artur.org.huKét rangos elismerést is kapott az Artur.org, építészeti túraoldal, aminek azért is örülünk, mert az egész projekt kurátora Kovács Dani, egykor maga is blogger volt, mostanában meg ugye főszerkeszt. Íme a Kortárs Építészeti Központ sajztóközleménye:


A KÉK  2009 tavaszán döntött egy olyan hiánypótló internetes adatbázis létrehozása mellett, amely virtuális és valósan is végigjárható túrákba szervezni a kortárs magyar építészet legjobb alkotásait. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával az oldalnak eddig két fázisa készült el: az első hét túra Budapesten, a második négy pedig Európa 2010-es Kulturális Fővárosában, Pécsen kalauzolja az érdeklődőket. A két fázis összesen több mint 120 épület fotóival, adataival mutatja be Magyarország közelmúltjának építészetét, a túrákat nemcsak virtuálisan, de kinyomtatva vagy mobilon és iPhone-on élőben is lehetővé téve.  

A második fázissal bővült artur.org.hu-t készítői 2010 nyarán nevezték a World Summit Youth Award (WSYA – www.youthaward.org) versenyébe, a Create your Culture! kategóriában. A versenyt 2005 és 2009 után idén harmadszorra hirdették meg, az ENSZ 2000-ben kitűzött Millenniumi Fejlesztési Céljaihoz (Millennium Development Goal, MDG) kapcsolódóan. A nemzetközi zsűri olyan harminc év alatti kreatív fiatalok jelentkezését várta, akik magas színvonalú online projektjeikkel a Millenniumi Fejlesztési Célokban meghatározott tevékenységekhez kapcsolódtak. A verseny hat kategóriában zajlott, az éhezés és a járványok elleni küzdelemtől az oktatáson és a kultúrán át a nemek egyenjogúsítását megcélzó projektekig.

Az artur.org.hu, amely a kortárs építészet eredményeit közérthetően, mindenki számára elérhető módon mutatja be, a Create your Culture! kategória három győztesének egyike lett a hatszáz nemzetközi induló közül. A New York-i ünnepségen a KÉK képviselőjének Sally Wentworth, az Internet Society észak-amerikai regionális igazgatója adta át a díjat, Peter A. Bruck, a World Summit Awards igazgatója jelenlétében. 

A World Summit Youth Award hírével szinte egyidőben tudta meg a KÉK, hogy az artur.org.hu egy másik nemzetközi versenyen, az Európa kreatív fiataljainak kiírt EUROPRIX Multimedia Awards-on is elismerést aratott: a 288 induló közül azok egyike lett, amelyeket magas minőségéért kiemelt a zsűri. 

A munkát kurátorként Kovács Dániel művészettörténész, a hg.hu főszerkesztője, egyben a KÉK kurátora irányította, társkurátora Gyabronka Péter építész volt. A programozást a magyar fejlesztésű online prezentációs program, a Prezi segítségével a Kitchen Budapest és a Visual Minds munkatársai végezték, míg az egyedi grafikai arculat Sirály Dóri designer munkájának köszönhető.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: térkép építészet artur

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr532363784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H.P.L. 2010.10.11. 21:31:51

Halihó,

az egyes épületeknél szerintem helye lenne a kivitelező nevének is. Pécsen például a Barbakán Ház megszületésében Csizmadia Ferencnek sok érdeme van. Generál kivitelező.
süti beállítások módosítása