Folytatódik "titkos ügynökünk" izgalmas sorozata az ingatlanokról. Mizután megírta, miért van szüksége szerinte ingatlanosra, és hogy hányféle vevő van, most az ingatlanárakról küldött egy rövid levelet: megtudhatjuk, milyen az irány-, a reális, a vétel- és a piaci ár, valamint azt is: miért nem ugyanaz a lakáshirdetések kínálata és a lakáskínálat.

 

Kedves Urbanista Blog! Kedves Olvasók!

Az eladó jó áron akar megszabadulni az ingatlanától, a vevő szintén jó áron akar hozzájutni ahhoz. Legtöbbször mindkét fél mást ért jó áron, és az ingatlanos feladata tisztázni az eladóval, hogy például nem érdemes egy átlagos garzonért 12 milliót kérni a 9 helyett, vagy tisztázni a vevővel, hogy nem érdemes 10 millióért 100+ négyzetméteres felújítandó lakást keresnie, ha azok 13 milliónál kezdődnek.

Fontos különbséget tenni irányár, reális ár, vételár és piaci ár között. Ezek azonosak lehetnek, mondjuk egy közértben, de nagyobb tételnél, vagy nagyobb értéknél – esetünkben az ingatlannál – eltérően mozognak.

Ideális esetben a reális árnak és az irányárnak egybe kellene esniük. A problémás esetek abból adódnak, hogy az eladók nem reális, azaz elkérhető összegű áron kezdenek bele az értékesítésbe, hanem jóval felette. Ilyenkor az értékesítés hosszadalmas lesz és körülményes, a vége pedig úgyis az lesz, mintha reális áron kezdtek volna bele az eladásba, elpazarolva vele egy csomó időt és pénzt. Még egyszer megemlíteném, hogy ha egy eladó arról panaszkodik, hogy az ingatlanos kevés, vagy akár nulla érdeklődőt visz a lakásra, az nem azt jelenti, hogy nem értékesít. Értékesít, csak éppen piacképes lakásokat. Az irányár tekintetében sokszor vannak elszállva az eladók, ha nem keresik az adott ingatlant, akkor az azt jelenti, rosszul „irányozták” be az árat, köze nincs a realitáshoz, a reális árhoz. Ilyen esetben van szükség ingatlan tanácsadóra, aki ráébreszti az eladót a valóságra, és szó lehet együttműködésről. Ha nem tapasztalt a tanácsadó, vagy kisebb cégtől való lévén csak a portfoliójába gyűjti az ingatlant „hátha eladjuk” jelszóval, simán megbízást köt jóval túlárazott lakásra is.

Ha a reális ár és az irányár egybeesnek, vagy nagyon közeliek, kezdődhet az értékesítés. Ha nincs alku, akkor azt mondjuk, az irányár egybeesik a vételárral. Ez esetben és akkor is, ha van alku, és a vételár a piaci ár feletti lesz, akkor az eladó nyert. Ha a vételár piaci ár alatti, akkor a vevő nyert. Ha a vételár és a piaci ár egyenlő, akkor kölcsönösen jó üzletet kötött a két fél.

Magyarországon még nincs kultúrája a befektetésnek és a befektetési szemléletnek, mivel a jövedelem nagy része fogyasztássá alakul, nem pedig megtakarítássá, ilyen jellegű termékeket és szolgáltatásokat csak az vesz és vesz igénybe, aki érti a gazdálkodás mechanizmusát. Konkrétan arra gondolok, hogy egy ingatlan esetében 10-15%-os túlárazással egy jobb iroda még viszonylag tűrhetően megbirkózik, és 4-5%-ot kér csupán az értékesítésért cserébe, de sokan ezt az összeget sajnálják kifizetni, mert a fizetnivaló lebeg a szemük előtt, nem pedig a cserébe kapott magasabb összeg. Inkább értékesítik a tulajdonosok az ingatlanjaikat saját maguk által – elvesztve a profi ingatlanos alkalmazásával nyert hasznot –, és elmondják, milyen jó üzletet kötöttek, csak nehogy más számára kelljen fizetniük.

És akkor egy vevő oldali, gyakorlatban is jelentkező hiba. Az emberek nagy része pont vevőként hagyja figyelmen kívül azt a tényt, vagy talán nem is gondol bele, hogy egy-egy, főleg nagy iroda kínálata bőven nem annyi, amennyit az adott iroda az online vagy nyomtatott sajtóban hirdet. Azok a vásárolni akarók, akikben nem tudatosul az, hogy bármilyen eredetű lakáshirdetés nem egyenlő a lakással, és hogy nem a hirdetésekben kell keresni a lakást, hanem magát a lakást érdemes, az igazán jó vételekről lemaradnak. Főleg az ingatlanos személyes kapcsolatai által szerzettek, és/vagy a kizárólagos értékesítésű ingatlanok, illetve az erősen piacképes ingatlanok ezek. Számos ilyen ingatlan kerül értékesítésre, amit bármi hirdetés nélkül, gyorsan lehet eladni. Természetesen ez esetben – a bizalom, a személyes ismeretség, a szűrt státusz és egyéb tényezők alapján – elsőbbséget élveznek azon vevő ügyfelek, akik már az irodát legalább egyszer felkeresték, az ingatlanos alaposan tájékozódott az igényeikről, és kapcsolatban is vannak vele. A csupán hirdetésekre össze-vissza írók/betelefonálók pedig lemaradnak, és gyakran rácsodálkoznak arra, hogy olyan lakás nincs, amit szeretnének. Pedig nagy valószínűséggel van, csak nem ők veszik meg.

Hasonló történik akkor is, amikor a hirdetés ugyan még megjelenik, de a lakást már a megbízás napján levételizték, jó esetben a szerződés is megvolt. Ez természetes. Így volt lehetséges például eladni 2 óra alatt egy üzlethelyiséget, és 3 óra alatt egy lakást, és akkor már el is jutottunk ahhoz a tényhez, hogy az ingatlanosnak nem a hirdetgetés – ami csak eszköz – a feladata és a kötelezettségvállalása, hanem a közvetítés…

Folytatás következik.

Üdvözlettel:

egy ingatlantanácsadó

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr911765392

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új építésű lakás kötelező jótállása 2019.03.08. 02:02:57

Új építésű lakás kötelező jótállása: kevesen tudják, hogy az új építésű lakásokra is van kötelező jótállás, nem csak a javító- karbantartó szolgáltatásokra. A lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállás szabályairól a 181/2003. kormányrendeletben lehe…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Plumper 2010.02.17. 10:25:34

tökmind1, mert sosem lesz pénzem 15 milliós lakásra.:-P részleteket meg nem akarok nyögni 30 évig. az államnak kéne lecsapnia a több tízezer eladatlan lakásra, és odaadni a rászorulóknak.

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.17. 10:28:31

Soha sem adtam el lakást ingatlanos segítségével. Mindig magamnak sikerült eladni.

Aggie 2010.02.17. 10:32:33

Draga "egy ingatlantanacsado"!

Tudod azert nem komal benneteket a legtobb ember, mert az arcotokrol is az a nagykepuseg sut, ami a fenti irasbol.
Csak nehany pelda:
- csupan 4-5% jutalekrol: az egy 10 millios lakasnal 4-500.000, lehet, hogy neked csupan, de a lakast ertekesitok nagy reszenek 1 evi fizetese,
- a hirdetesekre "ossze-vissza beirkalok es betelefonalok" az ugyfelek lennenek, akik aztan kifizetik a te jutalekodat.

Ingatlanugynokokre ott van szukseg, ahol keresleti piac van, azaz nagyobb a kereslet, mint a kinalat - ilyen pedaul London. A magyar ingatlanpiacon, ahol csak Budapesten 10.000 szamra allnak eladatlanul lakasok, csak a lusta ember vesz igenybe ugynokot vagy aki nem beszel magyarul, nem ismeri az ottani rendszert.

En oszinten orulok neki, hogy az ilyen pokhendi sz+rzsakok most kicsit pofara esnek es elkezdenek 1-2%-ert mar nagy irodak is dolgozni es kicsit lejjebb venni a hangnembol.

Egy kozgazdasz Londonbol, aki tobb ingatlanbefektetessel rendelkezik

Plumper 2010.02.17. 10:35:06

@Aggie: figyuz, Londonban hogyan van esély lakáshoz jutni? úgy tudom, ott az árak az egekben vannak, és a fizetések ahhoz képest nem elég magasak. vagy csak a felső 10ezer-nek van lakása a jobb helyeken?

index-cenzura.biz 2010.02.17. 10:38:18

ja, elvileg.
gyakorlatilag a hiénák uralják a piac 90%-át, amiről itt egy szó sem esik, dehát a marketing cikkek már csak ilyenek.

r1tch 2010.02.17. 10:39:59

Egyáltalán nem értek egyet a cikkel; legalábbis lakóingatlan terén.

Két lakásvásárláson is túl vagyok, mindkettő Budán, zöld területen. Mindkettőt én találtam, ingatlanos segítsége nélkül.

Bár próbálkoztam irodákkal, de sajnos lesújtó tapasztalattal:

- még személyes ismeretség (rokon, közeli barát) esetén sem képesek a cikkben említett meg-nem-hirdetett ingatlanokat felajánlani

- csak azokat az ingatlanokat ajánlják, amelyeket én is megtaláltam már interneten jóval korábban

- sok ingatlanos próbál átverni (nem a hirdetett lakást mutatja meg)

- próbálkoztam kapcsolatot kiépíteni nem egy ingatlanossal, egyértelműen megírtam az igényeket, mégis sok olyat ajánlottak, amik nem feleltek meg -- akkor miért kérdezi, mik az igények??

- a cikk állítása, miszerint hirdetést sokszor fel sem tesznek, logikátlan is, hogy az ingatlanos ne tegye fel a hirdetést, hiszen meg akar ragadni minden esélyt, hogy elvigyék -- főleg a mai helyzetben

- rengeteg a szándékosan vevőcsalogatás végett "elrontott" hirdetés, melyet többszöri emlékeztetés ellenére sem javítanak ki

Ezek után hogyan legyen jó véleményem az ingatlanos szakmáról? Pofátlanságnak érzem, hogy 1-2 óra hanyag munkával, balekok rádumálásával százezreket keresnek. (Tisztelet a kivételnek, amivel még nem találkoztam...)

Részemről a konzekvencia: aki manapság nagyobb értékű ingatlant ad el, tudja használni az internetes hirdetési lehetőségeket is, magánszemélyként. Kiváló fogásokat lehet találni, jutalék fizetése nélkül is.

Plumper 2010.02.17. 10:42:22

@bátor Sir Robin: igen. tarthatatlan a mai állapot. mit csináljon egy házaspár, esetleg gyerekkel, ha nem brókerek, ügyvédek vagy ilyesmik, hanem csak átlag, vagy az alatti fizetésük van? lakjanak Narkotabödögén vagy a XXXXVII. kerületben, alagsorban? ennél már az is jobb, ha kivándorolnak Mexikóba.

OkoskaTo:rp 2010.02.17. 10:48:00

Lakásunkra anno annál több jutalékot kért volna egy-egy ingatlanos, minél nagyobb volt a cég. Konkrétan a Duna House 7, az Otthon Centrum 6%-ot. A többiek 3-4% között. Két ingatlanost is megbíztam. Ezek közül az egyik hozott 3 érdeklődőt, a másik 25-öt. Ez utóbbinak jött be.

Ugyanakkor sokfelől hallom azt a szokást, hogy a sikeres eladást követően az ügynök aláiratja a megbízás felmondását, így adómentesítve párszázezres jövedelmét. Különben a kialkudott jutalékot nettónak tekintik, amire még pluszban kérnek áfát is.

immobull 2010.02.17. 10:49:00

Mit is sugall ez a cikk is:
hülye vagy, ha
- nem nagy irodát bízol meg
- nem fizetsz 4-5%
- ha magad értékesíted a lakásodat
- ha nem enegdsz az árból
- ha nem bízol a "porfi" értékesítőben

Na ja 4-5%-ot kér CSUPÁN az értékesítésért cserébe...
hát én most adtam el a lakásom, és el tudom mondani, hogy azok az irodák akik 4-5%ot kérnek, ezért a díjért szart se csinálnak. Többet is kipróbáltam... Csak a nevük, az arcuk, és marketingjük nagy, a tehetség kevés. Addig dőlt hozzájuk a pénz, amig volt kereslet, de most ők sem tudnak semmit sem csinálni...és persze hiányzik nekik a lóvé, amit eddig lapáttal hordtak be az ügyfelek.

Kedves piacvezető ingatlanirodák, érdemes lenne elgondolkodni, hogy ha az eladóktól elvárják, hogy milliókat enegdjenek, mert ez az önök által suggalt "piac", akkor nem kellene-e engedni a 4-5%ból Önöknek is, az üzlet reményében. És ajánlom figyelmükbe, hogy AZ NEM MUNKA, HOGY SAJNOS NEM MEGY EL A LAKÁS, VIGYE LEJJEBB AZ ÁRAT!!! ÁRAON ALUL BÁRKI EL TUDJA ADNI!!!

Kedves eladók, alkudjatok, és a ki pofátlanul magas árat kér, hajtsátok el. A kisebb irodák olcsóbbak, sokkal motiváltabbak, többet dolgoznak, mint a nagy hálózatok, akik arra építenek, hogy nagyságuk miatt majdcsak beesik valaki és kis munkával sok pénzt tudnak csinálni...én speciel szívesen fizetek és fizettem is annak aki látom, hogy dolgozik az ügyön, mint annak, aki csak a szöveget nyomja...ja meg az árat lefele...mert kb. ennyiben merül ki a tehetségük.

atomrebel 2010.02.17. 10:58:28

ajánlom figyelmetekbe:

www.tulajdonostol.com

hogy ne te szívj és ne az ingatlanügynöknek kelljen adni több százezret a semmiért...

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2010.02.17. 11:02:56

@Plumper: Én meg egy autót kérnék az állam bácsitól, és jó lenne egy új notebook is hamár itt tartunk, mert ezen már néha akad a legújabb a játék. Hjaés nem voltam még Párizsban, azt fizethetné valaki...

éshanem 2010.02.17. 11:03:35

@atomrebel: Ez az oldal a szánalom csúcsa a túlárazott putrák lakások.... régóta nézegetem, 3 havonta ha egy értelmes lakás felkerül.....

Rahsid 2010.02.17. 11:03:45

@Plumper: Ti hol éltek? Melyik bolygón?

frikazojd · http://kocs.ma 2010.02.17. 11:04:55

az ingatlanos, a HR-es, a menedzser és mindennemű bankár irtani való fajta!

atomrebel 2010.02.17. 11:09:50

@eshanem: befektető-e vagy?
vagy lakást akarsz venni ahol lakni akarsz?

mert az nem mindegy faszikám!

az hogy túlárazott valami, az csak a tulajdonos faszsága...

van aki azt hiszi, hogy amit tíz éve vett 10millióért, ráköltött még 2milliót, azt most el tudja adni 13millióért...
na ez a hülyeség
örülhet ha 10ért el tudja passzolni

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2010.02.17. 11:10:23

Kedves Egy Ingatlanos!

"...elvesztve a profi ingatlanos alkalmazásával nyert hasznot..."

Na ezen rögtön beszartam a röhögéstől.
Megosztanám veletek azt, hogy az ingatlanos segítsége miből áll!

Ismerősöm most hirdeti Óbuda egyik kiemelten szép helyén lévő társasházi lakásukat. A ház 3 éve épült, 10-nél kevesebb lakással. 4 emeletes de ennek ellenére van benne lift (ami négy emeletnél még nem kötelező). A lakás 100 nm, kétszintes, délkeleti tájolású, garázzsal, tárolóval. Kinézetre, berendezésre teljesen profin megcsinálva.

Az ár teljesen rendben van, nyerészkedni nem akarnak rajta.
Ahogy a hirdetést kitették az ingatlan.com-ra (képekkel, alaprajzzal, stb.) elözönlötték az "egy ingatlantanácsadók" akik a következő "...a profi ingatlanos alkalmazásával nyert hasznot..." ígérték nekik.

1.) Visznek vevőt de a vevőnek (jóval)kevesebb pénze van mint az ingatlan ára. Mennyit engednek az árból!? A válaszra, hogy semennyit a reakció durci és sértődés.
Az ismételt kérdésre, hogy mégis miért kellene árat csökkenteni, a válasz a telefon lebaszása.

