z_szekeres: nemesség kötelez

A budapesti zsidónegyed elég fura. Egyrészt nem olyan egyértelműen körülhatárolható sem kulturálisan, sem történelmileg, sem építészetileg, mint mondjuk a krakkói (soha nem is volt olyan), másrészt ma már nem is itt van a legpezsgőbb zsidó kulturális élet Pesten.

Ugyanakkor érezni, hogy van saját hangulata (ha nem is egész Belső-Erzsébetvárosnak, de néhány utcának mindenképp), amelyek megmentésre, továbbgondolásra, élesztésre érdemesek. (Pesti zsidónegyedekről egyébként Solaitid írt remek dolgokat előbb a Városképp blogon, majd a HG-n).

Nos erről városrészről rendeztek megbeszélést a héten, amelyre bár nem tudtam elmenni, az összefoglalót elküldték róla, íme:

 

 

Egy párbeszéd kezdetén

Mi lesz veled zsidónegyed? – konferencia Belső-Erzsébetváros jövőjéről  

Budapest, 2010. december 3. - Erzsébetváros élete, működése és jövője volt a témája annak a konferenciának, melyet a Negyed6Negyed7 fesztivál keretein belül tartottak december 2-án a Szimpla Kertben. A kerületben hatályban lévő szabályozási terv és annak pozitív, esetleges negatív hatásai mellett a negyed kulturális életével kapcsolatos koncepciókról is szó esett. A kerületben tevékeny civil szervezetekkel az önkormányzat képviselői vitatták meg álláspontjukat. 

A konferencia leginkább vitatott pontja a hatályban lévő erzsébetvárosi városendezési és éptészeti szabályzat volt. Ezt a részt vevő civil szervezetek mindegyike kifogásolta. Amint azt az Óvás! Egyesület képviseletében Kemény Mária művészettörténész elmondta, az UNESCO-hoz már be is nyújtottak egy javaslatot, melynek célja a most hatályban lévő szabályozási terv átalakítsa oly módon, hogy az ne engedélyezhessen beépítéseket, ha azokat valamilyen bontási procedúra előzi meg.  Dr. Bakó Katalin, a Nagydiófa Egyesület felszólalója a szabályozási terv bírálatán túl hangsúlyozta, hogy megállapításaik szerint Erzsébetváros a leginkább beépített kerületek közé tartozik, ahol az egy főre jutó zöld terület szinte kiszámíthatatlanul alacsony. A Nagydiófa álláspontja szerint a koncepció hiánya okozza azt az alapproblémát, hogy a beruházók nem érdekeltek abban, hogy a bontás helyett az épületek állagának megóvását, a rehabilitációt válasszák. 

Susán Eszter, a Marom Egyesület képviselője a probléma megoldásának első lépéseként egy „helytörténeti integrált tér” létrehozását szorgalmazta, amely állandó vitafórumként szolgálhat a kerületet, a várost érintő kérdésekről. Véleménye szerint a 7. kerületet nem kizárólag zsidónegyedként kell értelmezni, annak ellenére, hogy történetében valószínűleg tényleg a zsidóság játssza a legnagyobb szerepet, hanem arra kell törekedni, hogy megértsük, miféle multikulturális közegnek ad otthont Erzsébetváros.  

A már említett koncepciókhoz szorosan kötődik a kerület kulturális életének kérdése, melyben megkerülhetetlen szerepük van a romkocsmáknak. Ezek a közösségi helyszínek nemcsak funkciót adnak olyan tereknek, amelyek feltehetőleg egyébként az enyészeté volnának, hanem a kulturális központként is működnek.  

Nagy Marianna, a VII. kerület Művelődési, Kulturális és Szociális Bizottságának tagja elmondta, hogy nyitottak a civil szervezetek kezdeményezéseire és készek tárgyalni az említett ügyekben. Lantos Péter, a VII. kerület főépítésze azonban már óvatosabban fogalmazott és kiállt a hatályban lévő szabályozási terv mellett, mert az bár ”merev”, de megléte óta alig-alig született építési engedély. Véleménye szerint az óvás, az állagmegőrzés, a bontások elkerülése lényegében gazdasági kérdés, amit csak úgy lehet megoldani, hogy ha kielégítik a beruházók igényeit. 

Az álláspontok közelítésének érdekében Hatvani Ádám, a Kortárs Építészeti Központ képviselője egy fórum létrehozását sürgette, ahol az érdekelt felek konstruktív javaslataikat mutathatják be.

