Miközben az egész belvárosban folyamatosan szigorítják a parkolás szabályait és a Nemzeti Múzeum mögötti Pollack Mihály téren egy nagy mélygarázst alakítottak ki, a Múzeumkert gyakorlatilag parkolóvá alakult át. A folyamatról már rengeteg blog írt, a Városképp, akiktől a képet nyúltuk például több mint egy éve figyelmeztetett: "A Múzeumkertben parkoló autók száma még 2008. április 19-én szombaton délután 4 órakor is 40 és 50 között mozgott. Most vagy elhisszük, hogy a dolgozók munkaversenyben vesznek részt, vagy nem. De ha nem, vajon kik parkolnak a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, és mi vagy ki jogosítja fel őket erre?" A helyzet azonban egyáltalán nem javult azóta. A helyi civilek most megelégelték a felháborító helyzetet és ma nyílt levéllel fordultak a miniszterhez:

Nyílt levél

Dr. Hiller István miniszter úrhoz 

a Múzeumkert lakossági használata érdekében 
 

 Tisztelt Miniszter Úr!

 A Palotanegyedben élők, dolgozók, tanulók és a nap mint nap itt megfordulók nevében keressük meg Önt, mint a Magyar Nemzeti Múzeumot fenntartó Oktatási és Kulturális Minisztérium vezetőjét.

 Történészként Ön legalább annyira ismeri a pesti Belváros és így a Belső-Józsefváros, azaz a Palotanegyed történetét, a magyar históriában játszott szerepét, mint amennyire mi magunk büszkék vagyunk szeretett városrészünkre. Világot járt emberként, az európai és a tengerentúli jó példákat látva pedig nyilván megérti azt az törekvésünket, amellyel a klasszicista városmag élhetősége érdekében minél nagyobb zöld felületet, belvárosi kertet szeretnénk mi, civilek használni.

 A Nemzeti Múzeum vezetése azonban – rácáfolva a Palotanegyed létrejöttében játszott másfél évszázaddal ezelőtti példamutató szerepére – kirekeszti az itt élőket a Múzeumkertből.

 Ma a kert összterületének csupán kicsinyke részét használhatják eredeti céljára a pihenésre, feltöltődésre, kikapcsolódásra vágyók a világváros lüktetésében: a Múzeumkert ugyanis korábbi létéhez méltatlan módon parkolóként funkcionál, miközben a Múzeum mögötti Pollack Mihály téri modern mélygarázs évek óta kihasználatlanul üzemel.

 Vajon a Múzeumban dolgozók tudatában vannak-e gyönyörű munkakörnyezetük adta lehetőségeknek? Nagy visszhangot keltett, óriási nézettséget jelentő kiállítás látogatói a Múzeum impozáns épületéből kilépve benzingőzös levegőjű, végeláthatatlan autósorok látványába ütköznek ott, ahol 30 éve még vidám gyermekek kacagásától hangos játszótér volt. Vajon olvasták-e valaha is Kubinyi Ágoston, a Múzeum igazgatójának kérvényét 1851-ből, amelyben a rettegett Helytartótanácshoz fordult, hogy a kert parkosítása javára koncerteket szervezhessen? És vajon tudnak-e arról, hogy 1857-ben, a munkálatok elkészültekor a sajtó így tudósított: „Hisszük, hogy a pesti közönség részvéte, tovább is nyilatkozni fog e szép hely iránt, mely hivatva van arra, hogy idővel a főváros egyik legszebb sétánya legyen”? Vajon méltóan védjük és ápoljuk-e örökségünket és ezzel hagyományainkat, történelmünket, amikor a Múzeum filléres gondjai miatt engedjük parkolóvá silányítani azt a helyet, ahol római szarkofágok, Hermann Ottó és más neves elődök mellszobra előtt tiszteleghetne az utókor?

 Tisztelt Miniszter úr, kérjük, támogassa a zöld környezet használatára irányuló lakossági igényeket!

