Tavirózsa"Lakosainak száma 1.200 fő körüli (100 %-a magyar származású)." - küldte el a nézsai Tavirózsa Lakópark hirdetésének szövegét Balázs. Azt kár vitatni, hogy egy ingatlan árát és a vásárlók döntését befolyásolhatja a környék lakosságának etnikai összetétele. Aki ezt tagadja, az talán politikailag korrekt, de nem mond igazat. A nagy kérdés nem is ez. Hanem az, hogy bele szabad-e ezt venni egy ingatlanhirdetésbe? Mint általában minden nagy kérdést, ezt sem szeretném megválaszolni, csak felkészülök a kommentek moderálására...

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: hirdetés lakópark nézsa

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr451248817

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Más szemmel nézve... 2009.07.16. 11:15:21

A kulturális antropológia engem gimnazista koromban fogott meg, amikor ment a tévében a Rejtjelek című (számomra) lebilincselő sorozat ebben a témában (könyv formájában a mai napig megtalálható a polcomon). Nagyon sok mindent meg lehetett tudni a Kapit...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johny the mocsok 2009.07.16. 14:21:14

Imádom, hogy minden libsinek van egy-két tiszta rendes cigány szomszédja, és cigány módra élő magyar szomszédja is. lOl
Már tudom, miért vagytok ilyen kevesen.

Árpi 2009.07.16. 14:21:45

@Senkifia:
"csak szólok,hogy a trianoni szívásnak nagyrészt a tanácsköztársaság,vagyis a már akkor is dicső baloldalunk volt az oka.nyugat kissé beszart,hogy megkommunistulunk..."

Frászt. Az a beképzelt idióta degenerált dzsentri-nemesség, aki azt hitte, hogy a dicső múlt mindenre elég indok. Nem a komcsik léptek be a világháborúba, nem ők álltak a vesztes oldalra. A komcsik is sok disznóságot csináltak, semmi szükség a másét is rájuk verni, volt nekik "saját jogon" is elég. A nyugat nem a kommunistulástól félt, hanem attól, hogy újra nem férnek a bőrükbe, akik korábban is mindenkinek nekitámadtak a környéken.

GaZe 2009.07.16. 14:21:46

@Senkifia: "em,nem a virág a hibás.a föld...de ebben az esetben nem a társadalom,hanem a család a föld.és akkor ne akarjuk számonkérni a társadalmon a család hibáit."

mert ketté kell (és ez fontos, már csak a demokratikus egyenlőség miatt is, amiben ugye nem nagyon fér bele a kollektív bűnösség) hogy melyek azok a dolgok amik a család hibái (nem járatják iskolába a gyereket, munkakerülés, stb) és mik a társadalom hibái (rossz integrációs politika, haszontalan felzárkóztató programok, elbaszott segélyezési rendszer, stb.)

Ha ezek megvannak, akkor viszont igen is beszélni kell arról, hogy melyik dolgokban ki tud változtatni.
Azt azért elitista dolgo elvárni valakitől akinek már a nagyszülei sem dolgoztak, hogy magától felismerje, hogy a tengernyi társadalmi szembeszéllel szemben ő akkor is megcsinálja, ő akkor is tanul, ő akkor is stb stb /rádasul ugye a szocializáció időszakában még végképp nicns öntudatánál a gyermek../ és amikor nyelve sincs hozzá hogy megfogalmazza saját gondjait, amiken valahogy változtatni kellene.

És ez tökre nem azt jelenti, hogy a társadalom nem ad elég segélyt, vagy valami hasonló baromság.
Csak objektivitás, bizalom és türelem. Mert ezek azért 20-30 éves folyamatok, egy két generációnak le kell futnia (pl ha megnézed a hazai társadalomnak is 20 éve kellett, hogy bizonyos dolgokban megváltozzon a véleménye. Más kérdés, hogy bizonyos kérdésekben meg még inkább visszatért a 20 évvel ezelőtti dolgokhoz. De ebbe most nem mennék bele)

Konkrét javaslatom nekem sincs, de az fix, hogy mindenki érdeke az, hogy ne legyeneke mo-n párhuzamos társadalmak, melyekben a különböző csoportok egymástól elszigetelt és átjárhatatlan közeget alkotnak, mert ez csak ketyegő időzített bomba.

Ha valamit mondani kell, akkor az oktatás a legfőbb dolog, mert akkro talán a jövő nincs elkúrva, ha már a jelen olyan amilyen.
De az oktatás "gyümölcsét" /back on track/ bevárni pedig szintén türelem. És bizalom hogy meglegyen a türelem :)

kispista2 2009.07.16. 14:22:31

Olyat még egyszer sem hallottam, hogy egy vevő azt kérdezte volna, laknak-e zsidót a házban, csak a cigányokra kérdeznek rá! Ha valóban rasszisták lennének, más kisebbség mellé sem költöznének. (mellesleg a normális cigányok sem költöznek a tahóbb társaik mellé, és a gyerekeiket is eltiltják a putriscigányoktól. ezek szerint a cigányok is cigányellenesek) Itt dől meg a cigányfajvédők hazugsága a magyarok rasszizmusáról.

Árpi 2009.07.16. 14:23:50

@Johny the mocsok:
Ha arra célzol, hogy nem írtam igazat,érdeklődj a nick ismerőitől a fórumokon! Rólad nem kell érdeklődni, mindent leírtál már magadról.

sutyerák 2009.07.16. 14:25:11

@Senkifia: Hagyományőrzők vagyunk,megint elb@cunk mindent.
Tudod. Hadd látom istenem mire megyünk ketten!

kispista2 2009.07.16. 14:26:40

@GaZe: A cigányság 500 éve nem képes beilleszkedni egész Európában. De ugye szerinted nem velük van a gond, hanem a másik 500 millió emberrel.

GaZe 2009.07.16. 14:26:59

@Johny the mocsok: értelek.
nem, tök mindegy, lehet eszkimó is. a lényeg, hogy a téma szempontjából irreleváns, hogy az autóbaleset okozója eszkimó-e. /kivéve term ha valami miatt lényegesek a külső etnikai jellegzetességek, pl mondjuk a cserbenhagyót kersik a zsaruk a közeli bárban. akkor nem árt tudni, hogy szőke vagy barna. de abból a szempontból, hogy 100-al vagy 150-el hajtott, na abból a szempontból mindegy. Vagy abból, hogy vétkes volt-e vagy sem. É sitt a lényege a PC-nek. Ismered a régi sztorit, miszerint az amerikai nő megölte asaját két gyerekét, és azt mondta, hogy egy fekete férfi volt. A rossz beidegződések miatt mindenki kétség nélkül benyalta. aztána DNS megmondta, hogy hát bocs, de a mama fojtotta meg őket. A példa drámaisága csak hatásvadász elem.)

sutyerák 2009.07.16. 14:27:17

@kispista2: A cigányok rasszisták,nem tudtad?
A roma szó jelentése az,hogy ember.
Aki nem roma az nem ember.

sutyerák 2009.07.16. 14:28:17

Na,viszlát! Nem ment be az üzim,hogy a "roma"-szó jelentése :ember.

