Radnóti Miklós Colosseum? Mondjuk a John Lennon Neutronbomba tényleg sokkal rosszabb névválasztás, de azért egész biztos ezt se javasolná az Elnevezéseket Ajánló Kézikönyv, melyben Lakinger Béla, az abádszalóki hős és Almaváry-Babáry Rusztem, a szökőkutak hasznosításának magyar úttörője is szerepel. Na jó, soha nem fogják teljes nevén nevezni, csak RaM Colosseumnak, sőt biztos ami biztos hosszú sz-szel, c-vel is regisztráltak neki egy domainnevet: ramcolosszeum.com. Mindezen csak azért rugózom kicsit talán túl sokat, mert a Radnóti Miklós Művelődési Központ (RaM) elnevezést egy 750 ezer forintos összdíjazású névpályázaton sikerült megtalálni - mint az az önkormányzat honlapján olvasható. Na de lássuk magát az épületet, ami viszont tényleg nagyon érdekes. Ugyanitt írják róla, hogy

A kivitelező kiválasztása érdekében nyílt közbeszerzési eljárást írt ki a helyhatóság. Vadász György terveit ennek nyertese, a Magyar Építő Zrt. valósíthatja meg, a beruházó pedig az Angyalföld-Újliótváros-Vizafogó Vagyonkezelő Zrt. Üzemeltetését a XIII. Kerületi Közművelődési Nonprofit Kft végzi majd.

A RaM épületegyüttese egy központi magot körülvevő, különálló, de összekapcsolt épületekből tevődik össze. A Pannónia utcai oldalon található, az ovális alakú multifunkcionális rendezvényterem, amely alatt a pinceszint, gépészeti területek, raktárak találhatók. A földszinti nézőtér 450 m2-es, az első emeleti galériával együtt 600 fő befogadására alkalmas, a színpad: 270 m2-es. Az emeleti szinten irodák, a nézőtér fölé belógó galéria rész, öltözők, vizesblokkok és egyéb kiszolgáló helyiségek lesznek.

A nyílt, uniós közbeszerzési eljárás előírta egy 500-600 férőhelyes zenei-, színházi- és sportesemények megtartására is alkalmas rendezvényterem megépítését. A többcélú terem alkalmassá válik komplex színházi és egész estés művészeti és könnyűzenei produkciók befogadására és rendezésére, a civil szervezetek eseményeinek szervezésére, fiatalok és idősek számára egyaránt tervezett programok lebonyolítására.

A Hol Magazin cikke még ír pár érdekességet róla:

  • a nézőtér lépcsőzetes padlózata a beépített hidraulika alkalmazásával percek alatt válik egyenletes és vízszintes rendezvénytérré,
  • a karzattal és a szintbe emelhető színpaddal együtt már közel 900 négyzetméteres tér nyerhető - mindez egy légtérben, oszlopmentesen,
  • a színpad akár több személygépkocsi súlyát is hordozni képes, ezzel autóbemutatók ideális terepévé is válhat.

(Tipp: Sadia, kösz!)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: színház rendezvény ram xiii. ker kultúrközpont pannónia utca

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr722547862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bird 2011.01.03. 18:25:57

Bocsika, látja valaki a cikkben vagy a linkekben, hogy hol is van a helyszín?

goldengiccs 2011.01.04. 23:19:50

és a weboldal címe valóban ramcolosszeum.com???!!! C-vel és SZ-szel. Le van írva, még ki is emeled, de egészen szürreális nekem ez!

sTormy 2011.01.04. 23:25:15

Biztos RaM-Steinből épült, háhá.
Egyébként a helyére jártam általánosba. Most szebb. Mondjuk már az alapozásnál szebb volt.

fikanick 2011.01.04. 23:42:15

@sTormy: En is oda jartam, de szerintem mar romhalmazkent szebb volt, mint amikor meg allt. Nagyon utaltam oda jarni.

kzolika 2011.01.05. 01:11:39

Én meg ott lakok mellette. Hát kíváncsi leszek, hogy olyan kis sunáznivaló anyuk lesznek-e ott, mint a látványrajzfilmben, vagy majd szerda éjjel 2-kor szopatnak-e, meg szipuznak-e, meg üvöltöznek-e ott a zőőőd gyepen. Meg milyen is lesz a garázs, mert ha ennek az lesz a vége, hogy a hülye rendezvények miatt én nem tudok parkolni, akkor morcos leszek, de gecire.
Már akkor morcos voltam, amikor elkezdtek építkezni, mert az ottani pályákon szoktunk kosárlabdázni és focizni. Ha jön a tavasz, hova a tökömbe járjak, ami 100 méterre van és majdnem mindig szabad a palánk?
Amúgy várom, mert majd a művészbejárónál fogok várni a jó kis színészanyukra és majd pakolgatom őket a zsinórpadláson. Tolom őket, mint a trágyás talicskát. Az de jó lesz!
A zene csak nekem erős Coldplay-utánérzés?

