátamra, a legjobb fertőzőbetegség-marketing címért Újbuda is rajthoz állhat. Bár kicsit félve nyitottam meg a a sajtóanyaghoz mellékelt Gombáslány1.JPG fájlt, az szerencsére a mellékelt bájos hölgy képét tartalmazta. A Móriczon található Gomba védett épületét ugye hasznosítani kellene, mint arról már korábban is hírt adtunk.

Most a nép is hallathatja hangját az ügyben. Mondjuk olyan nagyon nem lesz befolyása semmire, mert az összes terv közül csak a döntőbe jutott kettő közül választhat és aztán "az önkormányzat képviselő-testülete a szavazatokat is figyelembe véve hozza meg döntését májusban". Vagyis garantálni semmit nem garantál az eredmény, de legalább kicsit felhívják a figyelmet egy építészeti kérdésre, és az is valami. A gombás csaj meg jó ötlet. Teljes sajtóközlemény alant:

 

Újbuda lakói is hozzájárulnak a végső döntéshez a Gombáról – két terv maradt versenyben

 

A Móricz Zsigmond körtéri Gomba épületének felújítására kiírt tervpályázat bíráló bizottsága és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal javaslata alapján a Gyüre Építésziroda Kft. és a Hetedik Műterem Kft. terve versenyez Újbuda lakóinak szavazatáért. Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy az építészek és várostervezési szakemberek szempontjainak figyelembevételén túl a kerületben élők is kinyilváníthassák véleményüket a tervekkel kapcsolatban. Az érdeklődők 2010. április 30-ig a www.ujbuda.hu honlapon szavazhatnak, ahol további részletek is olvashatók a tervekről, valamint a Gomba épületnél, az okmányirodában, az Allee Bevásárlóközpontban és a Lágymányosi Öbölben kihelyezett közel egy méteres piros és kék pöttyös gomba szavazóládákba dobhatják be a szavazólapokat. Az önkormányzat képviselő-testülete a szavazatokat figyelembe véve hozza meg döntését májusban.

Hamarosan eldől, hogy a Móricz Zsigmond körtéri gomba épületének átépítésére tavaly kiírt tervpályázat legjobbjai közül, melyik elképzelés valósulhat meg. Újbuda önkormányzata a beérkezett 65 pályázatból 5 tervet díjazott és 10 tervet pedig megvásárolt, melyeket a kerületben élők és az ide látogatók tavaly decemberben kiállítás keretében meg is tekinthettek. Az építészekből és várostervezési szakemberekből álló bíráló bizottság a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal együtt azonban tovább szűkítette a kört. Az ötletek megvalósíthatóságánál az újszerűség és a hagyomány összeegyeztetésén kívül figyelembe vették az épület ipari műemléki védettségét is, hiszen fontos szempont volt, hogy a közel 70 éves épület szellemisége az új funkciók beépülésével is megmaradjon. A szigorú feltételeknek előzetesen a Gyüre Építésziroda Kft. és a Hetedik Műterem Kft. terve felelt meg. Az önkormányzat a szakmai követelmények megléte mellett azonban fontosnak tartja, hogy a kerületben élők is elmondják véleményüket a Gomba jövőjével kapcsolatban, kiválaszthassák a szakemberek által javasolt két terv közül a nekik legjobban tetszőt.

2010. március 24-április 30. között a kerületben élők és az ide látogatók a www.ujbuda.hu honlapon szavazhatnak, ahol további részletek is olvashatók a tervekről, valamint a Gomba épületnél, az okmányirodában, az Allee Bevásárlóközpontban és a Lágymányosi Öbölben kihelyezett gomba szavazóládákba dobhatják be a szavazólapokat. Az önkormányzat képviselő-testülete a szavazatokat is figyelembe véve hozza meg döntését májusban.

