Sgraffito egy újbudai társasház tűzfalán - kép: PlacccHa egy menő építész egy letűnt kor stílusában alkotna valamit, akkor a kritikusok azon nyomban agyérgörcsöt kapnának. Szerencsére a falképek alkotói nem félnek a kritikusokról. Nem csak technikában (sgraffito) és stílusban alkottak tökéletes hatvanas éveket, de a témaválasztás is ezt tükrözi: Kárpáti Anna Néger fiú című szobra mögött a tűzfalra viszik fel a művésznő legkiemelkedőbb alkotásait.

Három fiatal képzőművésztől ennél kevésbé eredeti alkotást nehéz elképzelni. Na de ennél szerényebbet és nagyszerűbbet is! Gratulálok az ötlethez és a megvalósításhoz, nekem nagyon tetszik. Akit érdekel, ma egy kisebb rendezvény keretében részt vehet a megnyitón, részletek alant, a kis kép pedig kattintásra megnő! (Fotó: Dörögdi Ádám - adamdorogdi.com)

 

Nagyméretű sgraffito készül egy újbudai társasház tűzfalára

Három fiatal képzőművész egy szinte elfeledett köztéri szobrot és alkotóját ünnepli szeptember 29-én Újbudán, a Váli utcában. Az alkotók óriási falképet készítenek egy tűzfalra, és ingyenes gyerekprogramokkal, beszélgetésekkel, közös főzéssel, zenével varázsolnak élő, közösségi teret a két bérház közötti kertben a PLACCC Fesztiválon.

Három fiatal alkotó, Antal Balázs, Hatházi László és Fodor Zoltán köztéri képzőművészeti alkotást készít a PLACCC Fesztiválon. A Fix Sarok című projekt kiindulópontja a Néger fiú című szobor, amely Budapest XI. kerületében a Váli utca 10-12. és 14. számú társasházak között megbúvó kis parkban áll. A szobrot Kárpáti Anna (1923-1993) készítette. A fiatal képzőművészek szerint sokkal több figyelmet érdemelne a szobor és az alkotó is, ezért úgy döntöttek, hogy a maguk eszközeivel felhívják rájuk a figyelmet. Antal Balázs, Hatházi László és Fodor Zoltán az elmúlt hónapokban összegyűjtötte és dokumentálta az ország különböző pontjain fellelhető Kárpáti Anna-alkotásokat. Az újbudai szobor mögötti tűzfalra óriási falképet készítenek, amelyen vizuális átiratban jelenítik meg a művésznő alkotói pályájának kiemelkedő darabjait. A falképhez a ma már ritkán használt sgraffito technikát alkalmazzák, vagyis egymásra felvitt különböző színű festékek vagy vakolatok rétegeinek visszakaparásával és kikarcolásával készítik el a művet. A Néger fiú című szobor és a Kárpáti Anna pályáját bemutató köztéri műalkotás együtt új kontextust teremt, hiszen a két bérház közötti terület ezentúl mementó parkként jelenik meg az újbudai utcaképben. A falkép átadása apropóján a kapcsolódó programok szeptember 29-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődnek.

A fiatal művészek erre a hétvégére élő, közösségi térré varázsolják a két bérház közötti, az elzárt, apró kertet. A társasházak lakóival és az érdeklődőkkel együtt szeretnék ünnepelni az új falképet és a Néger fiú című szobrot, ezért szombaton délelőtt 11 órakor megnyitják a kertet. Déltől közös főzéssel és süteménysütéssel, délután pedig zenejátszótérrel várják a családokat. A szakmai program 16.30-kor kezdődik, a kerekasztal beszélgetés témája a 60-as,70-es évek köz- és köztes tereinek használata a képzőművészetben. Este zene, a kert nyitásától zárásáig pedig az Olvasóliget is várja a vendégeket. A programok ingyenesek.


PLACCC 2012 - Fix sarok – Budapest, XI. Váli u. 10-14. (Váli utca-Bercsényi u. sarok)

2012. szeptember 29. szombat 11:00 -20:30

11.00: Kert nyitás
12.00: Falfrafel és Szoborsüti sütés - Fischi & Miki
14.00-16.30: Zenejátszótér gyerekeknek és felnőtteknek Benkő Marcival
16.30: Kerekasztal beszélgetés: a 60-as,70-es évek köz- és köztes tereinek használata a képzőművészetben. Moderátor: Mélyi József. Résztvevők: Polyák Levente, Sugár János, Százados László 
18.30-20.30: Dj Bodoo 

Az Olvasóliget a nyitástól folyamatosan várja az érdeklődőket.