GaZe 2009.07.16. 14:32:40

@kispista2: adatok? forrás?
de kb erre írtam feljebb, hogy mennyire szerencsétlen dolognak tartok történelmi példákat párhuzamba állítani a jelen történéseivel kapcsolatban.
Vagy ugyanazok a feltételek érvényesek akkor ha a Föld lapos, meg ha van távíró, meg ha van internet és penicilin?
Ne haragudj, a példád s egyben kérdésed alapvetően hibás, szimpla önigazolást látok benne valami ellenségkép kereséshez. (mely szintén sok száz éve jellemző egy bizonyos, másik népcsoportra, akiket nem neveznék meg, mert szintén sokan sértődnének meg.)

GaZe 2009.07.16. 14:34:59

Vagy írjak le olyanokat, hogy roma ügyvéd még sosem vert átm miközben az őstermelő magyar néni mindig betesz egy-két rothadt paradicsomot a szatyromba?
Csavarjuk fel fehér izzásig a Demagógot :)

sutyerák 2009.07.16. 14:35:08

@GaZe: A Qnok végigrabolták az Alföldet.Aztán volt nalami afféle,hogy kinyírták a vezérüket és ellenségeink lettek.A sorrend lehet,hogy fordított.
Kettes voltam töriből.

sutyerák 2009.07.16. 14:36:50

@GaZe: Akkor a történelem sem spirális?
Sokak szerint ismétli önmagát magasabb szinteken.

Archenemy 2009.07.16. 14:38:30

@GaZe: Érthető az érvelésed, de nem egészen van igazad, a "rasszizmus" meglehetősen tartható álláspont abban az esetben, ha egy 5%-os kisebbség követi el a bűnök 40%-át.

Ebben az esetben ha választhatsz egy cigány és egy nemcigány szomszéd közt, és mást nem tudsz róluk, csak ennyit, akkor általánosságban jobban jársz, ha nem a cigányt választod.

Az, hogy valaki cigány, tény hogy nem predesztinálja őt arra, hogy bűnözzön. De ha én valakiről csak annyit látok, hogy cigány (az ugyanis látszik rajta), és arra gondolok, hogy bűnözik (ez meg ugye nem látszik kívülről), akkor kevesebbszer fogok tévedni, mintha ugyanezt egy nemcigányról gondolom.

Johny the mocsok 2009.07.16. 14:38:35

@GaZe: Vazze! Engem sem vert át soha roma ügyvéd!
1. Mert soha nem láttam még roma ügyvédet. :-)
2. Ha lenne is, és szükségem lenne ügyvédre, akkor mást választanék (nem romát).

sutyerák 2009.07.16. 14:39:21

Szerintem a romákok csibészebb rétegének túl sok lovat adtak a lábuk alá,a becsületesen élni akaróknak meg túl kevest,-vagy mihogy.

F173 2009.07.16. 14:46:33

Ez a hirdetés tipikus rasszista előítélettel van feltöltve! Az embereket igazándiból nem az érdekli, hogy magyarok mellé költözzenek (kivéve egyes gárdístákat), hanem az hogy jó legyen a lakóközösség és a közbiztonság!

A magyar származás alapból egyik fenti feltételnek sem felel meg. Budapesten a legtöbb bérház földszinti lakásában általában mindig van egy leszakadt szegény magyar, aki iszik, mint a kefekötő, veri a feleségét és ordibál! Én egy ilyen magyarnak sem lennék szívesen a szomszédja!

sutyerák 2009.07.16. 14:47:02

Hát igen.Ez a másik szomszédom meg állandóan csapkodta az ajtót és amikor többedszerre szóltam neki e miatt,akkor azután nem köszönt,csapkodott tovább.
Mintacsalád.Idiota nagyranőtt gyereknek kinéző teve,sváb nejjel,három gyerekkel,minden lehető állami támogatással.Magyar nemzeti mintacsalád,aki éppoly tanyasian viselkedett,mint a tanyasi nomádok városba kerülve.

Dr.Bio74 2009.07.16. 14:49:18

Amikor lakást vettem nekem is mondták, hogy nincs a lépcsőházban etnikum, azt elfelejtették, hogy a szomszédos tízemeletes toronyban viszont csak az van. Már bánom, mert ilyenkor nyáron egész éjjel kint pihentetik megfáradt hangszálaikat a padokon, és rémisztő betekintést kaphatunk a nemi életüktől kezdve a mindennapi tevékenységeikig mindenbe. A rendőr rájuk sem hederít, megverni meg egyenlőre nem a házunk beállítottsága.
Ennek ellenére roma szomszéd nem feltétlenül rossz szomszéd.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.07.16. 14:51:12

@Johny the mocsok: sőt, azt is bele kellene írni a hirdetésekbe, hogy te a közelben laksz-e... ;-))))

nekem nincs cigány szomszédom, de nem eggyel vannak problémák! (és nyilván velem is)

Senkifia 2009.07.16. 14:54:09

@sutyerák: :) ez jó...:) mint egérke elefánthoz,a hídon:mi dübörgünk úg??" :D

sutyerák 2009.07.16. 14:55:38

Igen.Manapság nem tudni ám,kiben van egy kis vonóhúzás.
Példul a másik ex szomszédom,-a Józsi az úgy nézett ki,mintha,de az a pacák ha kinézett a ház elé elvette a kedvét az esetleg itt gépészkedni akaróknak.
Be kell vallanom,hogy fiatalkoromban énrám is rám hívták a rendőrséget párszor,de már megváltoztam.
Verbunkósok,nóták szóltak amikor a rendőrök gumibottal verték az ajtómat.

sutyerák 2009.07.16. 14:57:56

@Senkifia: Nem.Az a viccszerű az úgy van,hogy elveri a jég a termést és a parasztbácsi kimegy a határba furkósbottal leverni ami maradt:hadd látom istenem mire megyünk ketten!

khmm... 2009.07.16. 14:59:42

Érdemes elolvasni az egyszeri liberális képviselőnő esetét a cigány szomszédokkal... :-D

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=70625709&t=9005529

"Nem tudják eladni a cigányok miatt filléres értékűre csökkent ingatlanjaikat....."

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.07.16. 15:02:15

Azért így végigolvasva... öregem: ekkora indulatok vannak az országban, és még azt mondják a magyarra, hogy csöndes, birka nép!

