Nem tudom, van-e elnevezés az állatorvosi ló ellentétére. Végül is tökéletesen egészséges állat, ember az életben sincs, valahogy modellezni kell azt is. Az azonban biztos, hogy a várostervezésben az ilyet úgy hívják Wekerle-telep. Idén éppen száz éves.

Az egész ott kezdődik, hogy a kormány észre veszi, mi kell a népnek: rengetegen jönnek dolgozni a fővárosba, de nincs hol lakjanak. Ezek után még az is eszébe jut valakinek, hogy a vidékről ideszármazóknak nem biztos, hogy egy hatemeletes bérház az ideális, ezért döntenek a kertvárosi kialakítás mellett. Építenek családi házakat (ikerházakat, sorházakat), bérházakat ("csoportosított lakóházak") és egyedülállók számára "garzonházakat". A tervezést pedig tehetséges fiatal építészekre bízzák, akik zseniálisat alkotnak. (Kós Károly mellett a fiatalon elhunyt Zrumeczky Dezsőt kell kiemelni. A páros együtt dolgozott az Állatkert épületein is.) Miközben nyugati mércével mérve is nagyon modern és "trendi" a végeredmény, igazi magyar stílust teremtenek, ami mai szemmel nézve inkább hagyományőrző. A lakások felszerelése korszerű, mindegyikhez járt például vécé. (Vagy nem. Erről megoszlanak a vélemények, lásd kommentek!) A telepnek saját temploma, mozija, rendőrörse, iskolája volt. (Meg lett volna még kórház, munkáskaszinó, népfürdő, vágóhíd stb. is, de a 30-as években már romlott a gazdasági helyzet, így nem jöhetett össze.) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A koncepciónak megfelelően a negyed építésekor ötvenezer (!) fát ültettek el a telepen, központi terét (ma Kós Károly tér) virágokkal ültették tele. A telepgondnokság kertészete a beköltöző lakóknak is segített saját kertjük beültetésében és permetezésében. Összesen tizenhatezer (!) gyümölcsfát telepítettek, lakásonként négyet. A kerítések mellé sok helyen ribizlibokrok kerültek. 1917-ben olyan jó volt a termés, hogy átlagban az éves lakbér négyszeresét hozta vissza a lakóknak. (A lakbérnél sajnos muszáj megjegyezni, hogy azért a Wekerle-telep sem sikerült tökéletesre: a bérleti díjat nem annyira az eredetileg megcélzott munkások, mint inkább a középpolgárok tudták megfizetni.)

Hát igen. Az ember valahogy így képzel el egy szó szerinti "lakóparkot".

(forrás: wikipédia fotó: wok, index.hu)

Aki ide akar költözni, az jó, ha tudja, hogy nagyon szigorúak a felújítási szabályok. A helyi szabályozási terv nem csak azt határozza meg, milyen lehet egy ház homlokzata, díszítése, teteje, de azt is, hogyan nézhet ki egy kerítés lábazata. Ha valaki például garázst szeretne építeni, tizenkét típusból választhat, engedélyt másra nem is kap. A szabályokat nagyon komolyan veszik, volt már illegális építés miatt elrendelt bontás. Ennek a költségeit pedig természetesen a lakó állja - akár jelzálogot is bejegyeztet az önkormányzat az ingatlanra, ha a megbüntetett lakó a bontás után nem rendezi a számlát. Villanyvezeték-csere vagy utólagos hő- és vízszigetelési munkák után az eredeti homlokzatot kell visszaépíteni, de jelentős anyagi ráfordítást jelent az elavult víz- és csatornahálózat modernizálása is. A néhol tetemes felújítási költségek ellenére a Wekerle lakásai igen kelendőek. Ötven négyzetméter alatti lakás is eladható tizenhat és fél millió forintért, a családi házak ára 350-380 ezer forint. (wekerle100.eu)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest ingatlan lakás lakótelep lakópark lakóház kós károly xix. ker aki ide akar költözni wekerletelep

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr75661914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JoeP · http://mivanvelem.hu 2008.09.23. 08:04:59

Két megjegyzés:

- Eredetileg nagyon kevés lakáshoz járt wc, általában közös használatú volt valahol. Az egyedi fürdőszobák, klotyik kialakítása jóval később, már a telep üzemelése közben történt meg.