A Gyüre Építésziroda Kft. pályázatából – AZ ÜVEGHARANG

* A pályamű a tervpályázati kiírás messzemenő figyelembe vételével azt a határt, illetve kompromisszumot igyekezett megtalálni, ami a műemléki szempontoknak és a hasznosítás lehetőségének ötvözetét képezi.
* Meggyőződésünk szerint építészeti javaslatunk nem csak megőrzi, de ki is emeli a műemlékké nyilvánított épület térszervezési és bravúros épületszerkezeti erényeit.
* Az épület - „fókusz jellegéből” adódóan - térszervező szerepe kiemelendő.
* Fontos tervezési szempontunk volt a teret a múlt század közepén létrehozó koncepció hangsúlyozása, érvényre juttatása.
* Az eredeti, közlekedési- pénztári funkció három különálló körcikkelye - külön-külön kis alapterülete miatt - nem alkalmas olyan funkciók befogadására, melyek elbírnák a teljes épület felújításának költségét.
* Az alapterület megnövelése érdekében javasoltuk a belső udvar üvegszerkezetű lefedését, a kör középpontjában lévő ivókút kivételével.
* Az üvegszerkezetű lefedés átláthatósága érdekében, a pillérek és tartószerkezetek is üvegből készülnének.
* Ily módon a három különálló épületrész egy funkcionális egységgé szerveződik. A javasolt vendéglátó és kulturális funkciók kiszolgáló, raktározási helységigényét a belső kör alápincézésével lehet „elrejteni”, és ezzel az átlátható közösségi terek arányát megnövelni.
* Schall József építész úr tiszteletére és emlékére az eredeti tervből visszaidézve a Gomba épületének belső részébe elhelyeztünk egy 13 méter magas „üveg tűt”.

 

A HETEDIK Műterem Kft. pályázatából – SVÁJCI BICSKA

Részt venni a megújuló Körtér forgatagában

* Olyan tervet készítettünk, amely egyszerű és talán mégis sokat tud. Ki ne ismerné a híres svájci bicskát? Egyszerű, mégis sokféle használói igényt képes kielégíteni, ugyanakkor hagyomány és legenda, elegáns és szép tárgy is egyben. Tud-e így viselkedni egy épület?
* Újbuda polgárai, lakói, de a Móricz Zsigmond körtéren csak átutazók számára is kivételes lehetőség a jelenleg igen leromlott állapotú Gomba épület és környezetének megújítása.
* Túlmutat egy egyszerű épület-felújításon: olyan megoldást ígér, amely szorosan együtt él a megújuló térrel, kiszolgálja a kerület lakóit és az átutazókat, sőt: alapvető hivatkozási ponttá teheti a városban a „Gombát”.
* Olyan épületben gondolkodunk, amely nyitott átjárható és áttekinthető. Ezért terveztünk átlátható üvegfalakat a megújítandó tetőszerkezet alá és oszlopai közé.
* Olyan koncepciót javaslunk, amelynek udvara a megújított díszkúttal és új zöldfelülettel része a Körtérnek, attól nem elfordul, hanem a lehető legnagyobb mértékben kapcsolódik hozzá
* Az üvegfalak nagy része szép idő esetén eltolható: ezzel nagyméretű fedett-nyitott teraszok és olyan egybefüggő területek alakulnak ki, amelyek különféle rendezvények megtartására is alkalmasak.
* Olyan javaslatunk van, amely variálható, a legkülönfélébb használati módokat teszi lehetővé. Az elhúzható, egymásba tolható falak számos lehetőséget megengednek, így a Körtér központi épülete jól alkalmazkodhat annak használati igényeihez.
* Olyan megoldást tartunk jónak, amely felfedezésre, használatra bíztat. Ezért gondolkodtunk köztéri bútorokban is - mind a Gomba udvarában, mind az épület körül, az egykori villamossíneket megidézve - amelyek síneken mozgathatók, eltolhatók, interaktív módon alakíthatók.
* Olyan megújítást látnánk szívesen, amely úgy korszerű, hogy közben tiszteli a hagyományokat. Ezért javasoljuk - tisztelegve az eredeti terv, épület értékei előtt - pontosan rekonstruálni, megújítani a szép vonalvezetésű tetőszerkezetet, az oszlopokat és az egykor működő körkörös világítósávot, ugyanakkor ezért tervezzük kibontani a befelé forduló és a tértől elzárkózó falakat.
* Olyan helyet képzelünk el, ahol jó lenni. Akár várakozni valakire, akár találkozót megbeszélni, megpihenni vagy egy kávét meginni, kivonulni és egyszersmind részt venni a megújuló Körtér forgatagában - ez tervünk legfőbb célja.

gomba hetedik3[1]
gomba gyure3[1]
Gomba
Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: marketing budapest szavazás gomba móricz zsigmond körtér xi. ker lágymányos szentimreváros

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr311865621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EvilHedgehog 2010.03.24. 18:08:55

GOMBAAAA

Nagyon röstellem..de ezt nem hagyhattam ki.... :D

Cook kapitány 2010.03.24. 18:14:57

A szavazást azért sikerült bénán megcsinálni. Az www.ujbuda.hu/gomba oldalon csak meg akartam nézni a leírást a "A" tervről. Mit tesz ilyenkor az ember? Rákattintana a képre, de az nem link, így az alatta lévő szövegre kattintok. A kattintásra nem a leírás jön be, hanem már szavaztam is. :-( Újabb szavazatot ugyanarról a gépről nem lehet leadni. Szerintem nem véletlenül van sokkal több szavazata az "A" tervnek.

