lovasut.jpg

Forrás: OSZK via Zsiga Aurica Erika

Budapestnek épp ma van a 140. születésnapja. Vagyis hát a házassági évfordulója, hiszen ekkor fogadott örök hűséget egymásnak Pest és Buda. Ja meg Óbuda -  vagyis máris bigámiával indult az egész. Sőt, ha belegondolok, hányan csatlakoztak az elmúlt évtizedekben a bulihoz, akkor már tulajdonképpen egy hatalmas orgiáról beszélhetünk. Hát ezért is ilyen remek dolog itt élni.

A jeles évforduló megünneplésére gondoltam a legjobb valami régi szép idézetet keresni. Egyrészt mert az sokkal beszédesebb lenne mint, bármilyen patetikus poszt, másrészt meg lusta vagyok és akkor ezt egyből le is tudtam volna.

Sajnos azonban hiába lapoztam végig a Borsszem Jankó 1873 novemberi számait sehol semmi említés. Pedig a korabeli Hírcsárda midnen apró politikai moccanásra reagált, de úgy látszik ez egyszerűen nem ütötte meg az ingerküszöbét. Akkoriban ez egy egyszerű adminisztratív lépés lehetett.

Ettől függetlenül persze jó apropó arra, hogy valamivel megemlékezzünk róla. Mondjuk egy térképpel! De vajon melyik legyen az? Mondjuk ez, amely szépen ábrázolja, mi történt azóta?

szs-budapest-fejlodes[1].jpg

Forrás: Tranzit blog

Esetleg nyúljunk vissza a vaskorig?

f8_r094-2(2).jpg

Forrás: Mozaik Webtankönyv

Vagy méginkább a főváros közlekedését bemutató animgif, mely a középkor óta mutatja a változást (igaz a környező korai települések hiányoznak róla a jobb átláthatóság érdekében)?

bp2[1].gifForrás: Jesús Reyes Nuñez - ELTE

Esetleg kacsintsunk a meg nem valósult jövőbe? Hogy milyen is lehetett volna Budapest, ha valóra válik egy századfordulós elképzelés?

Bővebb infó a tervről ebben az Urbanista-posztban.

Szóval aztán végül a fenti képnél kötettem ki, mely ugyan kicsi is, homályos is, de a miénk. ÉS számomra igenis pozitív. Vagy nem csoda, hogy ilyen komoly tömegközelekdésünk volt már akkor is? Ne, ne kérdezzétek, milyen volt tőlünk nyugatra. Európát csak az elkövetkező évtizedekben kezdtük leiskolázni - vagy legalábbis beérni.

A Budapest 140 ünnepélésének ötletét amúgy Halász Áron vetette föl és az Urbival együtt számos más blog csatlakozott a kezdeményényezéshez hosszabb-rövidebb poszttal vagy képpel. Kattintsatok át rájuk is:

 

 

A lista foylamatosan bővül a nap során - legalábbis mások is ígértek hasonló posztokat, szóval kattintsatok vissza.

Amúgy meg boldog születésnapot, házassági évfordulót és városorgiát!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest közlekedés térkép tömegközlekedés töri lóvasút

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr125638698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gipsz.jakab 2013.11.17. 16:02:43

nincs kétcség ! 1867-1910 az óriás BUUM...
a magyarság virágkora...
azóta csak pusztulás és lecsúszás !
a hitvány kommancs dakota elit miatt...
a stadionokban a nyilvános akasztás is kevés!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.11.17. 16:29:44

Az első térkép ad magyarázatot arra, amit persze már egy jó ideje tudok, de gyerekként egy ideig nem értettem: A Mezőkövesd utcába jártam általánosba, ami most a XI. és a XXII. kerület határa (Albertfalva-Budafok), tehát bőven városon belül van, viszont a suli mellett a rendszerváltás előtt volt egy emlékmű, amely szerint ott lépte át Budapest határát 1944-ben a szovjet hadsereg.

KergeK@csa 2013.11.17. 21:51:26

Btw, az öt évvel ezelőtti poszt alatt, amit linkeltetek (urbanista.blog.hu/2008/11/23/a_xvii_kerulet_az_budapest_es_budaors_hol_van_a_fovaros_valodi_hatara) érdekes beszélgetés volt így 5 év távlatából.
Fel lett vetve, hogy a belvárosban nincsenek esti-éjszakai szórakozási lehetőségek, így nem elég vonzó a külföldi fiataloknak, azóta bejöttek a romkocsmák, és visznek mindent. :)
Ezenkívül volt még Budapest büdös, ronda, nem csoda, hogy költöznek ki az emberek. Ehhez képest ugye mára megfordult a tendencia, költöznek visszafele.
Lehetne ebből is egy poszt. :)

Rakovszky · http://rakovszky.blog.hu 2014.02.16. 16:10:28

Azt sem ártott volna berajzolni, hogy milyen volt az elképzelés 1930 körül, mikor nagybátyám volt a Fővárosi Közmunkatanács elnöke.
Siklóssy László: Hogyan épült Budapest (1930) című könyvében elég sok van arról.
süti beállítások módosítása