Sarlósfecskeodú kihelyezési lehetőségei panelházon - fotó: mme.h Sarlósfecskeodú-telep, Kossuth Kiadó, Orbán Zoltán - fotó: mme.h

 

A panellakótelepek vagy akár az aszfaltozott-kövezett, sok emeletes házak alkotta belvárosok ökológiai szempontból leginkább a sziklás hegyeknek felelnek meg: kevés víz és növényzet, sok kő és nagy meleg. Nem csoda, hogy a városok madarainak természetes élőhelyei legtöbbször épp az ilyen kietlen kopárok. Kevesen gondolnak bele mondjuk, hogy a repülő patkányoknak becézett házi galambok őse is a sziklapárkányokon fészkelő szirti galamb volt. Na de most nem róla, hanem egy másik, szintén sziklafalakon költő fajról van szó, a sarlósfecskéről. Úgy tűnik, hogy bár a panelházak már neki is túl zord környezetet jelentenek.

Aki a szememre veti, hogy a Futuristán alig néhány napja írtam egy aggódó posztot a budapesti fecskék eltűnéséről, azt szeretném figyelmeztetni, hogy most egészen másról van szó. A sarlósfecske ugyanis nem fecske. Még csak nem is énekesmadár. Pusztán magyarul névrokona az eresz alatt költő madaraknak (latinul viszont mókásan jópofa neve van: Apus apus). Ránézésre is más: óriási szárnyai vannak, a torokfoltját leszámítva az teste sötét, na és egészen aprók lábaik - nem véletlenül rokona a kolibrinek.

A felépítése is jól mutatja, hogy életét a levegőben tölti: síkról alig tud felszállni, állítólag röptében alszik. Magas sziklafalak repedésében költ, onnan meg ugye csak kiugrik és már szárnyra is kaphat. A panelházak is épp ilyen jó kis sziklafalak a szemükben, tele klassz fészkelésre alkalmas hasadékkal, ám a szigetelések veszélyeztetik a helyzetüket - akárcsak az épületekben rejtőző denevérekét. Ahogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján írják:

 


Sarlósfecske - fotó: Pellinger Attila, mme.hu

 

"Az energiaár-robbanás következtében az elmúlt néhány évben állami pályázatok segítik a lakóközönségeket a háztömbök szigetelésének korszerűsítésében, ezzel párhuzamosan viszont egyre gyakrabban érkezik bejelentés az MME-hez a falak réseiben, üregeiben költő, és itt lakó denevérek nemtörődöm befalazásáról, elpusztításáról vagy "csak" elüldözéséről. Mivel mind a sarlósfecskék, mind a denevérek természetvédelmi oltalom alatt állnak, elüldözésük, és különösen az elpusztításuk törvénytelen, a menekülni képtelen fiókák és nappal alvó denevérek befalazása pedig embertelen, kegyetlen és állatkínzó (szintén büntetendő) tett. Természetesen az sem megkérdőjelezhető, hogy a lakók és az ország gazdasága számára létkérdés az épületek szigetelése, ezért meg kell találni a két, látszólag ellentétes érdek közti egyensúlyt." 



Mit lehet tenni? Mindenek előtt fel kell mérni, hogy költenek-e sarlósfecskék a házon. Ha igen, akkor meg kell vizsgálni, lehet-e úgy ütemezni a felújítást, hogy az ne ütközzék a költési idővel. "Sajnálatos módon a sarlósfecskék pont akkor - májusban - kezdenek költeni, amikor a meleg időjárásnak köszönhetően a felújítások is elkezdődhetnek. Szerencsére ez a faj a többnyire legkésőbb július közepéig befejezik a költést, és a fiókák is elhagyják a fészkeket. Így ahol  lehetséges, érdemes a nyár második felére és a kora őszre ütemezni a felújítást."

