Eg3D térképy jó kis ingyenes térkép jelent meg a Király utcáról a napokban, amit a Tourinform irodákban és az utca boltjaiban lehet beszerezni. Szerintem remekül néz ki, jó ötlet ez a tematikus utca is - bár ha már dizájn, akkor kár, hogy pont a Zeneakadémia szuper dizájnos eneteriőrje maradt ki Kőrösfői-Kriesch képével.

Na persze muszáj volt határt szabni valahol, a vállalt területet pedig tényleg klasszul mutatja be. Bár tegnap itt-ott már megjelent a hír, az Urbanistáról most egy böngészhető felbontású változat is letölthető. A Studio Metropolitana városfejlesztő műhely, a Fiatal Urbanisták Tagozata és a BTH Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft. kiadásában megjelenő kiadványnak hamarosan folytatása is lesz más tematikus utcákkal.
 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest térkép király utca szórólap zsidónegyed formatervezés vi. ker vii. ker

Szendrőládi vár a Vaterán140 milla egy várért nevetséges ár. Legalábbis első hallásra. Aztán ha az ember alaposabban megnézi a szendrőládi vár hirdetését, akkor talál pár érdekességet. Nem arra gondolok, hogy "állapota: használt", mert egy XIII. századi ingatlannál ez mondjuk természetes. Inkább az, hogy a fotókon csak zöld lankák vannak, várnak meg nyoma sincs.

Elsőre gyanakodhatnánk arra, hogy ez is a szokásos ingatlanos trükk: így próbálják kivédeni, hogy a vevő megtalálja a helyet és az ügynök háta mögött megállapodjon a tulajjal. De hát ugye ez itt kizárt. Arról van inkább szó, hogy mint az a hirdetés szövegéből és A történelmi Magyarország várai (amúgy is böngészésre ajánlott, tényleg remek) oldalról kiderül, a szendrőládi vár mindössze egy  2-3 méter magas, 120 méter hosszú fal. Ami persze még lehet aranyos várrom, fontos történelmi emlék, de nem egy 170 milliós ingatlan. Ennek tükrében kissé Gyalog galoppos a hirdetésnek az a része, hogy

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: ingatlan hirdetés vár szendrőlád fura ingatlan

Tervek a Király utcai játszótér kifestésére - a legkékebb nyertA tűzfalak fényfestése klassz dolog, de nem épp egy maradandó műfaj. Persze fel lehet venni videóra, de egy vetítés levetítése az már-már olyan abszurd, mint amikor tűzijátékot közvetít a téve - lehetőleg több csatorna egyszerre.

A Király utcában azonban megfogták a dolog lényegét: egy játszóteret határoló csupasz tűzfalra kivetítettek öt változatot. Azután a helyiek szavazhattak, melyik tetszik nekik a legjobban. A győztest pedig most felfestik a szó leghagyományosabb értelmében is. Fent a befutó, alul az összes versenyző látható. A szervező Élő Tűzfalak Budapest Csoport és a Studio Metropolitana újabb erzsébetvárosi tűzfalakat tervez megrohanni.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest festmény játszótér király utca zsidónegyed vii. ker

Budapest összevissza

 

Az ember minden különösebb egészségkárosodás veszélye nélkül megihat naponta egy kis kupica barackot. Vagy szilvát, vagy cseresznyét, vagy körtét, vagy törkölyt, vagy Unicumot, vagy Jägert, vagy Becherovkát, vagy rumot, vagy vodkát stb. A hangsúly a "vagy" szócskán van. Hasonló a helyzet az ikonikus épületekkel. Molnár Zoé összeütött egy zseniális látványtervet Pestről az Építészfórumra, mi lenne, ha a "vagy" helyett az "és" valósulna meg Pesten. (Pár nagy elképzelés ki is lógott a jobb szélen: például Hadid csigája a Szervita téren és a tornyos Városháza Fórum Egeraattól.)

Ja és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy azt sem mindegy, a felsorolt italokból milyen minőséget iszunk...

[A nagy felbontású PDF letölthető innen vagy a képre kattintva]

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest buhera belváros városkép felhőkarcoló látványterv v. ker

Így nézett ki szegény Gozsdu-udvar 1998-ban (legalábbis a dal abból az évből való). Ma már azért szerencsére jóval pofásabb és élettel telibb. [Tipp: Sadia, kösz!]