- A felújítási szabályok szigorúak, de mindenki nagy ívben tojik rá. Nincs ellenőrzés, nincs szankcionálás.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.09.23. 08:11:51

Ha bicajjal jövök melózni, rendszeresen keresztülhajtok rajta. Pihentető egy ilyen emberléptékű helyen még áthaladni is.

ibn_battuta 2008.09.23. 08:40:22

Enyhe túlzás, hogy mindenhol lett volna saját WC. JOep-nek igaza van: nagyon sok házhoz csak utólag építettek hozzá egy wc-blokkot, és sok esetben ez azt jelentette, hogy a lakásból ki kellett menni a folyosóra, onnan ki egy külső gangra, majd utána mindenki mehetett a saját wc-jére. Nagyon sok wekerlei háznál csak az elmúlt 10-15 évben alakítottak ki lakáson belüli wc-t.

A fent látható étterem a főtér közelében van, és már évek óta üresen, elhagyatottan áll. Legutoljára 7-8 éve tértem be oda egy gyors kis ebédre, de a pincérek annyira ledöbbentek, hogy vendéget látnak, hogy ijedtükben nem is tudták, mihez kezdjenek...

"(Meg lett volna még kórház, munkáskaszinó, népfürdő, vágóhíd stb. is, de a 30-as években már romlott a gazdasági helyzet, így nem jöhetett össze.)"

Először is a világháború miatt nem épültek meg ezek az intézmények, aztán a trianoni sokk miatt, utána az infláció miatt, utána a gazdasági válság miatt, stb.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2008.09.23. 08:52:24

wc-kérdés: "A legelső földszintes lakóépületeknél még nem terveztek WC-t, csak pöcegödröket építettek. Tőzegszórós árnyékszék kialakításával is kísérleteztek. Ezzel azonban már a legelső épületek megvalósulása után felhagytak. Később már az összes épületet WC-vel építették, felszámolták a korábban létesített pöcegödröket, az első lakásokban is korszerű vizes helyiségeket alakítottak ki" Nagy (szerk): Kertvárosunk, a Wekerle. F Szelényi Ház 1994 p. 76. - de persze ez sem Szentírás : )

l3w1n7o 2008.09.23. 08:54:33

JoeP, rendkívül szigorú szabályozási terv van érvényben, még az is meg van adva hány cm lehet a kerítéslécek között. Az önkormányzat és a társaskör hosszú távú célja az, hogy a világörökség részévé nyilvánítsák a Wekerlét, na az lenne az igazi. De nem tudom, hogyan gondolod mit kéne tennünk ha valaki műanyag ablakra cseréli a gyönyörű fatokos ablakát ? Odamenni egy önkormányzati verőlegénnyel és kiveretni vele a műanyag ablakot ? :) Sajnos az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Wekerle-kompatibilis építőanyagok drágábbak mint az obi műanyag átlag.

ibn_battuta 2008.09.23. 09:19:41

"Wekerle-kompatibilis építőanyagok "

lol

Maguk a házak nagyon könnyen porló homokkőből épültek. Ezt az építőanyagot a telep helyén eredetileg elterülő mocsaras vidék lecsapolásával nyerték. Amikor az egyszeri agglegény könyvespolcot próbált Black'n'Deckerrel a falra fúrni, csak úgy hullott ki az anyag, egy nyomorult tiplit is alig sikerült stabilan behelyezni a falba...

Akik megkapták az engedélyt az átépítésre, azok rendszerint az alapokig visszabontották a házakat, és téglával rakták újra, de ugyanolyan formában. Néhány szép példa látható az Álmos utca - Peterdi köz sarkán.

