Hogyan találtuk fel a világot? A repülőgép

 

A múlt héten indult el a Discovery Channel új, ötrészes sorozata, a Hogyan találtuk fel a világot?, melynek minden részében egy-egy életünket meghatározó találmányt ismerhettek meg. Mivel a múlt keddi történetesen a felhőkarcolókról szólt, játszottunk egyet az Urbanistán. A megfejtést és a szerencsés nyertesek nevét alant olvashatjátok.

A kérdés az volt, hogy... 

disc.jpg

...mely városban található a képen látható, 2005-ben átadott Forgó Torzó elnevezésű felhőkarcoló, Santiago Calatrava spanyol művész munkája?

A) Göteborg

B) Stockholm

C) Malmö

A helyes megfejtés pedig Malmö volt (C).

A rengeteg megfejtő közül hármat sorsoltak ki a szervezők: Asztalos DánielLaposa Beáta és Szabó Péter. Gratulálunk nekik, mindhármukkal e-mailben veszik fel majd a kapcsolatot a szervezők. 

A sorozat természetesen nem ért még véget, a felhőkarcolókról szóló rész után a repülőgép lesz a téma. A ma este tízkor vetített epizódból kiderül többek között az is, hogy mi köze van a holdutazásnak és két fagyott szemgolyónak a repüléshez. Bár ez már nem annyira Urbanista-téma, akit érdekel, itt találja a rövid ismertetőjét:

Az emberiség már Daidalosz és Ikarosz óta vágyott a repülésre, de sok évezrednek kellett eltelnie az első repülőgép megalkotásáig. A kínaiak már 2-3000 évvel ezelőtt készítettek sárkányrepülőket, de 1903. december 17-ig kellett várni az első történelmi jelentőségű repülésig.

Hogyan találtuk fel a világot? A repülőgép

Wilbur és Orville Wright sok éves kutatás és kísérletezés után Flyer I nevű szerkezetükkel 12 másodpercet töltöttek a levegőben. Repülőgépük – amit manapság Kitty Hawk néven is ismerhetünk – megépítése kevesebb, mint kétezer dollárba került, összesen 340 kilogrammot nyomott, és 12 lóerős motorjában egy biciklilánc dolgozott.

Innen már csak egy „kis ugrás” volt a ma létező legnagyobb utasszállító  repülőgép forgalomba állítása. Alig több mint száz év elteltével a “SuperJumbo” becenevű AirBus A380 már igencsak impozáns adatokkal bír. Hossza 73 méter, súlya több mint 400 tonna és a repülőgép belsejében kétszintes utastér található, átlagos utazósebessége pedig 945 km/óra.

A következő három epizódban (keddenként 22 órától) a mobiltelefon, az autó és a lőfegyver kerül még sorra. További érdekességekkel találkozhattok a Hogyan találtuk fel a világot? Facebook-oldalán és azInventing The World YouTube csatornán.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: játék

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr654916416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

numermetal 2012.11.21. 16:59:16

Jah, király, csak nálunk épp most dobta ki a digi a Discoveryt a csatornák közül, remek. Volt végre egy értelmes adó és az is eltűnik. Na, de ezt most megszívják, mert mr lejárt a szerződésem, úgyhogy lépek át egy másik szolgáltatóhoz. Javaslom mindenkinek ezt nézze meg, aki váltani akar, én ide megyek: 2.ly/qF4u

bioLarzen 2012.11.22. 21:17:16

Bacchus, ez a sorozat nagyon gáz. A címének valami olyasminek kéne lennie, hogy "Hogyan fedezett fel mindent Amerika, a világ legcsodálatosabb országa". Szerintem ez valami kormány által pénzelt propagandasorozat lehet - két részt láttam belőle, mindkettőből az jött le, hogy mind a magasházak építését, mind a a replüőépítést lényegében csak Amerikának köszönhetjük - és közben végig olyan zene, mint amiket anno a szovjet filmekben a jó (tehát a Vörös Hadsereg) győzelme alá játszanak, szakemberek és hírességek beszélnek arról, miért kell Amerikát ünnepelni egy-egy fejlesztés miatt (OK, nem csak erről, de sokszor erről is...).

A toronyházas részben volt egy kis kitekintés is - amolyan kis színesként, "futottak még" ízzel. De a repülős részben... Montgolfier-ék, Zeppelin, Lilienthal, Dumont, Junkers, Fokker, Tuplojev, stb... még említés szinten sem. Arról, hogy bárki is foglalkozott Amerikán kívül a repülés lehetővé tételével, egyetlen félmondat emlékezett meg, kb "Európában is folytak kezdetleges kísérletek" szinten.

Rég volt ekkora csalódás számomra sorozat, pedig vártam - a leírás alapján jónak tűnt. A mobilos részt szerintem meg se nézem, jobb dolgom is van a szabadidőmben, mint amerikaiak végtelen hatalmasságát és csodálatosságát ünnepelni

Komolyan mondom, ultragáz.

bio

bioLarzen 2012.11.22. 21:21:03

("Szerintem ez valami kormány által pénzelt propagandasorozat lehet" - természetesen az USA kormányára gondoltam)
süti beállítások módosítása