 Támogassa a kisgyermekek, a kismamák igényét a tiszta, friss levegőre, védett, zárt és biztonságos környezetre, ahol csak a vidám gyermekzsivaj hallatszik!

 Támogassa a negyedbeli kisiskolások igényét a szabadidő egészséges környezetben való eltöltésére!

 Támogassa a nyugdíjasok igényét a nyugalomra, a kert jellegéből adódó  ódon, megállapodott hangulatra!

 Támogassa a Múzeumkert közvetlen környezetében lakók igényét a közbiztonságra, hogy ne kelljen drogosokat, iszákosokat, alkoholistákat kerülgetniük a kerten átvágva és ne hajléktalanok üssenek tanyát az elhanyagolt kertszakaszon!

 Támogassa a Palotanegyedben élők igényét, akiknek városrészében a Múzeumkert az egyetlen nyilvános zöldterület!

 Segítsen abban, hogy a Múzeum munkatársainak a parkolási nehézségei megoldódjanak, s a Múzeumkertben a kiállítások látogatói méltó környezetben cserélhessenek eszmét nemcsak Arany János szobra mellett, de a parkosított kert sok szép pontján! Segítsen, hogy gyerekeink, unokáink, dédunokáink biztonságos keretek között újra birtokba vehessék azt a helyet, ahol mi oly sok emléket megéltünk!

 Tisztelt Miniszter Úr, kérjük, szüntesse meg a Múzeumkertben a gépkocsi-tárolás lehetőségét, egyúttal kötelezze a Múzeumkert kezelőjét a terület jó karban tartására, biztonsági őrrel való őrzésére és megvilágítására!

 Egyesületünk örömmel nyújt segítséget a Múzeumkert rehabilitálásában és szívesen vállal tevékenyen részt a régi-új funkció kialakításában – korábbi, más területen végzett, sikeres erőfeszítésekhez hasonlóan -, hiszen céljaink között kulturális és természeti örökségünk védelme kiemelten szerepel! 

 Budapest, 2009. július 25.

 Civilek a Palotanegyedért Egyesület

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: park nemzeti múzeum parkoló palotanegyed kiskörút viii. ker múzeum körút

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr991268207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.07.25. 20:14:18

Ez egy nagyon jó kérdés! Miért néz ki úgy egy valakikor gyönyörű kert, mint egy áruházi parkoló?

ildsisy 2009.07.25. 20:47:40

Igaz, hogy nem figyeltem a tavalyi cikkét Városkeppnek, de idén épp ott jártam a Múzeum kertben, és láttam ezt a sok autót, írtam is róla, mondom: IDÉN, Márciusban!!!! Volt olyan kommentező, aki azt írta, réges régen is voltak autók ott bennt...Nem voltak, ici-pici koromtól jártam oda, csak virágok voltak!
Különben 7 kommentező volt akkor nekem, abból egy maradt meg az Index bloghu átváltoztatása után...:)
Úgy látszik mindannyiunk szavai hiába valók!
Sokszor hiába írjuk meg normálisan blogjainkban a helyzeteket!

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.07.25. 21:12:13

@ildsisy: igen, Rád is gondoltam : ) ez a kommenteltűnés a frontend vagy mi váltás után történt? írjál a a blog.hu-soknak! Itt: szevasztok.blog.hu

mnak2 2009.07.26. 00:22:08

Idénre nagyon durva lett a helyzet, tudva azt, hogy a hátsó bejárattól 10 méterre van a mélygarázs pedig egyenesen felháborító. Ki kell tiltani onnan a rendszeresen ott parkoló kocsikat, alkalmi szükségletre kialakítani 4-5 helyet, majd felszedni a murvát, és beültetni fűvel, illetve borostyánnal.

Fender · http://firka.blog.hu/ 2009.07.26. 14:49:18

azért a biztonsági őr túlzás, én nem szívesen bujkálnék előlük. akkor inkább az autók

Mt 2009.07.26. 16:10:30

Itt egy (szerintem) érdekes cikk a Múzeumkertről és a rendezéséről:

www.nol.hu/kult/lap-20090313-20090313-12
süti beállítások módosítása