Hungarian_Secret_Police_HQ.jpg_3072x2304

 

A magyar társadalom nem túl megosztott, ha építészeti alkotások megítéléséről van szó. Nagyjából meg lehet saccolni előre, mi az, ami az emberek 90%-ának tetszeni fog.Kivéve, ha valami politikához köthető, mert akkor az épület tetszési indexe nagyjából tükrözi a legfrissebb közvéleménykutatási eredményeket, függetlenül attól, hogy a Nemzeti Színházról vagy a Lehel Csarnokról van-e szó.

(A CET kicsit bonyolultabb ügy ennél, annak a háttere annyira átláthatatlanul kusza, hogy az egyszeri szavazópolgár nem tudja eldönteni, hogy akkor most tessen-e neki vagy sem.)

Viszont a Terror Háza pengefala szerintem politikától függetlenül remek dolog - egy évtized elteltével talán már azok is elfogadták, megszerették akik kezdetben idegenkedtek tőle*. Érdekes, hogy időről időre felbukkan a nemzetközi blogoszférában - legutóbb például a Weburbanist lelkesedett érte, a világ legjobb épületfeliratai közé választva.

Most viszont alighanem tévedésből került az épület a Gizmodo toplistájára. A Gawker blogbirodalomhoz tartozó  techblog (melynek közel 400 ezer Twitter-, és több mint 420 ezer Facebook-követője nagyjából jól mutatja a súlyát) 15 olyan titkos bázist mutat be (az oobject.com nyomán), amely cseppet sincs elrejtve a világ szeme elől - sőt.

Van a listán szovjet, izraeli, brit, usa-központ, mindegyikről kilóméterekről süt, hogy "szupertitkos bázisok". Ám amire minden honfitársunk felkapja fejét, az a Hungarian Secret Police HQ, vagyis a Terror Háza volt. Ez ugyanis a legfeltűnőbb mind között. Valójában nem lőttek nagyon mellé a nyilas-ávós központtal, télnyleg ez volt az. Igaz, akkoriban tökéletesen belolvadt a környezetébe. Ugye nem gondolták komolyan, hogy ez a felirat ott volt már a negyvenes években is?

Mindegy, ha másra nem, arra jó volt a listába kerülés, hogy kapott egy kis reklámot a budapesti kortárs építészet...

(Tipp Mimi Travelo/BpButik - nagyon köszi! Kép: wikimedia)

* Jaj, be kell látnom duplán tévedtem. 1. A kommenteket olvasva ugyanis rá kellett jönnöm, hogy még mindig politikai alapon ítéli meg a többség a pengefalat. 2. Ha pedig ez (ki tudja hány évtized elteltével) elmúlik, akkor meg jó darabig inkább utálni fogja a zöm, mert nem nagyon felel meg a közízlésnek. Bocs...

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: múzeum töri andrássy út terror háza vi. ker csengery utca

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr14575777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.06.09. 23:45:23

Tehát a pengefal egyértelműen jó dolog és elfogadott a magyar társadalom széles körében?

Szerintem nagyon nem...

Brian Cohen 2012.06.10. 07:05:12

Nekem is csak a fidesz (akkor még csak kibontakozó) arroganciáját juttatja eszembe. Építési engedély nélkül csinálták, mint a turul szobrot is. Szerintem a pengefal megkapta volna az építési engedélyt, de szerintem ők csak azért sem kértek.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.06.10. 07:36:11

gyertek ballibek fanyalogjatok....tovább tovább....
a pengefal szerintem iszonyat jó lett. maga a múzeum is bőven megelőzte korát az alufeliratokkal, a zsírszobával stb. de PERSZE nem lehet jó, mert a fidesz ideje alatt lett...

Grabbe · http://www.hirstart.hu/ 2012.06.10. 07:39:55

"Ugye nem gondolták komolyan, hogy ez a felirat ott volt már a negyvenes években is?"

De. Ettől volt "Secret Police HQ" :-DD

Avatar 2012.06.10. 08:03:44

@Kult: Szerintem a társadalom nagy részét tök hidegen hagyja van-e pengefal, vagy nincs... A társadalom nagy része sosem találkozik vele (kivéve, amikor egy blogpost az orra alá dugja), de még aki naponta arra jár annak is tök mindegy ott van-e. A politika hisztinek már vége körülötte, így már nem olyan érdekes a kérdés.
Ha ezt értik azon, hogy "elfogadta" a társadalom, akkor valóban...