 

Fotó: Z. Szekeres.

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest töri városkép zsidónegyed műemlék vii. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr592492281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

átlátó 2010.12.04. 12:14:03

A buksi fejemben az a kérdés fölszínre jutott, hogy csak egy, de tényleg csak egyetlen egy napon, nem e lehetne e, hogy ne halljak a zsidókról. Se ezt, se azt, se amazt. Se azt, hogy élnek, se azt, hogy halnak. És ezzel nem arra gondoltam, hogy annyi náció,rassz,mindenféle népek élnek még itt és eléggé csöndben. A többi napon lehet, de csak egyetlen napot...

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.12.04. 12:20:21

Nem kellene ezt nagydobra verni. Szépen csendben meghúzódni nem megy,zsidókáim? Vagy hiányoznak a robbantások Budapestről? Miért kell idevonzani a terroristákat a harsány gajdolástokkal? Gyalázat.

fourgee 2010.12.04. 12:36:14

A VII. kerületben én már csak egyetlen egy építési engedélyt adnék ki: akik kiadták az engedélyt a régi épületek bontására, meg az új, oda abszolút nem illő épületekre, valamint a befektetőket összegyűjteném és térdig bebetonoznám mindet.
Ha még meglenne Óbuda, ha meglenne a Tabán eredeti valóságában, az rengeteg turistát vonzana. A VII. kerületet is csak rendbe kellene tenni, mélygarázsokkal megoldani hogy az utcáknak sétálóutca jellege legyen.

Nem egy példát lehet látni arra hogy egy épületet lebontanak, kb. 1 emelet magasságig meghagyják a falakat, az ajtókat meg az ablakokat bedeszkázzák és belül parkolót csinálnak. Nem csak hogy egy régi emléket eltüntettek ezzel, hanem még rondítják is a környéket. Ki az aki ilyenre engedélyt ad? Ki az akinek tennie kellene ellene? Milyen vállalkozó az, aki annyira igénytelen hogyha már egy épületet lebont, akkor nem csinálja meg normálisan?

Egy csomóan "sírnak" hogy antiszemitizmus van Magyarországon, pedig szerintem a VII. kerületi épületeket hagyni így elveszni az 1000x súlyosabb bűn, mint mint valakinek a származását mint szitokszót használni...

Régen rengeteget jártam Londonban, egy csomó részét bejártam, esküszöm, ha Budapest rendbe lenne téve, sokkal szebb város lenne...

fourgee 2010.12.04. 12:41:07

@endike: "húzódjatok meg ti szép csendben "

(offtopic) A természet mindig egyensúlyra törekszik, néhányan 150 éve próbálják mesterségesen egyik irányban tartani, egyre gyengébben, nemsokára át fog az egész lendülni.

DaniHoax 2010.12.04. 12:42:39

Zsidó negyed? Szóval Budapest 25% már zsidó? Szép kilátások... És a maradék 75% milyen arányban oszlik meg, tudja valaki?

fourgee 2010.12.04. 12:43:26

@Schindler Pistája: "Nekik minden nap muszáj szerepelni, provokálni, holokausztozni, lincselni és keverni a szart. "

Ez a blog, ez a blogbejegyzés nem emberekről szól, hahó. Ha indiánok építették volna fel, most indián negyed lenne. Ha olaszok, akkor meg olasz negyed. Egyedül a kínaiak képesek arra, hogy nem építenek semmit, mégis kínai negyednek neveznek el róluk városrészeket :)

Hurri Kán 2010.12.04. 12:48:59

Amíg ilyen a kerület vezetése, egyáltalán bármi amit megcsinálnak képtelenek vigyázni rá és rendben tartani,addig kár bármiről is beszélni...

2010.12.04. 12:56:03

Csak nem arról a kerületről van szó, ahol a zsidó Zoltai sikál a komcsi Hunvaldnak?

igényes 2010.12.04. 13:33:59

Elmesélek egy szép történetet, nekem szép és maradandó!

Ratkó gyermek vagyok!

Budán kezdtem el általánosban a tanulmányaimat, osztályfőnőknőm, mint később kiderült egy Auschwitzot megjárt zsidó család tagja volt, férje 1956 után bebörtönzésre került, ugyanis nem értett egyet a kádári rendszerrel. Egy kissé élénk gyermek voltam, kisdobos lettem már korábban és üttörővé avatásom alkalmával egy volt hortysta tiszthelyette volt az avatóm. Milyen érdekes?

