Folytatódik "titkos ügynökünk" izgalmas sorozata az ingatlanokról. Mizután megírta, miért van szüksége szerinte ingatlanosra, és hogy hányféle vevő van, most az ingatlanárakról küldött egy rövid levelet: megtudhatjuk, milyen az irány-, a reális, a vétel- és a piaci ár, valamint azt is: miért nem ugyanaz a lakáshirdetések kínálata és a lakáskínálat.

 

Kedves Urbanista Blog! Kedves Olvasók!

Az eladó jó áron akar megszabadulni az ingatlanától, a vevő szintén jó áron akar hozzájutni ahhoz. Legtöbbször mindkét fél mást ért jó áron, és az ingatlanos feladata tisztázni az eladóval, hogy például nem érdemes egy átlagos garzonért 12 milliót kérni a 9 helyett, vagy tisztázni a vevővel, hogy nem érdemes 10 millióért 100+ négyzetméteres felújítandó lakást keresnie, ha azok 13 milliónál kezdődnek.

Fontos különbséget tenni irányár, reális ár, vételár és piaci ár között. Ezek azonosak lehetnek, mondjuk egy közértben, de nagyobb tételnél, vagy nagyobb értéknél – esetünkben az ingatlannál – eltérően mozognak.

Ideális esetben a reális árnak és az irányárnak egybe kellene esniük. A problémás esetek abból adódnak, hogy az eladók nem reális, azaz elkérhető összegű áron kezdenek bele az értékesítésbe, hanem jóval felette. Ilyenkor az értékesítés hosszadalmas lesz és körülményes, a vége pedig úgyis az lesz, mintha reális áron kezdtek volna bele az eladásba, elpazarolva vele egy csomó időt és pénzt. Még egyszer megemlíteném, hogy ha egy eladó arról panaszkodik, hogy az ingatlanos kevés, vagy akár nulla érdeklődőt visz a lakásra, az nem azt jelenti, hogy nem értékesít. Értékesít, csak éppen piacképes lakásokat. Az irányár tekintetében sokszor vannak elszállva az eladók, ha nem keresik az adott ingatlant, akkor az azt jelenti, rosszul „irányozták” be az árat, köze nincs a realitáshoz, a reális árhoz. Ilyen esetben van szükség ingatlan tanácsadóra, aki ráébreszti az eladót a valóságra, és szó lehet együttműködésről. Ha nem tapasztalt a tanácsadó, vagy kisebb cégtől való lévén csak a portfoliójába gyűjti az ingatlant „hátha eladjuk” jelszóval, simán megbízást köt jóval túlárazott lakásra is.

Ha a reális ár és az irányár egybeesnek, vagy nagyon közeliek, kezdődhet az értékesítés. Ha nincs alku, akkor azt mondjuk, az irányár egybeesik a vételárral. Ez esetben és akkor is, ha van alku, és a vételár a piaci ár feletti lesz, akkor az eladó nyert. Ha a vételár piaci ár alatti, akkor a vevő nyert. Ha a vételár és a piaci ár egyenlő, akkor kölcsönösen jó üzletet kötött a két fél.

Magyarországon még nincs kultúrája a befektetésnek és a befektetési szemléletnek, mivel a jövedelem nagy része fogyasztássá alakul, nem pedig megtakarítássá, ilyen jellegű termékeket és szolgáltatásokat csak az vesz és vesz igénybe, aki érti a gazdálkodás mechanizmusát. Konkrétan arra gondolok, hogy egy ingatlan esetében 10-15%-os túlárazással egy jobb iroda még viszonylag tűrhetően megbirkózik, és 4-5%-ot kér csupán az értékesítésért cserébe, de sokan ezt az összeget sajnálják kifizetni, mert a fizetnivaló lebeg a szemük előtt, nem pedig a cserébe kapott magasabb összeg. Inkább értékesítik a tulajdonosok az ingatlanjaikat saját maguk által – elvesztve a profi ingatlanos alkalmazásával nyert hasznot –, és elmondják, milyen jó üzletet kötöttek, csak nehogy más számára kelljen fizetniük.

És akkor egy vevő oldali, gyakorlatban is jelentkező hiba. Az emberek nagy része pont vevőként hagyja figyelmen kívül azt a tényt, vagy talán nem is gondol bele, hogy egy-egy, főleg nagy iroda kínálata bőven nem annyi, amennyit az adott iroda az online vagy nyomtatott sajtóban hirdet. Azok a vásárolni akarók, akikben nem tudatosul az, hogy bármilyen eredetű lakáshirdetés nem egyenlő a lakással, és hogy nem a hirdetésekben kell keresni a lakást, hanem magát a lakást érdemes, az igazán jó vételekről lemaradnak. Főleg az ingatlanos személyes kapcsolatai által szerzettek, és/vagy a kizárólagos értékesítésű ingatlanok, illetve az erősen piacképes ingatlanok ezek. Számos ilyen ingatlan kerül értékesítésre, amit bármi hirdetés nélkül, gyorsan lehet eladni. Természetesen ez esetben – a bizalom, a személyes ismeretség, a szűrt státusz és egyéb tényezők alapján – elsőbbséget élveznek azon vevő ügyfelek, akik már az irodát legalább egyszer felkeresték, az ingatlanos alaposan tájékozódott az igényeikről, és kapcsolatban is vannak vele. A csupán hirdetésekre össze-vissza írók/betelefonálók pedig lemaradnak, és gyakran rácsodálkoznak arra, hogy olyan lakás nincs, amit szeretnének. Pedig nagy valószínűséggel van, csak nem ők veszik meg.

Hasonló történik akkor is, amikor a hirdetés ugyan még megjelenik, de a lakást már a megbízás napján levételizték, jó esetben a szerződés is megvolt. Ez természetes. Így volt lehetséges például eladni 2 óra alatt egy üzlethelyiséget, és 3 óra alatt egy lakást, és akkor már el is jutottunk ahhoz a tényhez, hogy az ingatlanosnak nem a hirdetgetés – ami csak eszköz – a feladata és a kötelezettségvállalása, hanem a közvetítés…

Folytatás következik.

Üdvözlettel:

egy ingatlantanácsadó

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr571765392

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új építésű lakás kötelező jótállása 2019.03.08. 02:02:57

Új építésű lakás kötelező jótállása: kevesen tudják, hogy az új építésű lakásokra is van kötelező jótállás, nem csak a javító- karbantartó szolgáltatásokra. A lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállás szabályairól a 181/2003. kormányrendeletben lehe…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T mint T 2010.02.17. 12:49:32

@Leslieke:
Ez jo tipp, ezt zsebre teszem. Koszi!

Franky4fingers 2010.02.17. 12:50:31

@mikmaq:

Van egy ilyen kiadó lakásom, most lesz felújítva, kb 2-3 hét múlva lesz kész. Érdekel? (nem ingatlanos vagyok)
p.berenyi@freemail.hu

Dezsőjóska 2010.02.17. 12:51:30

@Plumper: Él a meghívás. Itt lecsekkolhatod.

Lődörgő Hollandi 2010.02.17. 12:54:16

Az ingatlanos az ár lefaragásában érdekelt. Neki jobb a most befolyó, de kevesebb jutalék, mintha semmi nem folyna be, mert az eladó magasabb árat kér. Az eladó adja el azonnal, akár fél áron is, csak jöjjön a jutalék!

Aztán meg ittvannak az u.n. exkluzív szerződések 4% jutalékért! Aztán vagy bejön, vagy sem, de ha nem, akkor más se adhassa el! Ezeket a szerződéseket be kellene tiltani!

theveryguest 2010.02.17. 12:55:50

Egyetlen előnye a közvetítőn keresztüli eladásnak (már az eladó számára), hogy nem a tulaj telszámára jön a napi 10 hívás a többi ingatlanos hiénától. Esetleg akkor látom még értelmét, ha már nem lakik a házban, hozzávágja a kulcsot az ingatlanoshoz, aztán oldja meg. Ha úgyis ott lakik benne, akkor akár maga is mutogathatja.
Akkor lenne értelme ennek az egész ingatlanosdinak, ha az 5%-ért cserébe komplex szolgáltatást nyújtanának a vevői oldalnak is: ügyvédi szolgáltatás, bank által elfogadott értékbecslés, teljes körű banki ügyintézés árgaranciával, és persze jótállás, ha valami gáz lenne a lakással. De azért kb 1mFt-ot kifizetni, hogy körbemutogassa a lakást az nem igazán éri meg egyik félnek sem.
Az elmúlt két évben láttam pár újszerű társasházi lakást a XIII. kerben, és egyszerűen nevetséges miket képesek építeni manapság. Az a minimum, hogy a lakásban pár helyen vasbeton tartópillér áll ki 10-30 centire a falból. Mondjuk egy félszoba hosszabbik falának középvonalában. Így mire lehet használni? Egy kibaszott franciaágyat se lehet rendesen berakni. Máshol a mosogató a sarokban van építve, fölötte 40 centire kezdődik a konyhaszekrény. Egyszerűen el nem bírom képzelni, hogy milyen testhelyzetben lehet itt mosogatni, talán térdelve, vagy hasonfekve a pulton. Lehet csak dísznek van a konyha, és a fürdőszobában mosogatnak. Aztán persze csodálkozik az ingatlanos, ha cöccögök.

