erdo-budapest.jpeg

Ismét egy gyönyörű és egyben megrázó térképalkalmazás bukkant fel, a Global Forest Change. A Google Earth segítségével azt mutatja meg, hogy változott a Föld erdőborítottsága 2000 és 2012 között. Alapértelmezésben a zöldfelületeket (zöld), a fogyást (piros) és az új telepítést (kék)  láthatjuk eltérő színekkel jelölve, de rengeteg minden más szűrőt rátehetünk, így akár azt is megnézhetjük, melyik évben erdősödött egy terület, vagy éppen mikor vágták ki onnan a fákat.

Az egész Föld böngészhető benne (elképesztő pontossággal és részletességgel, ha úgy tetszik egy-egy komolyabb facsoportig lebontva), és néhány drámaibb változásra rá is fókuszálhatunk. Ilyen például a tornádók tombolása Alabamában, vagy a tűzvészé Jakutföldön, de a legtöbb persze az ember pusztítása szerte a világban.

És mi a helyzet Budapesttel? Első ránézésre a térkép hiányossága tűnik fel: nincs olyan réteg, amelyen láthatók lennének a település- és országhatárok (legalábbis én nem találtam meg), így nehezebb a beazonosítás. De azért látható mi történt nálunk.

Ha ránézünk a fenti térképre láthatjuk, hogy igazán komoly változások csak Budapest határán túl a Budai-hegyekben történtek és ott is nagyjából egyensúlyban van a kék (erdősülés) és a piros (fogyás). Alighanem normális erdőgazdálkodás folyik.

Ha lemegyünk a részletekig, akkor elsőnek a Népszigeten történt favágások tűnnek fel (pedig az idei ijesztő favágások még rajta sincsenek).

erdo-nepsziget.jpeg

 

Favágásra utaló piros pöttyöket találunk persze máshol is a városban, mondjuk a Városligetben vagy az Új Köztemetőnél, de ez teljesen normális. A park fenntartásához hozzátartozik a fák cseréje - a kék foltok azt jelzik, hogy újak is kerültek a területre.

erdo-varosliget.jpeg

erdo-koztemeto.jpeg

 

Az egyetlen terület Budapesten, ahol szinte csak gyarapodott a faállomány, a XVI. kerületben található: a Naplás-tó melletti Cinkotai-kiserdő és a Szilas-patak mente:

erdo-naplas.jpeg

 

Budán számomra a legmeglepőbb a Kopaszigát: ez fentről nézve szimpla erdőirtásnak tűnik, alig maradt zöld folt a pirosok között:

erdo-lopaszigat.jpeg

 

Nincs messze Budapest legnagyobb piros pacnija sem, ez a Tóváros kies környéke, ahol gyakorlatilag egy nagy építési terület született. A mellette levő kék folt talán a kompenzáció, de ezt mondja meg valaki más, aki jobban ismeri a környéket.

erdo-tovaros.jpeg

További komoly irtásokért a II. kerületbe, Szépvölgybe kell felrándulni. Bár itt is szép számmal akadnak ültetések, a távolból nehéz megállapítani, hogy egyszerű erdőgazdálkodásról vagy ingatlanfejlesztésről van-e szó.

erdo-szepvolgy.jpeg

A csodálatos térképhez azért hozzátartozik, hogy ítéletet nem mondhatunk csak ez alapján. Nem tudhatjuk, hogy a piros folt helyén egykor egy őstölgyes vagy egy akácos "gyomerdő" állt-e. Ugyanakkor nagyon jó arra, hogy felhívja a figyelmet a változásokra. Az meg, hogy ilyen részletességgel a teljes világról vannak információink, egyszerűen lenyűgöző.

Kíváncsian várom a következő kiadást, hiszen az igazán nagy port felverő favágások (pl. a Kossuth tér és a többi belvárosi helyszín) ezen a térképen még nem láthatók. 

Téged mi lepett meg, mi fogott meg Budapesten, vagy épp a saját városodban? Kommentbe vele!

[Global Forest Change tipp: Inhabitat és Dani]

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest térkép fa erdő ültetés városliget favágás népsziget kopaszi gát zöldfelület x. ker xi. ker xiv. ker xvi. ker iv. ker cinkota tóváros lágymányos szilas patak új köztemető naplás-tó

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr135654857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamás Mertl 2013.11.25. 13:35:12

Nagyon jó kis térképnek tűnik. Azt szeretném csak hozzáfűzni a szöveghez, hogy ami pl. a Budai-hegységben is pirossal látszik, azt nem nevezhetjük erdőirtásnak, mert mindig felújítják utána az erdőt, azaz nem sokára kék lesz a térképen. A másik meg, hogy őstölgyes nem igazán van, mert Magyarországon már minden erdőt érintett emberi tevékenység a történelem során, egyébként pedig a jelenlegi erdőtörvény nem is engedi meg, hogy romoljon az erdő úgynevezett természetességi állapota, azaz nem nőhet bennük az idegenhonos, illetve tájidegen fajok aránya. A városgondozásban nem tudom, pontosan hogy működik, de gondolom ott is igyekeznek fiatal fákkal pótolni a kivágott idős illetve beteg fákat, amiket sokszor tényleg ki is kell vágni mert nem biztonságosak, és a kivágás költsége alacsonyabb mint az esetleges kár amit okozhat.

gigabursch 2013.11.25. 13:35:29

Mint szakmabeli:

Hihetetlen mennyiségű téves információ van benne úgy 2012-re, mint 2000-re nézve.

Bár elvben tudja, valóságban mégsem tudja megbízhatóan kezelni a változásokat.

Fix mezőgazdasági táblákat zöldít be, ugyanakkor a véghasználattal és erdőfelújítással érintett területeket nem tudja kezelni.

Nem tekinthető megbízatónak. Jelenleg.

Amúgy alighanem az IR tartományban vizsgálódik és valószínű korábbi LANDSAT és társai felvételeket használ, de nem megbízható.

Ádám Ignéczi 2013.11.25. 13:42:37

Láthatóvá lehet tenni a Google Maps alaptérképeit egy csúszka segítségével, ami áttetszővé tudje tenni az erdőváltozásről készített réteget.
A csúszka a jelmagyarázat felett van.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.11.25. 13:55:56

Döbbenet hogy Kanadában, Alaszkában és Brazíliában mennyi tűnt el. Franciaországban is sok hiányzik a part mentén.
Szlovákiában az a piros sáv annak a nagy viharnak az útját jelöli?

2013.11.25. 14:00:14

Pontatlan a térkép: kivágattam a nyírfámat, és még sincs jelölve.... :)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2013.11.25. 14:00:21

@Ádám Ignéczi: igen, az vili, de olyan alaptérképet nem tudtam választani, amely behozná a városhatárokat pl.
süti beállítások módosítása