Osztályfönököm (zsidó) igen nagy ráhatással volt az egész kollektívára, tudását átadva középiskolai tanulmányaimat is megkezdhettem.

A kapcsolatot volt osztályfőnökömmel megtartottam, sőt szüleim, akik szintén igazolhatóan teljesen árják szintén tartották a kapcsolatot. Tekintettel arra, hogy mozgásigényem igen nagy volt, szüleim a sport irányába tereltek, illetve nyaranta munkát kellett válalnom. Érettségi elött illett volna a KISZ-be lépnem, de nem voltam túl kivánatos. (Nem voltam rossz tanuló, de minden energiámat a sportba fektettem) Mindenképpen a KISZ tagság volt a célom, hogy felsőfokú tanulmányaimhoz támogatást kaphassak, nos a zsidó osztályfönököm segített, elbeszélgetett az iskolai KISZ titkárral, akit képes volt meggyőzni, nem gond, ha engem bevesznek. (sok ilyen emberke volt akkoriban) Sikerült eredményes felvételi vizsgát tennem, majd diplomáztam eredményesen.

Elhelyezkedtem, és sikeres munkavégzésem során akadályba ütköztem egy erkölcstelenség kapcsán. Volt zsidó osztályfönökőmhöz fordultam tanácsért, persze tudtam, hogy az érintett területen mély ismeretekkel rendelkezik. Adott tanácsot, és sikerült megoldanom egy nemes ügyet. Nos én azsidókról ilyen véleménnyel vagyok. Hozzáteszem, nagyon sok rendes zsidót ismerek, de elítélem a rossz zsidót. Elítélem a rossz magyart, németajkút, romát, románt, franciát, és oroszt.

kvadrillio 2010.12.04. 13:35:10

Mi az, hogy zsidónegyed ?
És miért élnek a VII. kerületben ?

Tudtommal lebontják.

Költöztessék őket Devecserbe.

szerjóska 2010.12.04. 13:58:37

hát ad1, ez csak nevében zsidónegyed, vagy még abban se. ha a belső dohány (mondjuk a körútig)-kazinczy orthodox zsinagógás részét megcsinálják (utóbbinak nekiálltak, igaz még így is elég lehangoló lesz az utca egésze), akkor a zsidós része kb. letudva a dolognak.
ad2, a nagydiófa egyesület nem azt a kis földszintes szart védi a város kellős közepén? azért az értékmegőrzésnek is vannak fokozatai, őseink szarjait nem kell üvegburában tárolni, csak mert az őseinké.
ad3, nagyon para a VI-kerben a sok lyuktelek, meg a lyuktelkeken működő csövesparkolók, úgyh inkább lazítani kéne azon a szabályozási terven, nem büszkélkedni azzal h nincs kiadott építészeti engedély.
ad4, a nem odaillő vackok, azért ha igényesebb kőburkolatokkal vannak ellátva simán jobbak, mint az odaillő vackok. egyébként mi az h odaillő, teljesen heterogén a városrész. neobarokk házak közül pl. nem akarnátok kibontani egy neoreneszánszt, ugye?
ad5, a nácik meg külön viccesek, főleg h ha meghallják azt a szót h zsidó, egyből óbégatni kezdenek, h mit óbégatnak a zsidók.
olyan ez, mint a haverom, aki részegen órákon át ecsetelte, hogy ő részegen ízetlen, ezért kussban marad, tegyek én is így.

csi szi 2010.12.04. 14:16:37

@szerjóska: Én sem tudom mit kell védeni azokon a sz*rokon, közben a Corvinnál is elbontottak egy városrészt, azért nem sírt senki... Ezek az épületek sem értékesebbek, csak mert valamikor zsidónegyed volt. Bemész mondjuk a Klauzál utcába, azok ott megőrzésre érdemes épületek? Van egy hangulatuk persze, már akinek (jártam ilyen bedeszkázott, kiürített bérházban, bent fa aládúcolások stb.). Egyébként éppen az izraeli befektetők láttak neki szétrombolni, hogy új kis-telavivot építsenek a helyére. :)
A romkocsmákat is eldózerolhatják felőlem, nehogy már a lepusztultság legyen a védendő érték.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2010.12.04. 14:35:24

Talán azért van róluk szó, mert a cigányok és a zsidók a két legjelentősebb etnikai és vallási kisebbség Magyarországon? Ez miért is baj?

