2014-04-06 14.02.33

Választások előtt ideális ajándék a közterek felturbózása. Aki komolyan gondolja, az tényleg megújítja a teret, újragondolja, használhatóbbá teszi. Aki olcsóbban akarja megúszni, az lerak pár teherautónyi térkövet és kész. Zuglóban eljutottak a csúcsra: a választások előtt kitettek gyorsan egy képet arról, hogy milyen lenne újratérkövezve az Örs vezér tere.

Már maga az installáció is mókás. Hivatalosan ugye nem kampányplakát, de hogy mi, azt nem tudom. Vasárnap lőttem a képet, de látszik, hogy frissen betonozták be a Sugár elé. Információtartalma gyakorlatilag nincs. Azon kívül, hogy háromszor rá van írva, hogy Zugló, meg kétszer, hogy megújul, az égvilágon semmi nem derül ki róla. Még a dátum is csak oda van maszatolva.

Arról most ne is beszéljünk, hogy egy ilyen gyenge minőségű látványterv bélyegképben is hülyén néz ki, nemhogy ekkorára nagyítva, lássuk inkább a tartalmát. A díszburkolat 12 egy tucat lenne, ha nem lenne rajta egy hatalmas IKEA és SUGÁR felirat, amivel viszont egyszerűen nem tudok mit kezdeni. Egy önkormányzati látványtervbe már bele van tervezve egy ekkora reklám a burkolaton?

2014-04-05 12.17.16

Viszont a Gomba annál érdekesebb! Az biztos, hogy valamit kezdeni kellene az épülettel, nem csak azért mert jelenleg galambürülék-körzőként funkcionál, hanem mert rémes állapotban van. Pedig éppolyan ikonikus eleme térnek, mint a Móriczon a másik gomba. A képen látható üveggombává alakítása természetesen lehetetlen. 

De jó lenne hozzányúlni. Nem csak ilyen nevetséges kampány-látványtervekkel.

 

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest gomba felújítás tér átépítés látványterv örs vezér tere térkő xiv. ker rákosfalva

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr665985521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2014.04.08. 12:23:41

mért lenne lehetetlen ebből a forgalomirányító szarból egy kávézó szart csinálni? pénz kérdése csak az egész.

hjsdfklsd 2014.04.08. 13:18:47

Nem nagyon értem, ez miért lenne választási plakát, ha egyszer nincs rajta semmi pártnév.
Olyan értelmetlen ez a kritika szerintem.
A látványterv különösebben nem rossz, nincs rajta sok változtatás, de maga a grafika az a szokásos, átlagos, amilyeneket mostanában láttam látványtervként itt-ott. Se nem rosszabb, se nem jobb.
Hogy miért ne lehetne valami üveges cuccot kihozni a gombából, azt sem értem. Nyilván van rá mód, hogy statikailag megálljon, mégis több legyen az üvegfelület. Az építészek azért elég találékonyak manapság.
Összességében nem értem, mi a baja a cikkírónak. Nem látom alátámasztva semelyik kifogását.

OkoskaTo:rp 2014.04.08. 20:01:03

Dózer. Az egész BKV-val együtt.

fehérfarkas 2014.04.08. 20:53:25

@hjsdfklsd:
A kampány finisében kijött az Összefogás/Kormányváltók/vagy mittudoménmianevük (MSZP, Együtt, PM, DK, L) közös jelöltjének Tóth Csabának a füzete, amely Zugló megújításáról szólt színes képekben, látványtervekben (minden zuglói kapott ilyet a postaládájába, de a kitelepüléseken is osztogatták). Abban szerepelt az Örs vezér tere is, ami Zugló legforgalmasabb helye. Erre reagáltak ezzel Papcsákék, de pár nap alatt (hogy még a választás napjáig elkészüljön a látványterv és a plakát, a tábla és a betonba rögzítése) csak ennyire futotta. 4 év kevés volt rá Papcsáknak, most gyorsan összegnyoltatta ezt a fércmű látványtervet valamelyik beosztottjával.
Csak az a kérdés, hogy az Ikea és a Sugár mit keres rajta, amikor a Fideszmenet/Birkamenet szerint "nem leszünk gyarmat". Vagy ez már az új idők jele, és a következő Birkamenet már a "Gyarmat leszünk" táblákkal fog felvonulni :D :D :D

fehérfarkas 2014.04.08. 21:01:54

@fehérfarkas:
De az is lehet, hogy Papcsákék annyira hülyének nézik az embereket, hogy szerintük az emberek saját maguktól nem ismerik fel melyik az Ikea és melyik a Sugár és eltévednének (nem találnák meg azokat), ha nem lenne külön sáv felfestve és ráírva hogy az vezet az Ikeához és ez a Sugárhoz :D :D :D
(aki ezt a két épületet a gomba mellől nem látja és nem ismeri fel, annak valószínűleg hiába festik fel a 2 áruház nevét, mert az annyira nem ismeri ezeket, hogy díszburkolatra felfestve sem mond semmit a nevük;
de az is lehet, hogy Papcsák abból indult ki, hogy Baktalórántházán és Kemecsén nincsen Ikea és Sugár, és ha ide feljönnek Zuglóba, akkor nekik is kell valahol vásárolniuk, és számukra fontos a díszburkolatba való felfestésük, mert egyébként nem ismenék fel azokat - hiába szúrja ki a 2 bazi nagy épület mindenki szemét)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2014.04.08. 21:32:02

Nem hergelem magam holmi politikai indulatokkal, csak a funkciót nézem: milyen király lenne már bámulni ebből a kávézóból egy csésze kávé illatos gőze fölött a
- a Sugár gyönyörű épületét,
- az IKEA gyönyörű épületét,
- a metró gyönyörű épületét,
- a gyönyörű autópályákat és a kereszteződést a sok szép autóval,
- a gyönyörű 3-as villamosmegállót,
- valamint szemben a gyönyörű lakótelepet!
;)

OkoskaTo:rp 2014.04.08. 21:35:46

@bestpixel: Továbbá az aluljárót, amelyet újra visszafoglaltak a koldusok és illegális árusok. Meg a bokros részeket, amit illemhelyül használnak (ha már az aluljáró ex-wc-jéből pénzváltó lett - annak legalább nincs szaga).

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2014.04.08. 22:04:46

@OkoskaTo:rp: Közben vizuálisan modelleztem magamban a helyet (egy fotósnak ez nem gond, hö-hö!) és még az általad említettek mellett listához csapnám a gyönyörű bódésort, valamint a szintén gyönyörű plázát is.
A gond az, hogy miután valaki a kávéja felett kigyönyörködné magát a fenti látványban és logikus következményként annak hatása alatt rögtön öngyilkos szándékkal kiugrana az ablakon, nem sikerülne az akció, mert a szóban forgó épület csak egy emelet magas.
;)

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2014.04.09. 16:07:17

Ami a napi-habonyban írva vagyon.

@hjsdfklsd:

"hjsdfklsd 0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt

2012.10.24. óta tag."

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2014.04.09. 16:08:14

Ami a napi-habonyban írva vagyon.

@hjsdfklsd:

"hjsdfklsd 0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt

2012.10.24. óta tag."

egysmás 2014.04.13. 14:26:13

A cigányok is így vágják ki a fákat...
süti beállítások módosítása