WC: amikor az említett könyv írodott (1994), sokan még mindig folyosón jártak ki wc-re a házhoz jól láthatóan utólag odabiggyesztett wc-re. Lakásonként egy wc-fülke, de ezekhez ki kellett menni a házon kívülre, télen akár -10 fokban is.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.09.23. 09:56:59

olvassatok Bächer Ivánt! Haláltáncot leginkább, vagy Intőkönyvet.

báró Csekonics 2008.09.23. 10:07:03

Jópofa környék, áthaladni tényleg jó, de akkor inkább laknék Csillaghegy némelyik csendes utcájában. Hangulatra nagyon hasonló tud lenni ott is egy csendes mellékutca - ott is vannak nagyon aranyos régi házak is - de nincs ilyen szintű megkötés a házakkal kapcsolatban.

Amúgy igen - egy 'lakópark' tényleg valami hasonlót kellene jelentsen, a tömbházakat nem is szabadna úgy hívni, csak a családi házas parkokat legfeljebb.

báró Csekonics 2008.09.23. 10:09:57

"A fent látható étterem a főtér közelében van, és már évek óta üresen, elhagyatottan áll."

...és ha tényleg ennyire szigorúan veszik, hogy mit lehet csinálni és mit nem, még fog is.
Értem én a jó szándékot a változtatási tilalommal, de sajnos nagyon könnyen el tud sülni visszafelé - akit érdekelne, nincs pénze _úgy_ megcsinálni, amit előírnak, akinek lenne, nem akar _arra_ áldozni. Sajnos.

_belo_ 2008.09.23. 10:12:08

szerintem a wekerle étteremben az esküvönkön volt utoljára aktivitás :)
még nyitva volt amikor lefoglaltuk, közben bezárt..
kis hőzöngés után iderendelték a party szervizüket és lebonyolíthattuk az esküvőt :)

az idióta szabályozásról meg annyit, hogy pár éve ideköltözött barmok csinálták... ha garázst akarok, akkor az utca fronttól a kert legtávolabbi pontjára kellen építenem úgy, hogy kb. 8 fát kellene kivágnom. holott, ha az utcafrontr építeném, akkor nem b@szná szét a kertet..

a másik baromság: a háborúban lebombázták a házunkat és az akkori ujjáépítéskor háromszárnyú ablakokkal tervezték (és már külön wc, fürdőszoba is készült, de ez most mindegy)..
a tetőtér beépítéskor nem engedélyezték fentre a háromszárnyú ablakokat, holott az egész ház jellege ezt adta volna.

ez az idióta szabályozás azért nem korrekt, mert ezek már magántulajdonú lakások. ha ennyire óvni akarták, akkor nem kellett volna eladni, hanem magántulajdonban hagyhatták volna.. Így más faszával verik a csalánt!!!

a most leghangosabb patrióta wekerleiek 10 éve még azt sem tudták, hogy hol van wekerle...

ha az önkormányzatnak kell valamit megcsinálni, akkor azt mondják, hog ynincs pénz, ha a lakokkal akarnak valamit csináltatni, akkor tűzzel-vassal véghezvitetik! ez a nagy tahóság.. adjanak mindenkinek támogatást, ha azt szeretnék, hogy a kedvük szerint építkezzenek!

belo

_belo_ 2008.09.23. 10:30:52

még valami...
elég nagy csúsztatás ez a ribizlis eladás..
Nagyapám volt itt a háború utántól a gondnokhelyettes.. a kertészet, a szigetszentmiklósi vízmű (ez látta el wekerlét) valamint egy nagy csepel-szigeti barackos tartozott hozzá. ez a barackos wekerle _tulajdona_ volt és ennek a bevételéből fedeztek egy csomó mindent..

fixipszilon 2008.09.23. 10:42:45

Sajnos egyet kell értsek 'belagyi'-val. A már említett "patrióták" előszeretettel húznak párhuzamot Anglia régi kertvárosaival. Volt szerencsém személyesen megnézni ezeket a városrészeket (ha nem is mindegyiket), sok helyen 2-300 éves épületeket is látni remek állapotban. 1 különbséget azonnal felfedeztem: az épületek megóvása nem megy túl az ész határain, ugyanis az ÖSSZES ablak műanyagra volt cserélve!!! Lehet mondani, hogy csúnyább, de elérhető áron sokkal jobb hőszigetelést + egységes képet nyújt. Talán nálam van az ízlésficam, de szerintem sokkal rondább, amikor 1 társasházi épületen belül 5 féle árnyalatú faablakot látni. Tovább megyek, ha kiadnék cirka 1m Ft-ot fa nyílászárókra, tuti én sem festeném le pl zöldre, vagy fehérre (MŰANYAG!!!) festékkel, hogy meglegyen a ház egységes képe.

