MENTSVÁR-KIEMELT nagyobb térképen való megjelenítése

 

játszóteres után itt egy újabb blog, amelynek lelke egy Google Maps térkép. A Mentsvár lényege: felvinni egy adatbázisba a kerékpárlopásokat, aztán ez alapján megrajzolni a legveszélyesebb területeket. Az eredmény elég hátborzongató: 5 nap alatt 105 adatot szedett össze Papírkutya. A legveszedelmesebb városrészek pedig: Gödör, BME, Bécsi út, Margit-híd környéke, Dagály és a Mammut. Akinek van bejelenteni valója, ne habozzék, írjon nekik.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: google blog térkép kerékpár

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr811240298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tronguy 2009.07.11. 17:07:33

Azért az egy fontos info, hogy nem 5 nap alatt loptak el ennyi biciklit. Egyébként nagyon hasznos ötlet. Azt egyébként nem értem, hogy egy olyan forgalmas helyen mint a gödör, senkinek nem tűnik föl, hogy valaki azon ügyködik, hogy kulcs nélkül nyissa a zárat?

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2009.07.11. 18:04:15

~dá~ , Nagyon köszönöm az ajánlót! :)

A legrégebbi adat, 2005-ös! És iszonyat sok olyan eset lehet, amikor nem történt bejelentés, feljelentés.

nyekk 2009.07.11. 20:48:18

Lányomnak (aki biciklis futár) az elmúlt évben már a 3-at loptak el. Mind le volt zárva, közepes minőságű lakattal.Normafánál, Nagyvárad térnél, és Zugló Tábornok utcánban.
A rendőrség nem is foglalkozik vele. Pedig pl. a Mihálkovics utcainál (Nagyárad térnél) elvileg két térfigyelő kamera is láthatta, de nem voltak hajlandók megnézni a felvételeket. És még azt mondja az érzelmes verseket írogató hájbáj főrendőr, hogy nem érti mit izél a lakosság, hiszen csökkent a bűncselekmények száma. Persze, papíron. Ha
tudomásul sem hajlandók venni a bejelentéseket.

fedélzeti kompót 2009.07.11. 20:59:36

U-lakat!

Nem csodaszer, de a spirál azt jelenti hogy kösd már el a lovam. A páncélozott sodrony is.

zahor103 2009.07.11. 21:12:15

kurva anyját a sok rohadt tolvaj cigánynak.
lófaszt nincsen cigánybűnözés!
attól, hogy nem lehet kimondani, attól még létezik. Dögöljön meg az a rohadék, aki ellopta a bicajom a Nyugatiból!

tyberius 2009.07.11. 21:17:24

@nyekk: Olyan nincs, hogy "közepes minőségű lakat". Van olyan, amit el lehet vágni erővágóval (ide tartozik az összes sodrony-alapú lakat: spirállakatok, számzáras lakatok, az összes pesti bringa kb. fele ilyennel van lezárva), meg van olyan, amit nem (U-lakatok, edzett acél lánc+lakat kombó). Ez utóbbi az, amivel az olcsóbb bringák viszonylag biztonságban vannak, mert a bringatolvaj jó eséllyel a legegyszerűbben lopható bringának megy neki.

És persze oda kell figyelni arra is, hogyan, mihez lakatolod a bringát - tehát pl. Kresz-táblához, zsenge fához, betonból félig kirohadt korlátvashoz lehetőleg nem, de még ekkor is segít, ha a bringazár a kereket is fogja, nem csak a vázat, mert így nem lehet elkarikázni vele a zár feltörése nélkül.

lásd még: criticalmass.hu/lakat

lolperec 2009.07.11. 21:18:03

énvoltam.. :)
najó nem.. sorry for your loss..
tessék 100kilós robogóval járni, azzal nehezebb elszaladni :D

Tschöppy · http://elsomaratonom.blog.hu 2009.07.11. 21:18:19

@tronguy: mert leszarja mindenki. Pár éve bátyám biciklijével jártam ott, nyáron. Mikor rátettem a zárat (a Gödör hátsó lépcsőjének korlátjához láncoltam a gépet), elállítódott a kód, így a régivel nem lehetett kinyitni, az újról meg fogalmam sem volt. Két órán keresztül próbálkoztam eltalálni a kódot, de nem ment.