IntelCorei5 2012.06.10. 08:34:58

@Avatar:

hát igen, jelek szerint szRt se ér az egész,
tanulni belőle? ugyan már... itt az új főmondmeg oszt a jónép meg sem látja mi folyik, csak azért mert most unortodox módon nyuvasztják a, nem direkte.

A pengefal meg jól néz ki és kifejező is.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.10. 09:00:21

@FILTOL:

Nekem az épület tetszik, de a kiállítás nem. Nagyon primitív az alapkoncepció: lásd nyilasokkal magyarázni az egész kommunizmust.

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2012.06.10. 09:01:05

A pengefal teljesen jól néz ki, és emlékeim szerint az ellene való politikai támadás volt kicsinyes és sunyi, ugyanis valami olyasmiről volt szó, hogy a ház maga a kerülethez tartozik, így meg is kapta az építési engedélyt, viszont a főutak, így az Andrássy út is a fővároshoz, és a pengefal így a legalábbis az egyik lábával fővárosi közterületen áll, amibe jól bele lehet kötni. Ezt kedves főpolgármesterék meg is tették. Szánalmas.
A Turul-szobor hasonló ügy volt. Kerületi hatáskörben minden engedélyt megkapott, tehát szó nincs arról, hogy veszélyes, vagy szabálytalan lett volna. Viszont a főváros akkor SZDSZ-MSZP többségű kulturális bizottsága megvétózta, emlékeim szerint rendes indoklás nélkül. Dettó szánalmas.

Kurvaanyádat cenzorkám! 2012.06.10. 10:09:55

Ekkora baromságot is csak te tudsz leírni... Terror háza (Kancsal Marcsával) meg a társadalmi elfogadottság.
Kb. te meg az IQ... :D

Kurvaanyádat cenzorkám! 2012.06.10. 10:11:27

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka: szánalmasnak magát a "pengefalat" tartom. Meg azt, ahogy ezt a "múzeumnak" csúfolt izét is felhasználták a komcsik és nyilasok (gyk: fidesz+jobbik) a politikai propagandájuk terjesztésére.

bioLarzen 2012.06.10. 10:26:35

ŰA hozzászólásokat olvasva, jó látni, hogy pár év elteltével már képesek az emberek józanul, esztétikai és nem politikai szeszögből látni egy alapvetően szakmai/esztétikai témát...

Csak pár ember, és mégis milyen jól mutatja a "közállapotokat"...

bio

bioLarzen 2012.06.10. 10:28:34

Én amúgy abba a helpless csoportba tartoztam, akinek Űbüdös, komcsi, buzipártoló, hazaáruló, hontalan, cigányzsidó népellenség balliberálisként is tetszett/tetszik ez a megoldás. Egyszerűen jó ötlet, szép, elegáns, ötletes. Ennyi.

És a kiállítás is jól meg van csinálva benne.

bio

bioLarzen 2012.06.10. 10:30:09

@Kurvaanyádat cenzorkám!: A hozzászólásodat elnézve tökéletesen megértem a nickedet...

Ha még nem ismered, ajánlom:
www.dumaragu.com/epizodok/95-trollok-a-neten

bio

minyimaaa 2012.06.10. 11:34:21

"Ugye nem gondolták komolyan, hogy ez a felirat ott volt már a negyvenes években is?"

számoltam: nem angol nyelvű területen:
4 db - Secret Police
3 db - Service

szóval a kérdés ostoba és persze indokolatlan.

v.era 2012.06.10. 11:47:04

részemről -"politikai meggyőződésem ellenére"- utálom

Measurer 2012.06.10. 12:05:23

Lehet, hogy eredetileg egy V.ker-i ingatlan szerepelt a Gizmodon, de a Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen képzett hackereink szemináriumi gyakorlaton kicserélték a Terror Házára!

Démonmac1 2012.06.10. 12:58:19

Egy szellemvasutat még építhetnének bele:)

cso zsi 2012.06.10. 22:48:00

@IntelCorei5: "A pengefal meg jól néz ki és kifejező is."
Ezen a két hibán kívül még mit lehet elmondani arról a rakás sz*rról?
Nem kétlem, hogy mi történt ott anno, tán a családunkat is érintette.
De ez attól még ronda, és ízléstelen.

nagylaszlo971 2012.06.11. 08:49:24

építészetileg meg úgy amúgy jópofa, csak épp a járdával való találkozása sikerült teljesen nevetségesre: ugyan miféle fekete kiemelés és behatárolás az, amin kétszer tíz négyzetméteres lik tátong???
süti beállítások módosítása