ujhegy-ormezo-obuda.jpeg

Ismét a két panelnagyhatalom csap össze: Óbuda és Újbuda. Persze lehet, hogy a továbbjutó a kőbányai versenyző lesz! A Főtáv és az Urbanista közös Lakótelep-bajnokságának ebben a fordulójában ugyanis Őrmező, az Óbudai-lakótelep és Újhegy csap össze. Szavazzatok a kedvencetekre!

A győztes a döntőbe kerül (Káposztásmegyer, Békásmegyer és Gazdagrét mellé), ahol eldől, hogy melyik Budapest legmenőbb panellakótelepe. Lássuk hát sorra az épp küzdő városrészeket, aztán kedd délig még ti is leadhatjátok szavazatotokat a kedvencetekre!

 

Kőbánya-Újhegy

Az Újhegy zömmel szőlők és bányák helyén született a hetvenes években. Ma egy 6,5 ezer lakásos lakótelep terül el itt, ahol több mint 16 ezer ember él. Egyedülálló adottsága az egyik bányagödörből kialakított Mély-tó, melyről már az Urbanistán is volt szó (hogy nyugati oldalán sétálva "olyan mintha egy angolkert tavát látnánk"). A zöldfelület a most kissé kihasználatlan Sportligetben folytatódik, ráadásul van uszodája és strandja is. A zömmel tízemeletesek alkotta telep kötött pályás kapcsolatát a Köki jelenti, bár igazán kényelmesen azért csak busszal érhető el a csomópont.

Újhelyről bővebben: • aktuális hírek az ittlakunk.hu oldalán  •  Wikipédia  •  rengeteg fotó az építkezésről a Kőbánya.info oldalán  • Facebook-csoport  • Facebook-profil • ujhegy.com - egy ingatlaniroda a lakótelepre specializálódva.

Szereted a Kőbánya-Újhegyi-lakótelepet? Szavazz rá itt!

 

Óbudai lakótelep

A III. kerületben több lakótelep is van (a legjobb 15 közé négy jutott be, melyek közül az egyik már a döntőben van), de van a kerület névadó városrészének is egy lakótelepe: az Óbudai. Vagy más néven az Óbudai Városközpont. Az 1968 és 1974 között épült lakótelep tulajdonképpen a Flórián teret veszi körbe. A lakótelep egy része már tavaly a Városnegyed-bajnokságon bekerült Budapest 16 legnépszerűbb városrésze közé!

Igazi nevezetessége a Faluház, mely Magyarország legnagyobb lakóháza 886 lakással és 3000 lakóval. A közelmúltban olyan korszerűsítésen esett át, amelynek során nem csak több mint 40%-kal csökkent az energiafogyasztása (a hőszigetelésnek, a nyílászárócserének és 1500 négyzetméter (!) napkollektornak köszönhetően). De meg is szépült: az új mintához az ötletet egy szőlőfürt adta (a Szőlő utcában járunk), de szerintem a háttérben levő hegyekkel is rímel, ha az Árpád hídról figyelem.

Az 5-ös HÉV mellet az 1-es villamossal és számos buszjárattal is megközelíthető.

Óbudáról bővebben: • aktuális hírek az ittlakunk.hu oldalán  • a Faluház Facebook-oldala • archív kép az elkészült lakótelepről, magyarázó szöveggel • Startlap  • 

Szereted az Óbudai-lakótelepet? Szavazz rá itt!

 

Őrmező

Az Őrmezői lakótelepet csak egy autópálya választja el a gazdagrétitől, mely már a döntőbe jutott, és egy vasútvonal a kelenfölditől, mely már kiesett. Az 1972 és 1984 között, városszéli dűlők helyén épült lakótelep ma több mint 7500 ember otthona. A közösségi életet mutatja, hogy közösségi kert és gazdapiac is működik a lakótelepen.

Igazi erősségét hamarosan a közlekedési kapcsolatai adják majd. Ha minden jól megy, a Kelenföldi pályaudvarnál jövő tavasszal nem csak a vonat, de a metró is megáll. Ráadásul a négyes metró végállomásához Őrmezőn készül majd el a hiper-szuper buszpályaudvar P+R és B+R parkolókkal. Ha ez megvalósul, alighanem ez lesz a legtutibban közlekedésbe kötött lakótelep Budapesten.

Őrmezőről bővebben: • aktuális hírek az ittlakunk.hu oldalán  •  Wikipédia  • Facebook-profil

Szereted Őrmezőt? Szavazz rá itt!

 

Szavazni ezzel az aplikációval lehet. Melyik a kedvencetek a három lakótelep közül és miért? Érzéseiteket és ellenérzéseiteket, hajrázásokat és fújbírózásokat is örömmel veszek a kommentekbe. 

A szavazáshoz engedélyezni kell az aplikációt (ez sajnos a Facse nyavalyája, sima lájkolással szavazni ma már tilos), de nem kell lájkolnotok egyik szervezőt sem - nem ez volt a célunk.

Voksolni szeptember 3-án délig lehet, a már többször linkelt szavazógéppel (ahol a pontos szabályokat is megtaláljátok). A játék részletes állását és tervezett ütemezését itt találjátok.

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: panel kert lakótelep óbuda faluház x. ker xi. ker iii. ker őrmező közösségi kert újhegyi lakótelep lakótelep-bajnokság mély-tó

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr775488791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapmancs 2013.09.03. 13:47:32

"Angol Park? Hogy az angol imperialista világbirodalom röhögjön a markába?? Egy frászt!! Vidámpark! Ez kell a dolgozóknak!"

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.09.03. 14:36:41

Nem tudtam szavazni, valami facebook vagy mi jött be.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.09.03. 15:05:07

KÜLVÁROS

Fontos verset írok mostan,
Témája a külváros tan:

Külvárosi lakótelep
Háztetőin gólyakelep
Ritka, mint a tiszta panel,
Melyben a nép vígan van el.
Teátrumok híján perem
Kerületben konditerem
Terem s a terem burája
Repedt bár, de nem hull rája
A teremre, hanem megáll
Eldöntetlen, azaz egál.
Közel van a városhatár,
Ablakot az ember, ha tár,
Meghallhatja, sértve fület,
Forgalmas a külterület,
S láthatja a szomszéd falu
Templomát, mely kormos falú.
Balra Tesco, jobbra Auchan,
S italboltból óvatosan
Jó proletár hazaoson
S nyomot hagy a külvároson.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/08/kulvaros.html
:)

oleszt 2013.09.03. 15:10:14

@enpera: ott kellett volna szavazni

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.09.03. 16:20:20

@oleszt: de ott nem tudok, login képernyő van

¿Qué tapas hay? 2013.09.03. 18:27:05

Szerintem az angolkert (tájkert, tájképi kert) és az angolpark (vidámpark, vurstli) kifejezések mást jelentenek, legalábbis abban az esetben mindenképp, ha Budapestről beszélünk.
süti beállítások módosítása