A városrész pedig valóban egyedi, még ha csak részben kötődik is a zsidókhoz. Ahogy a konferencián is elhangzott, a Király utca belső része az egyetlen olyan hely Pesten, ahol a 19. század eleji klasszicista beépítést nem rombolták szét (ugyanis 1900 környékén gyakorlatilag az egész várost kicserélték Párizst utánzó stílusúra). Az, hogy zsidónegyednek hívják, egy kicsit mesterséges identitásteremtés, amit azért a zsinagógák és az újra nagyobb számban ideköltöző zsidók azért indokolnak. De ez adhat egy kulturális ízt ennek a városrésznek, és mellesleg elég sok turistát is vonz. Más negyedek meg éppen más identitást találnak maguknak, tehát a paranoiásoknak üzenem, hogy nem foglalja el senki Budapestet, viszont vannak zsidó kulturális értékek a VII. kerületben, ami mindenki számára értékes lehet.

tomtyi 2010.12.04. 15:28:55

@airdace
"a cigányok a zsidók a két legjelentősebb etnikai és vallási kisebbség Magyarországon">Mi van? A zsidóság Magyarországon nemzetiségnek nem nemzetiség, a vallásukat meg töredékük tartja.
"On the other hand, only 12,871 people declared Jewish religion in the census of 2001" wikipedia, Hungarian Jews
Utóbbi számnál még a hitgyüli és Jehova Tanúi is nagyobb létszámú.

2010.12.04. 16:00:57

VI.ker király utca 40. 2006-ban (választások) idejött egy hangos csoport megvédeni egy házat, hogy ne bontsák le... a 70-es évek óta rohadt a lakások belül aládúcolva stb. Nem lett lebontva, azóta itt rohad. Nos szerintem kurvára le kéne bontani és valami szép újépítésű házat felhúzni, ami belesimul a városrészbe. Ez a város nem egy skanzen itt emberek laknak, ami ház szét van rohadva azt nem kéne mindenféle demagóg szöveggel aránytalanul drágán közpénzen felújítani, hanem el kell adni valami csúnya kapitalistának, aki lebontja és csinál valami olyat, ami emeli a környék értékét, az itt lakók nagy örömére!

Anti Anyag (törölt) 2010.12.04. 16:33:23

Az szerintem már régebben is inkább cigánynegyed volt, laktam kijjebb, a körút felőli oldalon. Bár egy zsidó haverom a családjával ott lakott, de kb. 10 éve elköltöztek a cigányok miatt. Szóval szerintem főleg ma, már nem sok zsidó lakhat arra felé.

Mellesleg az mindig is egy lepusztult környék volt, alig jobb mint pld. odébb nem messze a Szigony utca.

Anti Anyag (törölt) 2010.12.04. 16:34:55

@tomtyi: 12 ezer zsidó van Magyarországon, ez azért annyira nem jelentős. Ebből kb. 300 zsidón múlik, hogy nem túl jó a vélemény a zsidókról.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.04. 16:55:15

@átlátó: "A buksi fejemben az a kérdés fölszínre jutott, hogy csak egy, de tényleg csak egyetlen egy napon, nem e lehetne e, hogy ne halljak a zsidókról"

Nem.

Cserében magyar érdekeltségű hírekről úgysem hallhatsz.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.04. 16:59:55

@fourgee:

Miért kellene megőrizni a régi épületeket?

Középkori városban éljenek az emberek XXI. századi helyett?

Csillivilli üvegpaloták, toronyházak, modern épületek hajrá!

Lehet filmen, maketten, számítógépes grafikán megőrizni a régi városképet.

Magyarnaba 2010.12.04. 17:02:36

Annyi minden elveszett már... Húztuk a harangot amikor a Dél-Dunántúli aprófalvak elnéptelenedtek? Szóltunk egy büdös szót is, amikor panellakótelepek számára dózerolták el Szegeden a felsővárosi parasztpolgárok házait? Kifogásolta valaki, amikor az alföldi tanyavilágot előbb halálra ítélték, majd szociális elfekvőként alkalmazták, már ahol nem a teljes épített örökség felszámolására törtek? A kisvasutak, a tanyai iskolák leépítésekor ki tiltakozott?

