Elvira: P5262051 Nemzeti Múzeum Volcy11: Feneketlen to

Fotó: Elvira (Nemzeti Múzeum), Volcy11 (Feneketlen-tó)

Mai mérkőzésünk résztvevője két olyan negyed, amelyet 2007-ben ismertek el hivatalosan is önálló városrésznek. Ezen kívül azonban nem nagyon egyeznek semmiben. Ők SZENTIMREVÁROS és PALOTANEGYED. (Határok itt.) A tét nagy! Vajon sikerül-e Újbudának elsőként a kerületek közül két versenyzőt is továbbjuttatnia? Vagy sikerül-e egy második pesti negyednek is továbbjutni a Nagykörúton belülről? Arról nem is beszélve, hogy ez az utolsó nyolcaddöntő, ahol Pest és Buda csap össze.

Ha hirtelen nem tudod miről van szó, akkor elárulom: ez az Urbanista és az Otthontérkép közös játékának, a Városnegyed-bajnokságnak egyik mérkőzése. A cél: megtalálni azt a budapesti városnegyedet, amelyet a legjobban szerettek. A játék menetét, állását itt találjátok részletesen. Voksolni pedig egyszerű lájkolással tudtok a Facebookon.

Ismertetők

Palotanegyed

Józsefváros talán legjobban csengő nevű része, mely természetesen nem egyszer szerepelt már az Urbanistán: íme itt az összes vonatkozó poszt. Érdemes elolvasni a róla szóló Wikipédia szócikket (tele palotafotókkal). De van ám saját hivatalos honlapja (szerényen Európa belvárosa címmel), aztán egy rakás blogja: a Civilek a Palotanegyedért, a jó ideje pihenő, de értékes archív tartalmat felhalmozó Mágnásfertály, valamint az A Palotanegyed. Amúgy meg Józsefvárosnak van talán a legütősebb kerületblogja is, érdemes ott is böngészni, csakúgy, mint az Ittlakunk.hu vonatkozó szekciójában.

Szentimreváros

Újbuda egyik legnépszerűbb része - még ha sokan nem is tudják, hogy így hívják ezt a környéket. Olykor az Urbanistán is felbukkant a városnegyed, de részletes ismertetőt természetesen a Wikipédia kínál. Emellett érdemes belenézni az Szentimrevárosi Egyesület honlapjába és az Ittlakunk.hu kerületi posztjaiba.

Ingatlanárak

Palotanegyed

A Palotanegyed (Belső-Józsefvárosként szerepel az Otthontérkép adatbázisában) a legolcsóbb városrész a Nagykörúton belül. Sőt elsőre talán meglepő, hogy Középső-Józsefvárosnál is olcsóbb (amiben leginkább a Corvin-negyed fejlesztése játszhat szerepet), bár érdemes megfigyelni, hogy az elmúlt évtizedben egészen furcsán előzgette egymást árban a három 8. kerületi városrész. Mindenesetre a 208 ezer forintos négyzetméterár a budapesti átlag alatt van. Az kínálati ár is alig 6%-kal magasabb: 220 ezer forint négyzetméterenként. Az ármódosító tényezők (kislakás, nagy lakás, felújított stb.) itt találhatók.

Szentimreváros

Az Otthontérkép Szentimreváros nagyját a Gellérthegy városrészhez csapja, délkeleti csücskét pedig Lágymányos-Kelenföldhöz. Vagyis árai 321 és 302 ezer forint között mozognak négyzetméterenként, a kínálati árak ennél mintegy 8%-kal magasabbak.  Az ármódosító tényezőket (kislakás, nagy lakás, felújított stb.) ez esetben is érdemes figyelembe venni.


Nagyobb méret és további térképnézetek: Otthontérkép

 

Az Otthontérkép további mutatói

Eddig minden fordulóban azon voltam, hogy bemutassak valami meglepő térképnézetet, de lehetőleg úgy, hogy ennek is, annak is kedvezzek. Nos, most bajban vagyok. Szentimreváros ugyanis minden mutatóban jobb, mint a Palotanegyed (kivéve persze a százezer forint körüli négyzetméterenkénti árkülönbözetet, amelyről már szó esett). 

A bűnözési statisztikák nem meglepők (bár tegyük hozzá, hogy azok kerületi bontásúak), és a zöldfelület, valamint a parkosítás mutatói is a papírformát hozzák. Ugyanakkor a belvárosi környezet miatt parkolni is drágább a Palotanegyedben (az egész a legmagasabb díjú, 400 forintos övezetbe esik, míg Szentimrevároson belül változnak ugyan az árak, de ezt a szintet sehol nem érik el).

De a garázsárak szempontjából is olcsóbb az újbudai negyed:


Nagyobb méret és további térképnézetek: Otthontérkép

 Ami azonban igazán furcsa: mindezek mellett a bérleti díjak szinte megegyeznek:


Nagyobb méret és további térképnézetek: Otthontérkép

Vagyis aki befektetési szándékkal szeretne ingatlant venni bérbeadásra, annak inkább Palotanegyedben, aki kiadó lakást keres, annak inkább Szentimrevárosban érdemes keresgélnie.

