tacsi

A felvetés szó szerint így hangzott Messzi Vetek kommentjében:

 

"kéne majd egy bejegyzés arról, hogy körút, alkotás, karolina, bocskai, okt23 körön belül ne lehessen kutyát tartani. bizonyára élhetőbbé válna a város rövid időn belül"

 

Hát nem lett egy egész kolumnás értekezés, de bejegyzésnek azért bejegyzés és igen csak elgondolkodtató...

(Az illusztráción artiqueen festménye látható)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest kutya állat ürülék

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr352857719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pösti 2011.04.26. 21:43:04

Ebadót Budapestre!Vagy ne?

Overseer 2011.04.26. 22:08:39

Én egy korszerű biomassza-visszatáplálási rendszerben gondolkodnék, vagyis megetetném a gazdával a kutyája szarját ha parkba a fűre vagy járdára szaratja.

kridli 2011.04.27. 00:43:22

miért csak a körúton belül? én tágább határt szabnék meg, pesten mondjuk dózsa györgy út fiumei út orczy út haller utca tengelyig simán kiterjeszteném.

Kuruttya 2011.04.27. 01:07:00

A tiltás soha nem megoldás ilyen problémákra. A környezetünk iránti igényességnek, törődésnek kéne megjelenni az emberekben. Ha ez meglenne máris nem hagyná az utcán a kutyaszart a gazdi. Mert hát valljuk be nem a kutyák klausztrofóbiája miatt aggódunk valójában.

Egyébként a probléma szerintem az, hogy jelenleg marha sok olyan ember lakik belvárosias környéken, aki amúgy marhára nem ilyen környezetben érzi jól magát. Értem ezalatt, hogy legszivesebben a wc-re is kocsival járna, három kutyát tartana, és a üvöltetné a zenét egész este miközben a tökét lógatja a kertben. Ez tipikusan kertvárosias/szuburbán lét, az ilyesmi nem való a belvárosba, ahol ha akarja ha nem, egy közösség tagja, amivel együtt kéne működnie, hogy normálisan éljen. És ebből a lakhelye iránt érzett gyűlöletből fakad az igénytelensége is. Ha ennek az antiszociális, zárkózott rétegnek megtiltasz valamit, mint mondjuk a kocsi használatot, vagy a kutyatartást csak mégjobban fogja utálni a várost. Viszont ha ezek az emberek szép lassan felcserélődnének olyanokkal, akik tényleg nagyvárosi módon akarnak élni, az sokkal jobb lenne mindenkinek. A jelenlegi felállás természetellenes, és az előző rendszer mesterséges hatásai nélkül önmagától sosem alakult volna ki, de éppen ezért gondolom, hogy idővel ez majd átrendeződik; már vannak jelei.

ILLED 2011.04.27. 01:29:51

Ugyan már! Lehet teljesen jól is kutyát tartani a belvárosban!

Tősgyökeres belvárosiként mindig kettő kutyánk volt egyszerre. Komoly munkakutyák, nemcsak ölebként tartjuk őket, éppen ezért nagyon rosszul érintene, ha kitiltanák őket szűkebb hazámból.

Fel kell szedni a szart utánuk, és kész. Ennek megszegésére kell komoly bírság, és megoldottuk a problémát. Amúgy pont ebben jól haladnak szerintem a belvárosi kutyások.

Én esetleg még komoly kutya+gazda vizsgához kötném azt, hogy kinek ne kellejen pórázt és szájkosarat használni. Így kiszűrhetnénk, a mindenfelé rohangáló, vagy közveszélyes kutyákat. Tanítsa meg a gazda viselkedni, meg szót fogadni az ebet.

Aki meg kitiltaná a kutyákat a Belvárosból, az kb. annyira alkalmas az együttélésre, mint azok az autósok, akik a bicikliseket tiltanák ki a Belvárosból.

záporjózsi 2011.04.27. 06:20:06

A városi lakókörnyezetben való, kedvtelési célú állattartásnál csak az idióta tiltásokat utálom jobban. (Nincsenek halaim se, de nem vagyok... betiltott felvonuló.) Az meg kényes kérdés, hogy mikor lehet egy állattartóra egyértelműen kimondani azt, hogy az állatot nem megfelelő körülmények között tartja.