Végül kértem egy fűrészt a Gödör roadjaitól, amivel aztán lefűrészeltem a sodronyt (túl sokat nem ért,ha egy sima fémfűrésszel el lehetett vágni). Senki le sem szarta, pedig konkrétan az ajtó mellett csináltam, ahol a pultosok mennek ki-be.

playtrailer 2009.07.11. 21:31:32

na jah, a Mammut elől az én bringámat is elkötötték még 2006 végén, a főbejárat mellé raktam le, ahol azért van forgalom, meg kamera és biztonsági őr is...
hiába, vakarta a fejét az a bundesliga-frizurás szekurity, akit kérdőre vontam, a kamera felvételét csak a rendőrök nézhették meg (megj.: a bejelentés után kb 4-5 nappal később bandukoltak ki ezért, hogy megállapítsák "ismeretlen személy az elkövető")

én azért még megadtam az alvázszámot a zsaruknak, aztán el is felejtettem az egészet, annyira reménytelennek tűnt :(

kb egy évvel később hívtak egyszercsak, hogy "megtalálták az eltulajdonított kerékpárt, mert egy másik nyomozati szakasz kapcsán került a rendőrség homlokterébe" :))))))

persze le kellett érte menni Nyíregyházára, mert hát odáig sikerült eltolni a biciklit retkeséknek, hogy krumplit menjenek vele lopni... :-P

szóval vannak még csodák :)))

tyberius 2009.07.11. 21:40:31

@playtrailer: Gratula a megtalált bringádhoz! Akkor ennyit legalább ér a feljelentés, hogy ha a rendőrség egy házikuti kapcsán belebotlik, esetleg megnézik, nincs-e benne a rendszerben.

Egyébként a Mammuttal kapcsolatban azt hallottam, hogy a biztiőrök vastagon benne vannak a buliban, ezért is ragaszkodnak hozzá, hogy a kijelölt tárolóban hagyd a cangát, mert ott tudják ők is szemmel tartani, ha lopásra érdemes bringa érkezik, és leadni a drótot a megfelelő "szakembereknek". Amióta ezt hallottam, azóta inkább egy utcával arrébb teszem le a cangát, ha a Mammut felé van dolgom.

ponyva máté · http://ponyvamester.hu 2009.07.11. 21:47:46

Sajnos minden ilyen alulfizetett állásnál van ilyen, ha jön a lopható jó áru, megy a füles.
Ennyi erővel ki se vigyem a bringám :S

Etniez 2009.07.11. 22:00:43

Dózsa György úti piacon bárki visszavásárolhatja kerékpárját.

(gondoltam szólok)

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2009.07.11. 22:01:26

Anno én is tettem feljelentést a kerületi kapitányságon, mikor portaszolgálat és kamerarendszer mellett lopták el a lelakatolt bringámat a bejárati ajtóm elől. Azon kívül, hogy jól körbeudvaroltak az őrsön semmi nem történt. Nem lett meg a bringa. Bár nem is reménykedtem benne, inkább hirtelen felindulástól mentem a rendőrségre és azért, míg odaérek, legalább lenyugodjak.
Azóta van új bringám és a szobámban tárolom, nincs az az U lakat amivel újra kitenném a lépcsőházba vagy a közös tárolóba. Már csak azt nem értem, hogy a gyártók miért nem dobnak piacra olyan ízléses (!) bringatárolót (kampót, akármit) amit egyszerűen fel lehet fúrni a falra vagy plafonra és még jól is mutat...

