ybl_villa_600.jpg


A levéltári adatbázis leírása szerint "Azonosítatlan villa. Kétemeletes épület homlokzata" (XV.17.f.331.b - a13/1b) Vajon megépült valaha? (forrás: Ybl Miklós tervei - Budapest Főváros Levéltára)

Az idei Ybl-év szerintem jó alkalom arra, hogy megpróbáljuk Ybl Miklós hagyatékában található félezer azonosítatlan terv és vázlatrajzot topográfiai adatokkal kiegészíteni - vagy legalábbis tenni erre egy kísérletet.

Érthetőbben: megtalálni ezeket, és megmondani, hogy hol vannak.

Budapest Főváros Levéltára (BFL) 6700 tervet (vázlatot, rajzot, részletrajzot stb.) őriz Ybl Miklós hagyatékából. Ezek mindegyike elérhető az interneten is, nemrég digitalizálták valamennyit (az állagmegóvásról és digitalizálásról szóló közel 8 perces videó itt megtekinthető ).A közel 7000 tervrajzból 6249-et sikerült párosítani 168 épülethez. Az azonosításhoz Ybl unokaöccsének, Ybl Ervinnek az 1956-ban megjelent monográfiáját vették alapul - még a '80-as évek elején a nemrég elhunyt Gerle János végezte el ezt az óriási munkát.

Csáki Tamás, a BFL főosztályvezető-helyettese érdeklődésünkre elmondta, hogy Gerle munkáját követően sem állt le a tervek azonosítása, a BFL munkatársai és más kutatók is számos további tervet tudtak még beazonosítani. A legfrisebb találatok azonban még nincsenek átvezetve az adatbázisba, amit körülbelül évente frissítenek. Ha e mostani felhívásnak lesz eredménye, azaz néhány további Ybl művet sikerül azonosítani, azok adatai is csak a következő frissítésnél jelennek majd meg az interneten.

Jelenleg tehát több mint félezer terv "azonosítatlan" jelzéssel mutatkozik. Némelyik terven egész épületek - villák, gazdasági épületek -, másokon bútorok, belsőépítészeti megoldások láthatók. Elképzelhető, sőt igen valószínű, hogy zömük sosem valósult meg: meg nem nyert pályázatra benyújtott tervek, visszavont megbízások, anyagi, vagy más okból soha el nem készült darabok lenyomatai ezek.

Az is könnyen lehet, hogy számos terv megvalósult ugyan, ám nem dokumentálták, és mielőtt még az értékét felismerték volna, megsemmisült (ez persze főleg a belsőépítészeti megoldásokra, bútorokra lehet igaz). Az is érdekes lehet azonban, ha egy soha meg nem valósult tervet sikerül azonosítani: régi iratok, megbízások ismeretében, esetleg a környezet felismerésével érdekes helytörténeti adalékok keletkezhetnek, ha kiderül valamelyik tervről, hogy hol nem valósult meg.

ybl_udvarhaz_600.jpgAzonosítatlan gazdasági és melléképületek. Vidéki udvarház melléképületekkel. (XV.17.f.331.b - a7/2b). Bizonyíték, hogy nem csak fővárosi épületekről van szó... (forrás: Ybl Miklós tervei - Budapest Főváros Levéltára)

Ugyanakkor az is tény, hogy számos régi, XIX. századi épületről nem tudjuk még ma sem, hogy ki volt a tervezője, és az is, hogy néhány - amúgy kevéssé ismert - épületet hírbe hoztak Ybllel kapcsolatban - igaz, bizonyítékot nem találtak rá, hogy köze lett volna az építéséhez vagy átépítéséhez.

Ám míg eddig zömében levéltárosok, művészettörténészek, építészek foglalkoztak Ybl-lel, most itt a lehetőség arra, hogy az internethozzáféréssel rendelkezők is megvizsgálják a tervrajzokat, és ki-ki saját környezetének azonosítatlan épületeivel összevesse ezeket.

Leírjuk tehát, hogy lehet keresni az adatbázisban, és arra buzdítunk Benneteket, hogy nézzetek ott körül. Ha  pedig úgy vélitek, hogy valamelyik azonosítatlan tervrajz eredetije megvan, írjátok meg kommentben, vagy e-mailben nekünk, hogy pontosan hol található (település, városrész, utcanév, házszám). Ha fényképet, vagy pontos Google utcakép linket tudtok küldeni hozzá, az még jobb.

Az adatbázis működése:

Ezen a linken találjátok a Budapest Főváros Levéltára adatbázisát. Be kell írni a legfelső keresőmezőbe (Szavak), hogy 'Ybl AND azonosítatlan' (az aposztróf nem kell, de az AND igen). A rengeteg kipipálható opció közül a 'Budapest Főváros Levéltára', az ''Eredeti dokumentumokkal ellátott rekordok' és a 'Tervek' legyenek kijelölve, valahogy így:

ybl_adatbazis.jpg
Így nézzen ki az űrlap az elküldés előtt (kattintásra megnő a képernyőmentés).

A találatok egy új ablakban jelennek meg, ilyeneket látsz majd, hogy: "Azonosítatlan jégverem. Alaprajz és metszet." vagy "Azonosítatlan szakrális épület. Egyhajós templom alaprajza." Amelyiket látni szeretnéd, annak a sorszámára kell kattintanod, és a megnyíló adatlapon a 'képhez' linkre. Egy kis szoftver nyitja meg a tervrajzokat, tehát nem a böngészőablakba töltődik be, és letölteni sem lehet a képeket. Az AAGISView programocska ha még nincs feltelepítve, az első linkrekattintáskor bekéredzkedik a gépedre, nyugodtan engedélyezd a telepítését, nem vírus, nem trójai, csak egy kicsi speciális képnézegető. Elég nagy felbontásban szkennelték a tervrajzokat, érdemes bele-belenagyítani a részletekbe.

ybl_szokokut_600.jpgEgy szökőkút vázlata. Elkészült vajon? (XV.17.f.331.b - a2/3) (forrás: Ybl Miklós tervei - Budapest Főváros Levéltára)

Ha úgy érzitek megdönthetetlen bizonyítékotok van, hogy egy épület (vagy annak részlete) azonosítható, kérlek írjátok meg itt a poszt alatt kommentben, vagy a palotabarat@gmail.com e-mail címre küldött levélben. Ne felejtsétek el a pontos címet, fotót vagy Google utcakép linket is mellékelni, anélkül mit sem ér az egész. Mi a reális találatokat összegyűjtjük, és elküldjük a BFL levéltárosainak további vizsgálatra. Az eredményekről később beszámolunk.

Eredményes keresgélést, kutakodást mindenkinek!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: játék internet adatbázis töri villa levéltár ybl miklós ybl 200

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr586282677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bioLarzen 2014.06.24. 11:43:02

Ú, ez a szökőkút itt a legvégén iszonyat gyorsan húz :)
süti beállítások módosítása