@Overseer: Nyugodtan csináljon oda a kutya, csak szedje fel a gazdája. Szerencsére az elmúlt 30 évben sokat javult a helyzet, már sokkal jobb, mint egyes Nyugat-európai városokban.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2011.04.27. 07:19:42

Magyaros kérdésföltevés. Ha van 100 kutyatartó egy adott környéken, akik közül 10 odaszaratja a kutyáját minden nap a ház elé, akkor mi a megoldás? Büntessük meg mind a százat. Majd hatalmilag eldöntjük, hogy aki kutyát tart, csakis nemtörődöm ember lehet.

Talán inkább a rendre kellene rászoktatni az embereket, illetve a rendre kellene általánosságban jobban vigyázni. Például az új Főutca kövén még nem láttam kutyakakit, valahogy megoldották. Valahogy tehát meg lehet oldani.

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2011.04.27. 08:24:45

Télleg az enber mindig megcsúszik a kutyaszarba, amit magasab körökbe csak fekáliának becéznek, mer ismerek külföldi szavakat, de sajnoshogy a kisgyermekek is igensok bajt okoznak, óbégatásukkal zavarnak a meccsnézésbe meg, ha nem figyel az enber bizony megbotlik bennük, úgyhogy be kéne tiltani őket is, mindez persze nem vonatkozik a Lujza uszkárjára, de csak posztumusz, mer tavaj szegény kiszenderedett eggy job világba.

readonly 2011.04.27. 08:26:22

Csak kertvárosban, max. két szintes, egy ház/egy telek beépítés mellett, ott is csak a kertben szaratva a dögöket lenne szabad engedni max. 1 drb. kistestű ebet. S ezt településfüggetlenül, országosan bevezetni.

Celeb Rita 2011.04.27. 09:43:53

Nekünk van kutyánk. Összeszedjük. De amit látni nem csak kutyától származik, egyetlen kutya sem hugyozik egy litert egy helyre és ritkán dob vc papírt az ürülékére! Esetleg az a gondolat fel merül, hogy takarítani kéne a várost néha nap? Én ősz óta egy utcaseprőt sem láttam a környéken, így nem csoda ha kosz van!

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2011.04.27. 10:31:49

Lehessen - de csak kitömve
;)

aeidennis 2011.04.27. 11:00:55

Kérdéstől függetlenül: lakásban kutyát (macskát, nyulat, disznyót, lovat, libát, stb.) tartani állatkínzás. Ezt kéne büntetni.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.04.27. 11:13:25

a kérdésfelvetés rossz. a felvető meg egy hülye! váúúúúúú!

장현승 사랑해요 2011.04.27. 12:37:34

szerintem az a gáz, hogy lakásban tartanak kutyákat/macskákat emberek, akik max. napi 1-2 órát sétáltatják szegény ebeket.

Tomarctus 2011.04.27. 14:12:38

@aeidennis: Kutyát tartani nem az, ha a fajta alkalmas rá és normálisan napi 3+ alkalommal elviszik sétáltatni.
Ráadásul... macskát? nyulat?? *facepalm* (A libák, illetve disznók átlagos mozgásigényéről nem tudok semmit, de nem hiszem hogy baj lenne belőle. XD )

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2011.04.27. 14:56:27

@aeidennis: Palotapincsit hol tartanál? Kennelben? :) De más fajták is vannak, amelyeknek nem való a természet. Meg kell válogatni. De akár nagy mozgásigényű fajtát is lehet bent a városban, ha van hat tagú család, akik közül jut elég a napi ötszöri futtatáshoz. Ha nem jut, akkor tényleg kínzás.