Ha ez robban, minden cigánynak mennie kell, függetlenül attól, hogy melós vagy lógós, mert ez az erő nem enged maga mellett egyetlen idegent sem - ami bár nem helyes, de lassan az egyetlen járható út a "nemzeti öntudat" felé.

khmm... 2009.07.16. 15:03:48

@Archenemy:

" ha választhatsz egy cigány és egy nemcigány szomszéd közt, és mást nem tudsz róluk, csak ennyit, akkor általánosságban jobban jársz, ha nem a cigányt választod."


Így van! Sima kockázatelemzés. :-)

GaZe 2009.07.16. 15:03:49

@Johny the mocsok: nem nagyon esett le látom, hogy ez az irónia rólad szólt. Nem baj, így nekem még sokkal édesebb :)

@Világutazó: Ezen a roma témán kb azok pörögnek (ebbena formában) akik még sosem éltek külföldön.
Na majd amikor a paki család esküvőt tart a backyardban és eldördülnek az első lövések, hiszen a férfinak fegyvert adni a legszebb ajándék...
na de hát mo-n az emberek problémája mindig a világ legnagyobb problémája.
Persze érthető, hogy az embereket mindig a saját problémájuk érdekli leginkább.
Csak azt a saját ügyet tartani a világ legfőbb gondjának.. na az nem túl bölcs és célravezető dolog. (az emiatti hibás következtetések miatti szopások miatt síránkozni pedig már nemzeti sajátosság)

@Archenemy: ez két külön dolog, várj! A rasszizmus könnyen definiálható, azon nem hiszem hogy sokat lehetne vitatkozni. (bár rendeszeresen kell, na de hát itt így járja.)
A másik fele pedig az előítéletről szól. Tehát egy limitált ismeretmennyiség alapján előre ítélni a várható következményekről.
Nem tom, nekem pofám leszakadt amikor Kreuzbergben, ahol aztán nur törökök élnek, akkora lendülettel szaladt el a kebabos tulaj, hogy hozzon egy plussz széket, hogy letudjak ülni miután megvettem a kaját nála (nem előtte, nem addig kedves csak amíg nem fizetek) mint a pinty. Pedig Kreuzbergben simán leht olyan érzésed, hogy nem Európában jársz...
Szóval félni az ismereltentől, kb ennyiben tudnám összefoglalni.
És ezért gond, hogy tényleg párhuzamos társadalmak alakulnak ki, ahol az ilyen "tiszta" lakóparkokba költözőknek halovány fingjuk nicns arról mit és miért tesznek "azok", pusztán a belső félelmeire alapoz, amelyeket az előítéletei tovább tekernek.
Aztán hogy legyen egypolitikai párt amelyik bőszen lapátolja erre a szenet... De ezt majd a történelem folytatja, nem én.

sutyerák 2009.07.16. 15:04:59

@Tom Bobb: Csíkszenkirályról olvastál?
Megoldható az,csak az a probléma,hogy úgy látszik,csak a pofont értik,nem a szép szót.

Archenemy 2009.07.16. 15:05:47

@Tom Bobb: Áh, szobaindulat ez szerintem. Teszkót is sokan szidják, mégis jól megy nekik.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.07.16. 15:05:58

még azt hozzátenném, hogy akit tényleg érdekel, hogy hova fog költözni, az többszörös terepszemlét tart a környéken és a házban. reggel. délben. este. hétközben és hétvégén. bizony!

könnyen pofázok, mielőtt megvettem a mostani lakásom, két évig éltem ugyanabbam a lépcsőházban egy másik lakásban, albérletben! :-)

Dr.Bio74 2009.07.16. 15:06:03

@Tom Bobb:

Bezony, ez van. Amúgy nem azért vagyunk birkák, mert kussolunk,nem, bégetni azt igen is tudunk!
Inkább azért, mert úgy lehet terelni minket, mint egy birkanyájat.

khmm... 2009.07.16. 15:09:44

@GaZe:

Mi a szöszt aggódjak én a pakik vagy a hutuk, netán a tuszik antiszociális életmódja miatt????
Itt és most a romák a fő összeférhetetlenek, nyilván nekünk ők okozzák a problémát.


"félni az ismereltentől, kb ennyiben tudnám összefoglalni. "


LOL sőt ROTFL

Elmondanád ezt annak a 89 éves néni hozzátartozóinak, akit kiraboltak, elvágták a torkát, megerőszakolták, majd még pluszban kinyomták a két szemét, és levágták a lábát is???? :-(((((((((((((((( Igen, falubéli cigányok voltak. :-(

GaZe 2009.07.16. 15:09:59

@Tom Bobb: nem szeretném megölni a nemzeti romantikázásod, de se nem birkanép, se nem nagy energiák feszülnek.
Szimplán annyi van, hogy egyszerűbb zsigerből cselekedni, mint gondolkodni, a szenvedélyesség pedig nem egyenlő nemes önfeláldozással, bár valamiért idehaza mindig valami pozitívat társítunk az ilyesmikhez, hogy "magyar virtus".

@sutyerák: exportáljuk csak a hazai hülyeséget. Ha már kínába nem tudunk cseresznyét...

sutyerák 2009.07.16. 15:11:20

Lehet,hogy nem Csíkszenkirály,de a lényeg,hogy megegyeztek.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.07.16. 15:12:07

@sutyerák: Azért nekem megy a velük való kommunikáció "szép szóval" is, bár tény, hogy nem bájcsevegünk ilyenkor, hanem üvöltünk egymással, de nem verekszünk!
agymosott.blog.hu/2009/04/25/kozoskodesnek_turos_a_hata
agymosott.blog.hu/2009/06/19/miert_rohoglek_ki_cigany

@Archenemy: A Teszkónak már korántsem megy annyira jól, ezt belsőstől tudom, mert azért a magyar, bár úgy látszik, hogy vásárol, nemigen megy már be ilyen helyekre. De ha gondolod, lesd meg: immáron nincs olyan "töltöttség" a polcokon, nincs annyi vásárló benne - bár ez talán szemmel (nekünk) nem vehető észre.
Szobaindulat? Azért 2006 októbere óta erről már nem beszélnék (nem mintha a csőcselékkel egyetértenék); ha van cél, van eszme, és van vezető, akkor a "szobaindulat" takarításban végződik. Ezért volt útban a Gárda. Mindketten tudjuk.

@Bio74: Ez igaz. Sajnos.

2009.07.16. 15:13:51

Ha ez nagyon fáj, akkor a fentiek helyett esetleg be lehet írni, hogy "a kultúrális sokszínűség nem jellemző a térségre". :)

sutyerák 2009.07.16. 15:14:13

@GaZe: Multkor beszélt egy csaj Kanadából,hogy ott azon agyalnak:a Szikh származásúaknak engedélyezik a tőr viselését,mert az nemzeti hagyomány náluk.
Kanada vízumkényszert vezetett be Csehországal szemben a sok onnan bevándorló roma menedékjogot kérő miatt.
Ki érti ezt?