Sixx! Anyád is nyugger? 2010.03.24. 18:47:52

Én meg azt hittem, valami hüvelygomba reklámról van szó.
Valaki megint barom volt az indexnél, bár ezen már nincs mit csodálkozni:
"A legjobb fertőzőbetegség-marketing címért Újbuda is rajthoz állhat."

Marr 2010.03.24. 18:50:30

ez nagyon jó, szavazok is:)

Girhes Joe 2010.03.24. 19:16:37

Megmondom őszintén, nem értem, ebben az épületben mi a műemléki és építészeti érték, nem látok benne mást, mint egy kör alakba rendezett bódésort. Szívbaj nélkül elbontanám.

Sixx! Anyád is nyugger? 2010.03.24. 19:20:24

@Gergő77: vannak akiknek a város (építészeti?)múltja semmit sem jelent. Nem baj, nem vagyunk egyformák.

ÁkiBáki (törölt) 2010.03.24. 19:47:09

Ez olyan, mint a Károly körúton a régi földszintes bazársor volt. Építészeti múlt.
Hát persze.
Egy felejthető kor felejthető építészeti emléke.
Csúnya, mint a lőtt seb, de van akinek az is tetszik.

EvilHedgehog 2010.03.24. 20:29:57

Az alapötlet az az, hogy maradjon a gomba forma és ebből kiindulva csináljunk egy mai igényeknemk megfelelő közösségi teret. Ezek a tervek ezt nagyon jól teljesítik, és megmarad a körtéri gomba foglma, amit az emberek az évtizedek alatt megszoktak.

ts90 · http://veszbejarat.org 2010.03.24. 20:55:43

@EvilHedgehog: tényleg jó ötletnek tűnik, majd kiderül mi lesz a vége...

veszbejarat.org

Stiel 2010.03.24. 23:04:41

Nekem mindkettő simán jónak tűnik.

break 2010.03.25. 06:43:18

@Cook kapitány: "Rákattintana a képre, de az nem link, így az alatta lévő szövegre kattintok."

Persze ha az amber az A es B kep alatt levo "Még több kép" szovegre kattint akkor --csodak csodajara-- meg tobb kepet kap.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.03.25. 08:28:00

@break: kicsit becsapós ez a szavazás-kattintási megoldás, de engem nem vernek át! :) Ha már ebből a két semiból kell választani, akkor már inkább a bé. egyébként ennek az épületnek ezen a téren/ebben a térben már semmi értelme sincs. persze meg lehet töltetni "valamivel". egy újabb kávézó biztos vonz majd új embereket.
neke egyébként továbbra is iszonyatosan sok a térkő...

EvilHedgehog 2010.03.25. 09:42:30

@városjáró: A térkő mennyiségét nem nagyon lehet lejjebb vinni mert valószínűleg a metróaluljáró ellenére is nagy lesz a felszíni járkálás.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.03.25. 16:58:19

Kéne egy harmadik lehetőség is a szavazáson, a "Nekem mindegy, de a csövesekkel ki onnan" Attól lenne csak igazán közösségi a tér, de persze a felújítás is kell.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.03.25. 18:15:18

Hmhm.. Hát aki félrekattintott.. Hát nos ez egy természetes és nem sajnálatos dolog. Mert aki nem akart az A-ra szavazni, mégis sikerült neki, akkor maradjunk annyiban, hogy vak az illető, tehát mindegy neki, hogy A vagy B. És ha már mindegy neki, akkor valóban dömntsek én. Én tudatosan az A-ra szavaztam Köszönöm a vakok támogatását is ;) :D

No de komolyra fordítva a szót: arra van konrkét terv, hogy mi lesz belül? Tudom, hogy megint csak a morgás, de az összes pályázat közül nekem csak egy-kettő tetszett, persze nem az lett a két befutó.

Voltak tervek, hogy kávézó meg magyar gyorsbüfé szerű stb lesz, a képeken meg én átlátszó semmitmondó izéket látok, üzlethelyek nélkül.. Hely persze lesz, csak erről vannak már tervek vajon, hogy kik fognak nyitni? Persze még ha üres maradna, úgy is jobb lenne, mint ami most van, éppen ezért második legfontosabb kérdés, hogy mikor csinálják már...?

[Brn] · http://46os.blog.hu 2010.03.30. 09:44:29

Parasztvakítás az egész. 20 éve semmi nem történik, ez lassan rosszabb kampánytéma, mint a négyesmetró.

Mozgalmat indítunk a gomba elbontásáért. Tessék, íme:
fontolvahalado.igen.hu/1250-taplo-a-korter-kozepen-mozgalom-a-gomba-elbontasaert.html
süti beállítások módosítása