Tavaly nyáron egy különös társasház-hirdetést mutatott be a Homár. Ugyanazt az épülő projektet egyfelől idősebb, konzervatívabb vásárlóknak, másfelől meg pályakezdő fiataloknak kínálták. Ugyanarra a telekre egyszerre kétféle látványtervvel, két honlappal és két elnevezéssel ígértek fejlesztést Borostyánház, illetve Corner-ház néven. Az egyik óratornyos, keresztmotívumos, evangélikus templommal felszerelt otthont ígért "lakások időseknek" felirattal, a másik egy lazább külsejű ingatlant, "neked is kell egy sarok!" felkiáltással. Azóta elkezdték hirdetni a lakásokat is, amit István szúrt ki az ingatlan.com-on. Kíváncsiak melyik változat győzött? Nem fogják kitalálni: a kettő különös ötvözete, egy harmadik elnevezéssel.

A Balázs Béla utca és a Thaly Kálmán sarkán épülő társasházat most épp Torony-háznak hívják, a projekt neve pedig (nem vicc) "Toronyóra aranylánccal". Ami az épületet illeti, a konzervatív (vagyis az idősebb generációnak szánt, evangélikus templomos, keresztes, óratornyos, eredetileg Borostyánháznak nevezett) győzött. A célközönség viszont érdekes módon abszolút a fiatalok lettek. Legalábbis az ajánló szöveg szerint, amely (végig tegezve), kissé bizarr hasonlatokkal bulizni hív az evangélikus templomba. Íme:

 

Ajánlat: eladásra kínált ingatlan
Típus: új építésű lakás
Vételár: 16.95 M Ft
Alapterület: 40 m²
Ingatlan állapota: építés alatt
Tervezett átadás: 2010. június
Project neve: Toronyóra lánccal
Szobák száma: 2
Emelet: 1
Épület szintjei: 5
Fűtés: házközponti egyedi méréssel
Komfort: összkomfortos
Lift: van
Parkolás: megvásárolható
Garázs ára: 2.50 millió Ft
Kilátás: utcai
Cím: Budapest, 9. kerület, Balázs Béla u.

Csak nem épp mint Kvazimodo Eszmeraldádnak harangoznál.
Vagy te az a romantikus alkat vagy aki a hercegére vár a toronyszobába zárva?

Ne keress tovább most megtaláltad álmaid netovábbját!
Mert most egy igazi Evangélikus templom tornyában lakhatsz!

Mondd fel az albérletet, költözz el végre a szülőktől, hisz neked is kell egy saját torony!

A Torony-ház a Ferencváros megújuló negyedében egy csendes mellékutcában épül azért, hogy legyen egy hely, ahol Te is jól érzed magad! Közlekedj gyalogosan, kettő vagy négy keréken, egyik sem jelent problémát, mert az új otthonod valóban gyorsan és egyszerűen megközelíthető. A Ferenc körút felől a 4-6-os villamossal, a Mester utca irányából a 30-as villamossal, a Haller utca felől a 24-es villamossal, az Üllői út irányából pedig a 3-as metróval érkezhetsz, a megállóktól pedig csak alig néhány perces sétát kell megtenned, hogy hazaérj. A közelben számtalan szolgáltatási pontot – üzleteket, éttermeket, szórakozóhelyeket, bankot, postát – és egészségügyi intézményeket találsz, hogy mindent a legrövidebb idő alatt elintézhess. Ezután már csak a pihenésre kell koncentrálnod!

Válassz egyet a garzonok közül, vagy a kényelmes egy és két hálószobás apartmanokból. 21 m2-től 65 m2-ig terjedő, széles skálájú lakáskínálatunkban biztosan megtalálod azt, amit keresel. Hogy belülről milyen lesz, az csak rajtad áll! Engedd szabadon a fantáziád, rendeld meg a neked tetsző csempét és burkolatot, színezd a falakat kedved szerint, ültess virágokat az ablakba és tedd a nappaliba a legkényelmesebb kanapét, hogy minden nap érezd, jól döntöttél! Ne várj tovább, legyél Te is Torony lakás tulajdonos, és máris kezdheted szervezni a lakásavató bulit! 