2.) Visznek vevőt az ő jutalékuk 5%. A válaszra miszerint akkor emeljék meg az árat 5%-al mert a lakás teljes hirdetett vételárára számít a család a reakció megintcsak durci és puffogás. Kérdésre, miszerint egy olyan tökös és jó kapcsolatokkal rendelkező "egy ingatlanos" mint amilyennek magát a hölgy beállítja
számára ez miért jelent gondot, a reakció a telefon lebaszása.

3.) Visznek vevőt de kizárólagosság KELL nekik! A kérdésre, hogy ha annyira jók mint ahogy mondják és biztosak abban, hogy eltudják adni a lakást mégis miért kell a kizárólagosság? A válasz: "...akkor oldják meg ahogy tudják..." majd a telefon lebaszása. Mintha az eladók kuncsorogtak volna az ügynökségnél.

...és még sorolhatnám a "profi ingatlanosok" hozzáállását, pofátlanságát, hiénaszerűségét. Tisztelet annak a két kivételnek akik
1.) 5% helyett 1,5-2%-ért
2.) és kizárólagosság nélkül szerettek volna megbízást kapni a lakásra.

Kedves "egyingatlanos"!

Egy lúzer vagy. Hasonló azokhoz a szerencselovagokhoz akik ingatlanosok, fejvadászok, tanácsadók lesznek, ha a konjunktúra úgy hozza!

atomrebel 2010.02.17. 11:11:09

a tíz évet javítanám 4évre :)

Plumper 2010.02.17. 11:12:09

@BDzsH: azok nem szükségesek. viszont élni kell vhol, fedél kell a fejed fölé, és ha normális munkát akarsz, akkor nem lakhatsz kint a f@szban.

Plumper 2010.02.17. 11:13:00

@boO.2.0: egy élhető bolygón élnék.

T mint T 2010.02.17. 11:13:53

Habar sokmindenben igazsag is van, amit az elottem szolok irtak, azert meg kell vedenem "az ingatlantanacsadot" is bizonyos tekintetben. Mert van igazsag abban is, amit o ir.
Csaladalapitasunkkor tobbszori vetel-eladas jatekban voltunk (tobb lakasbol nagyobba, aztan a megsem tetszo ingatlanbol masikba, stb).
Egyik legelszomoritobb esetunk pont az volt, ahol az Otthon Centrum I. ker. csak arra hasznalt minket, hogy bebizonyitsa, ok visznek lakasnezoket, illetve, hogy az elore kinezett vevonek felnyomjak az arat, es mi csak talon voltunk. Ot mar regrol ismertek, minket pedig 1.5 honapig tartottak mezesmadzagon. Aztan mikor az ismeros megszerezte a banki garanciat, 4 ora alatt alairtak a szerzodest ugy, hogy nekunk nem szoltak, targyalasra sosem mentunk, magaval a tulajjal sosem beszeltunk (gondolom, o sem tudott rolunk). Csalodas volt, kihevertuk, nem gond. De tenyleg van ilyen.
Masik eset Obudan tortent. Itt azert nem vettuk meg az ingatlant, mert "felprofi" ingatlanirodas a hazat, amire mi ajanlatot tettunk, kb 5 millaval fole ertekelte az altalunk adott, szerintunk realis vetelarnal. Ez 2 eve volt, a tulaj meg mindig arulja a hazat. Mi azota mashol vettunk feszket. Igy jart...

Meg egy reakcio azoknak, akik ugy gondoljak "miert nem adja nekik az allam a lakasokat": ezt kikerem magamnak. En is berbol-fizetesbol elek, en is 20 evre adosodtam el, en is kockazatot vallalok (igaz Ft-osat, nem devizasat). Miert tamogatna egyeseket lakas-tulajdonjoggal az allam es masokat nem? Ha pedig berleti jogrol beszelunk, akkor realis, ha nem is piaci, de ahhoz kozeli aron legyenek berlakasok. A tobbi szocialis lakas megoldas pedig csak atmeneti megoldas lehet.
Most lehet kopkodni ram, burzsujra.

éshanem 2010.02.17. 11:15:53

@atomrebel: Nem vagyok befektetö, csupán követem az árakat, és látom az "énmajdeladom ingatlanos nélkül" feszüléseket, szar áron, szar képpel, a legszánalmasabb amikor arra nem képes ,hogy a kibaszott szemétdombját rendberakja..... Az érzelmi tulárazás és tsai...

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2010.02.17. 11:16:52

Még egy dolog!

A legpofátlanabb "ajánlatokkal" a DunaHouse cég jelentkezett (kb. 4 külön irodájukból 7 ember).

A két tisztességes ajánlatot két kis cég adta.

mikmaq 2010.02.17. 11:17:07

Igaz nem eladó, hanem kiadó lakást keresek, de az ingatlanosokkal nekem is rosszak a tapasztalataim:
- hiába adom meg nekik szájbarágva a pontos igényeimet: egy nagy alapterületű (80-120nm) és nagy belmagasságú lakás kell a belvárosban (BP), aminek van egy NAGY szobája (min. 5x8 m-es) és 1-2 kisebb (műteremnek kell). Erre felhívnak hetente, hogy még aktuális-e a keresés, majd küldenek 70 nm-es 3 szobás lakásokról ajánlatokat - sokszor a budai hegyvidéken pl.
Ráadásul ezeket már mind láttam, a neten is.
- a hirdetésekben össze-vissza szépítenek, nincs alaprajz (most hány perc rajzolni akár egy skiccet is?),
- simán azt mondják egy fotó alapján ESETLEG jónak ígérkező lakásra, hogy szép állapotú és nagyon nagy szobái vannak (úgy mondják, hogy "BIZTOSAN megvan akkora"), miközben egy 10-15 éve biztosan nem felújított, lelakott (30 éves csempékkel a fürdőben), 2 db 15 nm-es szobájú lakást találok "élőben". Köszi! Felesleges kört futottam már megint!
- a hirdetésekben a fotók egyáltalán nem mutatnak semmi érdemlegeset. Kedvencem az, amikor az ingatlanos lefotózott a fürdőszobában 4-5 csempét, az egyik szobában a függöny felét, az előtérben meg a lambéria egy darabját a lakást reklámozandó. Alaprajz persze ott sem volt.
Arról nem is beszélve, hogy amelyik hirdetéshez nincs fotó, az a lakás biztosan egy pöcegödör.
- az egyik lakást már éppen kivettem volna, amikor az ingatlanos (egyébként az a tipikus beképzelt 50-es picsa, Gucci kendővel a nyakában, és az első szava az volt, hogy csak szívességből foglalkozik ennek a lakásnak a bérbeadásával, mert neki ez a 100E Ft jutalék túl kis pénzt jelent!) rábeszélte a tulajdonost (a recesszió közepén), hogy inkább adja el a lakást (amivel nyilván CSAK az ingatlanos jár jól).

T mint T 2010.02.17. 11:17:52

@félreértitek már megint:
hol van ez es mennyiert?
Vagy mar elkelt?
Csak erdekel, nincs most keretem ra...

immobull 2010.02.17. 11:18:19

"...elvesztve a profi ingatlanos alkalmazásával nyert hasznot..."

Ha magad hirdeted a lakásod, hogy ne legyen egyszerű, számíthatsz arra, hogy az ingatlanügynök annyira köcsög pénzéhes fajta, hogy a magánszemélyek kiragasztott hirdetéseit folyamatosan letépkedik, aztán meg hivogatják őket "segítséget ajánlva" nehogy már magad add el a lakást közvetítő nékül...

Dezsőjóska 2010.02.17. 11:20:10

@Plumper: Az "államnak"? És azt ki fizeti, köcsög?

Shawher 2010.02.17. 11:23:29

A cikk arról szól, hogy az ócsó lakást nem teszi ki az ingatlanos (nepper) a webre, hanem a havernak ajánlja először.
Ez tipikusan az az eset, amikor az eladók anyagi vagy szellemi okokból nem ismerik az internetet.
A 4-7%+Áfa jutalék, azt hiszem, vicc kategória. Nem áll mögötte hozzáadott érték, vagy ha igen, csak kis töredéke.
Egy 10 milliós lakásnál a 4-500 ezer FT jutalék is nevetséges, de gondoljatok bele egy 30, esetleg 100 milliós ingatlanba. elkérnek 3-5 millió jutalékor arra, hogy 3-10 ügyfélnek bemutatják a lakást....ne má....

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.17. 11:24:44

Hm, szerintem ez nagyon marketing ízűre sikeredett szöveg, tele a szokásos "mítoszokkal".

1: Nagyon szépen hangzik, hogy az ingatlanos 10-15%-al magasabb áron tudja értékesíteni a lakást, mint az, aki saját maga próbálkozik, de ez bizonyíthatatlan.

Ráadásul az ingatlanos lineárisan számolt jutaléka egyáltalán nem ösztönzi őt arra, hogy igyekezzen valóban realizálni ezt a 10-15%-ot. Sokkal inkább arra, hogy ugyan nyomott áron, de jóval kisebb munkabefektetéssel gyorsan túladjon rajta.

Valaki javasolt olyan jutalékrendszert valamelyik korábbi posztban, ami tényleg a magas árra ösztönözné az ingatlanost (bizonyos árig nincs/minimális jutalék, felette viszont magas, akár 20-50%), nos érdekes módon erre nem fogékonyak az irodák.

2: az is egy nagyon gyakori mítosz, hogy a "jobb" ingatlanok hirdetés nélkül elmennek pillanatok alatt, csak az jut hozzá, aki az ingatlanost ismeri. Na persze. Ismeretlenül beesek a szuperirodába, az ingatlanos meg súgva mutatja meg nekem a szuperolcsó egyben szuperkiváló aranytapétás lakást, ugye?

Természtesen nyilván vannak olyan lakások, amelyekre ez igaz, mondjuk exkluzív 2-400 milliós villák, hát majd ha ilyet veszek, akkor biztos én is ingatlanoshoz megyek. De az átlag budapesti lakásokra ez nem vonatkozik: lehet, hogy van öt darab "szuperlakás" ebben a kategóriában is, amit csak az ingatlanos lát és meghirdetés nélkül eladja, de a másik 150 ugyanolyan meg van hirdetve és simán megtalálom azt, amelyik nekem kell.

Plumper 2010.02.17. 11:26:20

@Dezsőjóska: senki sem fizeti. kárpótolják érte a tulajokat mással.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2010.02.17. 11:26:29

@T mint T:
"...a hazat, amire mi ajanlatot tettunk, kb 5 millaval fole ertekelte az altalunk adott, szerintunk realis vetelarnal. Ez 2 eve volt, a tulaj meg mindig arulja a hazat..."

Eszerint a "szerinted reális vételár" az amit mindenkinek, jelen esetben az eladónak is el kell fogadnia.
Rossz hírem van! Ha nincs elég pénzed a lakásvásárlásra egy adott helyen, akkor másfelé kell keresgélj.
Az meg már szánalom, hogy azt hiszed a tulaj sírva árulja a házát már 2 éve.

Te azt az igen egyszerű vásárlói mentalistást képviseled miszerint az eladó boruljon a lábad elé és áron alul adja el az ingatlanját mert TE Első És Legnagyobb T min T meg óhajtod vásárolni a lakást!

Én kisfiam úgy basználak ki a lakásból, hogy a hajad leégne a levegőben.

tt_tt 2010.02.17. 11:26:36

Ebben is a legfontosabb a bizalom lenne - es itt kezdodtek a bajok. Amikor el akartam adni a lakast, az ingatlanos hozta a jelolteket. Amint az egyik alkudozni kezdett, az ingatlanos azonnal az o oldalara allt, es az o erdekeit kepviselte - egyertelmu, ha engedek par szazezret-milliot, akkor ez az ingatlanosnal csak par ezer forintot jelent a jutalekban, es o inkabb megelegszik ennyivel, mint hogy megprobaljon engem kepviselni, aki fizetem.

Rocky 2010.02.17. 11:26:44

Köszi a cikket tanulságos volt!

Engem speciel megerősített az ingatlan adás-vétellel kapcsolatos tapasztalataimban!

1. Piaci árú lakásokat az interneten, képes újságokban nem lehet találni, csak a túlárazott, az eladhatatlan förmedvények jutnak el odáig!
Ahol érdemes keresgélni az a EXPRESSZ apróhirdetései (h-sz-p), és a kiszemelt környéken becsöngetéses módszerrel!
2. Ameddig az ingatlanosok érdemi munkája abból áll, hogy odamegy-kinyitja-megmondja az árát, addig a 4-5-7% százalékos jutalék irgalmatlanul magas! Csak összehasonlításképpen egy családi ház engedélyezési tervéért a telek nélküli bekerülési költség 1-1.5%-t lehet elkérni építészként, diplomával, munkával, rajzolással, önkormányzathoz járással...
3. Aki valóban el akarja adni, az leengedi a piaci árra, aki valóban magának veszi, nem tud, nem fog érte többet adni, csak azért mert az ingatlanos néni szép és jó a rábeszélőkéje!
Az lenne az ingatlanos "dolga", hogy az eladót meggyőzze egy alapos árazás után, hogy a VALÓJÁBAN mennyi az ingatlan piaci értéke!

folyt. köv!

elmublog · http://elmu.blog.hu 2010.02.17. 11:29:20

Szerintem nekem nem kiemelkedően rossz a véleményem, mert lehetne rosszabb is, talán átlagos:
Az almazöldinges paripahajú hülyegyerekek, akik ingatlanoznak, ami annyit tesz, hogy a tökét markolássza az irodába és várja a sült galambot Doom közben, de a "figyejjé, lehet viszek 3 embert és a 3. megveszi" dumát már készségszinten alkalmazza a zöldségesnél is véletlenségből.
Magam hirdetek egy ingatlant, azzal a kikötéssel, hogy ne hívjanak a porszívóvigécek, de rendre jelentkezik valami hmcs.
Az ingatlanos a szerencsében bízik, ez nem egy szakma. A szerencsében magam is bízhatok, a webre felpakolni pár hirdetést meg manapság már nem nagy szám. Főleg, hogy én nem keverem össze a lakásokat és igyekszem helyesen írni.
Az egyik ilyen purdét úgy vakartam, le legutóbb, hogy, hozza el a jutalékának 50%-át előre és 3 hónapig próbálkozhat, utána bukta.
Szemtelen fiúcska, nem hívott vissza!

atomrebel 2010.02.17. 11:30:53

@eshanem: ha a tulajdonos annyira "okos" hogy nem képes rendbetenni a trágyadombját akkor mit lehet tenni?

aki lakást vesz nem azt nézi, hogy milyen a jelenlegi állapot, hanem azt, hogy milyen lesz majd a lakás, ha ő veszi birtokba.

szerintem...

a túlárazás valóban problémás, mert sok tulajdonos nem képes felfogni, hogy ha valami drágább mint amennyit ér, akkor nem lehet vagy nagyon nehéz eladni.

persze van akit nem sürget az idő...

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.02.17. 11:38:01

@frikazojd: finoman szolva sincs igazad, de egy ingatlan adas-vetel (+hitel) eseten az ugyved, a kozjegyzo es az ertekbecslo erkolcstelenul sokat keres (mindezt azert mert jogszabaly vagy belso szabaly kotelezove teszi oket)

meg persze az ingatlanos, ha mar megbizta valaki.

erdekes, arra nem ter ki az ingatlanos kollega, hogy miert zaklatja telefonon (es gyakran vevonek hazudva magat a helyszinen) a maganeladokat a kozvetitok 95%-a, valamint miert nem elegszik meg 20e+afa fix dij, plusz az iranyar feletti osszeg valahany (velhetoen magas, 30-40) szazaleka tipusu feltetelekkel. ja, akkor dolgozni is kellene, nem csak varni, hogy egy honapban osszejojjon 1-2 uzlet...

a 10-15 szazalekos tularazasrol szolo mese meg inkabb a blikkbe valo

Shawher 2010.02.17. 11:39:22

@Rocky: "az ingatlanos "dolga", hogy az eladót meggyőzze egy alapos árazás után, hogy a VALÓJÁBAN mennyi az ingatlan piaci értéke"
1. szerintem ők se tudják jobban
2. nem a dolgát nézi, hanem az érdekét, ez pedig az, hogy az eladó menjen piaci ár alá, hogy gyorsan elmenjen az ingatlan.