kzolika 2011.01.05. 01:15:49

Amúgy meg ki a faszom az a Balla Zsófia vagy kit szopkodhat vagy ki kúrogathatja, hogy egy ilyen bonyolult ötlettel meg tudta nyerni a névadási versenyt?
Mondjuk Újlipótban várható volt, hogy nem Wass Albert előtt tisztelegnek a névvel, hogy durvábbat ne mondjak.

Comment Elek 2011.01.05. 01:54:56

"kék sulisok" :)) kicsit nosztalgikus

félemelet 2011.01.05. 04:45:42

Nekem az a - Harcosok Klubjára hajazó :-) - rész tetszett az animációban, amikor Újlipótváros teljesen lángba borult a háttérben... :-D

Komponista 2011.01.05. 08:18:55

Abszolút rendben van ez az épület. Ami a megnevezését illeti, nem Colosseum a neve, hanem Művelődési központ: ezért rövidítik RAM-nak. Ami engem illet, Popper Péterről neveztem volna el, hiszen Radnóti emlékét már rengeteg minden őrzi, például a közeli Radnóti utca... De hát így van ez. Még valami: miközben az Almási téri művelődési központot - sokak bánatára - a helyi Orbán kirendeltség lebontja és szállodát emel a helyére (höhö), a XIII. kerületben mintha jobban mennének a dolgok. Borzalmas, ugye, fidesznyikek...?

Grigorij 2011.01.05. 09:14:14

Hány milliárdért újították fel pár éve a József Attilát?
Ha az nem megfelelő, akkor miért pazaroltak el ennyi közpénzt?
Ha meg csak pénzmosás...
Mindenesetre amióta a József Attilából "kitiltották" a helybelieket, szinte nincs benne értelmes rendezvény és rentábilis vendégszám.
Ebből következik, hogy egy másikban majd lesz!

Grigorij 2011.01.05. 09:21:56

Komponista, mi is megy jobban?
A pénzmosás?
A családi házak lebontása, hogy a haver vállalkozók paneldzsumbujokat építhessenek? Amik aztán 80%-ban üresen állnak?
Milliárdért közparkot felújítani - de az alapfunkciókat szándékosan megszüntetni!? Part, amiben van felesleges szökőkút, de egy nyugdíjas pár nem tud leülni az unokákkal? Egy öreg csapat nem pihenhet le benne mondjuk ultizni egyet?
A József Attilából azért tiltották ki a szórakozást, hogy oda "kultúrát" vigyenek, arra a kutya sem lett kíváncsi, ezért pilótajátékok, edénykereskedők stb. tagjai tartják benne a rendezvényeiket... Miközben a környék utcáiba - SZABÁLYTALANUL - letarolnak mindent az autóikkal, ugyanis a művházhoz parkoló nem társul...
Angyalföld ma kizárólag egy szűk és tehetős rétegnek jó, a "szoci" polgármester egy speciális kör érdekeit képviseli!
Az új művelődési intézmény is erről szól! A pénzes Újlipótvárosnak és a kerületen kívülieknek kell, sokat ne várjunk tőle.
Borzalmas meg az, hogy a tótjózsinál csak a helyi fdesznyikek borzalmasabbak!

Vaandor 2011.01.06. 16:01:15

Az épület tetszik. Építészfórumon azt hiszem, már összefutottam vele, de nem tudtam, hogy közben így előrehaladt a megvalósulás felé! Jó hír. Jó, hát hülye neve lesz szegénynek, de legalább illeszkedik a smchitt-féle érzelemrokonító újmagyarba.

Simán, a jelenlegi magyart használva kiírni, hogy Kolosszeum, az nyilván snassz lett volna...?

Mondjuk a videó közepén meglepett, hogy már a recepciónál el akar csapni egy Audi! :-) A színpadon már indokoltabbnak tűnt.

Ja, és a végén a fényszennyezés-verseny UGYE csak ilyen grafikusi önkielégítés volt? Hadd ne legyen kötelező minden új épületnek több fényszennyezést kibocsátani, mint az előzőnek!!!
süti beállítások módosítása