Kistérségek Nm-árak (forint) Forgási sebesség (2009-es adatok)
Abaúj-hegyköz 50 ezer 0,9 %
Bodrogköz 40 ezer 0,5 %
Sellye 70 ezer 0,4 %
Budaörs 270 ezer 1,4 %
Dunakeszi 230 ezer 2,6 %
Érd 200 ezer 1,4 %

Nm-árak a realizált ingatlaneladások alapján - 2010 (forrás: OTP Jelzálogbank)

Az ingatlanmagazin.com ma terjedelmes cikket szentelt a témának -de a lényege a fenti táblázat. Nem mondom, hogy meglepő, de azért furcsa a pesti fülnek, hogy egy egész akármennyiért már házat lehet venni. (Forgási sebesség = adott évben eladott lakóingatlanok száma/lakásállomány. Vagyis arányaiban például Dunakeszi térségében hatszor-hétszer annyi ingatlant értékesítenek mint az Ormánságban.)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: ingatlanpiac

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr362895414

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ami lent van, az megfelel annak, ami fent van? 2011.05.11. 15:23:46

"Ami lent van, az megfelel annak, ami fent van, és ami fent van, az megfelel annak, ami lent van..."  (Hermész Triszmegisztosz: Tabula Smaragdina) Hermész Triszmegisztosznak innen üzenjük, hogy valamit nagyon benézett.Még minket is elkes...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EvilHedgehog 2011.05.11. 13:50:09

Érd 200 ezer... Hmm...pedig a város nagy részén se csatorna, se aszfaltos út nincs... :P

ani36 2011.05.11. 14:05:29

Bizonyos világvégi, még megfelelő közbiztonsággal bíró településeken - zöld, jó levegő... stb. - vevőközönség lehetne ezeken az alacsony árakon egy némi készpénzzel és autóval bíró budapesti-nagyvárosi réteg, de... szóval az önkormányzatok minden olyan ingatlanra, ami nem helyi illetőségű állampolgár birtokában van, kivetnek 300 ft/nm építményadót. Egy vidéki ház 90-100 nm-es, mert az építményadóba minden helyiség beleszámít aminek fala van és 1,90-nél magasabb, szóval a pajta is. Ez évi 30 ezer forint építményadó, plusz ma már a víz, villany, gázért is kell készenléti havi dijat fizetni, szóval egy ilyen ingatlan éves fenntartási költsége használat nélkül is min. 50-60 ezerbe kerül. Ergo: ha valaki megörököl egy ilyen helyen egy házacskát, meghökken, hogy mekkora havi költségekkel kell szembenéznie. Történetesen egy víz-villany-nélküli hegyipincénél is. Nem lehet csodálkozni, ha ennyire elértéktelenednek a házak. Munkalehetőség nincs, tehát a fitaloknak el kell onnan jönniük, ők nem vesznek házat. Olcsó nyaralónak pedig az egekbe szökő helyi adók miatt nem használhatóak. Vagyis? Nincs rájuk semmiféle kereslet. Fogják még olcsóbban is adni őket... akár ingyen is, ha az önkormányzatok nem térnek észhez.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.05.11. 20:52:17

Mátészalka - Fehérgyarmat környékén sok bp-i nyugdíjas telepedik meg, 14 ezerért is van négyzetmétere, hozzá hatalmas kerttel.
Eladják a fővárosit, és a különbözetből éldegélnek, feljavítva a nyugdíjat.

Julio cesar 2011.05.11. 22:33:25

@ani36:
Erre jó példa a budaörsi önkormányzat, akik olyan telekadót vetnek ki, ami egyedülállóan magas olyan hétvégi telkeken, amit kisnyugdíjasok művelnek. Igaz, ha valaki bejelenti magát, akkor mentesül, ha jól tudom. Egyébként is egyre többen laknak Magyarországon hétvégi házakban. lehet, hogy nem is rossz ötlet...

dear plastic 2011.05.11. 23:17:28

@Julio cesar: kicsit off :)
csak egy ilyen állandóan lakott hétvégi házban jártam, úgyhogy expertnek közel sem vagyok mondható, de az a falu szélén, kültelken állt, aminek az a szépsége, hogy nincsen becsatornázva, az építő emiatt nem küzdött fürdőszobával sem, úgyhogy évekig nem is volt pl. angol vécé vagy zuhanyzó. egyébként belvíz miatt leomlott ház helyett vették meg kényszermegoldásként. szóval én azt hiszem nem véletlenül költöznek az emberek inkább közművesített falvakba.

ani36 2011.05.12. 00:19:36

ahol kivetik az építményadót, ott nem tesznek különbséget abban, hogy hol is van az építmény - a templom melletti luxuskégli után ugyanannyi az adó, mint a kültelki biciklitároló után... Ez elsősorban azoknak okoz gondot, akik pl. a budapesti lakásuk mellett fenntartották a megörökölt vidéki házacskájukat, hegyilakjukat is, nyáron lementek néha, esetleg termeltek a kertben stb. Egyszerre két helyre nem tud bejelentkezni a tulaj, ha Bp-en nem jelentkezik be, akkor itt 1800/nm az éves építményadó a lakására... Namost a budapesti adóra azt mondom, hogy OK, bár itt is abszurd, hogy a panellakás négyzetméterére ugyanannyi az adó, mint a rózsadombi villaházéra... de a vidéki önkormányzatokat nem értem, mert mire jó nekik, ha ezeket a régi házakat elhagyják, széthordják vagy illegálisan beleköltöznek a romák, rajtuk aligha vasalnak be egyetlen fillér adót is... tudok olyanról, aki bejelentette a vidéki házába a vállalkozását, mert ott tartotta, hegesztette a csöveket, ami a munkájához kellett, így már egyből ipari telephelynek minősítették a pajtát, és 1000 ft/nm építményadót róttak ki rá... annyit, mint a Pennyre...szóval teljesen esztelenül, végiggondolatlanul csinálják, és ezért is csökken fillérekre ezeknek a vidéki házaknak az értéke. Konkrét esetet tudok, hogy Zalában egy 110 éves megörökölt hegyipincére, amiben se villany, se víz, se semmi, út se vezet hozzá, szóval a hegygerincen egy ősi építmény, és megkapta a tulaj a 30 ezres építményadócsekket és sírógörcsöt kapott... ha eladja (ugyan kinek??), akkor se kap 30 ezret az egészért...

Julio cesar 2011.05.12. 18:46:06

@dear plastic:
Amire én példaként gondoltam, Budapest határán van, így értéke magas és ha van autód percek alatt bennvagy. Ezek nem lerohadó házak, hanem a tulajok által gondosan felépített, téliesített víkendházak, úgy 30-50 nm között. Nincs rezsi, nincs lakásköltség. De nincs viszont közművesítés sem, így akik ideköltöznek valóban felvállalnak egy sor problémát (esővíz tisztítása, ivóvíz szállítása, emésztő ürítése, fűtés megoldása stb.)
Vagyis lényegében ezekre is igaz amit írsz, de cserébe közel Bp és teljesen zöld a környezet.
süti beállítások módosítása