Az Andrássy Palace Gardens botrányos tetőtérbe(nem)építése kapcsán többen is megjegyezték, hogy ez tipikus történet. Valóban, a város tele van befejezetlen vagy el sem kezdett ráépítésekkel, a kamufelújításokról nem is szólva. Ezért is örültem meg Péter levelének (na meg azért is, mert mindig szeretem, ha azt hiszik, többen írjuk a blogot):

Sziasztok!

Nem tudom, mennyire érdekes Nektek egy pozitív példa, de nekem az volt. Főleg azért mert manapság az ilyen a különleges, nem a negatív :)

Olvastam a Kodály köröndös postotokat és eszembe jutott egy ellenpélda. A közelünkben felújítottak egy régi bérházat a Baross utcában. Ez nem nagy szám azoknak, akik nem ilyenben laknak, de mi tudjuk mennyire nehéz ezt kivitelezni, pedig még elég normális közös képviselőnk is van.

Kaptunk pár ajánlatot korábban, amelyekben a tetőtérért cserébe a csillagokat is leígérték nekünk az égről, de nem fogadtuk el, ami nem is baj, mert azóta ezek a cégek nyomtalanul felszívódtak. Nem is értem, hogy mernek belevágni lakóközösségek ilyen kétes bizniszekbe, nálunk az első, hogy lecsekkoljuk a beruházó referenciáit. Ha csak látványtervei vannak, élből elhajtjuk. Ha megépült valamije, akkor becsöngetünk az ottani lakókhoz, hogy meséljenek, mégis, mik a tapasztalataik.

Persze ezzel a módszerrel a mi házunk még mindig romos :D

Na de legalább nem lopták el még a fejünk fölül a tetőt!

Megjegyzem, a romosságunk, nem csak az óvatosságunknak köszönhető, hanem néhány idióta, mindennek keresztbe tevő lakótársnak is, de ebbe ne menjünk bele, mert órákon keresztül tudnék panaszkodni.

Az egészből csak azt akartam kihozni, hogy a Baross utcában van egy ház, nagyjából átellenben a gimivel, amit nem olyan rég felújítottak és a közös képviselőnk szerint a tetőtérért cserébe. Hogy mi van a tetőtérrel, azt nem tudom, mert az utcáról nem látszik, de a ház mindenesetre szép lett. És manapság már ez is valami. Jó lenne, ha nem csak a rosszat mutatnátok meg, hanem a jót is, bár azért szerencsére az Urbanistán van példa arra is.

Ha van időtök, nézzetek utána!

… Péter

Nos ebben a farkas ordító hidegben nem volt kedvem átruccanni a Baross utcába, de rövid böngészés után megtaláltam, miről is van szó. Ez a B78 elnevezésű projekt (mely értelemszerűen a 78-as házszámról kapta a nevét).

Mivel a honlapján csak látványtervek vannak fenn, kértem pár fotót a beruházótól, amit készséggel el is küldtek nekem, meg néhány szóval körül is írták a fejlesztést. (Levélváltásunkból később az is körvonalazódott, miért nem tetőtér-nagyhatalom még Budapest, amikor minden adottsága megvolna rá, de erről majd egy külön posztban szólok részletesebben, annyi minden érdekesség bukkant elő a témában).

Ilyen volt a felújítás előtt

Ilyen most
És ilyen lesz, ha elkészül

Röviden a lényeg. Amint a képeken látható, előbb a házat újították fel kívül-belül, homlokzatostul, belsőudvarostul, függőfolyosóstul. A tetőtér rá-, illetve beépítéshez csak most fognak hozzá. (A liftet csak ezután tudják kicserélni, a közművezetékeket meg csak akkor, ha már nem lesz olyan hideg, hogy én sem merek odamerészkedni.)

Ez ugyan nem feltétlenül a legpraktikusabb sorrend, de mint megtudtam, ez a banki elvárás. Persze nem is baj, hogy előbb a lakók kapják meg a szerződésben ígért fejlesztéseket, és a beruházó saját haszna csak ezután jön. Így biztos lehet benne a lakóközösség, hogy nem jár pórul.