Én valamiért elég sűrűn cseréltem lakást, 2-3 évente, s kb. 10 éve terjedt el a net annyira, hogy feltételezhettem, hogy a potenciális vevő ott keresgél. A taktika egyszerű. Az összes létező ingyenes helyre felteszed az ingatlant, min. 10-15 helyre, jócskán föléárazol, majd 2-3 hetente kb. 1%-ot csökkentesz. Egy idő után megindul az ingatlanosok telefonáradata, ekkor már tudni, hogy közel vagyunk a piaci árhoz. Majd még 1-2 csökkentés után megjelennek a vevők is.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2010.02.17. 11:40:31

Adalék az "egy ingatlanos" elkötelezettségéről, arról, hogy mindig az eladó érdekeit képviseli és az elérhető legmagasabb árat éri el:

Ingatlanvétel 1998. Budapest VI.kerület Benczúr utca. A épület Bau Haus jellegű, a '30-as években építették és szálloda volt eredetileg. A lakásokban egy szoba, egy minikonyha, viszonylag nagy fürdőszoba, nagy terasz és a teljes lakás szélességében nyitható franciaablak jellegű terasz ajtó.

A hirdetés megjelenik (akkor még az Expressben). Vevő hívja számot, számon "egyingatlanos" jelentkezik. Ügyfél bemondja, hogy készpénzes vevő, de előtte megnézné a lakást. Ügynök elmondja, hogy több vevőt akar egyszerre bevinni a lakásba , mert azt reméli, hogy az árat feltudja verni.
Vevő ragaszkodik, hogy láthassa a lakást. Megegyeznek, hoyg megnézi.
Megnézte. Azt mondja most megveszi a lakást de 200.000-el kevesebb pénze van rá mint a hirdetett ár.

AZ elkötelezett "egyingatlanos" abban a pillanatban hívja a tulajt és drámai hangon bejelenti, hogy sajnos a meghirdetett áron nem megy el a lakás, de ő talált rá egy vevőt 200000-el olcsóbban aki azonnal tud fizetni!

Ja! Ennyire megbízhatóak az "egyingatlanosok".

norbi2k 2010.02.17. 11:41:08

@eshanem: huu, mennyi olyan hirdetés van mikor a paraszt felrakja a lakását, de még a tegnapi szaros gatyája is ott log a szék karfáján, aztán ezt a képet feltolja nagyon szar minőségben, meg még egyet a fürdőről és konyháról, aztán kész.. alaprajzot meg képzeljem el...

éshanem 2010.02.17. 11:41:29

Nekem nem fontos, de alapesetben némely átlagvevönél, igenis fontos a külcsin... ugyanakkor a másik oldal 20 irodánál 20 féle áron+ min 4 féle alaprajz.........
Ami igaz az igaz, hogy amig eléggé kinálati a piac, és rutinos vagy simán ki tudod kerülni az ingatlanost..
Kezdödik ugy h nem adod le a saját adataid, onnantól baszhatják, azt h ki nézte meg a lakást és nem tudnak perelni, a szerzödésekkel is lehet játszani.

hááááát 2010.02.17. 11:48:06

Ingatlanos = Politikus.Igérnek fűt-fát oszt semmi nem lesz belöle.

T mint T 2010.02.17. 11:50:06

@félreértitek már megint:
Bar a stilusod hagy nemi kivannivalot maga utan, azert urinohoz meltoan valaszolok neked.
Nos, igen, a tulaj azota is sirva arulja az ingatlanjat. Mi 35 millat kinaltunk, de o azert akart erte 40-et, mert a sarki ingatlanos azt mondta neki, hogy annyit er. Nem er annyit. Le van pukkadva es a szomszedjaban egy felujtitottat negyzetmeteraron alacsonyabb aron adtak el.
Most viszont a tulaj rajott, hogy nemcsak azert akarja eladni a hazat, mert lepcso van benne es egyre nehezebben birja szusszal, hanem azert is, mert mar csak egy keresetbol elnek es nem tudjak kifuteni a lakast es nem birjak fizetni a rezsit.
Meg is kerestek minket, de addigra mi betettuk a penzunket mashova.
A sarki ingatlanos pedig, aki az okos otletet adta nekik, fel eve bezart.
Szoval, lehet, hogy te kibasztal volna a lakasodbol, de egyszerubb lett volna, ha azt mondod, hogy a 35 az keves, de te 38-rol indulsz, targyaljunk.
Egyebkent nem a penzem hianyzott, hanem az akarat, hogy aron felul vegyek meg valamit.

Leslieke 2010.02.17. 11:51:22

@Plumper: Te tényleg ennyire hülye vagy, vagy nem érted az állam működését?

Az állam - ami szerinted neked kellen vásároljon házat - nagyrészt adóbevételekből működik. Ezt az adót a cégek és a munkavállalók fizetik be.

Ergo a dolgozó nép dobjon neked össze egy lakásra. Tudod kik csinálják ezt? A cigányok, és ha így gondolkodsz te sem vagy jobb náluk!
Dolgozz, gyűjts és vegyél magadnak a saját pénzeden házat/lakást!

Aggie 2010.02.17. 11:52:30

@Plumper:
7-8 millio forinttal, egesz jo kornyeken (pl.: Kingston), normalis allassal bele lehet vagni egy masfel szobas lakas megvasarlasaba. Ha elso lakasodat veszed meg kevesebb is eleg, ha "keyworker" vagy (rendor, tuzolto vadakat terelo juhasz tanar) akkor 0 forinttal is. persze fizetednek kell a jelzalogkolcsonodet, de ha berelsz, az is penzbe kerul. Lakast kiadni 1-2 het alatt lehet, ahol berlo atmegy egy credit chacken, felhivjak a munkahelyet es megkerdezik az elozo berbadojat is, hogy nem hagyott-e maga utan atomtamadast a lakasban. A kozmuveket a berlo fizeti, tehat ha az embernek kedve szottyan Mo-ora visszakoltozni akkor is eltartja magat a lakas.

Aggie 2010.02.17. 11:54:29

@T mint T:
Mo-on az ingatlanosok az ertekbecselesert az ingatlan ara alapjan szamlaznak - ezert lett 40 milla az a lakas es nem 35 :)

cbc 2010.02.17. 11:54:35

Erősen kapcsolódó anyag - ingatlanos nélküli dolgokról:

lakoter.com/2009/07/02/erdemes-kikerulni-az-ingatlanost/

"Értékesít, csak éppen piacképes lakásokat"

Jaja, ahogy a tanfolyamon mondták: le kell vinni az árat, ez a kulcs :))

Cook kapitány 2010.02.17. 11:55:15

Ez a "legjobb lakások nincsenek meghirdetve" duma egy mítosz, amit az ingatlanosok és az összeesküvés-elméletekben hívők terjesztenek. Egy ingatlanosnak elemi érdeke, hogy minél több potenciális vevő tudjon az eladó lakásról, nem fogja visszatartani.
Ha mégis van ilyen nagyon olcsó lakás, ott az eladót verte át az ingatlanos keményen. Ne legyenek illúzióink, nem az utcáról beesett ügyfélnek fogja megmutatni a tuti vételt, hanem mondjuk a rokonának/haverjának.

Egy volt-ingatlanos barátom csak úgy tudott magának kifogni egy ilyen olcsó lakást, hogy már kikerült a hirdetés és szimplán ő volt a leggyorsabb. Ha egy ingatlanos saját magának így talál lakást, akkor majd pont az egyszeri vevőnek fogja megtalálni az év bizniszét. Ugyanmár, nevetséges.

Sobrijóska 2010.02.17. 11:57:47

Hogy ne csak ingatlan értékesítőkről legyen szó, hanem ostoba beruházókról is. Értetlenkedve személem az utcánkban 3 éve épült nagy kertesházat, amelyet igyekeztek kissé magasabb igényeknek megfelelően felszerelni. Nem luxus, de elektromos garázskapu, viakolor és kovácsoltvas kerítés megvan hozzá.
Tehát a ház valahol 30-40 millió közötti árfekvésben lehet, de nem ez a lényeg, hanem hogy a harmadik télre hagyta magára a szerencsétlen házat a beruházó, csak mert nem ért a pénzügyekhez! 3 év alatt minimum 25%-ot kamatozott volna a benne lévő pénz, amit most veszteségként kell elkönyvelnie, nem beszélve az állagromlásról!
Tehát 3 éve eladhatta volna egy szolid 25-30 millióért, most már bukott rajta minimum 8 milliót, és ki tudja, ilyen állapotban kiveszi meg??!

Nzoltan 2010.02.17. 12:00:01

@Plumper: Igy alakulnak ki a gettók. A lakásban az a jó, ha megdolgozol érte. Akkor megbecsülöd.
Különben cigánytelep lesz belőle. Ha nem tudsz venni, bérelj. Ha nem tudod kifizetni a bérleti díjat, keress másik állást. Ha nem találsz állást, tanulj. Ez így működik jól.

Plumper 2010.02.17. 12:05:26

@Leslieke: akkor egy átlagember gyűjthet 80 évig egy lakásra.

@Aggie: jó, de akinek nincs kiadó lakása? meddig fizessem a részleteket?

Leslieke 2010.02.17. 12:07:04

@Plumper: Ez lehet, hogy így van, bár én ezt se hiszem.
De ez még akkor sem jogosít fel arra, hogy az állam vegyen neked lakást.
Nekem se vett, megdolgoztam érte, 7 éve fizetem a hitelt, és még 6 évig fogom is.

Plumper 2010.02.17. 12:09:18

@Nzoltan: nade hombre, számolj mán utána: átlagkereset, abból mennyit tudsz félretenni -> lakás ára.
hiába, ma már a kukatologatáshoz is diploma kell, és évente több ezer büfészakos végez.

Másodperc 2010.02.17. 12:14:14

Most komolyan, 4-5% jutalék? Mire? Fentebb már említették, hogy az építész, aki tervez, az kap 1-1,5%-ot, én meg most mondom, hogy az ügyvéd, aki felelősséget vállal az adásvételért, az sem nagyon kérhet 1%-nál többet, pedig mindkettőnek igen komoly anyagi kockázata van, ha valamit elrontanak!

Plumper 2010.02.17. 12:15:14

@Leslieke: akkor ne vegyen, hanem építsen, és vigye le az ingatlanárakat. nincs elég hely?

igazi hős 2010.02.17. 12:16:25

@félreértitek már megint: A DH-sokat valóban nem lehet levakarni. Egy nő egy hétig naponta hívott, de nemet mondtam, mert sokallom. De ő eljön. Hát jöjjön. Megnézi a lakást (kötelező dicséret és tuti vevő emlegetés), mondom az én ajánlatomat (3%, lefele 33%, felfele 50% az övé), erre nagyot néz, hogy ők fix áron dolgoznak, mert nagy iroda. Mondtam: 1. más nagy irodától elfogadták, 2. mondtam a telefonba, hogy sokallom. Besértődött.

T mint T 2010.02.17. 12:18:10

@Aggie:
Meglehet. Az ingatlanossal sosem beszeltem. Mivel a tulaj egy utcaban lakik anyosekkal, ezert vele szemelyesen beszeltunk. Persze, hulyen vette volna ki magat, ha elkezdem neki mondani, mint vevo, hogy szerintem tul magasra becsulte az ingatlanos...
Igy jart, mar nem banjuk, lett jobb.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.02.17. 12:18:44

Azt be kéne ám látni, hogy a "piaci ár" épp attól magas, hogy az ingatlanosok ráteszik a maguk 4-6 százalékát. Ez egy 20 millióért eladott lakás esetén 1,2 millió forint. Vagyis vevőoldalról a "piacinak" tűnő ár tulajdonképp egy mesterségesen növelt érték. Mivel az eladóhoz csak 18,8 milló kerül. Vagyis abszolút nem 20 M a piaci ár, hanem 18,8!
Eladói oldalról meg az nem igazán érthető, hogy miért nettó/bruttó a jutalék?!
Ráadásul kiadás esetén ugye általában egy havi bérleti díj a tarifa, de az nügynökök (tanácsadók) erre végül még ráteszik az Áfát is - miközben a szerencsétlen lakáskiadó a kapott havidíjat bruttóban kapja. Arról nem beszélve, hogy egy magánszemély semmit sem tud kezdeni egy áfás számlával. Ha csak nem számolja el költségként a következő vásárlása adórészében.

Nzoltan 2010.02.17. 12:19:22

@Plumper: Szakiskolát kell végezni, nem egyetemet. Szakember hiány van, nem jogász.
Vagy olyat, amihez nem biztos hogy kell papír, hanem megtudod csinálni, vagy nem tudod megcsinálni.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.02.17. 12:19:56

@Aggie: Teljesen igazad van, ezt magam is így látom, mint az új lakások értékesítésével régebben sokat foglalkozó szakember. Tudom, hogy a használt és az új lakások értékesítése más, de mi sem adtunk annak idején 1,5-2%-nál többet egy irodának sem. Ezért nekik kellett biztosítani a helyszíni értékesítést és a teljes felszerelést és költségeit is. A saját üzletkötőink szerződéses alapon 0,4-0,6% -ot kaptak, de ott a marketinget és irodai helyszínt mi intéztük és álltuk.

Lépes Elek 2010.02.17. 12:23:45

Nálam teljesen rendben volt az ingatlanos. Olyan házakat ajánlott, amilyeneket kerestem és sokáig nyüsztettem apró-cseprő dolgaimmal.
Mindig pontosan jelent meg a megbeszélt ingatlannál és pl. a megvásárolthoz 4-5-ször kijött velem és órákig állt a rendelkezésemre.
Minden kérdésemnek utánanézett, ha nem tudta kapásból a választ és minden papírt, közműátírást, és ami még eszembe jut megcsinált nekem.

6%-ot kapott, ami nem kevés, de ezzel ő is tisztában volt és bele is adott apait, anyait.

Karácsony táján nagy virágcsokorral állítot be minden jót kívánva. Ház átvételekor ez persze ugyanez persze természetes volt.

Első felindulásomban kikerültem volna én is a közvetítőt, de nélküle viszont alig volt ingatlan. A tulajdonosok átadják neki a kulcsot és kész. Nekik könnyű mert nem ők fizetik az ingatlanost hanem a vevő.

Németország.

Plumper 2010.02.17. 12:24:08

@Nzoltan: így igaz. Pannóniában viszont lenézik a "szak"-ot. olajszőkíteni, nagyban striciskedni, számlagyározni kéne, meg is lenne egy 250nm-es, Szt István parki penthouse-re a della pár hónapon belül.

igazi hős 2010.02.17. 12:26:24

@Plumper: Tudom, hogy gonosz vagyok, de már nincs szocializmus, Kádár apánk és jótékony állam. Könnyen pofázok, hisz egy fizetésből megélünk négyen lakástörlesztéssel együtt és az asszony is rendesen keres, de az igényeket kéne a lehetőséghez szabni, nem csodára várni...

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.02.17. 12:28:00

az a baj magával a poszttal, mint minden ilyen "mundér mentő" cikkel. a szakma egy normálisabb tagja egy idealizált szakmabeli képével próbálja menteni a menthetetlent, miközben az embereknek meg megvannak a maguk tapasztalatai az ingatlanközvetítőkkel.

ráadásul az álláskereső oldalakon is minden második hirdetésben ingatlanosnak hülyítik be az embereket, tovább hígítva maguk alatt a szakmát.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.02.17. 12:29:44

Egyébként engem az ingatlanos cégek hazudozásai, manipuláció háborítanak fel a legjobban. Sima kétkulacsos politikát folytat a legtöbb. A vevőnek és az eladónak is azt mondják, hogy az ő érdekeiket képviselik, közben meg csak a sajátjukat.

Példa.

- Eladnánk a lakását és önnek ez semmibe sem kerül, mert ezt a vevő fizeti. Mi rátesszük az ön általi árra a mi árrésünket.

-Keresünk önnek megfelelő lakást és ez Önnek semmibe sem kerül, mert ezt az eladó fizeti.