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.07.16. 15:15:17

@GaZe: Azt hiszem, kettőnk között a csevegés felesleges, visszaolvasva okos gondolataidat. Én is másként látom, te is, mindenesetre a véleményemet, mely szerint ha egy urbanista blogon egy semmilyen kis posztocska ilyen indulatokat tud kiváltani, akkor az "ébredésnél" igenis minden cigánynak mennie kell majd, és ez nem kérdés - ahogy az sem, hogy nagy ívben tojok én mindenféle nemzeti romantikázásra, ámbátor örülnék neki, ha a MAGYAR ember végre valóra is váltaná az ígéreteit a rosszakaróival szemben.

Magyar emberről írtam, ne vedd magadra! :-)

Archenemy 2009.07.16. 15:15:29

@GaZe: "A másik fele pedig az előítéletről szól. Tehát egy limitált ismeretmennyiség alapján előre ítélni a várható következményekről."

Lehet limitált ismeretmennyiségnek definiálni pölö a bűnözési statisztikákat vagy a romákról készült tanulmányokat, bár nyilván minden ismeretünk csak limitált lehet az emberekről, hiszen limitált számú ember van a földön.
De igen, erről van szó, megpróbálni előre jósolni, hogy a szomszéd jó lesz-e nekünk, és a bőrszíne pont látszik úgy is, ha egy szót sem szólsz hozzá.

Ha többször van igazad, mint tévedsz, az már elég. Nyilván itt arra kell figyelni, hogy ez egy "nem biztos", "puha" módszer, tehát a "cigány=bűnöző" egyáltalán nem állja meg a helyét.

"az ilyen "tiszta" lakóparkokba költözőknek halovány fingjuk nicns arról mit és miért tesznek "azok""

Totálisan nem érdekel, hogy azért vernek meg meg rabolnak ki mert szórakoznak, vagy azt hiszik, hogy ez a normális módja a dolgok megszerzésének, vagy éheznek.

GaZe 2009.07.16. 15:16:09

@khmm...: segítek jó, mert látom elsőre nem sikerült:
"Persze érthető, hogy az embereket mindig a saját problémájuk érdekli leginkább."
Eddig ment, ezt látom, hiszen erre ragálsz felhorgadva /mintha egy netes forumban szükség lenne különösebb érzelmekre../
itt a lényeg:
"Csak azt a saját ügyet tartani a világ legfőbb gondjának.."
Tehát nem kell aggódnod a hutuk (egyébként) miatt, csak funny ha a saját gondodat tartod a világ legnagyobb gondjának. A saját gondod "csak a világ EGYIK gondja. De term megértem ha mindent és mindenki mást leszarsz aki nem te vagy.
Ezt meg csak ugy diszkréten teszem hozzá:
"az emiatti hibás következtetések miatti szopások miatt síránkozni pedig már nemzeti sajátosság"


A példád nem az hogy nem mond semmit, hanem egyenesen faszság. Már bocsánat a kifejezésért.
Vagy most azt akarod mondani a magad suta módján, hogy minden cigány brutálisan megöl minden 89 éves nénit, majd megerőszakolja és kinyomja a szemeit?
egyszerű lenne azt mondani, hogy hülye vagy, de ehhez kevés az ismeretem rólad.
Demagógra még egy lapáttal: és akkor mi van a fejlevágós gárdistával?
Ne válaszolj, nem gondolom komolyan.

Archenemy 2009.07.16. 15:17:49

@Tom Bobb: "Magyar emberről írtam, ne vedd magadra! :-)"

GaZe szerintem értelmesen vitázik és védi az álláspontját, az ilyen kiszólásokra, még ha viccek is, nincs szükség.

sutyerák 2009.07.16. 15:21:01

Az ismert romák mint például a munkatársak,mindig másak,mint az ismeretlenek.
Ezt sem értem.

Archenemy 2009.07.16. 15:22:10

@Tom Bobb: "Magyar emberről írtam, ne vedd magadra! :-) "

Na valamiért nem ment át az üzenet, akkor még1x: szerintem az ilyen kiszólások feleslegesek, GaZe jól láthatóan valóban vitázik és érvel, ami értelmes és jó dolog, ellenben a beszólogatás meg öncélú. Jó tudom, ott a szmájli, de akkor is.

khmm... 2009.07.16. 15:22:46

@GaZe:

Az előbbi hsz-omban írtam: KOCKÁZATELEMZÉS

Ebben nincs semmi oylan, hogy "minden c." potenciális gyilkos.

A biztosítók szerint minden 20 éves balesetet okoz??? EGy fenét! De a kockázatelemzési módszereikben kitűnt, hogy ők okozzák a több balesetet, ergo az ő KGFB-jük a legdrágább.

Ennyi, és nem több. :-)

khmm... 2009.07.16. 15:24:20

@GaZe:

Te esetleg úgy invesztálsz 20-30 millát egy lakásba, hogy körül sem nézel??

Hány antiszociális szomszédod van?

sutyerák 2009.07.16. 15:24:38

@Tom Bobb: Ha jobban megnézem,minden harmadik-negyedik emberben vélek felfedezni kis vonóhuzatot.
Apámban is,ha jobban megnézem,ugyhogy csak annyira magyarozzál,-nehogy meglepődj!

sutyerák 2009.07.16. 15:27:03

Affrancba! Deja vu érzésem támadt,hogy valami rossz fog történni.
Mentem,viszlát,jó volt itt!

Pepin bácsi 2009.07.16. 15:30:25

szerepelhet
nem diszkrimináció

GaZe 2009.07.16. 15:31:02

@Archenemy: "azért vernek meg meg rabolnak ki mert"
Igen, de itt nem ez a kérdés, hanem, hogy megvernek-e, avagy sem, vagy csak azt feltételezed, hogy majd jól megvernek.
Az term valóban kevésbé lényeges számodra, hogy a verés miért történik.
Csak az hogy megtörténik-e avagy sem.
De mint mondottam, ez nem ugyanarra a kérdésrea válasz.

Valamint, alapvetően az ember könyebben fogadja el azt a feltételezést mely közelebb áll a saját álláspontjához.
(És ezek azok a dolgok, amiért magyarországon lassan az időjárást is politikai táborok szerint fogják bemondani.)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.07.16. 15:32:31

@sutyerák: Ha minden harmadik-negyedik emberben ott a "vonó", akkor két lehetőségünk maradt:
- csak sötétben látod az embereket (esetleg szürkületben),
- valami baj van a világban, amit jelen pillanatban csak te veszel észre, és mi, birkák nem.

Egyébként a "magyarozás" valóban cigány szókincs, elnézést is kérek érte, ha megbántottam bárkit is - főképp tőled kérek elnézést, GaZe, hiszen honnan is tudhatnám én azt, hogy érted-e a viccet, vagy sem? (Haverod szerint nem.)