2009.07.11. 22:14:25

Két hetes az új bicajom, úgy közlekedem vele, mintha Ferrari lenne, a kapuban felszállok rá, ha visszaértem leszállok, a kettő között meg a seggem alatt van. Agyfaszt kapnék, ha ellopnák. A térképes ötlet jó, de az eredménye kb. az lesz, hogy bárhonnan megfújhatják.

gerilla 2009.07.11. 22:27:23

Nagybani piacon is visszaveheteő a lopott kerékpár.Ja, és nem cigányok árulják,ahogy nem is cigányok veszik a lopott bicajokat...

Gera 2009.07.11. 22:50:01

Azt nem értem, hogy a rendőrség miért nem állít csapdát ezeknek a rohadékoknak. Kell egy értékes bicikli (mondjuk 300k körül, hogy a nagy értékre elkövetés meglegyen), meg egy-két ember, aki figyeli. Aztán ha elkapták, akkor szépen alkut kötnek a tolvajjal és elkapják a segítségével az orgazdát. A térképen szereplő gócokban szinte kizárt, hogy sikertelen legyen az akció.

Levest befejezted? 2009.07.11. 23:59:20

A BME-t abszolút meg tudom erősíteni. Ott dolgozom, láttam már elképedt arcot, kezében a lezáró eszköz maradékával.
A sógornőmnek, aki nem mostanában járt a BME-re is ellopták onnan 2 bringáját. A könyvtár-Sóhajok hídja környéke és az R épület biztosan gázos. A zárható biciklitároló sem megoldás, mert onnan is loptak már el bringát, pedig arról lista van, hogy kinek adtak oda kulcsot. Szóval egy megoldás van: a drága bringát otthon kell hagyni és valami ganévan járni suliba.

MP 2009.07.12. 00:07:15

Az ötlet jó. Bár azt gondolom hogy annak akinek ellopják a bringáját annak az a pont a legkritikusabb ahonnan "eltolták".

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.07.12. 01:27:55

@zahor103: > kurva anyját a sok rohadt tolvaj cigánynak.
> lófaszt nincsen cigánybűnözés!

Termeszetesen az van. A rasszizmus az ami nincs, nem?

> attól, hogy nem lehet kimondani, attól még létezik.

Lehet mondani, csak magadat jaratod le vele. Mert meg azt sem erted, hogy mit mondanak azok, akik szerinted azt mondjak, hogy nem mondhatod.

> Dögöljön meg az a rohadék, aki ellopta a
> bicajom a Nyugatiból!

Nyilvan cigany volt, hiszen lattad. Nyilvan cigany volt, hiszen 'mindenki tudja' hogy aki lop, az cigany. Ezert ha nem tudjuk, hogy ki lop, akkor is azt mondjuk, hogy cigany, ettol aztan megtobbet halljuk, hogy mennyit bunoznek ezek a ciganyok.

Etniez 2009.07.12. 07:26:10

Megakadályoztam egy bicikli ellopását, pont cigányok voltak.
Volt náluk valami hidraulikus kézi vágószerszám, de nem hiszem, hogy az összes lopás mögött ők lennének. Pl. a BME-n elég feltűnőek lennének, nem?

A Dózsa György úti piacon mindenféle állapotú márkás biciklik vannak, ha valakinek eltűnik, érdemes kinéznie oda.

Én is kinéztem egyet a múltkor, de kiderült, hogy Siófokon lopták. Ezért inkább nem vettem meg.