Nos ez a nagyon jellemző bekamuzó szöveg, aminek sohasem szabad bedőlni. Hiszen ez ostobaság, hiszen ez a két dolog nem lehet egyszerre igaz. Már gondolkoztam többször, hogy írok ebből egy paródiát, mert olyan nevetséges dolgokkal próbálkoznak az ingatlanosok.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.02.17. 12:32:38

@Lépes Elek: hát ezért a pénzért ez lenne a minimum. egymillió forint jutalékért a küszöböt is kisúrolnám fogkefével mielőtt megnézed a lakást. nettó 20 óra időbefektetéssel ennyit keresni szerintem nevetséges. meg lehet próbálni beállítani, mekkora know-how van az ingatlanügynökösködés mögött, de az én szememben kb azzal egyenértékű amikor valaki 1000 forintért dvd-t ír a funkcionális analfabéta kolléganőjének. persze amíg szar van légy is van.

heldente 2010.02.17. 12:35:39

@igazi hős: a DH-tól akkor sem szabadulsz meg, ha lerázod őket, én vásárlóként találtam náluk egy hirdetést, megnéztem, nem igazán az volt, mint amit elmesélt, megköszöntem 3 perc után elhúztam. sajnos megadtam a telefonszámom, a DH meg kiadta 3-4 "befektetési" és hiteltanácsadónak ( meg se kérdezték, h tehetik-e ), azok meg még fél év mulva is hivogattak

Kovácsovics László, mosógépszerelő 2010.02.17. 12:38:48

Azért a "szubjektív érték" és "piaci ár" témáról el lehetne filozofálgatni egy hétvégét...
Az ingatlanos érdeke, hogy a legkisebb energiabefektetéssel bizniszt csináljon. Naná, hogy minden erővel azon van, hogy "legyalulja" az eladó szubjektivitásából/ irrealitásából eredő ártöbbletet, és nem azon fáradozik, hogy olyan vevőt keressen, aki megadja ezt a "magasabb" árat. Pedig ha van létjogosultsága ennek a tevékenységnek, akkor itt lenne, meg kéne keresni azt akinek az kell, olyan áron.
Az alku egy alacsonyabb árszinten automatikus folyamat, nem kell hozzá közvetítő (persze egy közös eladó-vevő információs tér kell hozzá, de arra majdnem tökéletes az internet).

Szerintem egy ár sem irreálisan magas, ha van mögötte értelmes magyarázat. Például mondhatja valaki, hogy az ő garzonjáért azért kér 12 milliót, mert szerinte az jó üzleti célra is, ahol bevételt realizálnak. Vagy mondhatja, hogy olyan jó a közösség, hogy ennyivel többet ér szerinte a lakás, vagy egész egyszerűen azt, hogy szeretné, ha olyan venné meg, akinek ez ennyit ér. Vagy azt is mondhatjuk, hogy a piaci árak növekednek majd 5 éven belül x százalékkal, és a leendő vevőm, ha eladja majd 10 év múlva, jót kaszál rajta. Miért ne mondhatnám azt, hogy de jó lesz neki, kérek ebből az árnövekedésből én is "előre" egy keveset, és 9 helyett 12-ért kínálom a garzonom, mert tudom, hogy a vevő 10 év múlva 18-ért adja majd el.

Tehát nincs rossz, "túl magas ár". Ebben a témában pedig pláne ne egy többnyire szakképzetlen-átképzett óvónő akarjon tanácsot adni, vagy egy hiperaktív nyugger, vagy egy ügyes tesitanár, akik az alapvető közgazdasági összefüggéseket sem ismerik. Mert az ingatlanosok, akikkel volt szerencsém találkozni hasonló kategóriát képviselnek. De szerintem ezzel nem vagyok egyedül.

Szóval a legjobb értékesítési módszer, amit itt fent is olvastam valamelyik kommentben a bőven túlárazott ingatlan "terítése" minden lehetséges netes fórumra, majd a folyamatos "tapogatás" az árak szerény csökkentésével.
Ehhez egészen pontosan 0,0 milló db ingatlanosra van szükség.

Rocky 2010.02.17. 12:39:47

Hagyjátok már szegény Plumper-t!

Nem érti meg, hogy ha nem örököl, akkor az életben nem lesz saját lakása!
Ez így van jól!
Ezért nem szocializmusban élünk, hanem kapitalizmusban!
Vehetsz 200 milkás lakást is, csak találj hozzá pénzt! Lehetőleg ne az államkasszában találj!

Nem értem h ha nincs elég pénzed miért várod el, hogy minőségi lakást kapj jó helyen?

Gondolom bérelni tudnál ilyet nem? Akkor mi a gond???

Rocky 2010.02.17. 12:45:52

Az ingatlanos eleve nem érdekelt az árak magasan tartásában, de ezt sok idióta nem érti meg! Még sokszor az ingatlanos maga is próbálja felverni az árat... a szerencsétlen!

Példa:

dolgozzon ő 3%-ért (inkább az 1 % lenne a jogos)
na az 10 milkánál 300e forint biztos pénz

de mi van ha az eladó a jó 2.5 millióval drágább árhoz ragaszkodik
-> lassabb eladás, későbbi pénz
->jutaléknövekmény = 75.000.- forint
(és ez nem biztos, mert lehet h nem is lehet ennyiért eladni)

AMIT mondani akartam az egész ingatlan szakma erősen VEVŐ párti, a fentiek miatt!

Nem értem az eladókat, hogy miért derogál nekik feladni hirdetést? Sokan mondják h kurva drága az zexpressz is.... 8e/hét...
ha csak 300e számolok ingatlanosra, abból 37 hétig hirdetheti...

Rocky 2010.02.17. 12:47:44

Biztos tipp:

Ne a saját nevünkön mutatkozzunk be a közvetítőnek! Személyit ne adjunk!

Ha tetszett a lakás, vissza kell menni, becsöngetni, ingatlanost megkerülve!

(egy ingatlanos ismerősöm javasolta, ő így szokott tenni, a magánbefektetéseinél...)

Leslieke 2010.02.17. 12:48:44

@heldente: Ezért kell venni lakás eladás/vétel előtt olcsó telefont feltöltőkártyával. Az üzlet után a kártya meg mehet a kukába, polcra. És már nem is hívogat senki.

T mint T 2010.02.17. 12:48:48

@Kovácsovics László, mosógépszerelő:
Csak azt nem latom be, hogy ha valaki "irrealisan magas aron" de jo magyarazattal akarja eladni a lakast, akkor az mindenkeppen "irrealisan magas ar". A piaci ar mindig az, amennyit valaki hajlando megadni. Ha meg senki nem adja meg, akkor "irrealisan magas ar" van, de a magyarazatra senki nem kivancsi. SZVSZ

T mint T 2010.02.17. 12:49:32

@Leslieke:
Ez jo tipp, ezt zsebre teszem. Koszi!

Franky4fingers 2010.02.17. 12:50:31

@mikmaq:

Van egy ilyen kiadó lakásom, most lesz felújítva, kb 2-3 hét múlva lesz kész. Érdekel? (nem ingatlanos vagyok)
p.berenyi@freemail.hu

Dezsőjóska 2010.02.17. 12:51:30

@Plumper: Él a meghívás. Itt lecsekkolhatod.

Lődörgő Hollandi 2010.02.17. 12:54:16

Az ingatlanos az ár lefaragásában érdekelt. Neki jobb a most befolyó, de kevesebb jutalék, mintha semmi nem folyna be, mert az eladó magasabb árat kér. Az eladó adja el azonnal, akár fél áron is, csak jöjjön a jutalék!

Aztán meg ittvannak az u.n. exkluzív szerződések 4% jutalékért! Aztán vagy bejön, vagy sem, de ha nem, akkor más se adhassa el! Ezeket a szerződéseket be kellene tiltani!

theveryguest 2010.02.17. 12:55:50

Egyetlen előnye a közvetítőn keresztüli eladásnak (már az eladó számára), hogy nem a tulaj telszámára jön a napi 10 hívás a többi ingatlanos hiénától. Esetleg akkor látom még értelmét, ha már nem lakik a házban, hozzávágja a kulcsot az ingatlanoshoz, aztán oldja meg. Ha úgyis ott lakik benne, akkor akár maga is mutogathatja.
Akkor lenne értelme ennek az egész ingatlanosdinak, ha az 5%-ért cserébe komplex szolgáltatást nyújtanának a vevői oldalnak is: ügyvédi szolgáltatás, bank által elfogadott értékbecslés, teljes körű banki ügyintézés árgaranciával, és persze jótállás, ha valami gáz lenne a lakással. De azért kb 1mFt-ot kifizetni, hogy körbemutogassa a lakást az nem igazán éri meg egyik félnek sem.
Az elmúlt két évben láttam pár újszerű társasházi lakást a XIII. kerben, és egyszerűen nevetséges miket képesek építeni manapság. Az a minimum, hogy a lakásban pár helyen vasbeton tartópillér áll ki 10-30 centire a falból. Mondjuk egy félszoba hosszabbik falának középvonalában. Így mire lehet használni? Egy kibaszott franciaágyat se lehet rendesen berakni. Máshol a mosogató a sarokban van építve, fölötte 40 centire kezdődik a konyhaszekrény. Egyszerűen el nem bírom képzelni, hogy milyen testhelyzetben lehet itt mosogatni, talán térdelve, vagy hasonfekve a pulton. Lehet csak dísznek van a konyha, és a fürdőszobában mosogatnak. Aztán persze csodálkozik az ingatlanos, ha cöccögök.

2010.02.17. 13:09:40

Én köszönöm az ingatlantanácsadónak, hogy elmondja a véleményét.
Ettől még baromian nem értek vele egyet, de azért köszönöm ;-)
Az elmúlt tíz évben négy ingatlan vételen / eladáson vagyunk túl (ami ugye nyolc ügylet), ebből van, ami ingatlanossal zajlott, van, ami nélküle. Jó ingatlanossal nem találkoztam, max. elfogadhatóval.
Amit itt már megírtak előttem:
vevői oldalról hiába mondtuk el, mik az igények, vagy nem is foglalkoztak vele, mert nem konkrét hirdetés után érdeklődtünk (Otthon Centrum pl.) vagy meghallgattak ugyan, de sorban jöttek az igényeinknek abszolút nem megfelelő ajánlatok.
De a legaranyosabb az volt, mikor megvettük a mostani házunkat (ingatlanos nélkül). Szóval, az eladó, aki egyébként ismerős, és előtte három évig árulta a házat ingatlanosokkal sikertelenül, felmondta a megbízásokat az ingatlanosokkal, levetette a hirdetéseket.
Erre pár hétre látom, hogy vagy három teljesen más cég hirdeti a házat. Kérdem az eladót, őket nem kereste meg? Mondja, hogy nem is ismeri őket, sosem bízta meg őket. Amit el is hiszek neki, lévén ismerős, másrészt meg olyan irodák kínálatában szerepelt a ház, amit nem is lett volna neki logikus megbízni (mondjuk gödöllői a ház, de egy óbudai ingatlanos árulja)
Írtam én nekik, kérve, hogy vegyék le, mert a ház már gazdát cserélt. Semmi reakció.
Aztán felhívtam őket, mint vevő, és kérdezgetni kezdtem őket a házról, amiről SEMMIT nem tudtak azon kívül a pár infón kívül, ami a hirdetésben volt vagy onnan kikövetkeztethető volt (kérdeztem őket a környékről, a kert fekvéséről, szomszédokról..
Kérdezem én: hogyan tud úgy "hozzáadott értéket" adni egy ingatlanos, ha (bocsánat) de fingja nincs a kínált ingatlanról? Mire lett volna jogos itt a 4-5%-os (vagy akár bármilyen mértékű) jutalék?
Persze, a beszélgetés végén megmondtam, ki vagyok, és megkérdeztem, ennek így mi értelme... Csak hebegés-habogás volt, meg annyi eredmény, hogy végre levették a hirdetést.
Jegyzem meg, nem Kovács II. Béla ingatlanos volt, hanem két nagy franchise-ban működő, Bp. szerte sok irodát üzemeltető ingatlancég (az egyik a Remax, a másikra már nem emlékszem)
Még pici csattanó, hogy azóta is rendszeresen találok a postaládánkba bedobva ingatlanostól röplapot, hogy ügyfelei részére ingatlant keres, amennyiben eladnánk a házat, itt és itt keressem. Mi ebben a vicc? Hogy ezek meg attól a három irodától jönnek, akikkel az előző tulaj 3 évig nem tudta eladni a házat.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.02.17. 13:19:35

4-6%?

Amikor árultam a lakást, azt mondtam az Otthon Centrumos hiénának, hogy inkább sosem adom el, de nem fizetek neki ennyit, a semmiért.

Érdekes módon elment a lakás, 2 hónap alatt.

A net világában, 4-6% vagy még enél is több jutalékot kérni pofátlanság, és az a legnagyobb barom, aki ebbe belemegy.

Kizárólagosság? Eszem faszom megáll!!!

ziza133 2010.02.17. 13:25:50

En kulfoldon elek (Hollandia), es mint VEVO kerestem meg ingatlanost. Itt szinte mindenki igy csinalja.
Az ara: fix 795 euro, plus 10% abbol amit lealkud nekem az eredeti ajanlatbol.

ziza133 2010.02.17. 13:27:49

@ziza133: ja, es ezert megdolgozik (megnezi velem a hazat, felmeri, foldhivatalban utanajar mennyiert adtak el a kornyeken hasonlo lakast, alkudozik helyettem, segit a szerzodesben,stb)

Kovácsovics László, mosógépszerelő 2010.02.17. 13:33:42

@T mint T:
A "magyarázat" nem az eladást segíti (mert ez tényleg senkit nem érdekel, aki nem akar annyit adni érte), hanem "igazolja" árat, azaz, hogy miért annyi, amennyi.
Ezzel arra a részre utaltam, mikor a posztíró lehúzza szerencsétlen tulajdonost, hogy személyes pozitív emlékeivel irreálisan felülárazza a lakást. Én azt tettem hozzá, hogy ha van rá "értelmes magyarázat", nyugodtan kérhet egy garzonért akár 30 M-t is legfeljebb az alku valószínűsége majdnem 0 lesz. Ha nincs rá értelmes magyarázata, akkor ne tegye.
Szóval ez az árképzéshez kell, nem az eladáshoz.
Az, hogy a magasabb áron (ami a piac számára már "irreális", de az eladó számára nem, mert tudja, hogy miért kér annyit érte)az alku valószínűsége lényegesebben kisebb, nyilvánvaló, de akkor sem 0, mert akármikor beeshet valaki, aki valami ok folytán megadja azt az árat.

Lényeg, hogy ezeket a viszonylag ritkán előforduló "nem tipikusan piaci gondolkodású" vevőjelölteket nem szabad kizárni a versenyből azzal, hogy automatikusan beállítjuk az ingatlant "piaci árra". Pláne nem az ingatlanos kérésére, hogy ne kelljen annyit izzadnia a jutalékért.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.02.17. 13:45:49

Remélem a következő cikk magáról a jutalékról fog szólni! Mivel nagggggyon nem érthető a 4-6%-os tétel. (Én tudom az "okokat", de civil eladó*/vevő ezeket aligha fogja bármikor is boldog arccal elfogadni. Szóval elő a jutalékkalkulátorral!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.02.17. 13:47:43

Szerintem a jelenlegi ingatlanos cégek fele, harmada is bőven elég lenne a piacnak. Tehát hadd hulljanak.

Kolompár Sztárszki 2010.02.17. 13:51:41

"csupán 4-5%"

azta büdös nagyképű rablócsaló jó édes térgyed kalácsát!

MINDEN ELADÓ KERÜLJE AZ INGATLANOSOKAT!