A cigányember szívesen "magyarozik", valamiért mi az ő számára nem honfitársak, barátok, polgártársak, bármiféle "társak", lakók vagyunk, hanem magyarok, vagyis tzeljesen mások, mint ők. Mert ők a "romák", vagyis a cigányok (szoktam őket ez ügyben kijavítani), és mivel ezt ők is igencsak szokták volt felemlegetni, nem is tudom, melyikünk a nagyobb rasszista: a cigány vagy én?

Feltételezed, komám, hogy megyek ki az utcára cigányozni? Mert a cigány bejöhet az udvarra magyarozni! :-)

Nehéz kérdés ez.

burleszk 2009.07.16. 15:34:28

Jellemző, hogy a "magyar származású" szókapcsolat ilyetén használata miatt tüstént ugranak a "jogvédők", hogy mi ez a cigányozás vagy zsidózás...Ez agyrém! Ilyen alapon a világ összes nemzete / etnikuma sértődötten ugathatna e helyen.

GaZe 2009.07.16. 15:38:43

@Tom Bobb: Hát, a csevegés felesleges is, mivel láthatóan te a falnak beszélsz, és tök pipa vagy tőle, hogy nem válaszol.
jó mulatást az ideológiai-felhődben.

Tomi1973Wien 2009.07.16. 15:43:00

ugyan mar... az ingatlan ertekesitesen lehet tutit keresni... ha a fentebb emlitett tetelek ervenyesulnek ingatlanodnal, de a piaci korulmenyek nem engedik, hogy jo aron eladd, akkor kicsit rafkoznod kell....

meghirdeted, jo aron, elmeseled a stomszedoknak, mindenkinek (amugy is megtudjak), majd hallgatsz nagyoka,t mikor elemzik, hogy dragan adod... aztan varod a vevojelolteket... s amint akad olyan, aki a tenylegesen korrekt arat megadna erte (nem a tulkinaltat), akcioba lepsz...

...megfizetsz aproer nehany kisebbseget, hogy jojjenek el hozzad lakast/hauat nezni, lehetoleg akkor, mikor tutibiztos az osszes szomszed latja... aztan jojjenek el megegyszer, esetleg 3szor is... ezalatt a hatterben kozeledj a normalis vevo allaspontja fele... aztan beszelgess a szomszedoddal, hogy volt az a rendes csoka, de tul sokat kell neki engedned, a masik csoport kicsit jobb arat ajanlana... hidd el, a szomszedok megprobaljak hamar osszedobni a lovet a kulonbozetre, nehogy kisebbseg koltozzon mellejuk.... :-P

Tomi1973Wien 2009.07.16. 15:44:46

hja... egyszer engem is felvilagositott ez ugyben, ezert itt tovabbengednem:

roma = ember

tehat a roma szo jelentese a cigany nyelvben embert-t jelent......

GaZe 2009.07.16. 15:44:51

@burleszk: a post témája adja, de ez szerintem alapvetően hibás, mert az eredeti szöveg ugye arról szól, hogy 100%-ig magyar a közösség (mintha ezt valami családfakutatóval meg vérvétellel végigvitt reprezentatív felméréssel lehetne igazolni... /majd később a zsöveg jelzi, hogy már sok holland vásárolt ingatlant.../)
majd a postíró alakítja olyanná a kérdést, hogy az cigány/roma ízesítésű legyen.
Mármint nem kommentvadász célzattal, hanem ez amolyan, "egyik dologról jutott eszembe egy másik" típusú kérdésfelvetés.

De ahogy fogalmazza is, nem vár rá választ. A hozzászólóknak meg azt kell megértenie, hogy itt kb a saját véleményét tudja leírni pár sorban, oszt ennyi, nem lesz ettől más a világ holnap, hiába is :)

/röviden: a magyar származás dolognak itt kvázi nem sok lényeges szerepe van/

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.07.16. 15:45:22

@GaZe: Köszönöm. Abban az esetben, ha te viszont úgy gondolod, hogy nem szabad véleményt nyilvánítani a cigányságról, mint rossz szomszédokról, csak mert nem egyezik a te rózsadombi világoddal (ha-ha-ha), úgy hasonló jókat kívánok neked!

Milyen jól megbeszéltük! Hurrá. :-)

Vkat118 2009.07.16. 15:47:30

Gyártani kéne a magyar termékekhez hasonlóan egy "100% hungARYAN" matricát a prospektusokba:D

tommygun 2009.07.16. 15:47:32

Ha ingatlant vennék, fontos volna tudni, kik laknak a szomszédban. Nem csak cigányokról van szó, főleg lakópark esetében. Nekem pld fontos hogy a szomszédaimmal meg tudjam értetni magamat, és nem örülnék ha hollandul, németül, angolul vagy dánul, neadjisten ivritül kéne köszönnöm. Az ide jövő külföldiek ugyanis az esetek elenyésző részében tanulnak meg magyarul.
Akkor is ezt mondanám, ha történetesen nem beszélnék három világnyelvet. Ha Magyarországon élek, magyar környezetben akarok lenni. Ennyi...

Tomi1973Wien 2009.07.16. 15:48:54

bocsi

rosszul irtam...

pont forditva...

a roma szo jelentese cigany....

hablabla 2009.07.16. 15:49:15

@sutyerák: "Szerintem a romákok csibészebb rétegének túl sok lovat adtak a lábuk alá..."
:) Társadalom biztosításnak, TAJ számnak, szocpolnak és mi egyebeknek hívják. Bárki kaphat ilyet, az volt a gond hogy ingyé adták.

Lakópark esetén ahogy Riddick mondaná cinkes az etnikumra utalni. Budapesti belvárosi lakás esetén pedig alap kérdés.

Archenemy 2009.07.16. 15:49:25

De kurvára utálom, hogy ez a szar blogmotor lenyeli minden második hozzászólásom...

GaZe 2009.07.16. 15:50:40

@Tom Bobb: nem beszélgetünk, mert egy szimpla szalmabáb-érvelést tolsz (shadow boxing).
ezt arra mondják, hogy összekonfabulálsz egy saját szájíze szerinti ellenséges véleményt, úgy állítod be minthaén azt képviselném, és ezt az illúzió képet püfölöd.
Lényegi válaszok és érvek helyett.

szóval, hogyan is cseveghetnénk mi egymással.

vill 2009.07.16. 15:51:23

@3006: @tommygun:
Pedig szerintem senki sem hal bele egy kis sokszínűségbe, még a kultúrálisba se.

szlelesz 2009.07.16. 15:51:35

Kedves Sutyerák, engedd meg, hogy kicsit korrepetáljalak történelemből.