prekker 2008.09.23. 14:42:29

wc: ma is van olyan (önkormányzati tulajdonú) lakás, ahol wc-re nem a lakáson belül vezet az út....
Műanyag ablakok: az árától eltekintve a fa azért is rosszabb,mert kezelni kell. Ezért elvétve látni fa ablakokat a felújított házakban, zömmel műanyagokra cserélik a lakók.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.09.23. 19:30:42

Sajnos a sufnisodás csak nem akar szünetelni. Rémisztő összevisszaság van néhol.Ami a ribizlit illeti, mostmár értem a fiam kertrészén található ribizlibokrok erőteljes működését. A kertek aprólékos felosztása viszont...hát...nem a legszebb látvány. Némelyek minibirodalmat építenek néhány négyzetméterre. Amúgy néhol valóban kellemes, kisvárosias, csak az odavezető út ne lenne olyan amilyen.

caixa 2008.09.24. 11:03:55

Nekem 2004-ben ebben az étteremben, a Wekerle étteremben volt az esküvői vacsorám.
Nagyon szeretem Wekerlét, én pár utcával arrébb lakom, de sétálni oda járunk a gyerekekkel. Az építész ismerősünktől tudom, hogy Wekerlén nagyon vizesek a házak, és valóban terhes ez az építészeti szabályzat, úgyhogy nem bánom, hogy effektíve nem ott lakunk.

_belo_ 2008.09.24. 14:04:51

vizesedés: mészhomok tégla sajátossága, de van rá megoldás.. szerencsére a mienk már _rendes_ téglából van, de amikor még az ikv üzemelt, akkor megcsináltatuk, hogy véletlenül se vizesedjen: körbefúrtkálták a házat és szondákat helyeztek be, ami felbontja a vizet.. a szomszédainknál a mészhomoktéglával is megcsinálták ugyanezt..

sőt ma már nagynyomással valami szigetlő anyagot is be tudnak nyomni ami megakadályozza..

csak odafigyelés és egy kis utánnajárás kell...

_belo_ 2008.09.24. 14:07:23

a szabályozásról még annyit, hogy még a bejárati lépcsőt is szabályozták ezek az idióták :)
egyszer be is szóltak az építkezés alatt, hogy nem szabványos :))

a nagy semmittevésükben ujra kertészetet kellen tartaniuk és a kis tereket megcsinálhatnák...

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.23. 15:58:43

Egy időben erre jártam dolgozni. Mindig elmerengtem a buszon, ahogy beérkezett a térre, körbejárta, aztán kiment a kertes, ikerházas, rövidsorházas részre. Egy csöpp Európát érzékeltem ezen a helyen, így kellene most is, és a hagyománytiszteletet modenr megoldásokkal ötvözve újra széppé tenni az egészet.
Lakópark címén én is inkább a kevert épületű (kertesházak, ikerházak, rövid sorházak, pár nagyobb társasház, helyi templom, helyi ellátó egységek, stb.) "suburbia" híve vagyok. De akkor az legyen szép, átgondolt koncepció alapján.

Fikik 2010.01.07. 22:03:46

Azért a világörökségtől nagyon messze áll. Ettől a nyugat-európai települések 90 %-a lényegesen jobban néz ki. Lehet, hogy régen jól nézett ki, de mára ez is csak egy lepukkant gettó lett romladozó házakkal.

G_P 2010.01.29. 12:36:38

@Fikik: Lepukkant gettó=DDDD

Kb minden héten felújitanak egy házat, és tele van zöldfelülettel, de ne zavarjon. Mutizok később neked pár képet a lepukkant gettóról, stay tuned!
süti beállítások módosítása