utolsó simítások...

 

Nincs mese, az egész Kossuth téri átalakítás legvitatottabb lépése a szoborcserebere. Vannak persze kérdések, amelyekben mindenki egyetérthet jobbról-balról. Például, hogy szegény Rákóczira nagyon ráfért a renoválás, no meg, hogy a készülő Tisza- és Andrássy-szobor baromi jól néz ki már félkész állapotában is. Szívből sajnálom, hogy ezek csak ideiglenes fázisok, amelyek eltűnnek a munka során. Simán lehetnének önálló alkotások is.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest szobor építés lipótváros v. ker kossuth lajos tér tisza istván emlékmű

A Guardian újságírója elmerengett azon, hogy milyen csúnya a Pennsylvania Station New Yorkban és ha már így tett, gyorsan összeszedte a világ 10 legrondább pályaudvarát. Közéjük sorolva a budai Délit is (meg mint idő közben a tájkertes Aesculus felhívta a figyelmem: a római terminit is, ami minden tankönyvben benne van, mint a modern pályaudvarok mintaképe)

Az egy dolog, hogy elhanyagolt. Lehet rá mondani, hogy korszerűtlen, hogy baromira nem akadálymentes. De hogy ronda lenne? A világ egyik legrondábbja?

A szerző szerint amilyen szép az Eiffel-iroda tervezte Nyugati Pu., olyan csúnya a "kommunista" Déli a betonnal és a sötétített üvegével. Komolyan fáj. Ez az épület annyira kommunista, mint bármi más, ami akkor épült New Yorktól Tokióig. 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest déli pályaudvar városkép i. ker

2013-07-24 12.04.13

Emlékszik még valaki arra, mennyire trendi parkot alakítottak ki a lefújt Nemzeti Színház-építkezés helyén? Tele volt olyan menő megoldásokkal, amelyeket azelőtt nem nagyon látott még Budapest. (Legfeljebb a Millenáris büszkélkedhetett hasonlóan színvonalas kialakításokkal azokból az időkből.)

Még másfél évtizede sincs, hogy üzemel, de mai szemmel nézve olyanok a Firka Stúdió frissen átadott munkáiról készült képek, olyan távolinak tűnnek mintha századfordulós fotókat nézegetnénk a Fortepanon. Íme egy merítés a Tájépítészek oldaláról:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest park pusztítás belváros vendéglátóhely rom v. ker erzsébet tér

2013-07-23 15.45.38

A városokat, városrészeket bemutató könyv nem egyszerű műfaj, Török András legyen a talpán, aki ilyenbe merészel belevágni. Ez már csak akkor lehet keményebb feladat, ha a könyv célcsoportja a 9-13 éves korosztály. Szolga Zsófia egy ilyen feladatra vállalkozott. Hogy mennyire birkózott meg vele? Lássuk!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest könyv recenzió zsidónegyed vii. ker

Kavicsjárda - fotó: Tamás

Azt hittem, a kavics vagy nem kavics kérdés csak a játszótereken okoz komoly problémát, de most Újbudán új frontot nyitottak neki. Én a magam részéről egyáltalán nem tartom hülyeségnek a parkokba telepített kavicsos ösvényeket (igaz szandállal a lehető legrosszabb burkolat), de az tényleg nagyon fura, hogy párhuzamosan egy köves út mellé húztak ki egyet. Tamás levele és képei alant:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: közlekedés buhera park járda kavics sasad burkolat xi. ker botfalu utca háromszék utca brassó út

süti beállítások módosítása