További képek az átadás után. Ja és egy bónuszkérdés: tudjátok mi az a szám a képek sarkában az évszám alatt? 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest festmény szobor xi. ker lágymányos sgraffito

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr844809471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.09.29. 19:16:38

EGyre nyilvánvalóbb, hogy a szoci rezsim legnagyobb bűne az OPNI felszámolása volt...

NemNick 2012.09.29. 19:19:13

@Before: megelőztél egy pár másodperccel...
Gnodolom, megfelelő gyógyszerezés mellett akár egész normális emberféle lehetne... akár

_Neville 2012.09.29. 21:15:16

Ez mér menő? Akkor már inkább egy kis klasszikus építészet.

tatamin 2012.09.29. 21:17:00

Nehéz így megszólalni, de három dolgot még elfelejtettem hozzátenni ahhoz, amit délután mondtam:
1. Az eredet-mítoszkeresésben szocreál tematika tévút, és a tévutakra nem lehet visszatérni, mert így csak új tévutakon haladhatsz tovább.
2. Talán Százados úr volt szíves felhozni, hogy a templomnak kell-e válaszolnia a graffitire? Azt gondolom, hogy mióta mi itt élünk az Okcidenstől a Fagyos Keletig, itt és a Mediterráneumban,mi keresztények és zsidók, másfélék, mindannyian tudjuk, hogy a templom kérdés nélkül is felel.
3. Szintén a disputához: előbbre vegyük-e Kerényit, mint Somogyit? Ízlés kérdése, de nem dobhatod ki, mert lehet a Petőfi ilyen,(ilyenek egyébként Kerényi giccsnek menő kisplasztikái is) de a pár száz méterre álló Bartók-portrét már nem dobhatod ki...
Lehet Kárpáti Anna, középen ti a Kerényi Jenővel,hátul Örkény. Ez egy világos tematikai, de ne mondjátok azt, hogy csak ez van, és csak ez számít és nem is hallgattok meg mást, mert egyedül maradtok, és ez baj. Ezért mondtam, hogy gesztusok nélkül nem lehet haladni. Nekem nem tetszik amit csináltatok, de nem tartom rossznak és bajnak ezért gesztussal válaszoltam erre, és úgy érzem: nem vagytok képesek átlépni, ami nagyon nagy baj nekünk.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2012.09.29. 21:37:56

@Before: @NemNick: bocs moderáltam, csak azért jelzem, hogy ne lógjon a levegőben a teljesen jogos reakciótok :)

nod20 2012.09.29. 23:30:43

Mi értelme volt? Eddig se volt felemelő a szürke fel, de ettől a fekete-fehér rajzoktól nem lett szebb / derűsebb.

A "művész úrak" vissza rakják a kerítést és bokrokat? Úgy illene...

Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.09.29. 23:36:57

Engem csupán az érdekelne, hogy a "néger" szó újbóli terjedésének vajon mi az oka? Sokáig a fekete volt a korrekt (az afroamerikai nem nagyon jött be nálunk), de az utóbbi hónapokban az Index mintha tudatosan használná a négert, és persze a bloggerek is, ki milyen közel van a tűzhöz. Már nem ciki?

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2012.09.29. 23:45:30

@Kadarka Jánoska: ez egy hatvankettes mű, ez a címe :) ilyen egyszerű. Vörösmarty Vén cigányába se köt bele senki :D

tatamin 2012.09.30. 00:56:37

@~dá~: katalógus szerint 1967-es-:)))
Van erről amúgy korabeli sajtó (tudósítás, fotó, műkritika etc.)Amennyiben létezik ilyen, adjátok már meg plíz.

radikalisviccek 2012.09.30. 08:07:55

@Kadarka Jánoska: mert az a nevük. Latinul meg feketét jelent.

mikóka kálmán · http://free-mobile-porn.info 2012.09.30. 13:56:03

osz mé nem egy cigányt festettek inkább oda?akkor már a budai hipszter réteg is elmondhatná,hogy látott cigány,nem csak látatlanba "jogvédne"

v.era 2012.09.30. 17:17:03

az alsó szám az irányítószám, ahol a szobor van

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2012.09.30. 17:42:42

@tatamin: hopp igen, a falon levő szobrok eredetijei a 62-esek :)
süti beállítások módosítása