deportált 2011.04.27. 16:51:17

Városban meg kell tiltani a kutyatartást.
Olyan borzasztó bűz van a kutyahúgytól, még ha ha az idóta kutyások 1 %-ka össze is szedi a sz@rt, a többi ott hagyja, borzasztó undorító, büdös az egész város.
Az is felháborít, hogy az én adómból takarítják a napi több tonna kutyasz@rt, építik a kutyafuttatókat, létesítik a kutyaszemeteseket, nejlonzacskók, stb. Miért nekem kell fizetnem azért, hogy bokáig járhatok más kutyájának a sz@rában, meg a hányinger kerülget, annyira büdösek az utcák.
A rohadt dögök ugatásáról már nem is beszélve. Főleg hétvégén hajnalban, este vonyít a sok rohadt dög a kutyafuttatóban, az erkélyeken, stb.
Ha már nem lövik le őket, legalább EBADÓ, minimum havi 10.000 kutyánként. Bár nem tudom, ennyiből kijönne-e az utánuk való takarítás.

deportált 2011.04.27. 16:53:39

장현승 사랑해요 : Tévedsz, dehogy sétáltatják ezek az állatkínzók napi 1-2 órát a dögöt. Max. 10 perc. leviszi a kapuhoz, ott a virágládát oldalba hugyozza, sz@rja a dög, aztán már rohannak is vissza a 10. emeletre, persze liften, az is hadd legyen jó büdös. Meg időnként már ott hugyozik a dög.

deportált 2011.04.27. 16:55:21

Celeb Rita : Miből is gondolod, hogy bárkinek is össze kéne takarítani a te, vagy bárki kutyája után?
Arról nem is beszélve, hogy a húgyot hogy takarítsák össze? Bűzlik, rongálja a virágládákat, fákat, ház falakat, stb.
Agyon lőni mind!

deportált 2011.04.27. 16:57:13

aeidennis · : Teljesen igazad van. Micsoda perverz dolog az, hogy valaki istállót csinál a lakásából? Ha ő ott szeretni élni, költözzön be egy istállóba, ne az állatokat kínozza.
Sok rohadt állatot lakásban tartó állatkínzót büntetni, de keményen!!!

vadiúj nick 2011.04.27. 17:02:09

így van, azon felül, hogy a büntetés-elv nem működik (ugyanis elvileg most is érvényben van, és mégis tiszta hugy-fos minden), a belvárosi kutyatartás sima állatkínzás. a belvárosi kutyatartók nekem ne mondják, hogy szeretik az állatokat.

nekem azért nincs kutyám, mert szeretem a kutyákat. akkor lesz, ha lesz hol tartanom.

omlósz 2011.04.27. 21:52:50

próbálná megmondani valaki mit csinálok/tartok a saját lakásomba :)

Leriel 2011.04.27. 23:06:44

Celeb Ritával annyiban egyet értek, hogy az utcákon látható szar jelentős része nem állati eredetű. Aki huzamosabb időt eltölt például a Nyugati téren, szemmel követheti, hogy a hajléktalanok a tér közepén elhelyezett bokrok MELLÉ járnak ürítkezni, és nem szedik össze maguk után a cuccot.

Ehhez képest a kutyatartók még egész kultúráltak, bár tény, van egy-kettő, aki nagyon keményen harcol az ilyen tiltások bevezetéséért. Pl. élethelyzet a IX. kerületből. Apám táskája a földön, ő épp postaládánál, jön a kutyás, megáll a táskánál. Legnagyobb lelki nyugalommal hagyja, hogy a kutya lepisálja a táskát, fater ráripakodik a kutyára és elzavarja. Kutyásnak áll feljebb és visszaugat. (:

ILLED 2011.04.28. 00:01:34

@deportált: @vadiúj nick: @장현승 사랑해요: @aeidennis: @readonly:

Látszik, hogy nem ismeritek a kutyák igényeit. Sokkal több kell nekik annál, mint hogy egy kis kertjük legyen. Számtalan hülyét ismerek, akik kertben tartják a kutyájukat, aztán nem viszik sétálni, hagyják, hogy ott penészedjenek meg, esetleg ki is kötik őket. Rendre meg is őrülnek a kutyák.

Kertből is sétáltatni kell az ebet, ott is össze kell szedni a szart. Aki nem teszi, kínozza az állatot. Innen már csak egy lépés az, hogy nem kertben, hanem lakásban tartom, és onnan viszem sétálni. Kutyát lakásban és kertben is lehet jól és rosszul is tartani.

A városi együttélésre vonatkozó kritika elfogadható a nemkutyásoktól, de akik ex cathedra kijelentik, hogy lakásban tartani állatot, az kínzás, azokat nem lehet komolyan venni.