Persze ebben a játékban nem ez dönt elsősorban, hanem hogy melyiket szeretitek jobban! Szavazzatok! 

Kattints ide és válassz a két kép közül, hogy Palotanegyedet vagy a Szentimrevárost szereted-e jobban! Persze akár mindkettőre is adhatsz lájkot. Kérlek, ne a képeket értékeld, azok most csak illusztrációk. Szavazni szeptember 9. délig lehet.

 

A versenyző területek határait ezen a térképen tanulmányozhatjátok, a verseny menetét pedig itt találjátok.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest palotanegyed viii. ker xi. ker szentimreváros városnegyedek

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr94746204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2012.09.02. 10:24:33

Egy Szentimrevárosi bauhaus lakás valamelyik mellékutcában toronymagasan ver szerintem életminőségben mindent, és a Belvároshoz is közel van.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2012.09.02. 10:26:24

a mindent persze városi viszonylatban értem, a hegyek nem játszanak.

Ma chi è questo Joker? 2012.09.02. 15:42:18

Miért nem jelenik meg a kommentem, miközben azt írja ki, hogy sikerült elküldeni? Előzetes moderálás van?

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2012.09.02. 16:06:55

@Ma chi è questo Joker?: ? nem tudom mi lehet. előzetes moderáció nincs, utólagos is csak nagyon ritkán. viszont a bloghu kommentelőkéje olykor betegeskedik - de mindig talpra áll :)

kalamajka49 2012.09.02. 16:08:40

@d'oh: Az a gyanúm, hogy a Magyarországon elterjedt szóhasználat szerint "bauhaus" alatt gyakorlatilag a modernizmust érted, de még ebben az igen tág értelemben sem mondanám ezt Szentimreváros jellegzetes, hangulatát meghatározó stílusának.

A lakóházak kis része és a kertészeti egyetem régebbi (nem a villányi úti) épületeinek egy része sorolható ide. Pl.:
www.panoramio.com/photo/52322535
www.panoramio.com/photo/69124888
www.panoramio.com/photo/69138252
www.panoramio.com/photo/69139223
www.panoramio.com/photo/52322525

Ezeknél szerintem sokkal "tipikusabb" szentimrevárosi házak, képek pl.:
www.panoramio.com/photo/69138720
www.panoramio.com/photo/69138524
www.panoramio.com/photo/69139031
www.panoramio.com/photo/52538072
www.panoramio.com/photo/69171656
www.panoramio.com/photo/69171695

A negyed meghatározó városképi elemei, a lakóházak közül kiemelkedő tornyok (ciszterci templom, ménesi úti rendházak, illetve a Szent Margit Gimnázium kupolája) szintén nem modern, hanem historizáló elemek.
(A negyed elsősorban a katolikus középosztály lakhelye volt. Ld. pl. www.inditlak.com/irasok/vilagnezetek-pergtzeben/214-kommunista-terror-katolikus-ellenallas.html )

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2012.09.02. 16:10:00

@Ma chi è questo Joker?: hopp közben rájöttem! a túl sok link miatt kezdett gyanakodni a rendszer és tényleg előzetes moderációra küldte a posztot - de már benn van :) köszi!

Ma chi è questo Joker? 2012.09.02. 17:37:24

@~dá~: ok, köszi.
Ez volt az egyik gyanúm nekem is.

Ma chi è questo Joker? 2012.09.02. 17:40:02

@~dá~: Ja és máskor nem küldöm el ennyiszer :)

bflegman 2012.09.02. 22:54:09

Ez egy kamu modorosch archaizáló bullshit ez a szentimrevárosozás. Tizenegyeker, Feneketlen-tó környéke, oszt jóvan, nem kell ide szentimrevárosozás. Ráadásul a térképen is látható felosztás teljesen önkényes, semmilyen logika, geográfiai, társadalmi alapja nincs.

but whatever.

Ma chi è questo Joker? 2012.09.02. 23:07:12

@bflegman: Ja, tök igazad van. Sőt, szerintem a megyéket is inkább be kéne számozni, vagy a "[megyeszékhely] környéke" megnevezéssel illetni; a kisebb tájegységek neveinek pedig még sürgősebben el kellene már tűnniük.

HEID 2013.09.14. 00:33:18

A Móricz Zs.körtér sarkán állt egy patika, most már szerintem csak egy gyógyszertár. Az elmúlt időszakban átalakították. Megdöbbenve láttam a minap, hogy a gyögyönyörű faborítást leverték, maradt a csupasz festett fal.Kérdeztem az ott dolgozó hölgyet, hogy hova lett a szép faborítás? Majdnem sírva mesélte, hogy még pakolták össze az árukat a festés miatt, de már a fejük felett verték szét a faborítást. Úgy gondolom, jobban kellen vigyázni ezekre az értékekre.

lobster thermidor 2013.09.14. 07:15:06

@HEID:

Ugyan már hova gondolsz...?!
Itt minden kutyagumiról hónapokig ide - oda szavazgatnak, s közben lelkesen a múlt századba visszarévedő neveket adnak a városrészeknek,
a 100 éves faborítást meg szétverik, és a kukába kerül.
Errefelé ezt hívják értékmegőrzésnek.
süti beállítások módosítása