Senki sem csinált semmit. Most én sem fogok tiltakozni, amikor a "zsidónegyed" házait és örökségét dózerolják el. Ha ez a világ rendje. Legyen helyettük pláza, meg parkolóház, egy épületet pedig tartsanak meg múzeumnak. Ádámkosztümnek jó lesz.

Case · http://streetartbp.hu/ 2010.12.04. 17:09:31

Ömm.. kedves kommentelők, arra azért felfigyelt valaki közületek, hogy ez a cikk nem a zsidókról, hanem a zsidónegyedről szólt? Egy városrészről, egy halom épületről, nem emberekről, nem kisebbségekről, nemzetiségekről, vagy bármi hasonlóról... Meg azon belül pont arról, hogy ma ez a városrész már sokkal inkább szól a romkocsmákról, építészeti különlegességekről vagy éppen problémákról (túlzott beépítettség), mint a zsidóságról?

Vagy ez csak amolyan pavlovi reflex, hogy amint meglátjátok leírva, hogy zsidó, azonnal kommentelnetek kell valami faszságot, az adott cikket elolvasni, sőt mi több, felfogni, az meg luxus? :D

Tóth Ágas 2010.12.04. 17:56:04

kell a hely az irodaházaknak? ugyan már, a nagy részük ma is üresen tátong. Csak a szentnek és egyúttal profinak minősülő befektetők másban egyszerűen nem tudnak gondolkodni, mégha pénzügyileg nem működik, akkor sem. Miért kéne elcs.szni a pesti oldal hangulatát? Emiatt a hangulat miatt van Bp még az idegenforgalom térképén. A középszar minőségben kivitelezett átlaggagyi miatt ugyan ki jön majd ide? És nekünk tetszeni fog? Kb ugyanaz folyik esztétikai szempontból az utóbbi 20 évben, mint az azt megelőző 20-ban. Ennyit sikerül hozzászarni a városhoz. Szóval ne szocreálozzunk, mert ami mostanában épült, az nemhogy 30, hanem már 5 év múlva elviselhetetlenül ciki lesz, annyira nem időtálló a stílus.

Csillary 2010.12.04. 18:04:19

El kéne adni a zsidónegyedet Joav Blumnak, hátha épít oda kaszinót vagy mit.

zzebra · http://thefirstseason.blog.hu 2010.12.04. 18:15:45

egészen nevetséges ez a visszakézből zsidózás ami itt folyik, leesett az állam...

nothing.at.all (törölt) 2010.12.04. 18:18:08

a király utca meg a gozsdu udvar nemrég lett felújítva, ha nem tévedek. én nem is értem, miről van itt szó a zsidó negyed címszó alatt. pár romos házról, aminek egyenként nincs történelmi értéke? jártam arra nemrég, nem rosszabb, mint bármely más, hasonló rész. nem egy nyolcker.

durbintss 2010.12.04. 20:19:01

Sztem néhány utcára kellene koncentrálni, és sürgősen feljavítani a színvonalat. Gondolok itt a Dob u. Klauzál térig tartó szakaszára a Kis Körút felől,
a kereszt utcákra, Síp, Rumbach, Kazinczy (ez utóbbin elindult vmi). Ezen a szűkebb területen érdemes lenne felpezsdíteni az életet az épületek felújításával, sétálóutcák kialakításával, diszkövezés stb.
Ez annyira nagy dolog lenne ? Azért legalább azt el kell ismerni, hogy elindult vmi az utóbbi 1-2 két évben (Gozsdu udvar stb.) Jó lenne, ha a "fejlődés" nem állna meg a romkocsmásodás szintjén. Azt azért kevésnek éreznénk itt sokan. Egy lakó a Nagydiófa egyesületből.

záporjózsi 2010.12.06. 12:48:49

@átlátó: Itt nem a zsidókról van szó, hanem egy letűnt kultúráról. Van 1-2 utca, amely valóban megmentésért kiált annyira jellegzetes és a város többi részétől annyira eltérő. Az, hogy ott éppen Schwartz Mór nem söpörte le a mérleget, a történet sokadik lapja.

@nothing.at.all: Nem arról van szó. Valóban a Dob utca pár saroknyi szakasza és a környező 1-2 háztömb az, ami megmaradt. Azoknak kell
- funkciót találni
- befektetőt találni
- használni.
Használat nélkül skanzen lesz az egész - vagy valóban jobban megéri majd lebontani.