Kovácsovics László, mosógépszerelő 2010.02.17. 13:55:31

:) Regisztrálva vagyok az egyik álláskereső portálon, éppen most jött egy titokzatos állás ajánlat az egyik - egyelőre anonimitásba burkolózó - ingatlanforgalmazótól:)))
Szóval szerintem a mai ingatlan árak eltúlzottak és irreálisan magasak a tulajdonosok ár-elvárásai, egyébként meg a 4% az semmi, senki ne irigykedjen, hanem álljon be ingatlanosnak, ha kánaánban akar élni:))))))))))

vendor555 2010.02.17. 14:15:56

Kevés szó esett Budapesten kívüli ügyekről. Én több mint egy éve magam hirdetem a házam az ingatlan.com-on (máshol is), azzal a megjegyzéssel, hogy "ingatlanosok ne hívjanak". Nem is hívott egyik sem.
A véleményeteket szeretném kérni reális ár ügyben.
Jogos-e az elvárásom, hogy 22 éves, 2 generációs, nagy telken lévő vidéki nagyvárosi házamat olyan áron szeretném eladni, hogy megvéve egy kisvárosi, kisebb telken lévő, kisebb de korszerű-újszerű házat mindent beszámítva némi pozitívummal jöjjek ki az ügyletből?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.17. 14:21:36

@vendor555: Szerintem erre nincs értelmes általános válasz. Konkrét nagyváros konkrét negyedét lehet összevetni konkrét kisváros konkrét negyedével. Plusz az se mindegy, mekkora a "nagyobb" meg a "kisebb". Ha nem akarsz ingatlanos megbízni, akkor nem tudod megspórolni azt, hogy magad "tanulmányozd" a piacot.

forumnick 2010.02.17. 14:22:37

@ziza133:
Én hasonlót javasoltam az ingatlanosoknak.
200eft+ az a pénz teljesen ami az az összeg felett van amit szeretnék kapni a lakásért.
Kamatoztathatták volna az ingalanos tudásukat, tapasztalatukat, kapcsolatukat.
Nem bentek bele, így eladtam annyiért, amennyit én végül szerettem volna kapni. :-)

fehso2 2010.02.17. 14:25:08

Nagyon drágán dolgoznak az ingatlanosok, különösen annak tudatában, hogy pl. egy építész 2-3%-ot kér a munkájáért. És ő egyetemi végzettséggel a háta mögött dolgozik is vele.

The Green Manalishi (törölt) 2010.02.17. 14:26:09

Hogy fizessek ki 1.5 millát egy olyan majomnak, aki még azt sem képes felfogni: nem véletlenül írtam minden hirdetésem végére bazi nagy betűkkel: Ingatlanforgalmazók ne hívjanak! Hát persze...
Csak telefonálnak, csak erőszakoskodnak, a sunyibbja először magánszemélynek adja ki magát.
Látom a hirdetéseiket, egy fotót nem tudnak elkészíteni. Gyakorlatilag azon kívül, hogy háthoz rendelik a vevőt, semmit nem csinálnak.

T mint T 2010.02.17. 14:26:12

@vendor555:
Egyszer hallottam egy nagyon erdekes mondatot (csak mert a jogos elvarasodat akarod ervenyesiteni), hogy:
" egy 100 Ft-ot ero tegla egy Nyirsegi faluban beepitve 5 Ft-ot sem er, Budapesten a III. ker-ben pl. pedig 1000-et is meger.
Szoval: a lenyeg az hogy HOL talalhato az ingatlan. Szinte ez teszi ki az ingatlan aranak donto tobbseget. A tobbi csak korites.
Igy kerdesedre a valasz (marmint szerintem), hogy elvarasod akkor jogos, ha a teruleteden beepitett tegla ara nem tulsagosan ter el a vasarolni szandekozott ingatlanba beepitett tegla aratol.

Pópália 2010.02.17. 14:26:35

Úgy látom, itt ma mindenki saját kezébe venné az eladást.
Egy kis ingyenes segítség, ha professzionális kiajánlót (alaprajz, fotók) szeretnétek készíteni:

www.floortour.com/hu

vendor555 2010.02.17. 14:29:56

@promontor: Egy éve intenzíven figyelem a hirdetési oldalakat, olyan változatos a kép az árak terén, hogy képtelenség reálisan beárazni. Mondjuk kb középárat választottam ez alapján, de még csak egy telefont sem kaptam ezidáig, pedig 3 helyen hirdettem. Most döntöttem úgy, hogy ingatlanosokhoz fordulok, csak már nem tudok ebben sem bízni. Én is úgy látom, hogy nem tesznek semmit a siker érdekében. Ugyanazokra a hirdető helyekre tszik föl ők is. Max annyi előnyük lehet, hogy talán vannak még olyan vevőjelöltek, akiknek nincs türelmük vagy idejük az interneten keresgélni, inkább bemennek egy irodába.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.17. 14:31:19

@városjáró: Azt is hozzátenném, hogy emlékeim szerint 6-7 évvel ezelőtt nem 4-6 százalékos jutalékokról volt szó, hanem 3-4%-ról. Tehát volt egy durva áremelkedés is, ami számomra annak a jele, hogy túl sokan akarnak túl kicsi piacon megélni. Mondjuk ezzel együtt is számomra fura trend, hogy egy csökkenő forgalmú sokszereplős piacon áremelkedéssel reagálnak a szereplők.

vendor555 2010.02.17. 14:33:40

@T mint T: Nem egészen értem a téglaár hasonlatot. Nem akarom a konkrét helyszíneket megnevezni, csak annyit, hogy az ország közepéről, és egymástól 15 km-re lévő helyszínekről beszélek.

vendor555 2010.02.17. 14:38:01

@promontor: Nekem az a mai tapasztalatom, hogy az országos irodák (Otthoncentrum, Dunahouse) 4 %-ot kérnek, a helyi cégek 3 % (találkozatm már 2%-al is)

különvélemény 2010.02.17. 14:39:31

@vendor555:

Egyszerű.
Ha az átlagos ingatlanodat, amikre bizonyára van kereslet, nem tudod eladni annyiért, amennyiért hirdeted, akkor magas az ár.

Minden annyit ér, amennyit adnak érte, a többi csak humbug.
Mivel a tiedért nem adtak annyit egy év elteltével sem, erre már rá kellett volna ébredj.

vendor555 2010.02.17. 14:39:37

@promontor: Konkrét friss tapasztalato, hogy az országos irodák (Otthon Centrum, Duna House) 4 %-ot kérnek, a helyiek 3%-ot, de találkoztam már 2%-al is.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.02.17. 14:43:42

Nem akarok itt egyik irodának sem reklámot, de már van több is, amelyik 1%-ért dolgozik. csak üsse be, aki kíváncsi egy ilyenre a googlébe, hogy 1%+ingatlan és amit jelenleg e3lsőnek kiad.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.17. 14:43:46

@vendor555: Rossz időben akarsz eladni. Várj pár évet! ;-)

Komolyra fordítva, szerintem vidéken nehezebb a piaci árat megbecsülni, mert kisebb a piac, jobban jelentkezik az ingatlanok eltérő állapotából adódó szórás.

Esetleg érdemes néhány hasonlónak tűnő ingatlant személyesen is megnézni (pl. milyen állapotban van ténylegesen, mennyire alkudoznak), meg követni, hogy egy-egy ingatlan hirdetési ára hogyan változik és mikor "tűnik el": ez jelezheti, hol van a "reális" ára.

SiKom 2010.02.17. 14:45:25

4-5%? Elmentek ti a francba, ingatlanosok!

Kérjetek 1-2%-ot, dolgozzatok rendesen, és jól fogtok élni becsületesen.

Rocky 2010.02.17. 14:45:52

@vendor555:

Nem érted?

Hörcsöghalma-felsőn 1 millió egy 500 nöl-s telek, a tégla ára 500 ft.

A XII. kerületben 600 millió egy 500 nöl-s telek, a tégla ára 500 ft.

Készül mindkét helyre egy 200 m2-s ház, mondjuk 40 millióért!

A hörcsögalmi ingatlan értéke 28 millió forint lesz.
A XII. kerületié pedig 800 millió.

Ugyan az a ház készül mindkettőre!

Remélem már érted!
És azt is, hogy a befektetők miért akarják kihasználni a (drága)telek beépíthetőségét "200%-ban"!

heldente 2010.02.17. 14:47:38

a 2-4-6 % is hatalmas összeg, ahhoz képest, h az ingatlanosok jelentős része a minimális infokkal sem rendelkezik az eladni kivánt ingatlanról, akadt olyan nagy cég hálózatába tartozó ingatlanos is, aki akkor járt először az általa hirdetett kégliben, mikor velem megnézte ( az vicces volt, mikor rákérdeztem, h akkor miért mondott róla annyi szépet és jót, ha még nem is látta )
Az se gyenge, ha nem is az a ház szerepel a hirdetési képen, mint amit mutat, vagy nem is abban a kerületben van, mint ahol hirdeti, nem tudom mit gondol ilyenkor az ingatlanos, ekkora balfék a vevő?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.02.17. 14:47:53

@promontor: Én a négy évvel ezelőtti jutalékokat ismertem. Az 3, 4, és 5% volt + Áfa. Akkor ez az összeg 3 felé oszlott meg. Kapott az, aki behozta a lakást a rendszerbe, kapott az, aki értékesítette, és kapott egy jóadagot az Ingatlanos Cég központja is - ami egy keveset visszaosztott a behozó irodájának is. Az értékesítők így - különböző képletek alapján - kb. 10-10%-ot kaptak a bruttó jutalékból.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.17. 14:48:35

@vendor555: Lehet, én csak egy másik hozzászóló által beírt árakra reagáltam. Mondjuk pár hete olvastam egy ingatlanostól, hogy mostanában Budapesten magasabb tarifákkal dolgoznak a közvetítők, de ezért se vállalok kezességet.

T mint T 2010.02.17. 14:53:28

@vendor555:
Hat, a hasonlat szerintem teljesen egyertelmu. Nem tudom, mi nyomja le a te ingatlanod arat (vagy adott esetben, mi emelne meg a megvetelre kiszemelt ingatlan arat).
Lehet ez a rossz kornyek, a rossz szomszedsag. Lehet egy kozeli szemettelep. Lehet egy arvizes terulet. De lehet pusztan annyi az oka, hogy egy infrastrukturaval es kozintezmenyekkel kevesbe ellatott teruletrol van szo (nincs a kozelben iskola, ut, kozert, plaza, posta - kinek mi a fontos). Akiknek ez fontos, azok szamara az ingatlan ezek nelkul semmit nem er. Vagy az is lehet, hogy a telked (hazad) kulteruleten vagy nyaraloovezetben van, vagy csak "rossz" megyeben.
Igy ertettem azt, hogy a tegla (magyarul az ingatlan fizikai lete) nem szuksegszeruen er ugyanannyit az egyik teruleten, mint a masikon. Sot, ugy foglamaznek: teljes mertekben attol fugg az epitmeny (vagy telek) ara, hogy hol talalhato.

Kovácsovics László, mosógépszerelő 2010.02.17. 14:55:16

@vendor555: ha még nem tetted meg, szerintem nézd meg a lakókörnyéked aktuális eladási árait az olyan/ hasonló házakra a netes fórumokon. Ahhoz kellene igazítani az árat, mert ha egy éve nem jött rá vevő, akkor érdemes "lejjebb" keresni.
Biztosan megtetted már, de érdemes lenne még egyszer megnézni annak a környéknek az árszintjét is, ahová költözni akartok, mert lehet, hogy időközben megváltozott, és lehet, hogy a pozitívum helyett még rá is kellene fizetni, ami adott esetben (forráshiány) tárgytalanná is teheti az eredeti eladást.
Ja, és a "....ne hívjanak" szókapcsolatot levenném, mert nem néz ki jól, inkább vagy ne írj semmit (legalább meglátod mennyi ingatlanos "rabol" rá a témára)vagy azt tedd ki, hogy kb. "kérem, hogy csak magánszemélyek/ -érdeklődők keressenek".

Rocky 2010.02.17. 14:55:19

@fehso2:

Kijavítanálak, illetve pontosítanék:

engedélyezési terv:
1-1.5% az elkérhető, de sokan ezt is próbálják megspórolni kockás papíros álmokkal, rajzolja csak le ezt az építészúr énmárkitaláltam, nem kell csak rajzolmegbeadni, 80e-ből kijön?
(ráadásul jelentős mértékben meghatározza az ingatlan eladhatóságát, árát, hogy milyen lesz az épület... ráadásul egy ronda és használhatatlan épületet is ugyanannyiba kerül megépíteni)

kiviteli terv:
1-2% az elkérhető, de a megrendelők kb. 10% kéri, nem értik mire kell, hiszen a kőműves az engedélyből is meg tudja csinálni a házat...
nem értik, hogy az ebben foglalt műszaki tartalmat lehet csak számon kérni a kivitelezőn, az árazatlan költségvetést lehet korrektül beárazni, visszaszámolni, elemezni, alkudni...
nem értik, hogy a kivitelezés alatt:
építész = ügyvéd
Igaz van aki adásvételit is képes ügyvéd nélkül csinálni, aztán sír, hogy jajaj lakásmaffia...

balazst 2010.02.17. 14:56:22

Az ingatlanosok abból élnek, hogy az összes magánhirdetőt felhívják, valami kamu dumával ("van kuncsaftja aki pont ilyet keres") és leszerződnek velük. Aztán mivel sokaknak nincs internetük v. lusták és ezért őket keresik meg, így ebből a hatalmas adatbázisból valahogyan eladnak kettőt-hármat havonta, nulla munkával.

heldente 2010.02.17. 15:00:50

@Kovácsovics László, mosógépszerelő: belefutottam olyan ingatlanosba, mikor keresgéltem, aki magánszemélyként hirdet és a még a "csak magánszemélyek hivjanak"-ot is felteszi a hirdetésbe, amikor a kéglit megnézed, akkor derül ki, h "ő csak hirdeti, mert jóban van a tulajjal". utánanéztem, még 2-3 ilyen ingatlana volt, biztos sok a barátja eladó házzal :)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.02.17. 15:02:53

Az ingatlanügynökök többsége valóban nem szakember. Aki viszont jól csinálja, az tulajdonképpen már nem is ügynök, hanem valóban értékesítő. Az ilyenektől nem sajnálható a jutalék (bár annak mértéke továbbra is vitatható). Ők több nyelven beszélnek, magasabb (vagy gazdagabb) körökben mozognak. Nem mezítlábas vevőcskékkel tartják a kapcsolatot, hanem ingatlanbefektetőkkel. És valóban megdolgoznak a pénzükért (s egy idő után ki is válnak az anaycégükből). De ezek csak nagyritkán nyúlnak oda egy Kisdiófa utcai földszintes udvari garzonhoz. Náluk az ingatlan - kis túlzással - a frissen épülő irodaházaknál kezdődik és a tengerparti golfpályáknál végződik.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.02.17. 15:05:15

@városjáró: Arról nem beszélve hogy naprakész jogi és lakberendezési információkkal, javaslatopkkal rendelkeznek. Az ilyen szakember, valóban "szakember". De nem ez az átlag.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2010.02.17. 15:05:19

@Szárnyati Gézа:

az azért jó, mert az én e-mail címem kamu, hogy nyugodtan anyázhassak;)

ionsrác 2010.02.17. 15:06:43

@Shawher:

köszi, nekem ez a leghasznosabb hosszászólás ma, én is így tervezem eladni most a lakást:

"Én valamiért elég sűrűn cseréltem lakást, 2-3 évente, s kb. 10 éve terjedt el a net annyira, hogy feltételezhettem, hogy a potenciális vevő ott keresgél. A taktika egyszerű. Az összes létező ingyenes helyre felteszed az ingatlant, min. 10-15 helyre, jócskán föléárazol, majd 2-3 hetente kb. 1%-ot csökkentesz. Egy idő után megindul az ingatlanosok telefonáradata, ekkor már tudni, hogy közel vagyunk a piaci árhoz. Majd még 1-2 csökkentés után megjelennek a vevők is."

ennyi. meg kell nézni, hogy ugyanott, ugyanolyan lakást mennyiért hirdetnek, és elsőre fölé kell lőni az árat.

valaki jalasolta, hogy érdemes beruházni egy telefonkártyára, amíg hirdetek, erre eddig nem gondoltam, de végülis miért ne, 1500 ft, ha jól emlékszem. ezért is köszi.

egyébként meg vevőként IS ki kell hagyni az ingatlanos csalót, nem a leendő vevőnek kell aláírnia, hogy megnézte a lakást, és kész is. abban a nyilatkozatban asszem az is benne van, hogy nem adod tovább az infót. hehe, barátnőm aláírta, mint "vevő", nekem meg nem kellett továbbadnia, mert ott álltam mellette.

T mint T 2010.02.17. 15:14:04

@félreértitek már megint:
Bocsi, de ezt mar annyira nem tudom szo nelkul hagyni: mar engem is leanyaztal, ismeretlenul, bunkon, kapanyellel a szadban, holott semmi okod nem volt ra. Es meg te mondod, hogy az ingatlanosok milyen tetvek.
Oszinten szolva, elkeserit, hogy te is valasztopolgar vagy!