 


apus apus / common swift / gierzwaluw

Persze ez sem megy mindenhol. Ahol muszáj ilyenkor dolgozni, ott lehetőséget kell adni új költőhelyek kialakításával: 

 

"A sarlósfecskék jól telepíthetők mesterséges odúkkal. Ezeket a felújítás megkezdése, és a madarak megérkezése előtt kell kihelyezni a szomszédos épületekre, így a költésre érkező sarlósfecskék a közelben találhatnak új fészkelőhelyeket. A munkák végeztével a megújult házra is felhelyezhetők az odúk, így újabb fészkelőhelyekkel segítve a madarakat."

 

A sarlósfecskék védelméről itt találni részletesebb leírást. Fotók: MME, Pellinger Attila és janGlas

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: panel állat természetvédelem madár felújítás

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr221898121

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A panellakók szólnak a madárfalazásról 2010.04.06. 15:22:33

Rengeteg hülye él panellakásokban. Mint ahogy rengeteg hülye él családi házakban. A hülye panellakókról azért volt érdemes blogot indítani, mert a hülyék és a normálisak alig pár centire élnek egymástól, így kiválóan, és viszonylag szórakoztatóan - néh...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Demotivation postah · http://www.demotivalo.com 2010.04.06. 10:55:02

Én gyerekkoromban nagyon sok fecskét láttam Vácott, ahol laktunk. Aztán eltűntek.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.04.06. 11:00:57

Szerintem ez olyan eset, amikor a laikus csak bajt csinálhat. A módszertan ismerteténél többet érne egy öles betűkkel kiírt telefonszám. Így csak annyi változhat, hogy a fiókák fánglival való agyonverése helyett valamit szerencsétlenkedik a tulajdonos, és akkor abba pusztulnak bele az állatok. Tudom, ott van a telefonszámok linkje is, de ha a többi szöveg nem azt sugallja, hogy "donttrádiszethóm", akkor kevesebben fogják megkeresni őket.

noirp 2010.04.06. 14:27:37

Veszprémben is kipusztult egy sarlós-kolónia az egyik épület felújításakor. Az egyetemen székelő zöld egyesület, vagy épp a biológiás tanszékek a fülük bojtját nem billegették, hektoh úhnak pedig csak az volt a lényeg, h az új (amúgy kvázi használhatatlan) könyvtár előtt fényképezkedhessen tanévkezdésre.

kvadrillio 2010.04.06. 14:40:23

Fecskét már rég láttam.
Nálunk csörrög a szarka, vagyis a Mátyás.-madár asszem, csiripel a veréb, fütyül a fekete rigó,/imádom őt !/ és hetek óta nyitni kék ! nyitni kék-ezik, Jön a tavasz!-ozik a széncinege, a legkedvesebb madaraim egyike.
Van még sok fekete varjú is meg denevér.

A fecskéket talán a Madártani Int.-nek kőne figyelemmel kísérni.
Vagy ők, minek is vannak ???!

moTmeN 2010.04.06. 15:20:30

@kvadrillio: pont azt csinaljak, szolnak, hogy mit kellene hogyan csinalni.
persze lehetne ezt ugy is csinalni, hogy minden felujitasnal bejelentkeznek ugyfelkent a tervezesi szakaszban (kieroszakolva az amugy torvenyi szinten eloirt kotelezettsegek betartasat), de asszem ez nem tenne tulsagosan kozkedvelte oket.

hatR 2010.04.06. 15:22:11

gyanitom a madartani intezet nem mehet fel minden padlasra, es ezert kellene a lakoknak is tenni valamit. szerintem nem nagy dolog.

tuggya 2010.04.06. 15:31:22

"csörrög a szarka, vagyis a Mátyás.-madár"

A mátyásmadár (sic) nem a szarka, hanem a szajkó. Te, ornitológia-bajnok...

tevevanegypupu 2010.04.07. 01:34:08

Keptelen vagyok megerteni, hogy tehetnek ilyet. Nem letezik, hogy nem latjak a feszkeket es a madarakat. Rettenetes.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.04.20. 10:24:13

az európai "kultúrember" ma nem tisztelik az életet.
ezért fog kihalni.
süti beállítások módosítása