Mint elmondták, a legnagyobb bebukások a túlvállalások miatt vannak. A nagy fejlesztők sokat hazardíroztak, amikor pörgött a piac, és gyakorlatilag a jövőbeni bevételekből akarták finanszírozni az építkezéseket. A megoldás az, hogy csak pici lépésekkel szabad haladni: egyszerre csak egy beruházásra koncentrálnak, és ha azt lezárták, neki lehet fogni a következőnek.

Ebben persze az is benne van, hogy egyszerre körülbelül ennyi lakásra van kereslet. (Házra lenne több is, mármint egy-egy sikeres projekt után általában több lakóközösség is ajánlkozik a „felújítás tetőtérért” konstrukcióra, de a fejlesztők nem akarják túlvállalni magukat.)

Ami a B78 projektet illeti, az 1898-ban épült ház tetőterében – két szinten – 18 luxus felszereltségű lakástalakítanak ki (akit érdekelnek a részletek, itt megtalálja őket). Ami minket – városban sétálókat – illet, nem nagyon fogunk észrevenni semmit az új lakásokból, azok ugyanis az utcáról egyáltalán nem láthatók. (Ez persze azt is jelenti, hogy az új lakókat sem zavarja majd az utca nyüzsgése, de az az ő dolguk). A homlokzaton – természetesen a felújításon és a nyílászárók cseréjén kívül – csak a balusztrád ritkítása árulkodik majd a változásról.

Mindenesetre jó jel, hogy miközben gyakorlatilag leállt az újlakáspiac, épül még valami. Az meg különösen pozitív, hogy úgy tűnik a Nagykörút külső oldalán is érdmes már luxuslakásokat építeni Józsefvárosban. Bevallom, nem vagyok különösebben oda a Corvin-negyedért, de az vitathatatlan érdeme, hogy magával húzzaa környéket.

Ha sikerül befektetőt (és funkciót) találni a József Telefonközpontnak, akkor a Fazekas Gimnáziummal és a Szent József templommal az egész Horváth Mihály tér környéke fellendülhet.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest felújítás építés baross utca viii. ker tetőtér ráépítés

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr284089586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orient 2012.02.10. 17:32:40

Megérne egy posztot a Gyulai Pál- Stáhly utca sarkán lévő project is. Gyönyörűen fel lett újítva kívül belül a régi romos ház, és szép lakások lettek kialakítva.

Dixi. 2012.02.10. 17:56:18

Én egy ilyen házban lakom.....és véletlenül a Baross utcában....és véletlenül egy ilyen lakásban....és véletlenül...ismerem az a házat is a 78 számot..és véletlenül...nekem ez a blog bejegyzés kissé reklám szagúnak tűnik...és véletlenül semmi kifogásom ellene...csak megjegyzem h ez burkolt marketingnek tűnik...de ez érthető ebben a szép új világban....

és véletlenül nagyon tetszik a blog...sok sikert továbbra is...

Tappancs01 2012.02.10. 19:43:19

Pár évvel ezelőtt a Blikk dupla belső oldalán olvastam egy cikket képekkel a Király utca és már nem emlékszem milyen utca sarkán lévő tetőtérbeépítéses botrányról. Akkor elmentem és megnéztem, mert nem akartam elhinni, hogy ez igaz lehet. Igaz volt. Az elmúlt években is olvastam hasonlókat, aztán elgondolkoztam, hogy azért biztosan vannak sikertörténetek is, de ezek nem hírértékűek. Csak a rosz hír a hír! Nap mint nap tapasztaljuk a híradásokban. Ezért nagyon örülök, hogy végre az is hír lehet, ha valami korrektül megy!!!!
Dixinek! milyen érzés fennt lakni minden és mindenki felett? milyen a panoráma, látod a várost onnan fentről? Gratula :)

Dixi. 2012.02.10. 20:06:48

Sajna mindenki azt hiszi h ezek valami nagy volumenű kilátást biztosítanak...pedig nem a tetők kriksz krakszain kívül semmi látvány...túlságosan bent van a belvárosban ahhoz h elvezhető panoráma legyen...sajna....:-(

