Screenshot 2014-03-30 15.11.26.png

A budapesti Vajdahunyadvár hivatalos neve nem véletlenül Történelmi Épületcsoport. Ugyanis a magyar építészet múltjából válogatott bele össze egy csomót Alpár Ignác (lenyúlva Schickedanz Albert ötletét - mint arról a szép emlékű Városképp blogon olvasható egy két részes összeállítás, kicsit megpiszkálva a XIX. századi pályázati mutyit). 

Bár az egyes elemek egy része nem köthető konkrét épületekhez, azért soknak meg lehet találni az előképét. 

800px-Vajdahunyad_vára5[1].jpg

Román kori csoport. Fotó: Wikipédia/Thaler

Az egyik legismertebb ilyen párhuzam Jáki kápolna kapuja (fenn), amit a Jáki-templomról mintáztak (lenn).

800px-Ják-1[1].JPG

Fotó: Wikipédia/Cs-mester

De említhetnénk a névadó vajdahunyadi várat Erdélyben...

576px-Corvinesti_Castle_2011_-_Under_Restoration[1].jpg

A vajdahunyadi vár. Fotó: Wikipédia/Codrinb

...amelynek számos eleme megjelenik a gótikus épületcsoportban:

800px-Vajdahunyad_vára_(16291._számú_műemlék)_6[1].jpg

Fotó: Indafoto/ato

De vannak egészen átértelmezett elemek is. Például a reneszánsz résznél látható Katalin-torony...

 Vajdahunyad Reflection

 

Fotó: Flickr/István

...ami tulajdonképpen a brassói Katalin-kapu toronnyá nyújtva:

766px-EcaterinaBv2[1].jpg

Fotó: Wikipédia/Alex:D

A példákat lehetne még sorolni, de ez a poszt nem erről szól, hanem egy gondolatkísérletről. Mi lett volna, ha az épületcsoport nem áll meg a barokk kornál? Ha folytatódik a már épültekor meglevőkkel, vagy akár XX., XXI. századiakkal?

Szerintem pár komment erejéig érdemes eljátszani a gondolattal. Ha most épülne a Vajdahunyadvár, milyen későbbi stílussal egészítenétek ki és azt melyik jellemző épületről mintáznátok?

Mielőtt szívrohamot kapnátok! Nem, nem őrültem meg, ne ijedjetek meg. Eszem ágában sincs építeni semmit sem. Nem mondom, a Vajdahunyadvár belső hasznosításán el lehetne kicsit gondolkodni, de a Városligetben nincs szükség új épületekre. Ez csak egy játék, ami már nagyon régóta motoszkál a fejemben.

Aki attól fél, hogy csak ötleteket adunk a Múzeumi Negyed nevű agyrém fejlesztőinek, azokat megnyugtathatom: a tapasztalatok szerint teljesen süketek mindenféle kívülről jövő javaslatra, akár a szakmától, akár civilektől jön, szóval nyugodtan engedjétek el a fantáziátokat! 

(Nyitókép: Google Maps)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest vár templom építészet töri torony városliget vajdahunyadvár brassó vajdahunyad xiv. ker ják

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr135885750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyelv-ész 2014.03.30. 18:35:00

Nem tudom, de zsaluzott vasbeton és üvegtégla mindenképp legyen rajta. Valamint piszkosszürke üvegfal és bilikék parapet.

Viccen kívül: kíváncsian várom én is a tippeket, hátha van olyan ikonikus modern épület, amely megállná a helyét ebben a környezetben.

if you 2014.03.30. 19:30:15

Nálam,nyerő ötlet,de a XX-századból jelképpé emelhető épületre nem,lenne ötletem.Szerintem XX-ik sz. Magyar építészete a "maradj középszerű",elvet követte.

vzsozso 2014.03.30. 19:47:38

Én el tudnék képzelni egy épületrészt magyaros szecessziós stílusban is, szerintem még tökéletesen beilleszthető lenne az együttesbe.

vzsozso 2014.03.30. 19:49:11

És nem feltétlenül kellene egy meglévő épületről mintázni, lehetne önálló is, a megfelelő stíluselemek felhasználásával.

Moin Moin 2014.03.30. 20:04:48

Egy biztos: a felcsúti stadionnak benne kell lennie!!!

kvp 2014.03.30. 20:09:04

Nagyon kiemelheto nem nagyon volt az utobbi idoben, de egy kisebb Makovecz stilusu fabol keszult kerti epulet (etterem/rendezvenyterem) siman elferne a vararkon kivulre az egyik kozeli retre. Mivel klasszikus ertelemben vett kastelyt az elmult idoben mar senki nem epitett, kapolna meg mar van egy a mostani kastelyban, ezert nincs honnan atvenni mintakat.

ps: A mai magyar modern epiteszetet szerintem legjobban egy murozsdas (corten acel) behajtani tilos tabla tudna jelkepezni, termeszetesen latszobeton taplazatba helyezve.

==T== 2014.03.30. 20:21:09

Háát, én a fentiek mellett még a szecessziót merném bátran idevenni, esetleg az art-deco-t (bár ez Magyarországon annyira ne mterjedt el), de tovább már nem mennék.