Kovácsovics László, mosógépszerelő 2010.02.17. 15:20:58

@városjáró:
ez teljesen más pálya, az már vagyon-, illetve portfóliókezelés, és többnyire (azaz mindig:) üzleti célú hasznosítást is folytatnak/-tattatnak, nem csak megveszik és és a tulajdonosokkal együtt várják a boldog értéknövekedést.:)
Ehhez már több kell, mint egy óvónői diploma ingatlanos átképzéssel:))))

@heldente: na ezt nem lehet kiszűrni, képesek ezek mindenre:))) ezen az átlagos szinten ez jelenti a "szakmát". A siker sokkal inkább arcbőr, mint tudás kérdése.

Elnézést a vélhetően sok értelmes ingatlanostól a lehúzásért, de a szakmájukban számbeli fölényben "átképzett" szakember bénasága miatt sajnos el kell viselniük ezt a presztízsveszteséget.

Ugyan így vagyok az MLM-esekkel és mostanában egyre bővülő amatőr online-tőzsdésekkel is, ráadásul utóbbiak még szentül is hiszik, hogy hozzáértés nélkül meg is gazdagodhatnak.:))) Erre szokták írni a modern nyelvben, hogy megalol:)))))))

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2010.02.17. 15:29:29

@T mint T:

Hozzászólásodhoz ezúton is gratulálunk.
:)

Bekopipésztelnéd az a részt ahol elmondom, hogy "...ingatlanosok milyen tetvek..."?

Kérlek, légyszíves és ha lehet szó szerint.

Továbbá kiváncsi lennék ha kifejtenéd miért üdvözítő az a (szerinted korrekt) eljárás, ahol az igencsak sovánka pénztárcájú "vevő" nagy elánnal, habzó szájjal kel ki magából, mert az eladó nem hajlandó olyan árszintre lemenni ami a vevőnek megfelel.

Kiváncsian várom válaszodat.

Üdvözlettel:
Egy vállasztópolgár.

UI: Azért jópofa, hogy kommentjeidben saját Urinő mivoltodat hangsúlyozod miközben (ahogy nagyon kifinomultan és intelligensen) írod: "...Oszinten szolva, elkeserit, hogy te is valasztopolgar vagy...!"

AZééé az ugye nem baj, hogy engem meg az keserít el, hogy te meg "Úrinő" vagy!?

:)))))))))))))))))

T mint T 2010.02.17. 15:42:31

@félreértitek már megint:
Ebbol annyi jott le, hogy tobbszor probalkoztal eladni, de szemmel lathatoan nem ugy alakult... tehat a vevo volt a hunyo...
Nyilvan nem szoszerint tetvezted le az ingatlanosokat, de tobb megnyilatkozasodbol is kiderul, hogy mire tartod oket. Es lehet, hogy joggal alakult ki roluk benned egy kep, de te sem vagy tul meggyozo, amikor intelligens es onerdekektol mentes embert keres valaki.
Urino pedig leginkabb ahhoz kepest vagyok aki latatlanban ezt irja nekem:
"Én kisfiam úgy basználak ki a lakásból, hogy a hajad leégne a levegőben." (es ez most szo szerint volt)
Vagy aki egy alnev es egy hamis e-mailcim moge rejtozve hord le masokat es osztja az eszt - ahhoz kepest en urino vagyok, de semmikeppen nem a kisfiad.

Es azt hiszem, ez sem szamunkra, sem masok szamara nem erdekfeszito vagy gyumolcsozo, ugyhogy utoljara reagaltalak le szemelyeskedve: Te Valasztopooogar!

zsuga66 2010.02.17. 15:43:05

Röviden az én profi közvetítős sztorim. Egyetlen (talán a legnagyobb a piacon) cégnek bedőlve abban maradtunk, hogy ők annyira jók, hogy a reális ár/minimumáram +5,25%-ért (ez az ő jutalékuk) eladják a kérót. A minimumáramon hoztak egy vevőt és közölték mégiscsak jól gondoltam a reális árat....mondom Ok nyelek egyet és engedek, de ők is nyeljenek vigyék le felére a jutalékot. Válasz: a profi munkát meg kell fizetni. Ha nem kérek számlát persze beszélhetünk...

Szerintem közvetítő nélkül kell eladni az ingatlant annak akinek megvan hozzá más területről az eladási tapasztalata. Ingatlan.com-ra fel kell tenni, és korrekt árat kell kérni. Szerintem.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2010.02.17. 15:55:39

@T mint T:

Szerencse, hogy utoljára így most én is utoljára. Természetesen ha megengeded csak akkor:)

1.) Neked ugyan nem, de másoknak akik kapcsolatba akarnak lépni velem, megadom az e-mail címet amin elérhetnek. Ahogy ezt tettem szárnyati gézával is. Ugyen erről nem tudsz, de azért nagy pofával nyilatkozol. Piros pont! Ügyes vagy!

2.) "Ebbol annyi jott le, hogy tobbszor probalkoztal eladni, de szemmel lathatoan nem ugy alakult... tehat a vevo volt a hunyo..."
Ha valóban ez jött le akkor súlyos szövegértelmezési problémáid vannak!
a.) Az ismerősöm ingatlanjáról beszéltem.
b.) Az Ő tapasztalatait írtam le.
c.) NEM szorul rá arra, hogy áron alul adja el a lakását.
d.) Éppen ezért jogosan háborítja fel, ha egy "vevő" elkezdi azért baszogatni, hogy a 38 millióért árult lakást miért nem akarja eladni 28 millióért.

3.) Én csodálom a barátom birka türelmét, mert ha (most figyelj, mert nyelvtani lelemények és trükkök következnek) ő én lennék én biztosan az ablakon vágnám ki az olyan vevőket, mint amilyen pl. TE is LEHETSZ.

4.) Végül engedd meg hogy idézzelek "Vagy aki egy alnev es egy hamis e-mailcim moge rejtozve hord le masokat es osztja az eszt - ahhoz kepest en urino vagyok, de semmikeppen nem a kisfiad."
és gratuláljak valódi nevedhez (mint írod én görény vagyok, hoyg nem a saját nevemet írom ki, ezzel szemben Te biztosan a saját nevedet használod) ami T mint T.

AZ anyakönyvvezető biztosan csodálkozott:)))))))))))

Jót szórakoztam rajtad:)
Köszönöm:))

a katona fehérben 2010.02.17. 15:57:42

A "személyes kapcsolatról": amikor lakást, sőt, nagyjából egyidőben két lakást kerestem, a piacot uraló DH-nál volt személyes ismerős. Annyit csinált, hogy időnként átküldött mélben egy exportált lekérdezési eredményt, amelyet ugyanúgy le tudtam generálni magamnak a honlapjukról, ahogy ő is, csak éppen kevesebb ránézésre kizárható resztlivel. Ráadásul az ingatlan.com keresője sokkal jobban paraméterezhető az övékénél, amellett, hogy nem csak DH-s lakásokat dob ki, amelyek a magas jutalék miatt ugye eleve 4-5%-kal túlárazottak.

Az ár kialakításáról: házat akartunk eladni, elsőként egy helyi, kicsi, más által ajánlott (lásd: személyes kapcsolat) egyszemélyes irodát bíztunk meg vele. Kijött, körbenézett, közölte, hogy ő mellesleg értékbecslő is, és az általunk kért 40 millió nagyon magas ár, szerinte ez a ház legfeljebb 25 milliót (!) ér. Kapott megbízást az általunk kért áron, de vevőjelöltet egy darabot se hozott, és amikor emiatt pár hónap után felbontottuk vele a szerződést, enyhén sértődött hangon felhívott, és újra elmondta, hogy milyen irreális az igényünk. Másfél évvel később ügynök nélkül, ismerősláncolat útján (megint lásd: személyes kapcsolat) eladtuk negyvenért, és a vevő nem érezte úgy, hogy rossz üzletet kötött volna.

Azt eddig is gondoltam, hogy nem velem történtek egyedi esetek, de az eddigi három levélre reagáló kommentfolyamból kikövetkeztethető tömegességre nem számítottam...

Marty Mcfly 2010.02.17. 16:06:24

figyeljetek már! nem lehet az ingatlanosokat feljelenteni a fogyasztóvédelemnél? csomó olyan hírdetés van, amivel megtévesztik mind a vevőt, mind az eladót!!! (pl.: lakást vennék azonnali készpénzzel) háá a kurva anyját!

0 tittoli 2010.02.17. 16:12:21

Grat.a sok gyökérnek ,aki azt gondolja ,hogy az ingatlanos vagy más munkája nem ér annyit ,mint az ő szánalmas időtöltése.Azért az megmosolyogtató ,hogy mennyi hülye mondja itt is el a véleményét ,a tuttit ,király.
amennyiben nektek lenne igazatok valszeg nem léteznének nagy cégek,akik
ingatlan közvetítésből jutottak volna komoly vagyonokhoz.Megint az irigy lúzerek a leghangosabbak ,akik ezt a szakmát nem látják belülről ,persze nem is fogják,mert erre is ,mint oly sok mindenre alkalmatlanok.
Fröcsögni ,hazudni az fasza.Szerinted azt az oldalt ,ahol te ingyé hirdetsz ki finanszírozza ,magadtól nem találsz lakást,aztán kérsz ingyen szolgáltatást,majd akitől megkapod,azt megkerülöd.
Szánalmas,de bármennyire is furcsa az emberek többsége nem ilyen és ti szánalompatkányok vagytok kevesebben.

a katona fehérben 2010.02.17. 16:21:09

@0 tittoli: esetleg érveid is vannak, vagy csak hányni akartál?

T mint T 2010.02.17. 16:23:28

OFF:
@félreértitek már megint:
te figyi, neked mi az agybajod egyebkent?
Ha gondolod, felolem irhatsz privatban is, az en e-mailcimmet megtalalod. Meg a nevemet is megmondom.
De semmi esetre sem hirdetem "nagy pofaval", mint egy kisgyerek, hogy 'beee, hiaba irtal, mert ugysem talalsz meg azon a cimen' es nem "b@szok ki" masokat ebben a stilusban.
Egyebkent tobb ingatlan eladasunk es vasarlasunk volt eddig eletunkben.
Ha valaki ugy gondolta, hogy olyan goreny vagyok vevokent, amilyennek te elkepzelsz, akkor az megtartotta maganak a velemenyet is meg az ingatlanjat is. Max nem kotottunk uzletet. De anyazasig, meg odaig, ahogy te elkepzelted magadban, sosem fajult a dolog.

ON:
Fentebb olvastam az egyik kommentben, hogy taktikakent aron felul lovik be a hirdetesi arat es hetrol hetre mennek lejjebb, mig a piaci ar kiadja magat az erdeklodok reakciojabol.
Ezeknek csak azt mondanam, hogy egyebkent vevoi oldalrol is filterezik ezt a taktikat, de neha ez rosszul is elsulhet.
Egyreszt, en eleve nem is jelolom meg a magam szamara azokat az ingatlanokat, ahol az en velemenyem szerint folul van love az ar. Mert abbol indulok ki, hogy a megegyezes lehetosege tul tavol van, ezert nem is tartom targyalaskepesnek.
Ha utana hetek mulva latom ugyanazt az ingatlant alacsonyabb aron, akkor meg azt gondolom magamban, hogy valami bibi lehet azzal az ingatlannal, ha ennyire nem erdekelt senkit, hogy meg az arat is lejjebb kellett vinni.
Tehat lehet, hogy valakinel ez bejon, nem tudom. De bizonyos vevo-riaszto kovetkezmenye is van, szerintem.

Rocky 2010.02.17. 16:31:43

@0 tittoli:

:DDDDDDDDDDD

Te meg pont két lakópark eladása közben, útban Tel-Aviv-ból Párizsba böffentettél ide egy jót!

Vagy nem?
Ülsz egy üres értékesítői irodában és a nyiladozó tekintető fizetőképes keresleten éled ki a frusztrációdat, amiért nem találod őket hónapok óta?

Morfologista 2010.02.17. 16:32:40

Ezt a piaci árat úgy emlegetik itt páran (a cikkírót is beleértve), mintha az egy mindenki által elfogadott, és ismert standard lenne, ami kőbe van vésve és ahhoz lehetne viszonyítani mindenféle ártípust.

Még az irodák, és a magukat olyan sokra tartó ingatlan közvetítők sincsenek tisztában a piaci árral! Lila gőzük sincs az egészről. Próblának adatbázisokat lopni/venni (hallhattunk ilyen botrányokról nem is olyan rég) és abból számítgatni valami piaci ár - átlag félét igen kevés sikerrel. Olyan, hogy piaci ár, olyan nincs. Legalábbis prompt nem létezik, és csupán az idő az ami eldönti, hogy "megérte-e" megvenni az adott ingatlant. Az ügynököknek nulla előrejelzési képességük van az ingatlan piac alakulását illetően, és nem azért mert nem lehet előrejelezni, hanem mert iskolázatlan "botcsinálta" ügynököcskékkel van teli ez a "szakma". A jutalékuk meg egyszerűen nevetséges ahhoz képest, hogy mennyire nem értenek ahhoz, amit csinálnak! Máglyára velük!

0 tittoli 2010.02.17. 16:40:39

Nem gondolom,hogy hánytam volna , a lényeg szerintem olvasható ,milyen érveket kellene amellett felsorakoztatnom ,hogy amikor egy szolgáltatást igénybe veszel , ráadásul elégedett vagy vele,mert az ingatlanos megtalálta a lakást ,ami tetszik neked(különben miért akarnád megvenni)
te meg úgy döntesz ,hogy megkerülöd kézen fogva azzal az eladóval ,akinek az ingatlanos éppen akkor tette bele azt a pénzt a zsebébe ,amit a lakásáért akart.
Az ingyen hirdetésekről meg annyit ,hogy azt pont az ingatlanos fizeti ,mert az ő fizetett hirdetéseiből tartják el azt a portált ,ahol te ingyen hirdetsz.

0 tittoli 2010.02.17. 16:42:49

@Rocky:
Veled azért nem cserélnék az biztos ,sőt neked szerintem a fizetőképes kereslet is csak fogalomként létezik.

Morfologista 2010.02.17. 16:43:19

@0 tittoli:
Ne hogy már az bizonyítsa az ingatlanközvetítői szakma létének szükségességét, hogy néhány gátlástalan barom kihasználva a tömeg tudatlanságát kurvanagy haszonra tett szert! Ugyanannyira van rátok szükség mint a marketingesekre úgy általában. Semennyire. Azért létezik ez a szakma mert mindenkinek van, és versenyhátrányt jelentene nem használni. Nem valós igény szülte szakma, el lennénk mi nélkületek is. Jó bornak nem kell cégér, az ingatlannak meg nincs szüksége ügynökre. 4-5% Vazze ez olyan vérlázító mint a hitel/biztosítási ügynök! Nulla szakértelemmel nagyokat kaszálni, hát tőlem nem kaptok egy garast se az biztos.

Rocky 2010.02.17. 16:47:48

Kíváncsiságképpen, ha netán nem lenne egy ideig munkám, mint építész tervező, megnéztem mi kell az értékbecslői "szakmához", papírhoz, hátha egy jó kis bankos állást meg tudok csípni.

Na hát kell első körben egy érettségi+80eFt+párhónap szabadidő!

És akkor lesz egy olyan papírom, amivel hivatalosan még nem tudok semmit sem felbecsülni, de mehetek közép és felsőfokú képzésre is újabb százezrekért+idő!

Elképzeltem, hogy ülök a tanfolyamon építész diplomával és elkezdik magyarázni, hogy tudják kedves érettségizett hallgatók, van a fal és a födém, meg a tető és ebből áll a ház...

Hogy lehet egy ilyen fontos szakmát szakirányú képesítés nélkül "árulni"?
Ezért tart itt az egész építőipar, mert a nemlétező "mérnök kamara" annyira gyenge, az ügyvédekhez, orvosokhoz képest, hogy a különböző lobbyk, érdekcsoportok, bármit megtehetnek velünk. Ezért van a sok körbetartozás, értelmetlen rendelet, valóságtól elszakadt szabályozás...
Közben valakik meg milliárdokat kaszálnak!

Az igénytelen fizetőképes kereslet meg szenved!