-1918. október 23-án éjszaka Budapesten megalakult a Magyar Nemzeti Tanács ami NEM KEVERENDŐ A TANÁCSKÖZTÁRSASÁGGAL!!
Ennek elnöke gróf Károly Mihály (tipikusan baloldalinak tűnő név ugye).
1918 október 27.-én Andrássy Gyula gróf (szintén "baloldali" politikus, aki majd meghalt)Wilsontól különbékét kér, amelyben elismeri a szlovák és délszláv népek önrendelkezési jogát.
- A kormány, hogy mutassa békeszándékát nem állít fel hadsereget, és november 8.-án kiadta a leszerelési rendeletét
Ahelyett hogy minden magyar csapatot hazahívtak volna, töketlenkedtek aminek többek között az lett a következménye hogy 100.000 magyar katona került csak azért hadifogságba, mert az olasz csapatok 36 órával később léptették érvénybe a fegyverszünetet, mint ahogyan az szólt.
Mivel gyakorlatilag nem volt ellenállás - a román csapatokkal csak a székely hadosztály vette fel a harcot - a kisantant országai a lehető legkedvezőbb helyzetet igyekeztek felvenni a tárgyalások előtt (például Szeged francia kézen volt, amit a román csapatoknak kívántak átadni )
- November 16.-án kikiáltotta a a népköztársaságot (bizonyára ez tévesztett meg, de ez nem az a népköztársaság amire te gondolsz, hanem a parlamentáris demokráciát jelentette akkor).
1919 március 20.-án úgy kapjuk kézhez az un Vix jegyzéket, hogy az akkori magyar politikai vezetés a lehető legrosszabb tárgyalási pozícióban van
Ekkor a felelős magyar kormány - döntésének következményeit nem vállalva (a diktátumot sem elfogadni sem visszautasítani nem merte) - lemond és kezébe játsza a "gonosz kommunisták"nak a hatalmat. Hangsúlyoznám , hogy EKKOR!!
A kommunisták hatalomra kerülése után az antant befejezte a tárgyalásokat, és szabad kezet kaptak a cseh, román szerb intervenciós csapatok.
Május 1.-ére a Tiszántúl elesett (a Károly kormány is úgy látt ahogy 2-3 hónap kell egy használható sereg felállításához), a szlovákok Miskolc Sátoraljaújhelyig törtek előre. Hogy a két sereg (román, szlovák) egyesülését megakadályozzák a "szemét" komcsik (2 hónap alatt közel 200.000 fős sereget összetoborozva) ellentámadásba kezdtek, és a szlovákokat a lengyel határig hajtották, a románokat meg a Tiszánál megállították. Ekkor azonban e Clemenceau nevű úr megkérte őket, hogy fejezzék be, és vonuljanak vissza az északi határ mögé, cserébe a románok elhagyják a Tiszántúlt. Ha nem akkor a francia sereg is beszáll a buliba.
Ezek a szemetek elfogadták - brr. belegondolni is szörnyű-, és ezért nem hivatalos nyelv pl. Debrecenben a román.

Tovább is van mondjam még???

burleszk 2009.07.16. 15:52:28

@GaZe: Sztem meg éppen, hogy "kommentvadász", hiszen a posztoló "fel is készült a moderálásra...:-)

GaZe 2009.07.16. 15:52:31

@Archenemy: csak keslelteti...

@tommygun: jah, meg hogy van-e kisgyermek, nagy testu kutya, stb stb.
szal akinek ez a hirdetes szol, az talan szoveg alapjan venne lakast. aki viszont ennyire hulye, az tenyleg meg is erdemli.

GaZe 2009.07.16. 15:55:20

na, lejart a munkaido, a berkommentelest csak eddig fizettek "azok", de hat ennyibol kell megeljen a "magunkfajta" a tulorat nem fizetik.

summazva: ki lehet irni siman egy hirdetesben, remeljuk az orszag mentalhigienias allapota fel tudja dolgozni, hogy miert gaz ezzel, es igy reklamozni egy lakoparkot. (ami tudjuk milyen penzbol epul.. muhahaha....)

baskiria 2009.07.16. 16:00:25

"Szerepelhet-e egy ingatlanhirdetésben a környék etnikai összetétele?"

Ha nem, akkor torvenymodositasra van szukseg.

Archenemy 2009.07.16. 16:00:40

@GaZe: "Igen, de itt nem ez a kérdés, hanem, hogy megvernek-e, avagy sem, vagy csak azt feltételezed, hogy majd jól megvernek. "

Azt feltételezem, hogy általánosságban, egyéb körülményekkel nem számolva egy cigánytól több a félnivalóm, mint egy nemcigánytól. Itt egy tanulmány pl. egy nem kimondottan széljobb oldalról:

www.cipp.hu/read.php?frm_id=5848500946
"

Végezetül

Az empirikus adatokat összefoglalva elmondható, hogy a romaság — a definíciós és módszertani bizonytalanságoktól függetlenül — példátlan mértékben felülreprezentált a börtönnépességben. A (szakmai) köztudatban élõ becslések azonban (60-80%) túlzónak bizonyultak. Elfogadva Kemény István nemrégiben publikált becslését (Kemény, Magyar Tudomány, 1997/6.), miszerint a magyar lakosság kb. 4,5%-a roma, ehhez képest a börtönlakók közt a cigányok aránya (adataink alapján), minimális becslés szerint is több mint hatszoros (30%), reálisan nyolcszoros (40% körül) eltérést mutat az országos arányhoz képest. A létezõ legkonzervatívabb becslés szerint is (amely szerint a cigányság létszáma országosan egymillió körül van, a börtönlakóknak pedig kb. harmada roma) a szabad és a rab romák közötti szorzó több mint háromszoros.
"

Tehát mint mondottam, egy random cigány legalább 3x akkora, gyakorlatilag 6x-8x akkora eséllyel bűnöző, mint egy random magyar. Tehát ha csak annyit tudok két emberről, hogy az egyik cigány, a másik meg nem, akkor nyilvánvaló, hogy melyiket részesítem előnyben.

Tévedhetek? Persze. De kisebb járok rosszul így így, mintha fordítva tenném (cigányt részesíteném előnyben), vagy nem venném szempontnak a bőrszínt.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.07.16. 16:01:15

@GaZe: Hát te, barátom, a legjobb példája vagy "azok" viselkedésére ezzel a munkaidős kommentelő dologgal, meg a "milyen pénzből épül?"-kérdéseddel... :-)

Backstab.

smidgen 2009.07.16. 16:06:21

"ha trianon nem lett volna akkor most nem 10 millió ember b@szná el az életét, hanem 15 - örüljünk ,h azt a másik 5 milliót nem sikerült megrontanunk"

tommygun 2009.07.16. 16:23:34

@vill: majd akkor beszélj sokszínűségről, ha te is megtapasztaltad, és nem csak 1-2 hetes utazásokon meg ösztöndíjakon... a sokszínűség kultusza a létező legnagyobb baromságok egyike. Nekem elhiheted, 9 éve élek sokszínű környezetben, a feleségem sem európai. egy idő után kurvára zavaró és fárasztó.