@Akitlosz: Bontsuk le Velencét!
Érdekes módon Európa sok rézén simán elfér egymás mellett a régi, akár középkori városmag és egy modern város.

@Magyarnaba: Itt egy olyan területről van szó, amelyhez ha lehet befektetőt találni, működőképes városrész társulhat. Természetesen lehet Amerikát játszani, de ez Európa, itt szoktak vigyázni arra, amit korábban felépítettek. Az egy másik kérdés, hogy ha a fél város ilyen lenne, akkor hol lenne érdemes kijelölni a megőrzendő 4-6 háztömböt... Az 1880-1920 közötti évekből igen sok épület származik, na azokat ehet nagy tömegben bontani - csak ki kell ott is jelölni egy jellemző területet.

átlátó 2010.12.06. 17:44:23

@záporjózsi: Értem József. Tehát a zsidó architektura, mint zsidó kultura nem azonos a zsidókkal.
Mégegyszer elmondom, mert nem értettél meg az elején. Csak egyetlen egy napon nem akarok róluk hallani. Semmit.
Se azt, hogy élnek, halnak, bontanak, építenek, basznak, atombombát letagadnak, tehát semmit.

záporjózsi 2010.12.06. 21:47:42

@átlátó: Ha akarnád, meg tudnád oldani. 2-3 próbálkozásból menni fog. Hajrá!

átlátó 2010.12.07. 13:00:09

@záporjózsi: Józsi, én e témában a továbbiakban a szemkontaktust is kerülném veled. Egyszerűen, mert a lényeglátásod és a szövegértelmezésed nem üti meg az én elvárhatósági szintemet. Tehát az enyémet, másé nem érdekel.
És alultapasztalt vagy az én lehetőségeimet illetően, bár köszönöm, hogy fölülértékeltél. Most ez utolsó javaslatodra gondolok. meghalad ez engem.
Továbbá, mert először azt nem értetted, hogy csak egy napot nem akarok hallani a zsidókról, de semmit, aztán azzal érveltél, hogy a zsidó építészet, mint a zsidó kultura része nem függ össze a zsidókkal, - hát meg is nevettettél. Ez utóbbi fölvetésem már erősen elkerülte a figyelmedet. De én szeretem a nyílt kijelentéseket, hogy elvegyem a kedvedet tőlem. Én homofób, antiszemita és antikommunista vagyok. Akkor ezt kipipáltuk.
Most legyen az utolsó szó a tiéd, ha nem, akkor az enyém volt az.

Case · http://streetartbp.hu/ 2010.12.07. 13:16:04

@átlátó: Furcsa, hogy te problémázol mások szövegértésén, miközben te magát a cikket sem tudtad értelmezni. De akkor mégegyszer: itt nem zsidókról, a kultúrájukról, vagy bármi egyebükről van szó, hanem egy városrészről, aminek hogy-hogy-nem, a múltja miatt zsidónegyed a neve, de ez a cikk szempontjából gyakorlatilag mellékes, mert itt a városrész jelenéről van szó, ami meg a romkocsmákról és kulturális életről szól. Pont. Ennyi. De mondjuk ezt már egyszer leírtam fentebb is, de úgy néz ki azt sem sikerült értelmezned.
De drukkolok, hogy meglegyen az az egy zsidómentes napod, ha ennyire arra vágysz, de ha olyan helyre is belelátod a témát, ahol szó nincs róla, mint történt ez jelen esetben is, akkor nehezen fog menni a dolog.

tomtyi 2010.12.09. 09:43:29

@záporjózsi:
"itt szoktak vigyázni arra, amit korábban felépítettek.">Akkor lehetne szólni Foster bácsinak, hogy ide rakja a szutykát, ne a történelmi Belvárosba.

záporjózsi 2010.12.09. 20:34:37

@tomtyi: Miért, nem szóltak neki?

GGG77 2010.12.09. 22:11:03

Akik zsidóznak szerintem nagyon régen dughattak. Akkor is csak pénzért. Vagy soha. Meg persze rémesen kisstílűek és szánalomra méltók. Az antiszemitizmusnál, rasszizmusnál, homofóbiánál max a pedofília undorítóbb.

Húzzatok inkább kurucinfóra, vagy máshová, megvannak a saját kis szellemi pocsolyáitok, ahol recskázhattok a Vona Gáborra...

Ami pedig a negyedből maradt azt meg kell védeni.
süti beállítások módosítása