Morfologista 2010.02.17. 16:48:23

És mégegyszer! Azzal van bajom, hogy mekkora nímandok, mennyire nulla munkáért várják el a jutalékot! Mert
- fingja nincs az ingatlanról amit kínál
- fingja nincs a környékről, mert ő 60km-rel arébb lakik, semmit nem tud a környéken várható beruházásokról, és azt sem, tudja, hogy a kínált ingatlan szomszédságában láthatóan megkezdett építkezésnek vajon benzinkút, lakóház, vagy fintess-terem lesz-e a végeredménye
- fingja nincs az ingatlanokról általában, max annyi, hogy ő is lakik egyben
- fingja sincs a gazdaségról és az ingatlanpiac alakulásáról, várható értékről, vagy értéknövekedésről

Szóval egyáltalán semmit sem tudnak, csak a kurvanagy százalékokat elkérni. Hát ez a bajom!

T mint T 2010.02.17. 16:50:02

felig OFF, de ide kivankozik (Morfologista kommentjerol jutott eszembe):

Most gondoljatok el, mi lett volna, ha marad az ingatlanado.
Ott az allam ugy dontott, hogy marpedig Zugloban pl. 350e Ft/nm aron eladhato egy hasznalt ingatlan (+/- 10% bizonyos altaluk kitalalt ertekrendszer szerint). Egyreszt rohognom kell ezen az aron! Azert megneznem, hogy a Pillango utcai metromegalloval szemben melyik panellakast adjak el 350e -10% per nm aron! 250e-ert se!
Ugyanakkor Obudara uj ingatlanra, ha jol emlekszem 370e/nm arat mondtak. Hat, ott pedig lassan 450e/nm egy uj ingatlan.

A masik meg: mindenki azon filozott, hogy miert pont 30 milla az ertekhatar (vagy 50 a nagyobb kulcsok eseteben). A nagy kerdes nem ez, hanem az, hogy ha ma a te lakasod 29 milla, akkor az jovore lehet 32 milla is meg 35 milla is. De az is lehet, hogy mar a jovo heten annyi lesz!
Megint okosan ertekhatarra lottunk be egy adofajtat, mint pl az illetekeket, aztnak majd ha 10-15 evig nem nyulunk az ertekhatarokhoz, akkor csak a bivalybasznadi istallo keruli el az ingatlanadot par ev mulva, mert kulonben minden az ertekhatar fole fog csuszni pusztan az inflacio miatt!

Meg szerencse, hogy ebben a formaban megszuntettek!
Lehet, hogy van letjogosultsaga, de egy fix ertekhatart beloni mindig szemetseg, mert utana az ertekhatart evtizedekig nem mozditjak!

Arrol mar nem is beszelve, hogy egy pango ingatlanpiacnak pont meg egy extra adora volt szuksege! Dilettansok!

IHCS 2010.02.17. 16:50:12

"Az irányár tekintetében sokszor vannak elszállva az eladók, ha nem keresik az adott ingatlant, akkor az azt jelenti, rosszul „irányozták” be az árat, köze nincs a realitáshoz, a reális árhoz. Ilyen esetben van szükség ingatlan tanácsadóra, aki ráébreszti az eladót a valóságra..."

Az "ügynök" vagy vak a saját szakmáját tekintve vagy nem mond igazat.

Másfél éve kezdtem hirdetni a lakásomat. Gondoltam, én úgysem tudom megítélni mennyi ennek az ára, ezért 5 ingatlanossal (köztük a két piacvezetővel is) kötöttem szerződést. mindtől megkérdeztem, hogy szerintük mennyi ennek a reális ára, végül is ők foglalkoznak ingatlanokkal nem én. Mind az öt azt válaszolta, hogy én mondjam meg mennyit akarok érte, mert ők nem akarják megmondani. 10 perc után mindnél feladtam a próbálkozást, és mondtam egy számot. (a környékbeli hirdetési árak négyzetméter árainak átlagával számolva) Kérdeztem: szerintük reális-e? Ötből négy "igen"-t mondott az ötödik azt mondta "kicsit sok, de nem elszállt". Azóta havonta ha egy vevő beesik. Már kétszer vittem lejjebb az árat. Időnként felhívnak, hogy vigyem lejjebb. Kérdezem mennyivel? A válasz mindig: "nem tudom".

4 franchise hálózat és 1 kis iroda mintája a fenti történet.

Morfologista 2010.02.17. 16:53:41

@IHCS: Sajnos tényleg így van. Ezért (is) volt az iménti kirohanásom. Nem tudnak ezek semmit se, de marhára el vannak szállva maguktól. :(

a katona fehérben 2010.02.17. 17:25:24

@0 tittoli: Nem emlékszem, hogy itt ilyen megkerülős eseteket olvastam volna, ellenben vagy harminc különböző felhasználónak volt olyan tapasztalata, ahol az ügynök hozzá nem értő volt és/vagy lehúzással próbálkozott. És az itt megjelenő esetek azok, amikor az ügyfél rájött erre, hány olyan lehet, ahol nem? Azt gondoltam, hogy ezt vitatod, erre vártam volna valami érvet. Így viszont nem igazán érzem relevánsnak a felháborodásodat. Te igénybe szoktál venni olyan szolgáltatást, ráadásul súlyos százezrekért, amivel nem vagy elégedett, csak azért, hogy a szegény szolgáltató keressen egy kis pénzt?

Ami pedig a portálokat illeti: az egyszerű ingatlaneladónak/-vevőnek hadd ne kelljen a vállán hordoznia az ingatlanügynökök és a hirdetési portálok megélhetési problémáinak súlyát. Ha van lehetőség ingyenes hirdetésre látogatott portálon, akkor miért ne vennék igénybe? A portálüzemeltetés üzlet, nem az ügynökök megsegítésére kitalált karitatív intézmény. Ha az ingyenes hirdetés üzemeltetése ráfizetéses lenne, akkor nem lenne. Merthogy tévedsz, a portál nem az ügynökségek kedvéért van, hanem a felhasználók kedvéért, akik látogatják. Vajon miért hirdet a DH annyit az ingatlan.com-on, amikor ott a saját remek portálja? Talán mert az övékét a másikhoz mérten a kutya se látogatja?...

0 tittoli 2010.02.17. 17:31:00

Vannak biztos nímandok ,de lehet hogy a saját szakmádban sem te vagy a király,az ingatlanosoknál viszont a természetes kiválasztódás ma már gyorsabban megtörténik,
lévén a jutalékból élünk.
Morfologista viszont baromira meg tudja ezt ítélni,nem tudom ő milyen körülmények közt él
de aki ennyire tisztában van a piaci viszonyokkal ,ráadásul ilyen jól kommunikál azt tárt karokkal várjuk ,a mostani fizetését szerintem biztosan megduplázná,hiszen ő lenne az egyetlen ingatlanos ,aki ezekkel a paraméterekkel bír.

Ha egy lakás másfél évig van hirdetve az bizony nagyon túl volt árazva lehet ,hogy most is.

0 tittoli 2010.02.17. 17:39:16

@a katona fehérben:
Nem értem a lehúzást ,ezért nem reagáltam rá ,
persze az ügynökök sincsenek a helyzet magaslatán mindig.
Nem tudom az ügyfelet hogyan lehetne lehúzni ,hiszen a jutalék kifizetése csak az ügyvédnél szerződéskötéskor esedékes,tehát a munka el lett végezve.
A hirdetési portálok az ügyfelekért vannak ,nem vitattam,de az ügynökök pénzéből ,ez egyértelmű ,mert az ingyenes hirdetés nem hoz bevételt ,ezt tudjuk.
Szerintem ,amit a megkerülésről írtam az logikus és érthető volt.

a katona fehérben 2010.02.17. 17:53:32

@0 tittoli: Az volt, és megkötött szerződés esetén nyilván nem korrekt dolog, csak nem érzem idetartozónak, mivel ilyen esetekről nemigen volt szó itt. Lehúzás alatt pedig azt értem, amikor az ügynök jóval a valós érték alatti árról próbálja meggyőzni az eladót azért, hogy könnyen és gyorsan pénzhez juthasson, hiszen ő csak pár tízezret veszít a maximálisan megkapható ár alatti értékesítésen, és azt is csak egyetlen üzleten a sok közül, az eladó pedig százezreket-milliókat élete valószínűleg legértékesebb vagyontárgyán és ennélfogva élete egyik legfontosabb üzletén, hiszen a legtöbben nem szoktak sűrűn ingatlant váltani. Igen, a munka el lett végezve, csak éppen nem az járt vele jól, aki fizetett érte, mégpedig sokat, többek véleménye szerint aránytalanul sokat. Ha a kőműves ferdén húzza fel a falat, vagy a szakács romlott húst süt ki, az a munka is el lett végezve... A szolgáltatónak az ügyfele legjobb érdeke szerint kell(ene) eljárnia, ha a saját érdekét előbbre helyezi, és ezzel megkárosítja az ügyfelét, az szimplán átverés.

Morfologista 2010.02.17. 19:11:32

@0 tittoli: Az, hogy én mit dolgozom és pláne, hogy azt milyen szinten űzöm, az egy másik blog témája lehetne, nem ide tartozik.
Nem hiszem, hogy meg tudnám duplázni a fizetésem ingatlanosként, és valószínűleg nem is lennék jó benne, ugyanis túl őszinte vagyok ehhez a szakmához. Emberek átvágása nem az én műfajom.
Amit korábban írtam a szakmáról, az saját tapasztalat, mind eladói mind vevői oldalról volt alkalmam megtapasztalni a gerinctelen mívoltát ennek az egésznek a közelmúltban, ugyanis éppen költözés előtt állunk.
Fentebb többen leírták, hogy milyen visszás ez a jutalék rendszer. Meghökkentő volt, hogy amikor mi álltunk a vevői oldalon, akkor milyen infókat kaptunk a megtekintett ingatlanról, milyen módon vitte lejjebb az árat maga a közvetítő, pedig a közvetítőt a tulaj fizeti, nem a vevő, nem hiszem, hogy azzal bízták volna meg, amiket aztán mi tapasztaltunk/hallottunk. Egyszerűen gusztustalan ez a szakma, és nem is csodálkozom, ha ki akarnak titeket kerülni.

Általában igaz minden ügynökre, hogy:
- bármit megtesznek csak, hogy értékesítsenek
- nem dolgoznak sem a vevő, sem az eladó érdekében
- hihetetlenül magas jutalékot tesznek zsebre, amiért nem dolgoznak meg

Hogyan mérnéd meg annak a szolgáltatásnak az értékét, amely során a vevő is és az eladó is a legjobb esetben piaci áron köti meg az üzletet? Azon az áron, amin a közvetítő nélkül is létrejönne az üzlet?

Elárulom: Annak a szolgáltatásnak az értéke 0 bármelyik piaci szereplő részére. Ennek ellenére ti megkapjátok a 3-6%-ot a semmiért. Mi abban a művészet, ha eladsz egy 15 miós lakást 15 mióért? Ha 17-ért adnád el, akkor már megérdemled a jutalékot, de addig mit ér a te munkád? Kinek éri ez meg?

Elveszett Angyal 2010.02.17. 20:03:07

sziasztok,
engem más kérdés érdeklene, nem a jutalék.
valóban lehet az manapság Bp-n, hogy vannak nyilvánosságra nem kerülő, fű latt értékesített ingatlanok? ekkora a fizetőképes kereslet, hogy fülesek alapján rögtön mennek a házak, lakások? ipari mennyiségben? azt hittem túlkínálat van, akkor ez hogyan lehetséges?
a cikk azt is sugallja, hogy az ingatlanügynök tuti infókkal rendelkezik, amit esetleg külön pénzért ad.

Bird 2010.02.18. 07:51:28

@Elveszett Angyal:
Csak erre a mellékes témára reagálnék, a fű alatti ingatlanokra. A Klub rádióban két napja is elhangzott, hogy pl. a Szent István parki tetőteraszos lakások meghirdetés nélkül is hamar elmennek.

Elveszett Angyal 2010.02.18. 08:46:49

@Bird:
köszi.

Mit lehet tenni, hogy valahol én kapjam meg elsőre az infót, ami engem érdekel?
Tényleg naponta hajkurásszak 82 ingatlanost? Vagy a környéket kell járni és becsöngetni házakba?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.02.18. 09:15:35

@Bird: ez a "meg nem hirdetett" dolog tök egyértelmű. egy lakás akkor számít "cukorárunak", ha úgymond olcsó. vagy legalábbis hiperreális áron fut. namost egy ilyen eladásához az égvilágon semmi sem kell (pláne nem ingatlanügynök), mert amint megtudja akárcsak a szomszéd, hogy el akarod adni az övével megyegyező paraméterű kecódat az ő öt éve vett lakásának akkori árért, máris lecsap rá és megveszi - vagy szól egy ismerősének és az veszi meg de valami azonnal.

heldente 2010.02.18. 09:17:01

@Elveszett Angyal: Ha házat keresel, akkor ülj autóba járd be a kerületet, ami érdekel, az eladó házakon általában kint van a tábla is, egy-két délutánt rászánsz és egy csomó olyat is találhatsz, ami nem került fel a netre ( v nem arra a lapra, amit nézegetsz )...
Szerintem a bankoktól is kiszivárog info arról, h kik vannak a törlesztőkkel elmaradva, egy ismerősöm mesélt egy elég hajmeresztő sztoryt, rendszeresen el van csúszva a törlesztőivel, egyéb hitele is van, megjelent nála egy fazon, aki a ház iránt érdeklődött, mert úgy tudja eladó. Ismerősöm elkapta az ürgét, h honnan szedi, hisz nem is eladó, sőt nem is tervezi az eladását.Hosszas szorongatás után a fazon beismerte, h közvetve a banktól kapott infot, h lehet, h árverezés lesz. Elképzelhető, h a meg nem hirdetett ingatlanok igy is eladásra kerülnek

Bird 2010.02.18. 09:35:49

Nemcsak az ár, hanem a ritkaság is szerepet játszik a látens ingatlanoknál, tehát pl. a kevés vári lakást is leginkább az a helybeli hölgy és lánya közvetíti, akikben megbíznak, mert ott laknak régóta, ezért mindenki ismeri őket.

Elveszett Angyal 2010.02.18. 10:08:55

köszönöm mindenkinek a választ.
a környéket szívesen járom, úgyis oda akarok költözni.
bankos infóhoz hogy lehet jutni? ismerős kell onnan? vagy hogyan?

Stiel 2010.02.18. 10:40:22

Az is ott van, hogy ha egy olcsó lakás véletlenül mégiscsak felkerül a netre, akkor órákon belül levadásszák. Sőt, az úgymond csak szimplán jó ajánlatok sem töltenek fent túl sok időt. Esetleg érdemes böngészni, mondjuk 2 héten keresztül minden este, és jegyezni, hogy mit látsz, és azt is, hogy mit nem látsz már! Érdekes képet lehet kapni.

Vári lakásokhoz: hasonló a helyzet kis falvakban. Ott az eladó házhoz nem az ingatlanos fog vevőt hozni, hanem a szomszéd Marika néni (aki adott esetben jóval kisebb összegnek is nagyon örül, mint egy ingatlanos).

0 tittoli 2010.02.18. 10:56:11

@Morfologista:
Ezek szerint te is igénybe vetted az ingatlanközvetítő szolgáltatását,ezzel tulajdonképpen a magad is elismered a létjogosultságát,tehát nem értem a kiakadást.
Amennyiben mint vevő vetted meg olcsóbban a lakást,akkor tedd össze a kezed ,mert valaki jól alkudott helyetted ,hidd el a tulaj mögött senki sem állt pisztollyal ,nem kötelezte az eladásra ,tehát valszeg végiggondolta az árat és megfelelt neki.
Visszavonom az előbbieket ,valóban nem lenne rád szükség ,mert hiába is kerestél a neten itt ott ,mégsem találtál magadnak lakást,pedig a saját igényeidet te ismered a legjobban ,akkor hogyan is tudnál másnak segíteni.
Igazad van semmilyen marketingre nincs szükség ,mert te majd megkeresed magadnak a szükségleteidhez fontos dolgokat ,sőt te vadászol,a csajod meg magvakat gyűjt.
Hát öreg te tudod.....