RRichy 2011.04.28. 01:24:17

itt a megoldás:

kutyaadó

belvárosban többet kell fizetni, külvárosban kevesebbet.

Így csak olyan tartana állatot akinek tényleg igénye van rá. Ha pedig fizetni kell érte akkor valószínűleg meg is becsülné az állatot.

Az adóbevételből meg simán lehetne kutyafuttatókat építeni és sz@r-szedő emberkéket fizetni.

Jah és kötelező kasztráció mindenre, kivéve a tenyész állatokra (akikre mégtöbb adót kellene kivetni, hiszen úgyis pénzt keres vele a gazdi)

Na? mit szóltok?

Leriel 2011.04.28. 08:59:43

@RRichy: Ha önkormányzati képviselő lennék a közgyűlésen, támogatnám. Kivéve a kutyafuttatók építését és a sz@r-szedők fizetését.

ILLED 2011.04.28. 13:05:47

@RRichy: Igen, sőt: a kötelező kasztrációt a belvárosi polgárokra is be kellene vezetni...

deportált 2011.04.28. 18:37:07

ILLED : Főleg az idióta állatkínzókra, akik lakásban tartanak állatot. WC-zni meg az utcára hordják. Miért nem a lakásban sz@ratják a dögöt? Szagolják, meg betegedjenek meg ők.

Norv 2011.04.29. 10:17:52

Értem én hogy az internet vonzza az ilyen embereket, de nézzetek már magatokra: ennyi gyűlölködést és kompromisszum képtelen embert... A városi élet a kompromisszumról szól. Lehet hogy téged a kutyaugatás zavar, mást a gyereksírás - üvöltözés, megint mást meg a tv/rádió/buli, vagy a biciklis vagy az autós. Egyiken se kell kiakadni, el kell fogadni hogy ilyen az élet. Ne mindenki mást akarjatok leküldeni tanyára ha nektek ez nem tetszik, menjetek ti. Mindenki inkább nézzen magába hogy ő miben tud kompromisszumot kötni, lehet hogy a kismamás fórumon épp titeket szidnak mert cigizel/hangosan hallgatod a rádiót, stb.

Nem tiltani kell, ez egy baromság. Ki kell találni az együttélés feltételeit, amik mindkét felet (legyen mondjuk kutyás/nem kutyás) korlátozzák, és közös nevezőre hozzák. Lehessen kutyát tartani, de: legyen kötelező szigorú engedelmességi vizsga, tőlem aztán lehet ebadó is, és büntessék meg jó alaposan azt aki nem szedi össze a kutyája után a szart. Cserébe egy okos, jól nevelt kutya egy rendes gazdival nyugodtan sétálhasson a Ligetben. Nálunk a hétkerben pl. kötelező chipeztetni a kutyát, a gazdi megtalálható, megbüntethető. A közterületes tudja ellenőrizni.

Aki meg azon panaszkodik hogy kutya nem való lakásba, hanem inkább ki kell csapni a kertbe, na ti se láttatok még kutyát, max. egy komondorral lehet ezt megcsinálni anélkül hogy megőrülne. Mit gondoltok vidéken miért van állandó kutyaugatás, és miért ugranak neki a kerítésnek ha elsétálsz mellettük? Mert nincs velük foglalkozva, nincsenek sétáltatva (jó neki a kertben, hát persze). Egy városi kutya szociális (kénytelen az lenni, hiszen a parkban viselkednie kell a többiekkel), lehetőleg vizsgáztatott, engedelmességre oktatott (amelyik nem az úgyis sajnos lefut egy autó alá). Azt büntessék aki nem tartja be a reális, és végiggondoltan meghozott szabályokat. Mellesleg sajnos azt kell hogy mondjam, hogy a városligetben pl. sokkal több az emberi, mint a kutyák által otthagyott szar. Buli/felvonulás/tüntetés/csövesek, mindenki oda ürít, és biztos hogy nem szedi össze egy nejlonzacsiba.