tommygun 2009.07.16. 16:25:51

@GaZe: ezek fontos dolgok lakásvásárláskor, de még bérléskor is, és okos ember ezekről is tájékozódik. Pld nem hiszem, hogy emberjogász és ballib aktivisták szívesen költöznének a közelembe :)))

mokkaczuka 2009.07.16. 16:52:27

Szvsz a lakópark esetében inkább a zsidókat zárták ki. A lakóparkoknál már évtizede keltik a hisztériát, vagy még régebben, hogy így beköltöznek az izraeliek meg úgy beköltöznek az izraeliek. Na mármost, egy normális ember nyilván nem az ilyen antiszemita baromságok okán vesz vagy nem vesz valahol lakást, arról viszont elég sokan hallottak, hogy az izraeliek egy részének a viselkedése, kivált külföldön és ha sokan vannak együtt tömegben, hátborzongató tud lenni. Elég pl., ha valahová beköltözik mondjuk három marokkói zsidó család, összesen tizenkét gyerekkel, az onnantól fogva kész. Dínomdánom minden éjjel.

De ettől függetlenül: mindenkinek joga van tudni, mit vesz. Lehetnek emberek, akik épp a németektől hánynak. Naná, hogy joguk van tudni, ki lakik köröskörül.

NOrban 2009.07.16. 17:13:58

Tény:

Nézsán laknak cigányok, ezért a hirdetésben lévő 100% magyar kitétel HAZUGSÁG!

Viszont a szomszédos Nógrádsápon egy sem lakik! Lehet, hogy oda kellet volna építkeni??

NOrban 2009.07.16. 17:16:22

Ja, és olyan szar kátyús út vezet Nézsára Vác felől Keszegtől, hogy szerintem hamar elmegy a kedve mindenkinek az egész lakóparktól...

Yasashi Tanuki 2009.07.16. 17:35:45

@Senkifia: Trianonra a felkészülés már korábban elkezdődött kb. Kossuthtól lehet számitani azt az időszakot amikor a nemzetiségek rájöttek, hogy a magyarok nem tervezik bevenni őket a leendő Magyar Köztársaság irányitásába. Persze a Tanácsköztársaság is nagyon jól jött arra, hogy demonstrálja a veszélyt amit MO. jelent a térségben, de akkorra a tervre már rég áldását adta a francia diplomácia. Ajánlom figyelmedbe Wass Albert: Kard és kasza II. kötet.

Roberto1 2009.07.16. 18:35:01

Tépheti bárki a száját, engem nem győz meg. Budapesten a XIben lakom születésem óta, imádom, de spec nálunk is egyre több a zenész kisebbség. És igenis k*ra zavar, hogy hazafelé már a 12éves kis p*cs is méreget, és ha 14 lennék, gondolom, belém is kötne. Mivel nem lehet őket elküldeni a 'csába, kénytelen vagy te odaköltözni, ahol egyelőre még nincsenek... A hírdetés korrekt, ennél már csak az autós hírdetés volt jobb: "...cigány ne is hívjon, mert a hangjuktól is kiráz a hideg, és különben sincs semmi keresnivalója egy ilyen remek autóban..." :o)

szabogyula 2009.07.16. 18:38:51

Nem olvastam végig a kommenteket.
Ingatlanos ismerősöm szerint a 2. -5. kérdés társasháznál :
És milyenek a lakók ?
Én is feltenném biztosan ezt a kérdést .
Ide meg lehet kommentelni mindenkinek azt amit akar.

sámson 2009.07.16. 18:46:38

Az a helyzet,hogy ha cigusok a szomszédok,a kutyának sem kell a kecó.Ugy hogy írják csak ki!Majd ha a cigányok tesznek róla,hogy ne tartsuk őket ideggyenge népségnek,majd akkor el lehet gondolkodni a hirdetés beszüntetésén.

Kivlov 2009.07.16. 18:48:46

miért ne lehetne kiírni? az ilyenek miatt akadékoskodó jogvédő senkiket be kellene zárni egy szabolcsi cigóputriba egy hétre, majd rájönnének.

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.07.16. 19:01:19

@Senkifia: OFF amit itt letoltál az instant demagógia, kár lenne ennél több szót rá vesztegetni, ám mivel lenyomtad, ezért annyit mégiscsak vesztegetek rá, h megjegyzem, egyszerű agitprop szöveget tolsz, egy bizonyos szerepjátékos kiscsoport műsorismertetőjéből idézett lózungokat, ami ennél nem több. Attól még, h valamit heves meggyőződéssel skandálsz, az nem lesz helytálló - ezt egy egyszerű focimeccsen is felfogja az értelmesebb ember, aztán persze van, aki nem. Ami rosszabb, a következtetéseid ettől aztán menthetetlenül lógnak a levegőben, azt meg magyarul fröcsögésnek hívjuk, nem érvelésnek.. ON

egyébként jó húzás egy faszántos cigányozás után azt mondani, én csak felvettettem.. ;) Az ilyentől megvan a címlap is, meg a sok komment is.. nahát-nahát tám csak nem egy marketingzsenivel (vagy gesztitanítvánnyal) van itten dolgunk? Mit eggyel? Egy egész valaggal.. Mert ugye, miféle cím már az, h bele szabad-e írni a hírdetésbe, h cigány a szomszéd? Persze, h bele szabad. Azt is, h buzi. Azt is, h magyar. Szó szerint így hirdetheted a pecódat, ha akarod: vegyél itt lakást, minden szomszéd buzi. Miért ne? A post egy lufi, de lám a siseréknek ennyi is elég..

GrofZero 2009.07.16. 19:07:54

Rob67: Olvasd el még egyszer amit írtam:
az szdsz gyűlöletet és ellenségeskedést szított összeugrasztva a magyarokat a magyarokkal.
Nálam magyar a roma, a zsidó és a meleg is.

Sutyerák: Idézek: "cseppet sem érdekel hogy melyik korrupt tolvaj banda lesz hatalmon a következő választások után"
Ebből hogy jött ki neked hogy nálam vikike a nyerő????

tommygun 2009.07.16. 19:16:47

@mokkaczuka: "arról viszont elég sokan hallottak, hogy az izraeliek egy részének a viselkedése, kivált külföldön és ha sokan vannak együtt tömegben, hátborzongató tud lenni."
Szerintem ez inkább a fiatalokra jellemző, akik viszont nem igazán magyar lakóparkba vágynak. Inkább az öregek jönnek. Mindazonáltal én kifejezetten szívesen költöznék egy izraeliek által frekventált lakparkba - feltehetően az átlagosnál jobban gondoskodnak a biztonságról.

ellenszenvesfigura 2009.07.16. 19:17:16

indulhat ellenem büntetőeljárás, esetleg megsértem a cigány etnikum emberi méltóságát, ha nem kívánok olyan házba költözni, amelynek szomszédságában cigányok élnek? vagy ennek a lehetővé tételét csak a jövőben fogja tárgyalni a tisztelt ház?

