Fotó: Intzoglu István

Nohát véget ért a Városnegyed-bajnokság, az Urbanista és az Ottontérkép két hónapig tartó játéka, megvan Budapest 2012-es városnegyedbajnoka! A négyes döntő végeredménye (zárójelben a leadott lájkok száma):

4. Németvölgy (241)

3. Belső-Újlipótváros (330)

2. Wekerletelep (800)

1. József Attila-lakótelep (904)

Ezeket a városrészeket szeretitek a legjobban, ezekhez ragaszkodtok leginkább, itt élnek a leghardcore-abb lokálpatrióták (akik előtt le a kalappal). Intő jel, hogy a város nem ér véget a Nagykörútnál (sőt a legszeretetreméltóbb részek a Hungária-gyűrűn kívül esnek!), de nem jelent határt a Duna sem! Érdekes, hogy a három első helyezett tulajdonképpen "lakótelep", igaz, a szó három egészen másmilyen értelmében.

Ami viszont egyértelmű: mind a négy döntős nagyon különbözik egymástól! Vagyis Budapestet nagyon sokféleképpen lehet szeretni.

Ja és sürgősen el kell látogatnom a József Attila-lakótelepre és egy alapos beszámolót készítenem róla az Urbanistán. Gratulálok a nyerteseknek!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest újlipótváros xiii. ker ix. ker xix. ker xii. ker németvölgy wekerletelep városnegyedek józsef attila-lakótelep belső újlipótváros

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr224817664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jatila 2012.10.03. 13:23:28

nahát! :) itt lakom, nálam a 2. helyen áll, mert a wekerle a kedvencem (ahol szintén laktam pár évig). 2005 táján volt valami szavazós lakótelep-verseny az indexen, azt hiszem akkor is a józsef attila lakótelep nyert.
ha valaki kedvet kapott, épp árulom a lakásomat :))

speirs 2012.10.03. 14:54:35

Hát, Németvölgyet leszámítva nem laknék egyikben sem.

Palex 2012.10.03. 15:07:06

Wekerle és József Attila lakótelepek valóban szerintem is a legjobbak Budapesten. Metró vonal mellett, vagy ahhoz közel vannak, de elegendően távol a belváros mocskától, bűzétől, azaz szinte ideális helyen, ezen felül a felépítésük is jó.
A József Attila szellős, virágos, a Wekerle meg fantasztikus és családias hangulatú.

K3rnel 2012.10.03. 15:23:30

Speirs érdekelne, hogy most hol laksz ? Nem kötekedésből, ne vedd annak, csak kíváncsi vagyok, hogy mi az ami tetszik neked.

Palex véleményével egyetértek és valóban a wekerle is nagyon szép hely, nálam a második a listán a József Attila lakótelep után.

Amúgy érdekes volt olvasni sok hozzászólást amiben érződött, hogy az illető nem járt a lakótelepünkön és mégis csak amiatt, mert lakótelep a neve, főleg már már degradálóan panel lakótelep, így az csak rossz hely lehet amit messziről el kell kerülni. Ez egyfajta előítélet aminek lehet, sőt, van alapja, de nem kell összekeverni egy miskolci avassal, vagy a régi havanna lakóteleppel az összeset. Mondjuk, hogy a József Attila a legszebb lakótelepek egyike, a negatívumként általam említettek (elnézést érte) pedig talán a legrosszabbak között vannak. Attól mert lakótelep a neve egy városrésznek nem vehetjük egy kalap alá az összeset! Ajánlom mindenkinek akit érdekel, vagy a közelben jár, hogy jöjjön el és sétáljon körbe a József Attilán, vagy akár a wekerlén egy kellemes napsütéses délutánon, szerintem pozitív lesz a csalódás.

Várom az urbanista posztját a lakótelepről. Viszont ajánlom, hogy még most 1-2 héten belül gyere, mert mi is nyáron vagyunk a legszebbek. Bár már ősz van, csak ez nem érződik... ;)

Gratulálok mind a 16 résztvevő városnegyednek és főleg a wekerlének, nagy meccs volt! A József Attila lakótelep volt vagy mostani lakóinak pedig köszönjük a szavazatokat!

speirs 2012.10.03. 15:43:03

K3rnel: nem leszólni akartam őket, csak a fenenagy hype-olást nem értettem. Bizos nem rossz rész egyik sem, de én annyira nem voltam elhalva tőle. Én egyébként éltem Belvárosban (akkor imádtam, ma már nem laknék ott), a IX-ben, a Mester utca környékén (rémálmomban ne jöjjön elő, most pedig II. kerület. Na, onnan nem tervezek sehova se költözni, max. feljebb a hegyen. De örülök, ha sok ember elégedett a lakóhelyével, a Ferencvárosban megtudtam mennyire fontos ez, ha utálod, az tönkreteszi a napjaidat.