2010.02.17. 13:09:40

Én köszönöm az ingatlantanácsadónak, hogy elmondja a véleményét.
Ettől még baromian nem értek vele egyet, de azért köszönöm ;-)
Az elmúlt tíz évben négy ingatlan vételen / eladáson vagyunk túl (ami ugye nyolc ügylet), ebből van, ami ingatlanossal zajlott, van, ami nélküle. Jó ingatlanossal nem találkoztam, max. elfogadhatóval.
Amit itt már megírtak előttem:
vevői oldalról hiába mondtuk el, mik az igények, vagy nem is foglalkoztak vele, mert nem konkrét hirdetés után érdeklődtünk (Otthon Centrum pl.) vagy meghallgattak ugyan, de sorban jöttek az igényeinknek abszolút nem megfelelő ajánlatok.
De a legaranyosabb az volt, mikor megvettük a mostani házunkat (ingatlanos nélkül). Szóval, az eladó, aki egyébként ismerős, és előtte három évig árulta a házat ingatlanosokkal sikertelenül, felmondta a megbízásokat az ingatlanosokkal, levetette a hirdetéseket.
Erre pár hétre látom, hogy vagy három teljesen más cég hirdeti a házat. Kérdem az eladót, őket nem kereste meg? Mondja, hogy nem is ismeri őket, sosem bízta meg őket. Amit el is hiszek neki, lévén ismerős, másrészt meg olyan irodák kínálatában szerepelt a ház, amit nem is lett volna neki logikus megbízni (mondjuk gödöllői a ház, de egy óbudai ingatlanos árulja)
Írtam én nekik, kérve, hogy vegyék le, mert a ház már gazdát cserélt. Semmi reakció.
Aztán felhívtam őket, mint vevő, és kérdezgetni kezdtem őket a házról, amiről SEMMIT nem tudtak azon kívül a pár infón kívül, ami a hirdetésben volt vagy onnan kikövetkeztethető volt (kérdeztem őket a környékről, a kert fekvéséről, szomszédokról..
Kérdezem én: hogyan tud úgy "hozzáadott értéket" adni egy ingatlanos, ha (bocsánat) de fingja nincs a kínált ingatlanról? Mire lett volna jogos itt a 4-5%-os (vagy akár bármilyen mértékű) jutalék?
Persze, a beszélgetés végén megmondtam, ki vagyok, és megkérdeztem, ennek így mi értelme... Csak hebegés-habogás volt, meg annyi eredmény, hogy végre levették a hirdetést.
Jegyzem meg, nem Kovács II. Béla ingatlanos volt, hanem két nagy franchise-ban működő, Bp. szerte sok irodát üzemeltető ingatlancég (az egyik a Remax, a másikra már nem emlékszem)
Még pici csattanó, hogy azóta is rendszeresen találok a postaládánkba bedobva ingatlanostól röplapot, hogy ügyfelei részére ingatlant keres, amennyiben eladnánk a házat, itt és itt keressem. Mi ebben a vicc? Hogy ezek meg attól a három irodától jönnek, akikkel az előző tulaj 3 évig nem tudta eladni a házat.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.02.17. 13:19:35

4-6%?

Amikor árultam a lakást, azt mondtam az Otthon Centrumos hiénának, hogy inkább sosem adom el, de nem fizetek neki ennyit, a semmiért.

Érdekes módon elment a lakás, 2 hónap alatt.

A net világában, 4-6% vagy még enél is több jutalékot kérni pofátlanság, és az a legnagyobb barom, aki ebbe belemegy.

Kizárólagosság? Eszem faszom megáll!!!

ziza133 2010.02.17. 13:25:50

En kulfoldon elek (Hollandia), es mint VEVO kerestem meg ingatlanost. Itt szinte mindenki igy csinalja.
Az ara: fix 795 euro, plus 10% abbol amit lealkud nekem az eredeti ajanlatbol.

ziza133 2010.02.17. 13:27:49

@ziza133: ja, es ezert megdolgozik (megnezi velem a hazat, felmeri, foldhivatalban utanajar mennyiert adtak el a kornyeken hasonlo lakast, alkudozik helyettem, segit a szerzodesben,stb)

Kovácsovics László, mosógépszerelő 2010.02.17. 13:33:42

@T mint T:
A "magyarázat" nem az eladást segíti (mert ez tényleg senkit nem érdekel, aki nem akar annyit adni érte), hanem "igazolja" árat, azaz, hogy miért annyi, amennyi.
Ezzel arra a részre utaltam, mikor a posztíró lehúzza szerencsétlen tulajdonost, hogy személyes pozitív emlékeivel irreálisan felülárazza a lakást. Én azt tettem hozzá, hogy ha van rá "értelmes magyarázat", nyugodtan kérhet egy garzonért akár 30 M-t is legfeljebb az alku valószínűsége majdnem 0 lesz. Ha nincs rá értelmes magyarázata, akkor ne tegye.
Szóval ez az árképzéshez kell, nem az eladáshoz.
Az, hogy a magasabb áron (ami a piac számára már "irreális", de az eladó számára nem, mert tudja, hogy miért kér annyit érte)az alku valószínűsége lényegesebben kisebb, nyilvánvaló, de akkor sem 0, mert akármikor beeshet valaki, aki valami ok folytán megadja azt az árat.

Lényeg, hogy ezeket a viszonylag ritkán előforduló "nem tipikusan piaci gondolkodású" vevőjelölteket nem szabad kizárni a versenyből azzal, hogy automatikusan beállítjuk az ingatlant "piaci árra". Pláne nem az ingatlanos kérésére, hogy ne kelljen annyit izzadnia a jutalékért.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.02.17. 13:45:49

Remélem a következő cikk magáról a jutalékról fog szólni! Mivel nagggggyon nem érthető a 4-6%-os tétel. (Én tudom az "okokat", de civil eladó*/vevő ezeket aligha fogja bármikor is boldog arccal elfogadni. Szóval elő a jutalékkalkulátorral!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.02.17. 13:47:43

Szerintem a jelenlegi ingatlanos cégek fele, harmada is bőven elég lenne a piacnak. Tehát hadd hulljanak.

Kolompár Sztárszki 2010.02.17. 13:51:41

"csupán 4-5%"

azta büdös nagyképű rablócsaló jó édes térgyed kalácsát!

MINDEN ELADÓ KERÜLJE AZ INGATLANOSOKAT!

Kovácsovics László, mosógépszerelő 2010.02.17. 13:55:31

:) Regisztrálva vagyok az egyik álláskereső portálon, éppen most jött egy titokzatos állás ajánlat az egyik - egyelőre anonimitásba burkolózó - ingatlanforgalmazótól:)))
Szóval szerintem a mai ingatlan árak eltúlzottak és irreálisan magasak a tulajdonosok ár-elvárásai, egyébként meg a 4% az semmi, senki ne irigykedjen, hanem álljon be ingatlanosnak, ha kánaánban akar élni:))))))))))

vendor555 2010.02.17. 14:15:56

Kevés szó esett Budapesten kívüli ügyekről. Én több mint egy éve magam hirdetem a házam az ingatlan.com-on (máshol is), azzal a megjegyzéssel, hogy "ingatlanosok ne hívjanak". Nem is hívott egyik sem.
A véleményeteket szeretném kérni reális ár ügyben.
Jogos-e az elvárásom, hogy 22 éves, 2 generációs, nagy telken lévő vidéki nagyvárosi házamat olyan áron szeretném eladni, hogy megvéve egy kisvárosi, kisebb telken lévő, kisebb de korszerű-újszerű házat mindent beszámítva némi pozitívummal jöjjek ki az ügyletből?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.17. 14:21:36

@vendor555: Szerintem erre nincs értelmes általános válasz. Konkrét nagyváros konkrét negyedét lehet összevetni konkrét kisváros konkrét negyedével. Plusz az se mindegy, mekkora a "nagyobb" meg a "kisebb". Ha nem akarsz ingatlanos megbízni, akkor nem tudod megspórolni azt, hogy magad "tanulmányozd" a piacot.

forumnick 2010.02.17. 14:22:37

@ziza133:
Én hasonlót javasoltam az ingatlanosoknak.
200eft+ az a pénz teljesen ami az az összeg felett van amit szeretnék kapni a lakásért.
Kamatoztathatták volna az ingalanos tudásukat, tapasztalatukat, kapcsolatukat.
Nem bentek bele, így eladtam annyiért, amennyit én végül szerettem volna kapni. :-)

fehso2 2010.02.17. 14:25:08

Nagyon drágán dolgoznak az ingatlanosok, különösen annak tudatában, hogy pl. egy építész 2-3%-ot kér a munkájáért. És ő egyetemi végzettséggel a háta mögött dolgozik is vele.

The Green Manalishi (törölt) 2010.02.17. 14:26:09

Hogy fizessek ki 1.5 millát egy olyan majomnak, aki még azt sem képes felfogni: nem véletlenül írtam minden hirdetésem végére bazi nagy betűkkel: Ingatlanforgalmazók ne hívjanak! Hát persze...
Csak telefonálnak, csak erőszakoskodnak, a sunyibbja először magánszemélynek adja ki magát.
Látom a hirdetéseiket, egy fotót nem tudnak elkészíteni. Gyakorlatilag azon kívül, hogy háthoz rendelik a vevőt, semmit nem csinálnak.

T mint T 2010.02.17. 14:26:12

@vendor555:
Egyszer hallottam egy nagyon erdekes mondatot (csak mert a jogos elvarasodat akarod ervenyesiteni), hogy:
" egy 100 Ft-ot ero tegla egy Nyirsegi faluban beepitve 5 Ft-ot sem er, Budapesten a III. ker-ben pl. pedig 1000-et is meger.
Szoval: a lenyeg az hogy HOL talalhato az ingatlan. Szinte ez teszi ki az ingatlan aranak donto tobbseget. A tobbi csak korites.
Igy kerdesedre a valasz (marmint szerintem), hogy elvarasod akkor jogos, ha a teruleteden beepitett tegla ara nem tulsagosan ter el a vasarolni szandekozott ingatlanba beepitett tegla aratol.

Pópália 2010.02.17. 14:26:35

Úgy látom, itt ma mindenki saját kezébe venné az eladást.
Egy kis ingyenes segítség, ha professzionális kiajánlót (alaprajz, fotók) szeretnétek készíteni:

www.floortour.com/hu

vendor555 2010.02.17. 14:29:56

@promontor: Egy éve intenzíven figyelem a hirdetési oldalakat, olyan változatos a kép az árak terén, hogy képtelenség reálisan beárazni. Mondjuk kb középárat választottam ez alapján, de még csak egy telefont sem kaptam ezidáig, pedig 3 helyen hirdettem. Most döntöttem úgy, hogy ingatlanosokhoz fordulok, csak már nem tudok ebben sem bízni. Én is úgy látom, hogy nem tesznek semmit a siker érdekében. Ugyanazokra a hirdető helyekre tszik föl ők is. Max annyi előnyük lehet, hogy talán vannak még olyan vevőjelöltek, akiknek nincs türelmük vagy idejük az interneten keresgélni, inkább bemennek egy irodába.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.17. 14:31:19

@városjáró: Azt is hozzátenném, hogy emlékeim szerint 6-7 évvel ezelőtt nem 4-6 százalékos jutalékokról volt szó, hanem 3-4%-ról. Tehát volt egy durva áremelkedés is, ami számomra annak a jele, hogy túl sokan akarnak túl kicsi piacon megélni. Mondjuk ezzel együtt is számomra fura trend, hogy egy csökkenő forgalmú sokszereplős piacon áremelkedéssel reagálnak a szereplők.

vendor555 2010.02.17. 14:33:40

@T mint T: Nem egészen értem a téglaár hasonlatot. Nem akarom a konkrét helyszíneket megnevezni, csak annyit, hogy az ország közepéről, és egymástól 15 km-re lévő helyszínekről beszélek.

vendor555 2010.02.17. 14:38:01

@promontor: Nekem az a mai tapasztalatom, hogy az országos irodák (Otthoncentrum, Dunahouse) 4 %-ot kérnek, a helyi cégek 3 % (találkozatm már 2%-al is)

különvélemény 2010.02.17. 14:39:31

@vendor555:

Egyszerű.
Ha az átlagos ingatlanodat, amikre bizonyára van kereslet, nem tudod eladni annyiért, amennyiért hirdeted, akkor magas az ár.