2014.03.30. 20:39:31

Folytatnám egy mélyszegény teleppel egy 21. századival ami elég modern lenne.

borzimorzi 2014.03.30. 21:16:42

@kvp: Hogyne, ez jó ötlet. Makoveczről ugyanis 50 év múlva már senkii sem fogja tudni, micsoda politikai bóvliknak dőlt be. Azt viszont 100 év múlva is tudni fogják, hogy ő volt a magyar organikus építészet atyja.

Ugyanígy egy szecessziós épület se lenne rossz, mondjuk a szegedi Reök-palota nyomán.

De amit a legjobban szeretnék, az egy XXI. századi, fenntartható épület lenne, annak rendje és módja szerint megépített passzív ház, geotermikus hűtéssel-fűtéssel, napelemekkel, meg ami csak kell. Belefér a szélkerék is és a termálvizes fűtés is, hiszen a Széchenyi fürdő termálvize ott van helyben, csak le kell fúrni rendesen. Horribile dictu, jó lenne, ha ez az épület kivételesen nem múzeum lenne, hanem szálloda és konferenciaközpont. Hogy szép is legyen, szeretnék rá tetőkertet és uszodát. Plusz a falak mellett végig, ahol csak lehet, függőleges kerteket is, nyilván nem fákkal, csak kis helyigényű növényekkel, mint pl. a főszernövények vagy a balkonparadicsom. A fenti uszoda vizét úgyis folyamatosan frissíteni kellene, a felesleggel lehetne őket öntözni, csepegtetős módszerrel. Álom-álom...

Üdv:
b

2014.03.30. 21:16:49

Semmiképpen nem modern építészetre kellene gondolni. Ha most megnézed, lehet, hogy több kor, több építészeti megoldása van egybe gyúrva, de EGYBE VAN GYÚRVA. Illenek egymáshoz, egyben, összhatásban szépen mutatnak. Én valami hasonlóra lennék kíváncsi, mint a mostani megoldások.

unionista (törölt) 2014.03.30. 21:25:49

szerintem lehetne ebből valahogy egy fotball stadion.

hatja 2014.03.30. 22:10:13

egy art deco toronyra szavaznék én is, bár itthon fájdalmasan kevés dolog épült ebben a stílusban. "modern" épületnek ott van amúgy a Pecsa amíg le nem bontják.

ha meg irónia mód on, akkor egy miniatűr Volga szálló, típusterves "kocka" kertes ház halványpiros kőporos homlokzattal, győzike-barokk minikastély, márványlábazatos zöldüveges-alukorlátos lakópark repedező dryvittel a homlokzaton...

Messzi Vetek 2014.03.30. 22:34:57

Szecesszió természetesen. Lechner vagy Koós (esetleg mindkettő). Szépművészeti, Varjúvár - par example.
Ha tovább is szeretnénk jönni, akkor az kicsit aggályosabb lenne, egy Makovecz épület nem illene ide (de mondjuk egy Koós mellé már beilleszthető lenne).

papamaci957 2014.03.31. 08:20:22

@borzimorzi:
"a Széchenyi fürdő termálvize ott van helyben, csak le kell fúrni rendesen."

Nem is kell lefúrni rendesen, Zsigmondy Vilmos és Béla már megtették ezt. A Széchenyi II. kút 4000 liter 78 fokos vizet ad percenként ennek egy részét át lehet vezetni az épületbe, hőcserélővel a hőt kinyerni belőle, aztán a víz mehet vissza a medencékbe.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2014.03.31. 08:48:14

Kapcsolódó téma: Bár sokan valamiért nagyon idegenkednek elsőre a modern stílustól, de ez szerintem csak valami furcsa beidegződés, azt verik a fejükbe, hogy az új gagyi és csúnya a régi szép is jó...
De én pl Makaó egyes nagy tereit nagyon szeretem, ahol körbenézel és látsz hagyományos portugál épületeket, hagyományos kínai épületeket és színes felhőkarcolót is. Nagyon jól néz ki...

borzimorzi 2014.03.31. 12:01:36

@papamaci957: Vow! Hálás köszönet az infóért! Nagyon szeretnék egy ilyen épületet... Sokkal jobban kéne, mint amennyire a Kossuth tér átépítése kellett, vagy a Múzeumi Negyed kialakítása kell, vagy bármelyik, az adott település lakosságának kétszeresére méretezett stadion.
Üdv:
b

kvp 2014.03.31. 14:14:54

"Nagyon szeretnék egy ilyen épületet."

A furdot es az allatkertet mar most is igy futik, a megmarado hasznalt melegvizet meg a toba vezetik bele, hogy telen ne fagyjanak bele a kacsak. Meglepo, hogy anno az epitok mar gondoltak ilyenre. A haboru elott peldaul a teljes ujlipotvaros melegvizet a margitszigeti termalforras adta, hocserelo nelkul, gyakorlatilag termalviz folyt a csapokbol (a regi kadakat el is szinezte). A lakotelepek megepitesekor bizonyult ez a kapacitas kevesnek, akkor alltak at a jelenlegi gazuzemu kombinalt ciklusos eromure. Jelenleg mar csak a helia szallo hasznalja a termalvizet.
süti beállítások módosítása