pic49388.gif

Amíg Amszterdamban a biciklis dugók megoldása okoz fejtörést, itthon a városatyák azon aggódnak, hogyan oldják meg a parkolási helyzetet, mit tegyenek a tömött autósorok ellen, hogyan mentsék ki a tömegközlekedés Bermuda-háromszögeiben elnyelt buszokat és utasaikat. Az IBM a legmodernebb technológiákkal fegyverkezett fel, hogy segítse az okos városok építését, de ötletekből sosem elég, ezért most megkérdezik a fiatalokat is.

Kötetlen Pálya – utak az okos városba pályázat kiírói arra kíváncsiak, hogyan fejlesztenék a városi közlekedést az egyetemisták és főiskolások. Amíg Rio de Janeiroban a heves esőzések miatt a pontos időjárás előrejelzés a közúti béke záloga, addig Birminghamben a parkolási mobilapplikáció aranyozza be a lakók hétköznapjait. Santandertben a középkori óvárosban fektettek le szenzorszőnyeget, Berlinben azt nézik a közlekedéstervezők, mire panaszkodnak a lakók a Facebookon, Dublinban az "autóbuszokból csinálnak villamost". Tehát – bár bizonyos klasszikus problémák mindenhol felütik a fejüket – az egyedi megközelítés és az új ötletek mindig hasznosak, ha a városi közlekedést az okos és élhető mindennapok felé szeretnénk terelni.

Jelenleg csaknem 2 500 városban fut városfejlesztést célzó IBM projekt, és mivel a városok meghatározó szereplői maguk a lakók, a vállalat őket sem szeretné kihagyni a fényes jövő építéséből. Különösen, ha leendő mérnökök, adatalemzők, vérbeli stratégák, techmágusok és programozók, esetleg városszociológusok vagy grafikusok is részt vehetnének a brainstormingban. Az IBM ezért most felsőoktatási hallgatók témafelvetéseit és ötleteit várja, infografika formájában, melyek közülük a legjobbakat avatott zsűri (benne Zubreczki Dávid, az Urbanista bloggere) és a közönség választja majd ki.

A pályázatra legfeljebb 4 fős csapatok nevezhetnek, akik számára az IBM Greenhouse portálján külön projektszobákat nyitnak. (A virtuális kapcsolattartás kifejezetten jól jöhet, ha például egy szegedi bölcsész egy miskolci mérnökkel és egy budapesti vizuálkommunikáció szakossal dolgozik távmunkában.) A verseny az IBM Magyarország Facebook oldalán zajlik, a fődíj egy menő City vagy Trekking kerékpár a csapat minden tagjának, a közönség kedvence pedig ajándékcsomagot kap – benne Xbox-szal, Kindle e-book olvasóval, kaland élménykártyával és tömegközelekedési bérlettel.

Toborozz csapatot Te is, és pályázz egy okos ötlettel!

Jelentkezés 2013. október 21-ig!

A játék részleteit az IBM Magyarország Facebook oldalán találod.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: pr verseny pályázat ibm futurista okos város

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr275547116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schmittpál 2013.10.04. 15:39:07

lájkold az oldalt, hogy lásd a tartalmat?

egyszerűen nem lehet annyira érdekes semmi az interneten, hogy emiatt random cégek honlapját lájkoljam, azonnal megyek is tovább.
süti beállítások módosítása