Minden annyit ér, amennyit adnak érte, a többi csak humbug.
Mivel a tiedért nem adtak annyit egy év elteltével sem, erre már rá kellett volna ébredj.

vendor555 2010.02.17. 14:39:37

@promontor: Konkrét friss tapasztalato, hogy az országos irodák (Otthon Centrum, Duna House) 4 %-ot kérnek, a helyiek 3%-ot, de találkoztam már 2%-al is.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.02.17. 14:43:42

Nem akarok itt egyik irodának sem reklámot, de már van több is, amelyik 1%-ért dolgozik. csak üsse be, aki kíváncsi egy ilyenre a googlébe, hogy 1%+ingatlan és amit jelenleg e3lsőnek kiad.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.17. 14:43:46

@vendor555: Rossz időben akarsz eladni. Várj pár évet! ;-)

Komolyra fordítva, szerintem vidéken nehezebb a piaci árat megbecsülni, mert kisebb a piac, jobban jelentkezik az ingatlanok eltérő állapotából adódó szórás.

Esetleg érdemes néhány hasonlónak tűnő ingatlant személyesen is megnézni (pl. milyen állapotban van ténylegesen, mennyire alkudoznak), meg követni, hogy egy-egy ingatlan hirdetési ára hogyan változik és mikor "tűnik el": ez jelezheti, hol van a "reális" ára.

SiKom 2010.02.17. 14:45:25

4-5%? Elmentek ti a francba, ingatlanosok!

Kérjetek 1-2%-ot, dolgozzatok rendesen, és jól fogtok élni becsületesen.

Rocky 2010.02.17. 14:45:52

@vendor555:

Nem érted?

Hörcsöghalma-felsőn 1 millió egy 500 nöl-s telek, a tégla ára 500 ft.

A XII. kerületben 600 millió egy 500 nöl-s telek, a tégla ára 500 ft.

Készül mindkét helyre egy 200 m2-s ház, mondjuk 40 millióért!

A hörcsögalmi ingatlan értéke 28 millió forint lesz.
A XII. kerületié pedig 800 millió.

Ugyan az a ház készül mindkettőre!

Remélem már érted!
És azt is, hogy a befektetők miért akarják kihasználni a (drága)telek beépíthetőségét "200%-ban"!

heldente 2010.02.17. 14:47:38

a 2-4-6 % is hatalmas összeg, ahhoz képest, h az ingatlanosok jelentős része a minimális infokkal sem rendelkezik az eladni kivánt ingatlanról, akadt olyan nagy cég hálózatába tartozó ingatlanos is, aki akkor járt először az általa hirdetett kégliben, mikor velem megnézte ( az vicces volt, mikor rákérdeztem, h akkor miért mondott róla annyi szépet és jót, ha még nem is látta )
Az se gyenge, ha nem is az a ház szerepel a hirdetési képen, mint amit mutat, vagy nem is abban a kerületben van, mint ahol hirdeti, nem tudom mit gondol ilyenkor az ingatlanos, ekkora balfék a vevő?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.02.17. 14:47:53

@promontor: Én a négy évvel ezelőtti jutalékokat ismertem. Az 3, 4, és 5% volt + Áfa. Akkor ez az összeg 3 felé oszlott meg. Kapott az, aki behozta a lakást a rendszerbe, kapott az, aki értékesítette, és kapott egy jóadagot az Ingatlanos Cég központja is - ami egy keveset visszaosztott a behozó irodájának is. Az értékesítők így - különböző képletek alapján - kb. 10-10%-ot kaptak a bruttó jutalékból.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.17. 14:48:35

@vendor555: Lehet, én csak egy másik hozzászóló által beírt árakra reagáltam. Mondjuk pár hete olvastam egy ingatlanostól, hogy mostanában Budapesten magasabb tarifákkal dolgoznak a közvetítők, de ezért se vállalok kezességet.

T mint T 2010.02.17. 14:53:28

@vendor555:
Hat, a hasonlat szerintem teljesen egyertelmu. Nem tudom, mi nyomja le a te ingatlanod arat (vagy adott esetben, mi emelne meg a megvetelre kiszemelt ingatlan arat).
Lehet ez a rossz kornyek, a rossz szomszedsag. Lehet egy kozeli szemettelep. Lehet egy arvizes terulet. De lehet pusztan annyi az oka, hogy egy infrastrukturaval es kozintezmenyekkel kevesbe ellatott teruletrol van szo (nincs a kozelben iskola, ut, kozert, plaza, posta - kinek mi a fontos). Akiknek ez fontos, azok szamara az ingatlan ezek nelkul semmit nem er. Vagy az is lehet, hogy a telked (hazad) kulteruleten vagy nyaraloovezetben van, vagy csak "rossz" megyeben.
Igy ertettem azt, hogy a tegla (magyarul az ingatlan fizikai lete) nem szuksegszeruen er ugyanannyit az egyik teruleten, mint a masikon. Sot, ugy foglamaznek: teljes mertekben attol fugg az epitmeny (vagy telek) ara, hogy hol talalhato.

Kovácsovics László, mosógépszerelő 2010.02.17. 14:55:16

@vendor555: ha még nem tetted meg, szerintem nézd meg a lakókörnyéked aktuális eladási árait az olyan/ hasonló házakra a netes fórumokon. Ahhoz kellene igazítani az árat, mert ha egy éve nem jött rá vevő, akkor érdemes "lejjebb" keresni.
Biztosan megtetted már, de érdemes lenne még egyszer megnézni annak a környéknek az árszintjét is, ahová költözni akartok, mert lehet, hogy időközben megváltozott, és lehet, hogy a pozitívum helyett még rá is kellene fizetni, ami adott esetben (forráshiány) tárgytalanná is teheti az eredeti eladást.
Ja, és a "....ne hívjanak" szókapcsolatot levenném, mert nem néz ki jól, inkább vagy ne írj semmit (legalább meglátod mennyi ingatlanos "rabol" rá a témára)vagy azt tedd ki, hogy kb. "kérem, hogy csak magánszemélyek/ -érdeklődők keressenek".

Rocky 2010.02.17. 14:55:19

@fehso2:

Kijavítanálak, illetve pontosítanék:

engedélyezési terv:
1-1.5% az elkérhető, de sokan ezt is próbálják megspórolni kockás papíros álmokkal, rajzolja csak le ezt az építészúr énmárkitaláltam, nem kell csak rajzolmegbeadni, 80e-ből kijön?
(ráadásul jelentős mértékben meghatározza az ingatlan eladhatóságát, árát, hogy milyen lesz az épület... ráadásul egy ronda és használhatatlan épületet is ugyanannyiba kerül megépíteni)

kiviteli terv:
1-2% az elkérhető, de a megrendelők kb. 10% kéri, nem értik mire kell, hiszen a kőműves az engedélyből is meg tudja csinálni a házat...
nem értik, hogy az ebben foglalt műszaki tartalmat lehet csak számon kérni a kivitelezőn, az árazatlan költségvetést lehet korrektül beárazni, visszaszámolni, elemezni, alkudni...
nem értik, hogy a kivitelezés alatt:
építész = ügyvéd
Igaz van aki adásvételit is képes ügyvéd nélkül csinálni, aztán sír, hogy jajaj lakásmaffia...

balazst 2010.02.17. 14:56:22

Az ingatlanosok abból élnek, hogy az összes magánhirdetőt felhívják, valami kamu dumával ("van kuncsaftja aki pont ilyet keres") és leszerződnek velük. Aztán mivel sokaknak nincs internetük v. lusták és ezért őket keresik meg, így ebből a hatalmas adatbázisból valahogyan eladnak kettőt-hármat havonta, nulla munkával.

heldente 2010.02.17. 15:00:50

@Kovácsovics László, mosógépszerelő: belefutottam olyan ingatlanosba, mikor keresgéltem, aki magánszemélyként hirdet és a még a "csak magánszemélyek hivjanak"-ot is felteszi a hirdetésbe, amikor a kéglit megnézed, akkor derül ki, h "ő csak hirdeti, mert jóban van a tulajjal". utánanéztem, még 2-3 ilyen ingatlana volt, biztos sok a barátja eladó házzal :)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.02.17. 15:02:53

Az ingatlanügynökök többsége valóban nem szakember. Aki viszont jól csinálja, az tulajdonképpen már nem is ügynök, hanem valóban értékesítő. Az ilyenektől nem sajnálható a jutalék (bár annak mértéke továbbra is vitatható). Ők több nyelven beszélnek, magasabb (vagy gazdagabb) körökben mozognak. Nem mezítlábas vevőcskékkel tartják a kapcsolatot, hanem ingatlanbefektetőkkel. És valóban megdolgoznak a pénzükért (s egy idő után ki is válnak az anaycégükből). De ezek csak nagyritkán nyúlnak oda egy Kisdiófa utcai földszintes udvari garzonhoz. Náluk az ingatlan - kis túlzással - a frissen épülő irodaházaknál kezdődik és a tengerparti golfpályáknál végződik.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.02.17. 15:05:15

@városjáró: Arról nem beszélve hogy naprakész jogi és lakberendezési információkkal, javaslatopkkal rendelkeznek. Az ilyen szakember, valóban "szakember". De nem ez az átlag.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2010.02.17. 15:05:19