Arról meg hogy mennyibe kerül a takarítás a kutyák után meg a zacskó: egyrészt szerintem elhanyagolható egy önkormányzati költségvetéshez képest, másrészt pedig nézz magadba: rád miért költ az önkormányzat? Mert biciklizel és bringautat csinál neked? Mert autózol és ugye ezért jár neked a szinte ingyen parkolás a házad előtt meg persze az utak sózása/takarítása/kátyúzása? Vagy mert gyereked van és az is alap hogy van számára játszótér? Erről szól az együttélés, összedobunk pénzt és mindenkit kiszolgálunk belőle.

Ugyanez a véleményem a hasonló fröcsögő biciklis / dohányos / stb. cikkekről. Ki kell találni egy keretrendszert ami egyrészt jó mindkét félnek másrészt korlátozza mindkettőt. Nem a bringásokat/kutyásokat/dohányosokat kell utálni hanem azokat akik nem tartják be a szabályokat.

záporjózsi 2011.05.02. 09:22:50

@deportált: Vacak helyen lakhatsz, ha ott ilyen emberek laknak. Nem a kutya hibája, ha a gazdája nem neveli meg.

@Norv: Ezzel sem leszel népszerű, mert van értelme... Meg azért sem, mert feltételezi, hogy az emberek gondolkoznak.

Kentetsu 2011.05.03. 14:11:23

@readonly: Okos és értelmes... "dögök" ... miért is nevezed dögnek a kutyákat ? Több tisztesség szorult beléjük, mint jó pár emberbe, sejthetően olyanokról beszélek mint te. NEM A KUTYA A HIBÁS, HANEM A GAZDI ! Komoly - és kiszabott, nem csak rendeleti - bírság, ha nem szedik fel a kakit. Mi Spanyolországban éltünk, ott még egy kis üvegben vizet is vittünk magunkkal és leöntöttük a vizeletet, ha a járdára pisiltek.
Szóval csak annyit szeretnék mondani, hogy NE DÖGÖZZ!!!

Kentetsu 2011.05.03. 14:12:56

@Norv: Nagyon jó gondolatok ...

Kentetsu 2011.05.03. 14:14:26

@RRichy: Javaslom az oxigénadó bevezetését. Természetesen aki a városban lakik kevesebbet fizet, aki erdő közelében, az meg rohadjon meg..
Ugye ironikusnak szántad az írásodat ? Nyugtass meg kérlek...

Kentetsu 2011.05.03. 14:19:13

@vadiúj nick: Erre saját példát tudok felhozni. Két kutyánk van, eddig megfelelő környezet - értsd parkos, füves, kutyás - szoros közelségében laktunk, amikor rajtunk kivülálló okok miatt költöznünk kellett. Eszünkbe sem jutott a belváros, mert megtehettük, hogy még kutya barátabb környezetbe menjünk, igaz nehezen találtunk megfelelő ingatlant. Akinek nem adottak a feltételek, esetleg anyagi okokból kell egy budai, parkos környezetből egy VI. kerületi garzonba költözni, az bassza ki a kutyáját ? Remélem aki ezt vallja, annak még egy páfránya sincsen ..

Kentetsu 2011.05.03. 14:22:21

@deportált: Engem pedig az háborít fel, hogy az alkoholisták és dohányosok gyógykezelését fizetik az ÉN adómból... ez van. Ezt hívják KÖZTEHERVISELÉSNEK...
Érdekes a fogalmazásod " idióta kutyások 1%-a "
Ez azt jelenti, hogy minden kutyás idióta, de egy százalék felszedi a kutyaszart ? Miért is eme általánosítás? Szerintem minden gyökér nicknevű idióta ... kivéve 1% aki még nagyobb..
Ugyan már :))

Perillustris 2011.06.04. 23:46:18

A környéki társasházak sarkai jól láthatóan elszineződtek egy markáns foltban. Undorító.

Pár hete épp szemtanúja voltam, amint egy autótulajdonos éppen látja a járművéhez közeledvén, hogy egy kutya a gazdája türelmes és megértő várakozása mellett telibepisálja a kocsit. 20-25 perc múlva értem vissza a boltból, és a kutyatulajdonos lelkesen mosta a kocsit. Szerintem olcsón megúszta, sokan nem így oldották volna meg a helyzetet.
süti beállítások módosítása