0 tittoli 2010.02.18. 11:06:06

@a katona fehérben:
Pár dolgot elfelejtesz
1. bárki egy kis ügyességgel belőheti a lakása árát vagy legalább egy kb értéket.
2.Ha én leviszem az árát egy irreális összegre ,a többi közvetítő is ezen az áron játszik
mi a biztosíték ,hogy én adom el?
3. Legyünk már annyira felnőttek hogy el tudjuk dönteni azt ,hogy a legbecsesebb értékünktől megválunk -e annyi pénzért ,mint amennyit kínálnak érte.
4.Pont ma történt ,hogy kapom az e-mailt arról,hogy az egyik lakást amit mutattam engem megkerülve vette meg az emberem.
Amikor valami nekem nem kerek ,kérek egy tulajdoni lap figyelést ,és láss csodát küldik is hogy széljegyre került az az ember akinek én mutattam.
A szerződés szerint ilyenkor a jutalék dupláját kapom(meg is kapom).
Sanszos ,hogy utána itt fog fröcsögni ,de hát megint ott tartunk ,hogy egy csaló megszívta.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.18. 12:33:44

@0 tittoli:

1: Na, hát ha ez így van, akkor eggyel kevesebb ok, hogy bárki ingatlanoshoz forduljon. ;-)

2: Ez függ attól, hogy az eladó hány ingatlanost bíz meg az eladással. Ha csak egyet, akkor az ingatlanosnak nagyon kicsi a kockázata. Ha többet, akkor valóban elviheti más az ügyfelet, de akkor is inkább megéri az ingatlanosnak lejjebb nyomni az árakat: Nylván a vevők egy részét elviszi a konkurrencia, de nem az összeset. A jutalék mértéke meg láthatólag úgy van kitalálva, hogy a bejött üzletek eltartsák az elvesztetteket.

4: Ha már ennyit sírsz ezen, akkor mondhatnál egy kis statisztikát: tíz esetből hányszor próbálnak kikerülni? És hányszor kell perre menned a jutalékodért?

igazi hős 2010.02.18. 12:48:39

@0 tittoli: "legbecsesebb értékünktől" Ajjaj, fogalomzavarod van. Nem ti beszéltek állandóan "érzelmi alapon túlárazott" lakásokról?
A lakás amit árulok milliókat ér, de ettől csak egy kötődés nélküli tárgy. Bezzeg nagyapám zsebórája, ami kb. 5 ezret ér, az becses. (Nem beszélve az óvodában, iskolában, munkahelyen levő "értékeimről".)

kutya vacsorája 2010.02.18. 13:05:01

és ez ingatlan.com/elado/tegla_epitesu_lakas/Budapest/I._kerulet/Lovas_ut/4156200
mi? reális ár? irányár? vagy őrület...
38nm 40 milláért? okés, lovas út, szép hely. de: rácsok az ablakon, teakonyha, wc a fürdőben.
wtf?

0 tittoli 2010.02.18. 14:25:21

@promontor:
Nem sírok,csak megemlítettem ,a fentiekben már közöltem,hogy viszonylag kis számról beszélünk,nem akarlak meggyőzni,lesz....,hogy neked ez tetszik -e vagy nem ,azt is írtam ,hogy a természetes szelekció jobban működik mint egy átlag helyen ,ahol így is úgy is kapsz valamennyi fizetést.
Az egészben egy dolog zavar ,de ez sok másban is ,hogy mindig a lúzerek habzanak olyan dolgokban ,amiről fogalmuk sincs.
Szerintem meg ,tetszik vagy nem ,de ahol laksz oda kötnek emlékek ,ezért van az érzelmi túlárazottság.Ez nem baj ,akinek van egy kis motivációja az logikusan végig gondolja és a piaci árakat előbb vagy utóbb elfogadja.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.18. 15:09:00

@0 tittoli:

Na, hát ha "viszonylag kis szám", akkor talán nem ez a szakma legnagyobb baja.

Az pedig nyilván igaz, hogy sok kontár hamar feladja, de nekem úgy tűnik hogy folyamatos az utánpótlás, ergo én nem azt látom, hogy a természetes szelekció jobban működne nálatok, mint más szakmában, sőt. Az ügyfelek szempontjából biztosan nem.

Egyébként meg azzal a belépővel, ahogy indítottál (lelúzerezel mindenkit, közlöd, hogy fogalmuk sincs róla, a felvetett érvekre lényegében nem válaszolsz), szerintem nem fogod a szakmád megítélését javítani. Feltételezem, az ügyfeleiddel nem ilyen hangnemben beszélsz.

0 tittoli 2010.02.18. 15:51:20

@promontor:
Nézd végig a kommenteket ,mindenhol az utálkozás. Nem akarom magamat(magunkat )védeni ,de azt látom ,hogy az egyéni kis sérelmeiket itt akarja megtorolni mindenki ,nem olvastam olyan érvet ,amire szerintem válaszolnom kell,
a szakmám megítélését lehet ,hogy itt rontom ,de az ügyfeleimmel szemben szerintem nincsen okom szégyenkezni.Nem mindenkit lúzerezek le,
csak zavar ,hogy nem lehet kialakítani értelmes beszélgetést ,mert mindig van pár ember , aki trágár hozzászólásaival ezt lehetetlenné teszi.
Ha megnézed először észérvekkel próbálkoztam ,aztán meguntam a gyökerek meggyőzését ,ennyi.
Tudom,hogy furcsa,de ez a szakma inkább mutat olyan tendenciát ,hogy az emberek elfogadják és használják azt a szakértelmet és biztonságot ,amit a nagyobb cégek nyújtanak.
Zárójelben azért megjegyezném az 1-2%-os jutalékokat emlegetőknek ,hogy például Olaszországban a vevő és az eladó is fizet jutalékot.Nem is keveset.

igazi hős 2010.02.18. 16:03:30

@0 tittoli: Ködösítesz. Nem az egyéni sérelmeket emlegetik fel a legtöbben (bár olyan is akad), hanem a magas árat és a vele össze nem egyeztethető minőséget, szakmai tudást, stb. Hiába emlegetsz "természetes szelekciót", az utóbbi 10 év (ha jól látom, akkor meg az ingatlanpiac és az IK-k száma) nem tisztult meg eléggé. Olyannak érzem a munkátokat mint a zenekiadást: kiadunk 10 lemezt, 8 bukás, kettőn meg igyekszünk bőven behozni a veszteséget.
Egyébként beírhatnád melyik "nagyobb cégnek" dolgozol, csak a tisztánlátás kedvéért.

0 tittoli 2010.02.18. 16:21:13

@igazi hős:
Nem gondolom ,hogy az elmúlt 10 év ,más szakterületeken jobban letisztította volna a szolgáltatók körét. Nem akarok ködösíteni ,ha konkrét dolgot említesz arra konkrét választ adok.
Az árakat sem én,sem más ingatlanközvetítő nem tudja befolyásolni ,én csak annyit tehetek,hogy az ügyfelemnek megmutatom,hogy a hasonló lakások milyen áron vannak a piacon.
Az ingatlanosok jutaléka relatíve magasnak is mondható ,de könyörgöm ,ő adja el azt a lakást ,amit más nem tudott ,tehát lehetőséget ad az eladónak a továbblépésre ,olyan áron amire a tulaj rábólint.
A cégem nevét azért nem írom le ,mert nem minden kollégám véleményét képviselem ,tehát nem lenne fair ,ha az én véleményem alapján ítélnék meg őket is.
Annyit azért mondanék ,hogy nem lettünk itt megemlítve név szerint negatív esetekkel kapcsolatban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.18. 16:24:27

@0 tittoli:

Hm, a legelső hozzászólásod ez volt:

2010.02.17. 16:12:21

Ez lenne az "először észérvekkel próbálkoztam"?

Ami meg az értelmes beszélgetés kialakítását illeti: erről ki tehet? Lett volna itt jó pár olyan hozzászólás, amire lehetett volna érdemben, érvekkel, személyeskedés és általánosítás nélkül reagálni. Ha szerinted nem, akkor ebben nem értünk egyet. Aki meg olvassa, az majd eldönti, kivel ért egyet.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2010.02.18. 16:25:27

Látom ment az adok kapok rendesen. Egy kis reklám:

zugloihazelado.atw.hu

Én csak annyit fűznék hozzá, hogy 2009-ben 2 ingatlant adtam el saját erőből (a fenti a 3.) igaz, hogy mindkettő a tizenkevés Mft kategóriában indult, de az egyik vidéki volt, a másik távfűtéses, így egyik sem a 2 órán belül eladom ingatlan volt. Persze, kellett dolgozni vele, az egyik 2,5-3 hónap alatt ment el második nekifutásra, a másik (a vidéki) kicsivel tovább tartott. A 20+ Mft árbevétel után 5%-kal számolva jó 1Mft jutalékot takarítottam meg. Ez van vagy 8-10havi nettó átlagkereset! Szerintem megérte a heti 2óra időráfordítást.
Ezúton is köszönöm az urbanista közreműködését: itt kaptam az ötletet, hogy weblapot kell készíteni a lakásnak!

0 tittoli 2010.02.18. 17:03:17

Rocky 2010.02.17. 12:47:44
Ez cseszett fel,lehet ,hogy a többiben igazad van.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.02.18. 17:38:55

@0 tittoli: "Az árakat sem én,sem más ingatlanközvetítő nem tudja befolyásolni ,én csak annyit tehetek,hogy az ügyfelemnek megmutatom,hogy a hasonló lakások milyen áron vannak a piacon."

Itt a csúsztatásod. A piaci ár nem azonos a vételárral, mert az épp annyival kevesebb a szerencsétlen eladónak, mit amennyit az Ing.Iroda zsebretesz. Ha én mondjuk rajtad keresztül megveszek egy 20 milliós lakást, akkor azt a közvetlenül a tulajtól megvehettem volna 18,8-ért is. Mivel az eladó ennyit kap végül kézhez. Csakhogy az irodák megtiltják a szerződésben, hogy tulajok alacsonyabb áron árulják a saját ingatlanukat.

igazi hős 2010.02.18. 20:43:26

@0 tittoli: "ő adja el azt a lakást ,amit más nem tudott" Nos, ha kezedbe nyomom egy 20 milliós lakás kulcsát, hogy add el, tied 1M + a 19M feletti rész fele, de ne lássalak, csak az ügyvédnél a kész az adásvételivel és a foglalóval, az reális üzlet. De ehhez neked tudod kell a lakás összes pozitívumát (az igazat és nem kamut), a hibákat is, ismered a környéket: az adottságokat és a lakásárakat (nem csak egy "mennyi a ** kerületi medián nm ár" excel táblából), tudod a lakás rezsijét és még számtalan dolgot, amit az érdeklődők szeretnek megkérdezni.
Ismeretlenül rólad nem tudok nyilatkozni, de a többség nem ilyen. Viszont az árak egységesen magasak (néhány kivétellel). Ráadásul a fix % nem ösztönöz sem a pontos piaci ár belövésére, sem az eladó érdekének védelmére.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2010.02.18. 21:28:54

@városjáró: az irodák megtiltják a szerződésben, hogy tulajok alacsonyabb áron árulják a saját ingatlanukat.

És a tulajok olyan hülyék, hogy ilyet aláírnak?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.02.18. 21:37:13

@Szárnyati Gézа: 3 éve még így volt. szerintem ma is így van. Sőt a leggázabb ingatlanos szabálya a "kizárólagossági" formulának van/volt. Ott akkor is jár/t a jutalék, ha a tulaj maga adja el végül a kecót. "Cserébe" itt a legalacsonyabb a jutalék.

0 tittoli 2010.02.19. 10:25:30

@városjáró:
Vissza az eladási árra: Amikor a tulaj a kezébe veszi a vételi ajánlatot simán ki tudja számolni ,hogy a kézhez kapott összeg ,neki elég lesz -e a jutalék levonása után.
Amelyik lakást megmutatom ,annak a rezsijével ,hibáival is tisztában vagyok ,sőt ezt közlöm is az érdeklődővel.
Higgyétek már el ,hogy itt nem a lehúzásról szól a sztori ,hanem egy olyan munkáról ,ami igenis odafigyelést és szakértelmet igényel.
A piaci ár belövésére az ösztönöz ,hogy el tudjam adni ,ne nézzük már az eladókat sem retardáltnak ,akinek nincsen lehetősége belőni az árat.
Az ingatlanos előnye abból áll ,hogy adott esetben regisztrált vevőinek egyből ki tudja ajánlani a rendszerbe újonnan bekerült lakást.Amennyiben van legalább 10-12 aktív keresője,akivel kapcsolatban áll simán tud nekik ,akár célzottan is keresni.
Amikor te magad akarod eladni ,ettől elesel ,ez akkor számít ,ha belegondolsz ,hogy 100 ingatlanosnál ez 1000 aktív kereső.
Ezt az infót ,azért kell megfizetni ,mert az ingatlanos derítette ki azt ,hogy a leendő vevő mit keres.
Még egy adalék: Szinte soha nem azt a lakást adtam el ,amire a hirdetés útján az ügyfél jelentkezett ,ahhoz pedig meg kell ismernem ,hogy tudjam mit akar.
Nem az a cél ,hogy eladjak valami szart ,hanem arra fordítok inkább energiát ,hogy megtaláljam azt amit keres.Ezzel nem hiszem ,hogy egyedül lennék a szakmámban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.02.19. 10:51:44

@0 tittoli: Oké-oké! De a végén te sem az egész jutalékot kapod meg, hanem annak csak egy részét. (Múltkor levezettem a 3 évvel ezelőtti arányokat.) 200ezer forintért (amit egy átlag biznisz után az ügynök megkap) bárki örömmel megbízna egy ingatlanost. De azért "bukni" 1-2 milliót, hogy egy óriáscég óráshálózatát finanszírozni lehessen, már kevesen szeretnének. Pláne úgy, hogy a piacon eküzben igencsak jelen vannak a privát eladók is, valódi piaci áraikkal (ezért mondom, hogy az ingatlanos piaci ára nem azonos a lakás valódi piaci árával). És ez mindaddig így lesz, amig nem válik kötelezővé ingatlanost beiktatni a tranzakciókba.
Remélem soha nem lesz kötelező!

Imgatlanost akkor érdemes megkeresni, ha a ingatlan vagy zűrös kicsit, vagy igazándiból értéktelen, vagy időhiányvan van az eladója, vagy teljesen hozzánemértő/idős. Ha az ember ráér, és az ingatlana valóban piacképes, akkor el tudja adni maga is. Persze meg van a rizikója egy lakott lakás magánútas meghirdetésének -hiszen full ismeretleneket kell naponta fogadni, de ezt egy beiktatott ingatlanossal sem lehet elkerülni.
Úgyhogy nem az ingatalnos létével van a baj, hanem a gyakran magas jutalékával.

Stiel 2010.02.19. 17:48:17

@0 tittoli: 'Higgyétek már el ,hogy itt nem a lehúzásról szól a sztori ,hanem egy olyan munkáról ,ami igenis odafigyelést és szakértelmet igényel.'

Ideális esetben ez így lenne, de a valóság nem ilyen. Ha az ügyfél beesik az utcáról egy ingatlanoshoz, akkor az esetek túlnyomó részében NEM ezt fogja kapni.

'Nem az a cél ,hogy eladjak valami szart ,hanem arra fordítok inkább energiát ,hogy megtaláljam azt amit keres.Ezzel nem hiszem ,hogy egyedül lennék a szakmámban.'

Ha tényleg így vagy vele, akkor lehetnek rajtad kívül még vagy tízen az ilyenek az országban (és amúgy a fele itt kommentel). A többiek -finoman szólva - alkalmatlanok. Nekem tucatnyi ingatlanos megismerése után* rosszak a tapasztalataim. Találkozókról késnek, tényekben is hazudnak az ingatlanról (pl. a hirdetésben van lift, a valóságban nincs), és komoly problémákat is elbagatellizálnak.

*Mielőtt az a 'vád' ér, hogy én is igénybe veszem ingatlanosok szolgáltatását: ingatlan.com-os hirdetéseket hívtam fel. Utána a már megismert ingatlanosok persze bombáztak találatokkal - lényegesen rosszabb minőségűekkel, mint amelyeket magamtól találtam.

zellerlevél 2013.12.10. 16:33:13

"egy ingatlantanácsadó"

"egymajomkereskedő"

Meg is kéne nézni megint a Keménykalap és Krumpliorr c. filmet. ;)

zellerlevél 2013.12.10. 16:47:52

Jav: "egyálatkereskedő"

www.metacafe.com/watch/8273893/kem_nykalap_s_krumpliorr_3_4_r_sz/

31,38-tól 32,20-ig.

"majd adok én neki alkuszást" :)
süti beállítások módosítása