@Szárnyati Gézа:

az azért jó, mert az én e-mail címem kamu, hogy nyugodtan anyázhassak;)

ionsrác 2010.02.17. 15:06:43

@Shawher:

köszi, nekem ez a leghasznosabb hosszászólás ma, én is így tervezem eladni most a lakást:

"Én valamiért elég sűrűn cseréltem lakást, 2-3 évente, s kb. 10 éve terjedt el a net annyira, hogy feltételezhettem, hogy a potenciális vevő ott keresgél. A taktika egyszerű. Az összes létező ingyenes helyre felteszed az ingatlant, min. 10-15 helyre, jócskán föléárazol, majd 2-3 hetente kb. 1%-ot csökkentesz. Egy idő után megindul az ingatlanosok telefonáradata, ekkor már tudni, hogy közel vagyunk a piaci árhoz. Majd még 1-2 csökkentés után megjelennek a vevők is."

ennyi. meg kell nézni, hogy ugyanott, ugyanolyan lakást mennyiért hirdetnek, és elsőre fölé kell lőni az árat.

valaki jalasolta, hogy érdemes beruházni egy telefonkártyára, amíg hirdetek, erre eddig nem gondoltam, de végülis miért ne, 1500 ft, ha jól emlékszem. ezért is köszi.

egyébként meg vevőként IS ki kell hagyni az ingatlanos csalót, nem a leendő vevőnek kell aláírnia, hogy megnézte a lakást, és kész is. abban a nyilatkozatban asszem az is benne van, hogy nem adod tovább az infót. hehe, barátnőm aláírta, mint "vevő", nekem meg nem kellett továbbadnia, mert ott álltam mellette.

T mint T 2010.02.17. 15:14:04

@félreértitek már megint:
Bocsi, de ezt mar annyira nem tudom szo nelkul hagyni: mar engem is leanyaztal, ismeretlenul, bunkon, kapanyellel a szadban, holott semmi okod nem volt ra. Es meg te mondod, hogy az ingatlanosok milyen tetvek.
Oszinten szolva, elkeserit, hogy te is valasztopolgar vagy!

Kovácsovics László, mosógépszerelő 2010.02.17. 15:20:58

@városjáró:
ez teljesen más pálya, az már vagyon-, illetve portfóliókezelés, és többnyire (azaz mindig:) üzleti célú hasznosítást is folytatnak/-tattatnak, nem csak megveszik és és a tulajdonosokkal együtt várják a boldog értéknövekedést.:)
Ehhez már több kell, mint egy óvónői diploma ingatlanos átképzéssel:))))

@heldente: na ezt nem lehet kiszűrni, képesek ezek mindenre:))) ezen az átlagos szinten ez jelenti a "szakmát". A siker sokkal inkább arcbőr, mint tudás kérdése.

Elnézést a vélhetően sok értelmes ingatlanostól a lehúzásért, de a szakmájukban számbeli fölényben "átképzett" szakember bénasága miatt sajnos el kell viselniük ezt a presztízsveszteséget.

Ugyan így vagyok az MLM-esekkel és mostanában egyre bővülő amatőr online-tőzsdésekkel is, ráadásul utóbbiak még szentül is hiszik, hogy hozzáértés nélkül meg is gazdagodhatnak.:))) Erre szokták írni a modern nyelvben, hogy megalol:)))))))

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2010.02.17. 15:29:29

@T mint T:

Hozzászólásodhoz ezúton is gratulálunk.
:)

Bekopipésztelnéd az a részt ahol elmondom, hogy "...ingatlanosok milyen tetvek..."?

Kérlek, légyszíves és ha lehet szó szerint.

Továbbá kiváncsi lennék ha kifejtenéd miért üdvözítő az a (szerinted korrekt) eljárás, ahol az igencsak sovánka pénztárcájú "vevő" nagy elánnal, habzó szájjal kel ki magából, mert az eladó nem hajlandó olyan árszintre lemenni ami a vevőnek megfelel.

Kiváncsian várom válaszodat.

Üdvözlettel:
Egy vállasztópolgár.

UI: Azért jópofa, hogy kommentjeidben saját Urinő mivoltodat hangsúlyozod miközben (ahogy nagyon kifinomultan és intelligensen) írod: "...Oszinten szolva, elkeserit, hogy te is valasztopolgar vagy...!"

AZééé az ugye nem baj, hogy engem meg az keserít el, hogy te meg "Úrinő" vagy!?

:)))))))))))))))))

T mint T 2010.02.17. 15:42:31

@félreértitek már megint:
Ebbol annyi jott le, hogy tobbszor probalkoztal eladni, de szemmel lathatoan nem ugy alakult... tehat a vevo volt a hunyo...
Nyilvan nem szoszerint tetvezted le az ingatlanosokat, de tobb megnyilatkozasodbol is kiderul, hogy mire tartod oket. Es lehet, hogy joggal alakult ki roluk benned egy kep, de te sem vagy tul meggyozo, amikor intelligens es onerdekektol mentes embert keres valaki.
Urino pedig leginkabb ahhoz kepest vagyok aki latatlanban ezt irja nekem:
"Én kisfiam úgy basználak ki a lakásból, hogy a hajad leégne a levegőben." (es ez most szo szerint volt)
Vagy aki egy alnev es egy hamis e-mailcim moge rejtozve hord le masokat es osztja az eszt - ahhoz kepest en urino vagyok, de semmikeppen nem a kisfiad.

Es azt hiszem, ez sem szamunkra, sem masok szamara nem erdekfeszito vagy gyumolcsozo, ugyhogy utoljara reagaltalak le szemelyeskedve: Te Valasztopooogar!

zsuga66 2010.02.17. 15:43:05

Röviden az én profi közvetítős sztorim. Egyetlen (talán a legnagyobb a piacon) cégnek bedőlve abban maradtunk, hogy ők annyira jók, hogy a reális ár/minimumáram +5,25%-ért (ez az ő jutalékuk) eladják a kérót. A minimumáramon hoztak egy vevőt és közölték mégiscsak jól gondoltam a reális árat....mondom Ok nyelek egyet és engedek, de ők is nyeljenek vigyék le felére a jutalékot. Válasz: a profi munkát meg kell fizetni. Ha nem kérek számlát persze beszélhetünk...

Szerintem közvetítő nélkül kell eladni az ingatlant annak akinek megvan hozzá más területről az eladási tapasztalata. Ingatlan.com-ra fel kell tenni, és korrekt árat kell kérni. Szerintem.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2010.02.17. 15:55:39

@T mint T:

Szerencse, hogy utoljára így most én is utoljára. Természetesen ha megengeded csak akkor:)

1.) Neked ugyan nem, de másoknak akik kapcsolatba akarnak lépni velem, megadom az e-mail címet amin elérhetnek. Ahogy ezt tettem szárnyati gézával is. Ugyen erről nem tudsz, de azért nagy pofával nyilatkozol. Piros pont! Ügyes vagy!

2.) "Ebbol annyi jott le, hogy tobbszor probalkoztal eladni, de szemmel lathatoan nem ugy alakult... tehat a vevo volt a hunyo..."
Ha valóban ez jött le akkor súlyos szövegértelmezési problémáid vannak!
a.) Az ismerősöm ingatlanjáról beszéltem.
b.) Az Ő tapasztalatait írtam le.
c.) NEM szorul rá arra, hogy áron alul adja el a lakását.
d.) Éppen ezért jogosan háborítja fel, ha egy "vevő" elkezdi azért baszogatni, hogy a 38 millióért árult lakást miért nem akarja eladni 28 millióért.

3.) Én csodálom a barátom birka türelmét, mert ha (most figyelj, mert nyelvtani lelemények és trükkök következnek) ő én lennék én biztosan az ablakon vágnám ki az olyan vevőket, mint amilyen pl. TE is LEHETSZ.

4.) Végül engedd meg hogy idézzelek "Vagy aki egy alnev es egy hamis e-mailcim moge rejtozve hord le masokat es osztja az eszt - ahhoz kepest en urino vagyok, de semmikeppen nem a kisfiad."
és gratuláljak valódi nevedhez (mint írod én görény vagyok, hoyg nem a saját nevemet írom ki, ezzel szemben Te biztosan a saját nevedet használod) ami T mint T.

AZ anyakönyvvezető biztosan csodálkozott:)))))))))))

Jót szórakoztam rajtad:)
Köszönöm:))

a katona fehérben 2010.02.17. 15:57:42

A "személyes kapcsolatról": amikor lakást, sőt, nagyjából egyidőben két lakást kerestem, a piacot uraló DH-nál volt személyes ismerős. Annyit csinált, hogy időnként átküldött mélben egy exportált lekérdezési eredményt, amelyet ugyanúgy le tudtam generálni magamnak a honlapjukról, ahogy ő is, csak éppen kevesebb ránézésre kizárható resztlivel. Ráadásul az ingatlan.com keresője sokkal jobban paraméterezhető az övékénél, amellett, hogy nem csak DH-s lakásokat dob ki, amelyek a magas jutalék miatt ugye eleve 4-5%-kal túlárazottak.

Az ár kialakításáról: házat akartunk eladni, elsőként egy helyi, kicsi, más által ajánlott (lásd: személyes kapcsolat) egyszemélyes irodát bíztunk meg vele. Kijött, körbenézett, közölte, hogy ő mellesleg értékbecslő is, és az általunk kért 40 millió nagyon magas ár, szerinte ez a ház legfeljebb 25 milliót (!) ér. Kapott megbízást az általunk kért áron, de vevőjelöltet egy darabot se hozott, és amikor emiatt pár hónap után felbontottuk vele a szerződést, enyhén sértődött hangon felhívott, és újra elmondta, hogy milyen irreális az igényünk. Másfél évvel később ügynök nélkül, ismerősláncolat útján (megint lásd: személyes kapcsolat) eladtuk negyvenért, és a vevő nem érezte úgy, hogy rossz üzletet kötött volna.

Azt eddig is gondoltam, hogy nem velem történtek egyedi esetek, de az eddigi három levélre reagáló kommentfolyamból kikövetkeztethető tömegességre nem számítottam...

Marty Mcfly 2010.02.17. 16:06:24

figyeljetek már! nem lehet az ingatlanosokat feljelenteni a fogyasztóvédelemnél? csomó olyan hírdetés van, amivel megtévesztik mind a vevőt, mind az eladót!!! (pl.: lakást vennék azonnali készpénzzel) háá a kurva anyját!