336 2012.10.03. 15:53:41

Meglep az Újlipótra leadott szavazatok száma. Többre számítottam. Szerintem akik ott laknak, nem tudják elképzelni, hogy máshol is lehet élni. Egy barátom anyukája szerint pl. amit a Balzac utcában nem lehet elintézni azt nem is kell... És lehet, hogy igaza van. Mondom mindezt, mint vízivárosi, aki szeret ott lakni! (ugyan a Pozsonyi - Balzac sarokra születtem)

Pene 2012.10.03. 18:09:49

Laktam egy ideig a József Attila-lakótelepen, nekem is nagyon tetszett. Nyitott, széles, nyugodt, virágos, minden van, de ha valami nincs is, még mindig ott a metro. És a - tágan vett - lakóközössége is nagyon korrekt.

kispestipeti 2012.10.03. 18:26:38

Született budapesti vagyok, eddig három helyen éltem a városban, így számos részét nem ismerem elég jól. Az mindenképpen sokat elárul, hogy milyen sok szavazattal végzett a mezőny élén a két városnegyed. (direkt nem írom, hogy lakótelep)Hosszú évtizedeken keresztül nem igazán tudták emberek, családok igazán megválasztani személyes elképzeléseik, igényeik, társadalmi, anyagi helyzetük alapján, hogy hol éljenek. Szerintem, a rendszerváltozás után sem került feltétlenül a "helyére" az emberek többsége. Sok esetben a vélt vagy valós irigység miatt (is) lelhető fel a hozzászólások némelyikében a felesleges nagyot mondás,(inkább félismereteken alapuló rosszat gondolás) a fennhéjázás, a fikázás az egyet nem értők köréből. Teccett volna a saját favorit városnegyedre szavazni, akkor lehet, hogy most más sorrendet olvashatnánk. A listán szereplő városnegyedeket többé-kevésbé sok éve ismerem, nem nagy meglepetés számomra ez a sorrend.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.10.03. 20:37:31

Ne feledjük, hogy az is számít, adott negyedben mennyien ismerik az urbanistát.

Putz Patrik · http://ppf1.blog.hu 2012.10.04. 14:53:08

Gratula a József Attila lakótelepeseknek innen a Wekerléről! :)
A legjobb az ebben az eredményben, hogy az első és a második helyezettet valójában nem 80 like választja el egymástól, hanem egy kb. 150 méter széles erdősáv. És igen, átbringázunk egymáshoz, mert szép és élhető mindkettő.

clivis 2012.10.04. 21:48:21

Meg még egy gratuláció a József Attila lakótelepnek Wekerléről! "Lakótelep"-kategóriában nemcsak Budapesten, talán az országban is páratlan hely - mint a "kertvárosok" közt Wekerle-telep. Ha nem itt élnék, akkor talán ott... Szép döntő volt, nagyon örülök az eredménynek! :)

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2012.10.05. 09:46:32

Én pont laktam mindegyik helyen! a Wekerle tényleg bájos, a többinek csak jó a "közösségi marketingje"... A Wekerlén ami tényleg nagyon kedves hely, hozzá kell adni a belbudai négyzetméterárhoz azt is, hogy napi szinten a bejárni a városba egy pokol! A nem túl lélek emelő Határ útra pl. a Havanna telepi busszal (és annak közönségével) lehet eljutni egy kiadós metrózáshoz, alternatíva lehet még a kispesti lakótelepet körbekarikázó busz a KöKi-re... vagy autóval az Üllői úti dugó, minden nap minimum 2x!

napfényposzt · http://napfenyposzt.blog.hu 2012.10.05. 22:25:24

@Putz Patrik: @clivis: Köszönjük a gratulációt a József Attila-lakótelep nevében! Mi is gratulálunk Wekerlének, nagyon erősek voltatok, az utolsó napig azt hittük megfordítjátok az állást!:)

mrmagamEMS 2012.10.06. 07:01:06

@K3rnel: Igazad van. Én laktam a József Attila
lak.telepen,vekerlén barátom lakott.Telefon szerelő ként jártam sok lakótelepen, de ennek a kettőnek párja nincs,még országosan sem.