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.07.16. 19:25:01

Tehát még egyszer kiemelném, kedves ~dá~, a hirdetésben nem szerepel, h cigányok, zsidók, örmények, tótok, svábok, ruszinok, finnek, svédek, norvégok, bajorok, írek, eszkimók, vagy kik nem laknak a településen, csupán az szerepel benne, h 100%-ig magyarlakta helységről van szó, ahol az emberek nagy része római katolikus vallású. Feltételezem, h ez pedig tény, a vásárló számára pedig lényeges információ. A te postodban viszont már nem erről van szó. A kiajánló így hangzik: "Bele szabad írni hirdetésbe, hogy cigány a szomszéd?" - szerinted ez etikus? Khmm..

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.07.16. 19:30:21

@ibusibus: igazad van, csak nem tudom, miért figyelmeztetsz erre. amit írsz, az a posztban egyáltalán nem szerepel!

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.07.16. 19:43:50

@~dá~: Ööö, akkor ezt a cigányozást a blog.hu ragasztotta hozzá a bejegyzésedhez? (csak szeretnék tisztán látni). Ebben az esetben ugyanis igen határozottan elhatárolódnék tőle, és nyomatékosan figyelmeztetném a blog.hu csapatát, h többé ne másítsák meg a bejegyzésem értelmét, ne rontsák a jó híremet az önkényes akcióikkal. Tehát akkor most azt kérdezném, ki írta az a bejegyzésed elé, h "Bele szabad írni hirdetésbe, hogy cigány a szomszéd?"

bioLarzen 2009.07.16. 21:49:25

Ibusibus,
persze, a hirdető nyilván a svédek, olaszok, ausztrálok hiányára hívta fel a figyelmet. Persze.

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.07.16. 22:13:55

@bioLarzen: ..hát éppenséggel az olaszok, görögök, zsidók, örmények, tótok törökök, vietnamiak, kínaiak, afgánok, albánok, nigériaiak, peruiak, svábok, ruszinok, rácok, és még egy rakás nemzetiség nem képviseltetettségére igen.. Ez persze lehet, h már nem igaz, mert mintha Nógrádban azért élnének tótok ma is bőven, mindenesetre nem cigányozott, az index címlapján viszont cigányozás ment a hírrel kapcsolatban, amit indokolatlannak, és kifejezetten primitív, és tapló bulvárfogásnak érzek. Ráadásul, mint mondtam, sztem azt is hirdethette volna, h minden szomszéd buzi, mert kinek mi köze hozzá, ha én olyan helyen szeretnék lakást venni, vagy olyan környékre szeretnék költözni, ahol mindenki homoszexuális, esetleg ateista, esetleg kendertermesztő, esetleg motörhead rajongó, vagy borász. Sztem abban, h 100% magyar, és katolikus, nincsen semmi különös. Aki 100% magyar és katolikus emberek között szeretne élni, annak mindenképpen meg kell gondolnia, h ott vesz házat. Nyilván neki tetszeni fog, h a falu jelentős összegeket fordít a templom fenntartására, meg körmenetekre. Ahogy természetesen azt is felméri az ember, h ennek a ténynek milyen hatása van az ingatlan értékére, a közbiztonságra, esetleg arra, hogyan, milyen iskolába, óvodába fognak a gyerekei járni. Mert az ember ezt is eldöntheti. És nem csak az ember, hanem a közösség is.

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.07.16. 22:21:15

..arra gondolok, h lesz-e német/sváb oktatás az osztályban, meg ilyesmi. Ez egyáltalán nem azonos azzal, amikor a falu határában "Cigány, ne érjen itt az éjjel" feliratú táblát helyeznek el, esetleg a helyi polgárőrség vezetője skalpokat hord az övén, és ólmosbotot, vagy szárvágó kapát pörget hentesujjai között..

nothing.at.all (törölt) 2009.07.16. 23:53:45

nekem nem egyértelmű, hogy az eredeti oldalon ez indoeurópaizás akar lenni. sőt, a végén a szomszédos településhez oda van írva, hogy sok a holland. lehet, csak ezért emelték ki, mert mondjuk erről híres a környék, hogy sok a külföldi (holland falu 3 km-re).

nothing.at.all (törölt) 2009.07.16. 23:57:45

ja, vagy a hollandozás is rasszizmus?
akkor most ki a rasszista?
nem az, aki belelátja a sorok mögé, ami nincs ott?
ehehe.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.07.17. 08:00:01

@ibusibus: gőzöm sincs. a blogketrecet a szerkesztők állítják össze

macrowave 2009.07.17. 09:31:21

A cikk megfogalmazásából is látszik, hogy általában kicsit félre van értve a diszkrimináció fogalma. A diszkrimináció egyes személyek hátrányos megkülönböztetését jelenti nemi, faji, vallási stb hovatartozás alapján. Ha kiirom hogy az ingatlanom környékén nincsenek cigányok, azzal nem diszkrimináltam senkit. Ettől még elítélhető, de diszkrimináció biztosan nem történt.

Ha valaki meg akarja venni, és azért nem adom el neki, mert ő cigány, na AZ diszkrimináció. Vagy ha egy cigánynak nem adom ki bérbe az ingatlanomat, utána rögtön egy nem cigánynak igen, akkor is diszkrimináltam. Ezen lehetne vitatkozni, kinek mennyire tetszik... de a cikkben felvetett téma nem tartozik ide, nyugodtan lehet bármilyen nemi, faji, etnikai összetételről írni bárhol, bármikor, ezzel nincs senki diszkriminálva. Pl. hivatalok közzéteszik, melyik országba, réágióba esetleg faluba mennyi cigány él, ezzel nem diszkriminálnak senkit.

Bónusz: a nők, férfiak, katolkusok, kékszeműek bármilyen ÁTLAGOS tulajdonságára, vagy egyéb statisztikára vonatkozó megjegyzés sem diszkriminativ (pl: kínaika iq-ja átlag 10-zel magasabb mint a feketéké, ez nem diszkr.) Ha viszont Black Johnt azért nem veszem fel a munkahelyre, és inkább Chan-t választom, mert a kínaiak okosabbak, az diszkrimináció. Meg kell mérnem mindkettejük IQ-ját, vagy rétermettségét a feladatra, ez alapján kell dönteni.

Vidéki 2009.07.17. 10:18:23

„Azt kár vitatni, hogy egy ingatlan árát és a vásárlók döntését befolyásolhatja a környék lakosságának etnikai összetétele.”

Kérdéses, hogy miért van ez így?

A vásárlók döntéseit csak a vad rasszista propaganda befolyásolja, avagy a realitásnak is van némi szerepe ebben?
süti beállítások módosítása