0 tittoli 2010.02.17. 16:12:21

Grat.a sok gyökérnek ,aki azt gondolja ,hogy az ingatlanos vagy más munkája nem ér annyit ,mint az ő szánalmas időtöltése.Azért az megmosolyogtató ,hogy mennyi hülye mondja itt is el a véleményét ,a tuttit ,király.
amennyiben nektek lenne igazatok valszeg nem léteznének nagy cégek,akik
ingatlan közvetítésből jutottak volna komoly vagyonokhoz.Megint az irigy lúzerek a leghangosabbak ,akik ezt a szakmát nem látják belülről ,persze nem is fogják,mert erre is ,mint oly sok mindenre alkalmatlanok.
Fröcsögni ,hazudni az fasza.Szerinted azt az oldalt ,ahol te ingyé hirdetsz ki finanszírozza ,magadtól nem találsz lakást,aztán kérsz ingyen szolgáltatást,majd akitől megkapod,azt megkerülöd.
Szánalmas,de bármennyire is furcsa az emberek többsége nem ilyen és ti szánalompatkányok vagytok kevesebben.

a katona fehérben 2010.02.17. 16:21:09

@0 tittoli: esetleg érveid is vannak, vagy csak hányni akartál?

T mint T 2010.02.17. 16:23:28

OFF:
@félreértitek már megint:
te figyi, neked mi az agybajod egyebkent?
Ha gondolod, felolem irhatsz privatban is, az en e-mailcimmet megtalalod. Meg a nevemet is megmondom.
De semmi esetre sem hirdetem "nagy pofaval", mint egy kisgyerek, hogy 'beee, hiaba irtal, mert ugysem talalsz meg azon a cimen' es nem "b@szok ki" masokat ebben a stilusban.
Egyebkent tobb ingatlan eladasunk es vasarlasunk volt eddig eletunkben.
Ha valaki ugy gondolta, hogy olyan goreny vagyok vevokent, amilyennek te elkepzelsz, akkor az megtartotta maganak a velemenyet is meg az ingatlanjat is. Max nem kotottunk uzletet. De anyazasig, meg odaig, ahogy te elkepzelted magadban, sosem fajult a dolog.

ON:
Fentebb olvastam az egyik kommentben, hogy taktikakent aron felul lovik be a hirdetesi arat es hetrol hetre mennek lejjebb, mig a piaci ar kiadja magat az erdeklodok reakciojabol.
Ezeknek csak azt mondanam, hogy egyebkent vevoi oldalrol is filterezik ezt a taktikat, de neha ez rosszul is elsulhet.
Egyreszt, en eleve nem is jelolom meg a magam szamara azokat az ingatlanokat, ahol az en velemenyem szerint folul van love az ar. Mert abbol indulok ki, hogy a megegyezes lehetosege tul tavol van, ezert nem is tartom targyalaskepesnek.
Ha utana hetek mulva latom ugyanazt az ingatlant alacsonyabb aron, akkor meg azt gondolom magamban, hogy valami bibi lehet azzal az ingatlannal, ha ennyire nem erdekelt senkit, hogy meg az arat is lejjebb kellett vinni.
Tehat lehet, hogy valakinel ez bejon, nem tudom. De bizonyos vevo-riaszto kovetkezmenye is van, szerintem.

Rocky 2010.02.17. 16:31:43

@0 tittoli:

:DDDDDDDDDDD

Te meg pont két lakópark eladása közben, útban Tel-Aviv-ból Párizsba böffentettél ide egy jót!

Vagy nem?
Ülsz egy üres értékesítői irodában és a nyiladozó tekintető fizetőképes keresleten éled ki a frusztrációdat, amiért nem találod őket hónapok óta?

Morfologista 2010.02.17. 16:32:40

Ezt a piaci árat úgy emlegetik itt páran (a cikkírót is beleértve), mintha az egy mindenki által elfogadott, és ismert standard lenne, ami kőbe van vésve és ahhoz lehetne viszonyítani mindenféle ártípust.

Még az irodák, és a magukat olyan sokra tartó ingatlan közvetítők sincsenek tisztában a piaci árral! Lila gőzük sincs az egészről. Próblának adatbázisokat lopni/venni (hallhattunk ilyen botrányokról nem is olyan rég) és abból számítgatni valami piaci ár - átlag félét igen kevés sikerrel. Olyan, hogy piaci ár, olyan nincs. Legalábbis prompt nem létezik, és csupán az idő az ami eldönti, hogy "megérte-e" megvenni az adott ingatlant. Az ügynököknek nulla előrejelzési képességük van az ingatlan piac alakulását illetően, és nem azért mert nem lehet előrejelezni, hanem mert iskolázatlan "botcsinálta" ügynököcskékkel van teli ez a "szakma". A jutalékuk meg egyszerűen nevetséges ahhoz képest, hogy mennyire nem értenek ahhoz, amit csinálnak! Máglyára velük!

0 tittoli 2010.02.17. 16:40:39

Nem gondolom,hogy hánytam volna , a lényeg szerintem olvasható ,milyen érveket kellene amellett felsorakoztatnom ,hogy amikor egy szolgáltatást igénybe veszel , ráadásul elégedett vagy vele,mert az ingatlanos megtalálta a lakást ,ami tetszik neked(különben miért akarnád megvenni)
te meg úgy döntesz ,hogy megkerülöd kézen fogva azzal az eladóval ,akinek az ingatlanos éppen akkor tette bele azt a pénzt a zsebébe ,amit a lakásáért akart.
Az ingyen hirdetésekről meg annyit ,hogy azt pont az ingatlanos fizeti ,mert az ő fizetett hirdetéseiből tartják el azt a portált ,ahol te ingyen hirdetsz.

0 tittoli 2010.02.17. 16:42:49

@Rocky:
Veled azért nem cserélnék az biztos ,sőt neked szerintem a fizetőképes kereslet is csak fogalomként létezik.

Morfologista 2010.02.17. 16:43:19

@0 tittoli:
Ne hogy már az bizonyítsa az ingatlanközvetítői szakma létének szükségességét, hogy néhány gátlástalan barom kihasználva a tömeg tudatlanságát kurvanagy haszonra tett szert! Ugyanannyira van rátok szükség mint a marketingesekre úgy általában. Semennyire. Azért létezik ez a szakma mert mindenkinek van, és versenyhátrányt jelentene nem használni. Nem valós igény szülte szakma, el lennénk mi nélkületek is. Jó bornak nem kell cégér, az ingatlannak meg nincs szüksége ügynökre. 4-5% Vazze ez olyan vérlázító mint a hitel/biztosítási ügynök! Nulla szakértelemmel nagyokat kaszálni, hát tőlem nem kaptok egy garast se az biztos.

Rocky 2010.02.17. 16:47:48

Kíváncsiságképpen, ha netán nem lenne egy ideig munkám, mint építész tervező, megnéztem mi kell az értékbecslői "szakmához", papírhoz, hátha egy jó kis bankos állást meg tudok csípni.

Na hát kell első körben egy érettségi+80eFt+párhónap szabadidő!

És akkor lesz egy olyan papírom, amivel hivatalosan még nem tudok semmit sem felbecsülni, de mehetek közép és felsőfokú képzésre is újabb százezrekért+idő!

Elképzeltem, hogy ülök a tanfolyamon építész diplomával és elkezdik magyarázni, hogy tudják kedves érettségizett hallgatók, van a fal és a födém, meg a tető és ebből áll a ház...

Hogy lehet egy ilyen fontos szakmát szakirányú képesítés nélkül "árulni"?
Ezért tart itt az egész építőipar, mert a nemlétező "mérnök kamara" annyira gyenge, az ügyvédekhez, orvosokhoz képest, hogy a különböző lobbyk, érdekcsoportok, bármit megtehetnek velünk. Ezért van a sok körbetartozás, értelmetlen rendelet, valóságtól elszakadt szabályozás...
Közben valakik meg milliárdokat kaszálnak!

Az igénytelen fizetőképes kereslet meg szenved!

Morfologista 2010.02.17. 16:48:23

És mégegyszer! Azzal van bajom, hogy mekkora nímandok, mennyire nulla munkáért várják el a jutalékot! Mert
- fingja nincs az ingatlanról amit kínál
- fingja nincs a környékről, mert ő 60km-rel arébb lakik, semmit nem tud a környéken várható beruházásokról, és azt sem, tudja, hogy a kínált ingatlan szomszédságában láthatóan megkezdett építkezésnek vajon benzinkút, lakóház, vagy fintess-terem lesz-e a végeredménye
- fingja nincs az ingatlanokról általában, max annyi, hogy ő is lakik egyben
- fingja sincs a gazdaségról és az ingatlanpiac alakulásáról, várható értékről, vagy értéknövekedésről

Szóval egyáltalán semmit sem tudnak, csak a kurvanagy százalékokat elkérni. Hát ez a bajom!

T mint T 2010.02.17. 16:50:02

felig OFF, de ide kivankozik (Morfologista kommentjerol jutott eszembe):

Most gondoljatok el, mi lett volna, ha marad az ingatlanado.
Ott az allam ugy dontott, hogy marpedig Zugloban pl. 350e Ft/nm aron eladhato egy hasznalt ingatlan (+/- 10% bizonyos altaluk kitalalt ertekrendszer szerint). Egyreszt rohognom kell ezen az aron! Azert megneznem, hogy a Pillango utcai metromegalloval szemben melyik panellakast adjak el 350e -10% per nm aron! 250e-ert se!
Ugyanakkor Obudara uj ingatlanra, ha jol emlekszem 370e/nm arat mondtak. Hat, ott pedig lassan 450e/nm egy uj ingatlan.

A masik meg: mindenki azon filozott, hogy miert pont 30 milla az ertekhatar (vagy 50 a nagyobb kulcsok eseteben). A nagy kerdes nem ez, hanem az, hogy ha ma a te lakasod 29 milla, akkor az jovore lehet 32 milla is meg 35 milla is. De az is lehet, hogy mar a jovo heten annyi lesz!
Megint okosan ertekhatarra lottunk be egy adofajtat, mint pl az illetekeket, aztnak majd ha 10-15 evig nem nyulunk az ertekhatarokhoz, akkor csak a bivalybasznadi istallo keruli el az ingatlanadot par ev mulva, mert kulonben minden az ertekhatar fole fog csuszni pusztan az inflacio miatt!