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2012.02.10. 21:48:59

"miért nem tetőtér-nagyhatalom még Budapest, amikor minden adottsága megvolna rá"

mármint milyen adottsága? csak kérdezem. ez már nem az ipari forradalom kora, a normál lakások nagy hányada is lakatlan vagy eladatlan, akkor minek kényszermegoldásokkal újakat kialakítani?

másrészt a tetőtéri lakások presztizse a használtpiacon a béka segge alatt van... tapasztalat.

egykét esetben indokolt vagy izgalmas lehet egy tetőtéri lakás, de nem azok vannak többségben.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2012.02.10. 21:53:25

de a konkrét példánál maradva, a Baross utcában ahol rengeteg felújítható vagy bontható ingatlan van, és szinte a tulajok fizetnek hogy lakást vegyél, ott pláne mi indokolja tetőtéri "lukszuslakások" építését? mert még mondjuk a Várban megérteném, ahol se üres telek se átépíthető ház, csak így lehet lakásokat létrehozni, na de nyolcban???

persze biztos tudják mit csinálnak, csak nem értem...

SvenH. (törölt) 2012.02.11. 03:34:13

szep lett ?
es leszigetelve le lett?

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2012.02.11. 17:03:39

azért a két plusz szint kicsit durva...

Tappancs01 2012.02.11. 17:10:46

Nézd meg Párizst, vagy Barcelónát!!! Rengeteg tetőtéri lakás van annak ellenére, hogy normál lakások is vannak. Ez 1 más életérzés, ezt érezni kell.A panoráma a tetőn a város felett
(mondjuk este) páratlan. A Baross utcáról meg annyit, hogy talán nem lenne ennyi lepukkadt ház ha mások is úgy gondolkoznának mint azok akik azt a házat felújították.

Tappancs01 2012.02.11. 17:15:53

@aesculus: lehet hogy csak így éri meg a ház felújítása?

Elado a lakásunk · http://eladjukalakasunk.blog.hu/ 2012.02.14. 13:33:51

@Dixi.: Hajlok arra, h igazad van. A panoráma nem akkor szép, ha további háztetőket látok, hanem ha messzeséget, dombot, folyót, parkot stb.

Dixi. 2012.02.14. 13:55:41

@d'oh:

Azért mert ha körút után a belváros felé akarnák ezt meg csinálni duplájába kerülne.
@Elado a lakásunk: :-)én is azt szeretném....

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2012.03.03. 20:05:05

@Tappancs01: és egy durván lepukkant házra öt emeletet kell építeni? :)

Tappancs01 2012.03.04. 07:31:53

@aesculus: Én ezt nem értem.... honnan van
az infód, hogy 5 emeletet fognak építeni?
ja és megnéztem azt a házat, egyáltalán nem lepukkant. Fel van újítva.

Egyszeru polgar 2017.05.15. 13:28:41

Ha valakit erdekel a pontos info, azaz a tények is: Baross utca 78. sz házról van szó, mint "pozitív" példa. Korántsem ilyen rózsás a helyzet. A házbeli tetőteret a vevő cég átíratta magára, arra hivatkozva, hogy pályázatokhoz, stb. ez mindenképp szükséges. Külön szerződés készült az ingatlanszerzéssel kapcsolatos ellentételezésről, mint homlokzatfelújítás, stb. Ez a mai napig nem valósult meg. A cég csődbe ment (legalábbis papíron, de még "időben" eladta a tetőteret egy házbeli lakónak. Azóta a háznak nincs tetőtere, és csak egy részleges felújítás készült vitatható minőségben. A ház 9 éve pereskedik, hogy visszakapja a tetőteret, 2017-ben most vesztette el a pert másodfokon eljárási hibák, illetve törvényi szabályozatlanságok miatt (ebben nagy valószínűséggel a ház ügyvédje is közrejátszott). Most mindenki fut a tetőtere után. Ennyit a "sikersztorikról"
süti beállítások módosítása