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest klip király utca zsidónegyed erzsébetváros vii. ker dob utca gozsdu-udvar

Lássuk be, hogy egy civil főpolgármester-jelöltnek nem sok értelme van - kivéve persze, ha a Jello Biafrának hívják. Voltak egyébként már próbálkozók korábban is, egyiküket épp most választották meg köztársasági elnöknek.

A civilbudapest.eu (amit tegnap ajánlottak figyelmembe a Civilt Budapest élére! szervezői) erre még rátesz egy lapáttal és népi kezdeményezést szervez őszre. Mindenki jelölhet a honlapon egy főpolgármester-jelölt-jelölt-jelöltet. Akit legalább tízen ajánlanak, az előlép főpolgármester-jelölt-jelöltté. Közülük szavazással választják meg a nagy civil főpolgármester-jelöltet. Nekik pedig összegyűjtik a kopogtatócéduláit és segítik a kampányát. Hogy kik? Nos fogalmam sincs.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: politika választás szdsz

Pap Tibor: Térvers/képekVerseskönyvből kifotózott fényképeket bemutatni egy épített környezettel foglalkozó blogon? Minden kulturálispályázat-író álma egy ilyen összművészeti izé. Márpedig most ez következik. Dzsilla ugyanis talált a munkahelyén (!) egy várossal foglalkozó verses kötetet és megosztotta velem. Csak annyit fűzött hozzá:

 

ezt csak úgy találtam az irodában, hátha nem ismered. helyenként nekem kicsit sok, de azért érdemes

 

Nem ismertem, de így egy vers után nekem nem az ugrott be, hogy sok, hanem, hogy szívesen belelapoznék. Katt a képekre!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Új városközpontBevallom nem gondoltam volna, hogy ekkora hullámokat vet majd az Új városközpontnak elnevezett irodaház-hotel-közpark kombó építése. Bár általában érzékenyek vagyunk, ha hozzányúlnak a belső kerületek utcaképéhez, de a szomszédos Vörösmarty 1. korántsem váltott ki ekkora ellenérzést. Az meg különösen meglepő számomra, hogy sokan védelmükbe veszik az egykori a Chemolimpex székházat, vagyis a mai OTP-központot, miközben a legtöbb második világháború után emelt épülettel szemben általában fanyalogni szokott a közvélemény.

Itt persze nem csak a közről van szó, hanem a szakmáról is, akik most meglepő módon egy oldalon állnak. Az építészek egymást követő tiltakozásai, ellenző publicisztikái után, most az ICOMOS (az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, a párizsi székhelyű Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye) adott ki nyilatkozatot. A terjedelmes levél lényege:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Na tessék, már megint kaptam egy kritikát, hogy kevés a poszt. Lássuk be, hogy - bár a múlt hétre öt is jutott belőle - van benne valami. Szóval most ünnepélyesen megígérem, hogy mától... na jó holnaptól minden hétköznap írok kettőt: egy rendeset, meg egy amolyan szösszenetféle kiegészítőt. Na ná, hogy most a kiegészítőposzttal kezdem!

Ez úgy is remek alkalom arra, hogy felélesszem a méltatlanul elfeledett Budapest-klip sorozatot. Stílszerűen talán Jimmy Egyszer megjavulok én slágere illene az alkalomhoz, én mégis Selena Gomez klipjét teszem ide, amit Bálint küldött az Urbanistának. Budapesten játszódik, egész friss, alig pár hónapos, de nagyjából ez minden jó, amit elmondhatunk róla. Gyakorlatilag a sztenderd belvárosi/budavári helyszíneken mozog (a nyitóképen látható Elektrotechnikai Múzeum sajnos csak üdítő kivétel), ami persze egy tengerentúli előadó esetében egyáltalán nem baj. Az már inkább, hogy a film a tíz-húsz évvel ezelőtti hazai mezőnyből sem lógott volna ki a színvonalával, na de ez már egy másik blog témája lehetne. Itt és most örüljünk az országimázsnak, Ti meg készüljetek fel a posztdömpingre. (Nekem még nem sikerült.)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest klip

süti beállítások módosítása