Meg szerencse, hogy ebben a formaban megszuntettek!
Lehet, hogy van letjogosultsaga, de egy fix ertekhatart beloni mindig szemetseg, mert utana az ertekhatart evtizedekig nem mozditjak!

Arrol mar nem is beszelve, hogy egy pango ingatlanpiacnak pont meg egy extra adora volt szuksege! Dilettansok!

IHCS 2010.02.17. 16:50:12

"Az irányár tekintetében sokszor vannak elszállva az eladók, ha nem keresik az adott ingatlant, akkor az azt jelenti, rosszul „irányozták” be az árat, köze nincs a realitáshoz, a reális árhoz. Ilyen esetben van szükség ingatlan tanácsadóra, aki ráébreszti az eladót a valóságra..."

Az "ügynök" vagy vak a saját szakmáját tekintve vagy nem mond igazat.

Másfél éve kezdtem hirdetni a lakásomat. Gondoltam, én úgysem tudom megítélni mennyi ennek az ára, ezért 5 ingatlanossal (köztük a két piacvezetővel is) kötöttem szerződést. mindtől megkérdeztem, hogy szerintük mennyi ennek a reális ára, végül is ők foglalkoznak ingatlanokkal nem én. Mind az öt azt válaszolta, hogy én mondjam meg mennyit akarok érte, mert ők nem akarják megmondani. 10 perc után mindnél feladtam a próbálkozást, és mondtam egy számot. (a környékbeli hirdetési árak négyzetméter árainak átlagával számolva) Kérdeztem: szerintük reális-e? Ötből négy "igen"-t mondott az ötödik azt mondta "kicsit sok, de nem elszállt". Azóta havonta ha egy vevő beesik. Már kétszer vittem lejjebb az árat. Időnként felhívnak, hogy vigyem lejjebb. Kérdezem mennyivel? A válasz mindig: "nem tudom".

4 franchise hálózat és 1 kis iroda mintája a fenti történet.

Morfologista 2010.02.17. 16:53:41

@IHCS: Sajnos tényleg így van. Ezért (is) volt az iménti kirohanásom. Nem tudnak ezek semmit se, de marhára el vannak szállva maguktól. :(

a katona fehérben 2010.02.17. 17:25:24

@0 tittoli: Nem emlékszem, hogy itt ilyen megkerülős eseteket olvastam volna, ellenben vagy harminc különböző felhasználónak volt olyan tapasztalata, ahol az ügynök hozzá nem értő volt és/vagy lehúzással próbálkozott. És az itt megjelenő esetek azok, amikor az ügyfél rájött erre, hány olyan lehet, ahol nem? Azt gondoltam, hogy ezt vitatod, erre vártam volna valami érvet. Így viszont nem igazán érzem relevánsnak a felháborodásodat. Te igénybe szoktál venni olyan szolgáltatást, ráadásul súlyos százezrekért, amivel nem vagy elégedett, csak azért, hogy a szegény szolgáltató keressen egy kis pénzt?

Ami pedig a portálokat illeti: az egyszerű ingatlaneladónak/-vevőnek hadd ne kelljen a vállán hordoznia az ingatlanügynökök és a hirdetési portálok megélhetési problémáinak súlyát. Ha van lehetőség ingyenes hirdetésre látogatott portálon, akkor miért ne vennék igénybe? A portálüzemeltetés üzlet, nem az ügynökök megsegítésére kitalált karitatív intézmény. Ha az ingyenes hirdetés üzemeltetése ráfizetéses lenne, akkor nem lenne. Merthogy tévedsz, a portál nem az ügynökségek kedvéért van, hanem a felhasználók kedvéért, akik látogatják. Vajon miért hirdet a DH annyit az ingatlan.com-on, amikor ott a saját remek portálja? Talán mert az övékét a másikhoz mérten a kutya se látogatja?...

0 tittoli 2010.02.17. 17:31:00

Vannak biztos nímandok ,de lehet hogy a saját szakmádban sem te vagy a király,az ingatlanosoknál viszont a természetes kiválasztódás ma már gyorsabban megtörténik,
lévén a jutalékból élünk.
Morfologista viszont baromira meg tudja ezt ítélni,nem tudom ő milyen körülmények közt él
de aki ennyire tisztában van a piaci viszonyokkal ,ráadásul ilyen jól kommunikál azt tárt karokkal várjuk ,a mostani fizetését szerintem biztosan megduplázná,hiszen ő lenne az egyetlen ingatlanos ,aki ezekkel a paraméterekkel bír.

Ha egy lakás másfél évig van hirdetve az bizony nagyon túl volt árazva lehet ,hogy most is.

0 tittoli 2010.02.17. 17:39:16

@a katona fehérben:
Nem értem a lehúzást ,ezért nem reagáltam rá ,
persze az ügynökök sincsenek a helyzet magaslatán mindig.
Nem tudom az ügyfelet hogyan lehetne lehúzni ,hiszen a jutalék kifizetése csak az ügyvédnél szerződéskötéskor esedékes,tehát a munka el lett végezve.
A hirdetési portálok az ügyfelekért vannak ,nem vitattam,de az ügynökök pénzéből ,ez egyértelmű ,mert az ingyenes hirdetés nem hoz bevételt ,ezt tudjuk.
Szerintem ,amit a megkerülésről írtam az logikus és érthető volt.

a katona fehérben 2010.02.17. 17:53:32

@0 tittoli: Az volt, és megkötött szerződés esetén nyilván nem korrekt dolog, csak nem érzem idetartozónak, mivel ilyen esetekről nemigen volt szó itt. Lehúzás alatt pedig azt értem, amikor az ügynök jóval a valós érték alatti árról próbálja meggyőzni az eladót azért, hogy könnyen és gyorsan pénzhez juthasson, hiszen ő csak pár tízezret veszít a maximálisan megkapható ár alatti értékesítésen, és azt is csak egyetlen üzleten a sok közül, az eladó pedig százezreket-milliókat élete valószínűleg legértékesebb vagyontárgyán és ennélfogva élete egyik legfontosabb üzletén, hiszen a legtöbben nem szoktak sűrűn ingatlant váltani. Igen, a munka el lett végezve, csak éppen nem az járt vele jól, aki fizetett érte, mégpedig sokat, többek véleménye szerint aránytalanul sokat. Ha a kőműves ferdén húzza fel a falat, vagy a szakács romlott húst süt ki, az a munka is el lett végezve... A szolgáltatónak az ügyfele legjobb érdeke szerint kell(ene) eljárnia, ha a saját érdekét előbbre helyezi, és ezzel megkárosítja az ügyfelét, az szimplán átverés.

Morfologista 2010.02.17. 19:11:32

@0 tittoli: Az, hogy én mit dolgozom és pláne, hogy azt milyen szinten űzöm, az egy másik blog témája lehetne, nem ide tartozik.
Nem hiszem, hogy meg tudnám duplázni a fizetésem ingatlanosként, és valószínűleg nem is lennék jó benne, ugyanis túl őszinte vagyok ehhez a szakmához. Emberek átvágása nem az én műfajom.
Amit korábban írtam a szakmáról, az saját tapasztalat, mind eladói mind vevői oldalról volt alkalmam megtapasztalni a gerinctelen mívoltát ennek az egésznek a közelmúltban, ugyanis éppen költözés előtt állunk.
Fentebb többen leírták, hogy milyen visszás ez a jutalék rendszer. Meghökkentő volt, hogy amikor mi álltunk a vevői oldalon, akkor milyen infókat kaptunk a megtekintett ingatlanról, milyen módon vitte lejjebb az árat maga a közvetítő, pedig a közvetítőt a tulaj fizeti, nem a vevő, nem hiszem, hogy azzal bízták volna meg, amiket aztán mi tapasztaltunk/hallottunk. Egyszerűen gusztustalan ez a szakma, és nem is csodálkozom, ha ki akarnak titeket kerülni.

Általában igaz minden ügynökre, hogy:
- bármit megtesznek csak, hogy értékesítsenek
- nem dolgoznak sem a vevő, sem az eladó érdekében
- hihetetlenül magas jutalékot tesznek zsebre, amiért nem dolgoznak meg

Hogyan mérnéd meg annak a szolgáltatásnak az értékét, amely során a vevő is és az eladó is a legjobb esetben piaci áron köti meg az üzletet? Azon az áron, amin a közvetítő nélkül is létrejönne az üzlet?

Elárulom: Annak a szolgáltatásnak az értéke 0 bármelyik piaci szereplő részére. Ennek ellenére ti megkapjátok a 3-6%-ot a semmiért. Mi abban a művészet, ha eladsz egy 15 miós lakást 15 mióért? Ha 17-ért adnád el, akkor már megérdemled a jutalékot, de addig mit ér a te munkád? Kinek éri ez meg?

Elveszett Angyal 2010.02.17. 20:03:07

sziasztok,
engem más kérdés érdeklene, nem a jutalék.
valóban lehet az manapság Bp-n, hogy vannak nyilvánosságra nem kerülő, fű latt értékesített ingatlanok? ekkora a fizetőképes kereslet, hogy fülesek alapján rögtön mennek a házak, lakások? ipari mennyiségben? azt hittem túlkínálat van, akkor ez hogyan lehetséges?
a cikk azt is sugallja, hogy az ingatlanügynök tuti infókkal rendelkezik, amit esetleg külön pénzért ad.

Bird 2010.02.18. 07:51:28

@Elveszett Angyal:
Csak erre a mellékes témára reagálnék, a fű alatti ingatlanokra. A Klub rádióban két napja is elhangzott, hogy pl. a Szent István parki tetőteraszos lakások meghirdetés nélkül is hamar elmennek.

Elveszett Angyal 2010.02.18. 08:46:49

@Bird:
köszi.