Akit érdekel, egykori templomok, zsinagóga új funkciójáról mi is írtunk egy rövid sorozatot íme:

- Költözzünk templomba vagy zsinagógába?
- Pang a pesti templomlakáspiac. De vidéken 600 millióért már kápolnába költözhetünk
- Hárommillióért irodaház vagy üzletközpont. Árulják az ipolysági zsinagógát

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest ingatlan hirdetés templom lakás ferencváros látványterv ingatlanfejlesztés ix. ker balázs béla utca thaly kálmán utca középső-ferencváros torony-ház

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr24893663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.01.22. 08:47:11

Épp tegnapelőtt néztem meg a sarkon ezt a projektet. A kopott táblicskun még Corner házként hiredették, és 2008-as átadást viziónáltak 9 milliós legalacsonyabb lakásárral. A telken természetesen egy fia munka nem zajlik jelenleg. (Gondolom adják-veszik egymástól a még épp be nem csődölt offshor építőopari cégek...)
Egy kedves megoldás azonban szemem elé tárult a környéken. A Thaly Kálmán utca 36. alatti valamikori 1892-es fsz-es házikót lebontották ugyan, de a telkén álló évszázados platánfát megőrizték és ház homlokzatát kerítésként megtartva hozzáadták az így képződött (játszó)telket a szomszédos óvodához. Tiszteletreméltó gesztus.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.01.22. 09:49:37

Ha már a víztornyok ideje lejárt, ideje a templomtornyokban is lakni. Sosem értettem, miért nincs rendesen kihasználva egy-egy templom, hiszen akkora helyet elfoglal, és az idő nagy részében üresen áll....
De így már döfi! A harang mellett lakni, a templomba járni bulizni kúúl!

Dike 2009.01.22. 10:24:29

Az építtetőt meg a hirdetés íróját is beköltöztetném egy templomtoronyba, ahol óránként 4x harangoznak. Igazi evangélikus templom? Fel is lesz szentelve?

nyekk 2009.01.22. 10:44:03

Én az Igazságügyi Kórbonctani intézet egyik szárnyában kialakított modern, trendi lakásokat ajánlanám. Minden lakáshoz tartozik saját kis kultúrált krematórium. Remek szórakozást kínál a ház központjában lévő boncterem, melyben saját hűtők bérelhetők, kedvező áron.

bpelhos 2009.01.22. 11:05:26

@városjáró: Pesszimista vagyok. Valószínűleg csak addig lehet az óvodáé amíg valamelyik önkormányzati képviselő szemet nem vet rá. Akkor majd kiderül, hogy ja ez csak ilyen ideiglenes dolog volt...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.01.22. 11:11:34

@bpelhos: Való igaz, mellette, mögötte csupa újépítésű projekt található. De erre a játszókertre annó nagy figyelmet fordított a IX. kerületi önkormányzat.

Vigyázat, hosszú link következik :)
74.125.77.132/search?q=cache:Ya7VJwkapIkJ:www.ferencvaros.hu/rehab/2004/3vegl-2004_program.doc+%22thaly+k%C3%A1lm%C3%A1n+utca+36%22&hl=hu&ct=clnk&cd=2&gl=hu

2009.01.22. 11:30:42

@Dike: Én egy temlom mellett lakom. Óránként 4* harangoznak. Nem zavar. Észre sem veszem, ahogy azt sem veszed észre x idő után, ha villamos vagy vasút mellett laksz. Egyszerűen megszokott háttérzaj lesz, és nem érdekel.

Dike 2009.01.22. 11:34:16

@Azreel: Azért ha a harangtoronyban laknál téged is zavarna :-) Illetve nem sokáig, mert rövid úton megsüketülnél. Maga a harangszó engem sem zavar, sőt.

budapestjovoje.freeblog.hu (törölt) · http://budapestjovoje.freeblog.hu/ 2009.01.22. 11:42:11

Azt áruljátok már el, hogy egy teremgarázs beállóhely hogy a pék faxára jön ki 2,5 millió forintra???

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.22. 16:51:29

Én nem költöznék ide semmi pénzért, katolikus vagyok. Hüjeluther!

Ray2 2009.02.10. 20:47:46

Mindig későn veszem észre ezeket a cikkeket...

Na mindegy: már a Homáron is leírtam, hogy itt eredetileg egy belső udvaron állt egy evangélikus templomocska, egy nem is akármilyen orgonával. Mivel a gyülekezete erősen fogyni kezdett, az akkori lelkész gondolt egy merészet és kitalálta hogy nyugdíjasházként építi újra az egészet. (így lett volna újra gyülekezet a beruházó meg pénzhez jutott volna, mert ez egyfajta garzonházként is funkcionált volna) Az egyháztól nem sok segítséget kapott, de azt sikerült elérnie hogy a szomszéd telket hozzácsapják és így egy piacképes konstrukció állt volna elő. Nagyon szomorú vagyok hogy ide jutott ez az egész, engem például itt kereszteltek, sajnálom hogy már mindenki csak röhög rajta.
Ezen a helyen nagyon régóta volt templom és meggyőződésem hogy ezután is annak kell állnia. Más kérdés hogy mi a véleménye erről a belső-ferencvárosi ingatlanspekulánsoknak...
süti beállítások módosítása