Diagonal 2012.10.06. 21:52:12

Gratulálok a résztvevőknek!
Foglakozásomból eredően, Bp. egész lakónegyedét, lakótelepét bejárva elfogulatlanul mondhatom mind helyrajzilag, mind környezetét illetően páratlan. Hogy miért is? Ezt nem részletezném, hiszen a előző bejegyzésekbe erre rávilágítottak, hovatovább a helyezések önmagukért beszélnek.

Külön köszönetet érdemel a szervezőknek és akik a fotókat készítették.

Riz Ottó 2012.10.16. 21:27:11

Én is gratulálok :) A József Attilát én is nagyon hangulatosnak tartom, bár nem laknék panelben és nekem az a környék kiesik. A Wekerle házai is nagyon bájosak :)

Újlipóton nem vagyok meglepődve, hogy bekerült, mert nagyon felkapottnak számít. Most ott lakom, de számolom a napokat, mikor költözhetek el, elviselhetetlen a kutyahúgy-és szarszag. Van, akit nem zavar, gusztus dolga.

Nálam Németvölgy a nyerő. Élhető és tiszta környék, jó közlekedéssel és közbiztonsággal :)

RollDuke 2012.10.17. 11:35:46

A Hungária gyűrű, mióta egyenlő a Nagykörúttal? Én úgy tudtam, hogy a Múzeum körút, Károly körút a kiskörút, a Ferenc.József-Teréz--krt pedig a nagykörút. Tévedek?

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2012.10.17. 11:53:05

@RollDuke: egy szóval sem állítom ezt a posztban :) négyből egy sincs a Nagykörúton belül, sőt kettő a Hungárián is kívül esik :)

RollDuke 2012.10.17. 18:53:23

@~dá~: Akkor félreértelmeztem, ne haragudj:) Én éppen lakást keresek, de az ingatlanosok ezzel hadilábon állnak..

radikalisviccek 2012.11.08. 14:23:25

Hát biztos jó ott élni, meg gondolom az emberek akik körülvesznek ott, rendesek, meg gondolom jó a hangulata, nyilván nem véletlenül kaptak ezek ennyi szavazatot.
Ettől függetlenül jelzés értékű, hogy mindenféle virágos-zöldes keretben kénytelenek fotózni, mert annyira embertelenül csúnyák ezek a Kádár-kaptárak :/

conditional reflex 2012.11.14. 21:55:49

nekem a játékon túl (amihez csak gratulálni tudok) a "józsefatillások" és a "wekerlések" itteni kommentjeiben jól lekövethető, egymás iránt tett gesztusaik külön is tetszenek...ez a kedvencem, Putz Patriktól: "A legjobb az ebben az eredményben, hogy az első és a második helyezettet valójában nem 80 like választja el egymástól, hanem egy kb. 150 méter széles erdősáv. És igen, átbringázunk egymáshoz, mert szép és élhető mindkettő."

madarat tolláról, városrészt lakójáról...? talán igen.

én magam ugyan még mindig nem költöznék ki a pesti belterületről semmi pénzért sem, de jó érzés látni, hogy a Hungárián túl is van élet, s az ráadásul még szerethető is.

üdv és gratula az "ezerszer áldott" (s legalább annyiszor elátkozott) nyóckerből

conditional reflex 2012.11.14. 22:06:59

@radikalisviccek: ez relatív. számomra pl. egészen tavalyig terra incognita volt mondjuk Zuglónak egy (ráadásul az M3-assal egy darabig paralell futó) része, egészen a Csáktornya parkig. meglepődtem, mennyire kellemes, élhetőnek tűnő lakótelep van még arrafelé is. rengeteg zöld, helyenként égigérő fák, sőtsőt, még építészeti szempontból is akadt pár izgalmasnak tűnő példány, ráadásul a tízemeletesek közt...

szóval még megátalkodottan pesti belvároshoz ragaszkodó lakosként, öreg bérházak örökös fanjaként is abszolút el bírom képzelni ill. hinni, hogy jó lehet ilyesféle helyeken lakni.

conditional reflex 2012.11.14. 22:10:46

@kispestipeti: "Hosszú évtizedeken keresztül nem igazán tudták emberek, családok igazán megválasztani személyes elképzeléseik, igényeik, társadalmi, anyagi helyzetük alapján, hogy hol éljenek. Szerintem, a rendszerváltozás után sem került feltétlenül a "helyére" az emberek többsége."

ezt aláírom!
süti beállítások módosítása