Mit lehet tenni, hogy valahol én kapjam meg elsőre az infót, ami engem érdekel?
Tényleg naponta hajkurásszak 82 ingatlanost? Vagy a környéket kell járni és becsöngetni házakba?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.02.18. 09:15:35

@Bird: ez a "meg nem hirdetett" dolog tök egyértelmű. egy lakás akkor számít "cukorárunak", ha úgymond olcsó. vagy legalábbis hiperreális áron fut. namost egy ilyen eladásához az égvilágon semmi sem kell (pláne nem ingatlanügynök), mert amint megtudja akárcsak a szomszéd, hogy el akarod adni az övével megyegyező paraméterű kecódat az ő öt éve vett lakásának akkori árért, máris lecsap rá és megveszi - vagy szól egy ismerősének és az veszi meg de valami azonnal.

heldente 2010.02.18. 09:17:01

@Elveszett Angyal: Ha házat keresel, akkor ülj autóba járd be a kerületet, ami érdekel, az eladó házakon általában kint van a tábla is, egy-két délutánt rászánsz és egy csomó olyat is találhatsz, ami nem került fel a netre ( v nem arra a lapra, amit nézegetsz )...
Szerintem a bankoktól is kiszivárog info arról, h kik vannak a törlesztőkkel elmaradva, egy ismerősöm mesélt egy elég hajmeresztő sztoryt, rendszeresen el van csúszva a törlesztőivel, egyéb hitele is van, megjelent nála egy fazon, aki a ház iránt érdeklődött, mert úgy tudja eladó. Ismerősöm elkapta az ürgét, h honnan szedi, hisz nem is eladó, sőt nem is tervezi az eladását.Hosszas szorongatás után a fazon beismerte, h közvetve a banktól kapott infot, h lehet, h árverezés lesz. Elképzelhető, h a meg nem hirdetett ingatlanok igy is eladásra kerülnek

Bird 2010.02.18. 09:35:49

Nemcsak az ár, hanem a ritkaság is szerepet játszik a látens ingatlanoknál, tehát pl. a kevés vári lakást is leginkább az a helybeli hölgy és lánya közvetíti, akikben megbíznak, mert ott laknak régóta, ezért mindenki ismeri őket.

Elveszett Angyal 2010.02.18. 10:08:55

köszönöm mindenkinek a választ.
a környéket szívesen járom, úgyis oda akarok költözni.
bankos infóhoz hogy lehet jutni? ismerős kell onnan? vagy hogyan?

Stiel 2010.02.18. 10:40:22

Az is ott van, hogy ha egy olcsó lakás véletlenül mégiscsak felkerül a netre, akkor órákon belül levadásszák. Sőt, az úgymond csak szimplán jó ajánlatok sem töltenek fent túl sok időt. Esetleg érdemes böngészni, mondjuk 2 héten keresztül minden este, és jegyezni, hogy mit látsz, és azt is, hogy mit nem látsz már! Érdekes képet lehet kapni.

Vári lakásokhoz: hasonló a helyzet kis falvakban. Ott az eladó házhoz nem az ingatlanos fog vevőt hozni, hanem a szomszéd Marika néni (aki adott esetben jóval kisebb összegnek is nagyon örül, mint egy ingatlanos).

0 tittoli 2010.02.18. 10:56:11

@Morfologista:
Ezek szerint te is igénybe vetted az ingatlanközvetítő szolgáltatását,ezzel tulajdonképpen a magad is elismered a létjogosultságát,tehát nem értem a kiakadást.
Amennyiben mint vevő vetted meg olcsóbban a lakást,akkor tedd össze a kezed ,mert valaki jól alkudott helyetted ,hidd el a tulaj mögött senki sem állt pisztollyal ,nem kötelezte az eladásra ,tehát valszeg végiggondolta az árat és megfelelt neki.
Visszavonom az előbbieket ,valóban nem lenne rád szükség ,mert hiába is kerestél a neten itt ott ,mégsem találtál magadnak lakást,pedig a saját igényeidet te ismered a legjobban ,akkor hogyan is tudnál másnak segíteni.
Igazad van semmilyen marketingre nincs szükség ,mert te majd megkeresed magadnak a szükségleteidhez fontos dolgokat ,sőt te vadászol,a csajod meg magvakat gyűjt.
Hát öreg te tudod.....

0 tittoli 2010.02.18. 11:06:06

@a katona fehérben:
Pár dolgot elfelejtesz
1. bárki egy kis ügyességgel belőheti a lakása árát vagy legalább egy kb értéket.
2.Ha én leviszem az árát egy irreális összegre ,a többi közvetítő is ezen az áron játszik
mi a biztosíték ,hogy én adom el?
3. Legyünk már annyira felnőttek hogy el tudjuk dönteni azt ,hogy a legbecsesebb értékünktől megválunk -e annyi pénzért ,mint amennyit kínálnak érte.
4.Pont ma történt ,hogy kapom az e-mailt arról,hogy az egyik lakást amit mutattam engem megkerülve vette meg az emberem.
Amikor valami nekem nem kerek ,kérek egy tulajdoni lap figyelést ,és láss csodát küldik is hogy széljegyre került az az ember akinek én mutattam.
A szerződés szerint ilyenkor a jutalék dupláját kapom(meg is kapom).
Sanszos ,hogy utána itt fog fröcsögni ,de hát megint ott tartunk ,hogy egy csaló megszívta.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.18. 12:33:44

@0 tittoli:

1: Na, hát ha ez így van, akkor eggyel kevesebb ok, hogy bárki ingatlanoshoz forduljon. ;-)

2: Ez függ attól, hogy az eladó hány ingatlanost bíz meg az eladással. Ha csak egyet, akkor az ingatlanosnak nagyon kicsi a kockázata. Ha többet, akkor valóban elviheti más az ügyfelet, de akkor is inkább megéri az ingatlanosnak lejjebb nyomni az árakat: Nylván a vevők egy részét elviszi a konkurrencia, de nem az összeset. A jutalék mértéke meg láthatólag úgy van kitalálva, hogy a bejött üzletek eltartsák az elvesztetteket.

4: Ha már ennyit sírsz ezen, akkor mondhatnál egy kis statisztikát: tíz esetből hányszor próbálnak kikerülni? És hányszor kell perre menned a jutalékodért?

igazi hős 2010.02.18. 12:48:39

@0 tittoli: "legbecsesebb értékünktől" Ajjaj, fogalomzavarod van. Nem ti beszéltek állandóan "érzelmi alapon túlárazott" lakásokról?
A lakás amit árulok milliókat ér, de ettől csak egy kötődés nélküli tárgy. Bezzeg nagyapám zsebórája, ami kb. 5 ezret ér, az becses. (Nem beszélve az óvodában, iskolában, munkahelyen levő "értékeimről".)

kutya vacsorája 2010.02.18. 13:05:01

és ez ingatlan.com/elado/tegla_epitesu_lakas/Budapest/I._kerulet/Lovas_ut/4156200
mi? reális ár? irányár? vagy őrület...
38nm 40 milláért? okés, lovas út, szép hely. de: rácsok az ablakon, teakonyha, wc a fürdőben.
wtf?

0 tittoli 2010.02.18. 14:25:21

@promontor:
Nem sírok,csak megemlítettem ,a fentiekben már közöltem,hogy viszonylag kis számról beszélünk,nem akarlak meggyőzni,lesz....,hogy neked ez tetszik -e vagy nem ,azt is írtam ,hogy a természetes szelekció jobban működik mint egy átlag helyen ,ahol így is úgy is kapsz valamennyi fizetést.
Az egészben egy dolog zavar ,de ez sok másban is ,hogy mindig a lúzerek habzanak olyan dolgokban ,amiről fogalmuk sincs.
Szerintem meg ,tetszik vagy nem ,de ahol laksz oda kötnek emlékek ,ezért van az érzelmi túlárazottság.Ez nem baj ,akinek van egy kis motivációja az logikusan végig gondolja és a piaci árakat előbb vagy utóbb elfogadja.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.18. 15:09:00

@0 tittoli:

Na, hát ha "viszonylag kis szám", akkor talán nem ez a szakma legnagyobb baja.

Az pedig nyilván igaz, hogy sok kontár hamar feladja, de nekem úgy tűnik hogy folyamatos az utánpótlás, ergo én nem azt látom, hogy a természetes szelekció jobban működne nálatok, mint más szakmában, sőt. Az ügyfelek szempontjából biztosan nem.

Egyébként meg azzal a belépővel, ahogy indítottál (lelúzerezel mindenkit, közlöd, hogy fogalmuk sincs róla, a felvetett érvekre lényegében nem válaszolsz), szerintem nem fogod a szakmád megítélését javítani. Feltételezem, az ügyfeleiddel nem ilyen hangnemben beszélsz.

0 tittoli 2010.02.18. 15:51:20

@promontor:
Nézd végig a kommenteket ,mindenhol az utálkozás. Nem akarom magamat(magunkat )védeni ,de azt látom ,hogy az egyéni kis sérelmeiket itt akarja megtorolni mindenki ,nem olvastam olyan érvet ,amire szerintem válaszolnom kell,
a szakmám megítélését lehet ,hogy itt rontom ,de az ügyfeleimmel szemben szerintem nincsen okom szégyenkezni.Nem mindenkit lúzerezek le,
csak zavar ,hogy nem lehet kialakítani értelmes beszélgetést ,mert mindig van pár ember , aki trágár hozzászólásaival ezt lehetetlenné teszi.
Ha megnézed először észérvekkel próbálkoztam ,aztán meguntam a gyökerek meggyőzését ,ennyi.
Tudom,hogy furcsa,de ez a szakma inkább mutat olyan tendenciát ,hogy az emberek elfogadják és használják azt a szakértelmet és biztonságot ,amit a nagyobb cégek nyújtanak.
Zárójelben azért megjegyezném az 1-2%-os jutalékokat emlegetőknek ,hogy például Olaszországban a vevő és az eladó is fizet jutalékot.Nem is keveset.

igazi hős 2010.02.18. 16:03:30

@0 tittoli: Ködösítesz. Nem az egyéni sérelmeket emlegetik fel a legtöbben (bár olyan is akad), hanem a magas árat és a vele össze nem egyeztethető minőséget, szakmai tudást, stb. Hiába emlegetsz "természetes szelekciót", az utóbbi 10 év (ha jól látom, akkor meg az ingatlanpiac és az IK-k száma) nem tisztult meg eléggé. Olyannak érzem a munkátokat mint a zenekiadást: kiadunk 10 lemezt, 8 bukás, kettőn meg igyekszünk bőven behozni a veszteséget.
Egyébként beírhatnád melyik "nagyobb cégnek" dolgozol, csak a tisztánlátás kedvéért.

0 tittoli 2010.02.18. 16:21:13

@igazi hős:
Nem gondolom ,hogy az elmúlt 10 év ,más szakterületeken jobban letisztította volna a szolgáltatók körét. Nem akarok ködösíteni ,ha konkrét dolgot említesz arra konkrét választ adok.
Az árakat sem én,sem más ingatlanközvetítő nem tudja befolyásolni ,én csak annyit tehetek,hogy az ügyfelemnek megmutatom,hogy a hasonló lakások milyen áron vannak a piacon.
Az ingatlanosok jutaléka relatíve magasnak is mondható ,de könyörgöm ,ő adja el azt a lakást ,amit más nem tudott ,tehát lehetőséget ad az eladónak a továbblépésre ,olyan áron amire a tulaj rábólint.
A cégem nevét azért nem írom le ,mert nem minden kollégám véleményét képviselem ,tehát nem lenne fair ,ha az én véleményem alapján ítélnék meg őket is.
Annyit azért mondanék ,hogy nem lettünk itt megemlítve név szerint negatív esetekkel kapcsolatban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.18. 16:24:27

@0 tittoli:

Hm, a legelső hozzászólásod ez volt:

2010.02.17. 16:12:21

Ez lenne az "először észérvekkel próbálkoztam"?

Ami meg az értelmes beszélgetés kialakítását illeti: erről ki tehet? Lett volna itt jó pár olyan hozzászólás, amire lehetett volna érdemben, érvekkel, személyeskedés és általánosítás nélkül reagálni. Ha szerinted nem, akkor ebben nem értünk egyet. Aki meg olvassa, az majd eldönti, kivel ért egyet.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2010.02.18. 16:25:27

Látom ment az adok kapok rendesen. Egy kis reklám:

zugloihazelado.atw.hu

Én csak annyit fűznék hozzá, hogy 2009-ben 2 ingatlant adtam el saját erőből (a fenti a 3.) igaz, hogy mindkettő a tizenkevés Mft kategóriában indult, de az egyik vidéki volt, a másik távfűtéses, így egyik sem a 2 órán belül eladom ingatlan volt. Persze, kellett dolgozni vele, az egyik 2,5-3 hónap alatt ment el második nekifutásra, a másik (a vidéki) kicsivel tovább tartott. A 20+ Mft árbevétel után 5%-kal számolva jó 1Mft jutalékot takarítottam meg. Ez van vagy 8-10havi nettó átlagkereset! Szerintem megérte a heti 2óra időráfordítást.
Ezúton is köszönöm az urbanista közreműködését: itt kaptam az ötletet, hogy weblapot kell készíteni a lakásnak!

0 tittoli 2010.02.18. 17:03:17

Rocky 2010.02.17. 12:47:44
Ez cseszett fel,lehet ,hogy a többiben igazad van.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.02.18. 17:38:55

@0 tittoli: "Az árakat sem én,sem más ingatlanközvetítő nem tudja befolyásolni ,én csak annyit tehetek,hogy az ügyfelemnek megmutatom,hogy a hasonló lakások milyen áron vannak a piacon."

Itt a csúsztatásod. A piaci ár nem azonos a vételárral, mert az épp annyival kevesebb a szerencsétlen eladónak, mit amennyit az Ing.Iroda zsebretesz. Ha én mondjuk rajtad keresztül megveszek egy 20 milliós lakást, akkor azt a közvetlenül a tulajtól megvehettem volna 18,8-ért is. Mivel az eladó ennyit kap végül kézhez. Csakhogy az irodák megtiltják a szerződésben, hogy tulajok alacsonyabb áron árulják a saját ingatlanukat.

igazi hős 2010.02.18. 20:43:26

@0 tittoli: "ő adja el azt a lakást ,amit más nem tudott" Nos, ha kezedbe nyomom egy 20 milliós lakás kulcsát, hogy add el, tied 1M + a 19M feletti rész fele, de ne lássalak, csak az ügyvédnél a kész az adásvételivel és a foglalóval, az reális üzlet. De ehhez neked tudod kell a lakás összes pozitívumát (az igazat és nem kamut), a hibákat is, ismered a környéket: az adottságokat és a lakásárakat (nem csak egy "mennyi a ** kerületi medián nm ár" excel táblából), tudod a lakás rezsijét és még számtalan dolgot, amit az érdeklődők szeretnek megkérdezni.
Ismeretlenül rólad nem tudok nyilatkozni, de a többség nem ilyen. Viszont az árak egységesen magasak (néhány kivétellel). Ráadásul a fix % nem ösztönöz sem a pontos piaci ár belövésére, sem az eladó érdekének védelmére.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2010.02.18. 21:28:54

@városjáró: az irodák megtiltják a szerződésben, hogy tulajok alacsonyabb áron árulják a saját ingatlanukat.

És a tulajok olyan hülyék, hogy ilyet aláírnak?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.02.18. 21:37:13

@Szárnyati Gézа: 3 éve még így volt. szerintem ma is így van. Sőt a leggázabb ingatlanos szabálya a "kizárólagossági" formulának van/volt. Ott akkor is jár/t a jutalék, ha a tulaj maga adja el végül a kecót. "Cserébe" itt a legalacsonyabb a jutalék.

0 tittoli 2010.02.19. 10:25:30

@városjáró:
Vissza az eladási árra: Amikor a tulaj a kezébe veszi a vételi ajánlatot simán ki tudja számolni ,hogy a kézhez kapott összeg ,neki elég lesz -e a jutalék levonása után.
Amelyik lakást megmutatom ,annak a rezsijével ,hibáival is tisztában vagyok ,sőt ezt közlöm is az érdeklődővel.
Higgyétek már el ,hogy itt nem a lehúzásról szól a sztori ,hanem egy olyan munkáról ,ami igenis odafigyelést és szakértelmet igényel.
A piaci ár belövésére az ösztönöz ,hogy el tudjam adni ,ne nézzük már az eladókat sem retardáltnak ,akinek nincsen lehetősége belőni az árat.
Az ingatlanos előnye abból áll ,hogy adott esetben regisztrált vevőinek egyből ki tudja ajánlani a rendszerbe újonnan bekerült lakást.Amennyiben van legalább 10-12 aktív keresője,akivel kapcsolatban áll simán tud nekik ,akár célzottan is keresni.
Amikor te magad akarod eladni ,ettől elesel ,ez akkor számít ,ha belegondolsz ,hogy 100 ingatlanosnál ez 1000 aktív kereső.
Ezt az infót ,azért kell megfizetni ,mert az ingatlanos derítette ki azt ,hogy a leendő vevő mit keres.
Még egy adalék: Szinte soha nem azt a lakást adtam el ,amire a hirdetés útján az ügyfél jelentkezett ,ahhoz pedig meg kell ismernem ,hogy tudjam mit akar.
Nem az a cél ,hogy eladjak valami szart ,hanem arra fordítok inkább energiát ,hogy megtaláljam azt amit keres.Ezzel nem hiszem ,hogy egyedül lennék a szakmámban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.02.19. 10:51:44

@0 tittoli: Oké-oké! De a végén te sem az egész jutalékot kapod meg, hanem annak csak egy részét. (Múltkor levezettem a 3 évvel ezelőtti arányokat.) 200ezer forintért (amit egy átlag biznisz után az ügynök megkap) bárki örömmel megbízna egy ingatlanost. De azért "bukni" 1-2 milliót, hogy egy óriáscég óráshálózatát finanszírozni lehessen, már kevesen szeretnének. Pláne úgy, hogy a piacon eküzben igencsak jelen vannak a privát eladók is, valódi piaci áraikkal (ezért mondom, hogy az ingatlanos piaci ára nem azonos a lakás valódi piaci árával). És ez mindaddig így lesz, amig nem válik kötelezővé ingatlanost beiktatni a tranzakciókba.
Remélem soha nem lesz kötelező!

Imgatlanost akkor érdemes megkeresni, ha a ingatlan vagy zűrös kicsit, vagy igazándiból értéktelen, vagy időhiányvan van az eladója, vagy teljesen hozzánemértő/idős. Ha az ember ráér, és az ingatlana valóban piacképes, akkor el tudja adni maga is. Persze meg van a rizikója egy lakott lakás magánútas meghirdetésének -hiszen full ismeretleneket kell naponta fogadni, de ezt egy beiktatott ingatlanossal sem lehet elkerülni.
Úgyhogy nem az ingatalnos létével van a baj, hanem a gyakran magas jutalékával.

Stiel 2010.02.19. 17:48:17

@0 tittoli: 'Higgyétek már el ,hogy itt nem a lehúzásról szól a sztori ,hanem egy olyan munkáról ,ami igenis odafigyelést és szakértelmet igényel.'

Ideális esetben ez így lenne, de a valóság nem ilyen. Ha az ügyfél beesik az utcáról egy ingatlanoshoz, akkor az esetek túlnyomó részében NEM ezt fogja kapni.

'Nem az a cél ,hogy eladjak valami szart ,hanem arra fordítok inkább energiát ,hogy megtaláljam azt amit keres.Ezzel nem hiszem ,hogy egyedül lennék a szakmámban.'

Ha tényleg így vagy vele, akkor lehetnek rajtad kívül még vagy tízen az ilyenek az országban (és amúgy a fele itt kommentel). A többiek -finoman szólva - alkalmatlanok. Nekem tucatnyi ingatlanos megismerése után* rosszak a tapasztalataim. Találkozókról késnek, tényekben is hazudnak az ingatlanról (pl. a hirdetésben van lift, a valóságban nincs), és komoly problémákat is elbagatellizálnak.

*Mielőtt az a 'vád' ér, hogy én is igénybe veszem ingatlanosok szolgáltatását: ingatlan.com-os hirdetéseket hívtam fel. Utána a már megismert ingatlanosok persze bombáztak találatokkal - lényegesen rosszabb minőségűekkel, mint amelyeket magamtól találtam.

zellerlevél 2013.12.10. 16:33:13

"egy ingatlantanácsadó"

"egymajomkereskedő"

Meg is kéne nézni megint a Keménykalap és Krumpliorr c. filmet. ;)

zellerlevél 2013.12.10. 16:47:52

Jav: "egyálatkereskedő"

www.metacafe.com/watch/8273893/kem_nykalap_s_krumpliorr_3_4_r_sz/

31,38-tól 32,20-ig.

"majd adok én neki alkuszást" :)
süti beállítások módosítása