Azt meg felejtsétek el, hogy a komoly/vastag zárak bármit is érnek. A tolvajok _mindent_ átvágnak, ha kell.

fishbone973 2009.07.12. 07:58:39

Etniez:
hogy derült ki, hogy hol lopták?
BTW, inkább lopottbicikli-alvázszámra kellene adatbázis, hogy megnézhesd, mielőtt veszel egyet.. Meg talán az orgazdaságnak is betenne egy kicsit

ShanklyGates 2009.07.12. 08:02:51

A Mammutnál én is szegényebb lettem egy bringával tavaly nyáron. Az is elég levágós volt h a biztonsági őrök is benne vannak: az egyik épp a tároló előtt cigizett, amikor 20 percre kikötöttem a lovat. Ugyan ki tudná rajtuk kívül, h a biztonsági kamera rosszul van az árkádos oszlopok közt elhelyezve, és a felvételek teljesen használhatatlanok. Cserébe mindenhol ki van matricázva, h kamera által megyfigyelt terület, egy konkrét csapda a hely.

A rendőrségen új klubtagként üdvözöltek, amikor feljelentést tettem. Javasoltam h ha már ennyire ismerik a problémát, de megoldásra mégsem futja, akkor írhatnának egy fénymásolható feljelentést, amiben csak az időt és a bringa tipusát/vázszámát kell beírni.

Etniez 2009.07.12. 08:17:33

@fishbone973: Megkérdeztem az eladót, hogy hogyan jutott a biciklihez.
A válasz a sejtelmes "Siófokról van." volt.

vörösbor(de)minőségi 2009.07.12. 08:39:53

@katácska!: van olyan amit keresel mint régen a fregolik ugy működik.bike-lift a neve és beakasztod felhúzod és ennyi.mindent adnak hozzá,kivéve a sört mig felszereled.

indapass90210 2009.07.12. 09:51:25

Srácok, ha ennyire nyilvánvaló ez a mammutos probléma, akkor miért nem fogtok össze páran, raktok le egy drága bicót valami kisméretű gps-szel megokosítva (vagy akár csak figyelve)? A delikvens elviszi, valami mellékutcán elkapjátok, picit korlátozzátok a személyes szabadságát, addig, amíg a városszélen valami elhagyatottabb területen ásattok vele egy 2X1X2-es gödröt. Ilyen monoton munka mellett a legtöbb ember szeret beszélgetni, biztosan mondana arról valamit, hogy a mammutos biztonságiak hogyan szerepelnek a történetben, valamint kinek a kérésére gyűjti a bicókat....

Shopping 2009.07.12. 09:52:35

nem kell ide térkép....

ÉN LOPTAM EL AZ ÖSSZESET!

Mégpedig a következők miatt.
Elegem van abból, hogy:
-folyton a tükröt kell néznem vezetés közben, hogy éppen mikor akar egy bringás megelőzni a dugóban (jobbról vagy balról)
-az egyirányúba sem lehet nyugodtan behajtani mert ott is szembe jönnek
-amikor átmegyek a zöldön egy kereszteződésben, szintén sanszos, hogy "egy nagyon siető" futár baszik arra hogy neki piros van, és áthajt.
- nem utolsó sorban, a túristákon kívül, még egy bringást sem láttam, aki a szabályoknak megfelelően a zebrán, ÁTTOLTA volna a bringát.


Szóval: biciklivel a bicikli útra.
(ahol meg nincs ott, ne bringázz)

Tschöppy · http://elsomaratonom.blog.hu 2009.07.12. 11:15:14

A Dózsa György úti piacon mit értünk? A kirakodóvásárt a SYMA tövében?

Art Mooney 2009.07.12. 11:33:58

@Dövan: azért, mert akkor jön a 2%, mint pld. a kedves atléta 01:27:55, és a szart is kipereli belőled h h képzelheted h önbíráskodol', személyes szabadságot korlátozol, és ha az elövető kátrányos helyzetű, még cúnarassziszta is leszel, megjárod a baráti sajtót stb., és onnantól már hidd el h a bíró az ügyedben nem lesz tanácstalan, ha érted mire gondolok. a szerencsétlen uborkatermelő öreget is el fogják ítélni mint a sicc.

persze az ötlet amúgy alapvetően szimpatikus, de a sok balf 2%-os fajvédő miatt én csak 2 lehetőséget látok:
- teljesen legálisan (?) csalit helyezni el, majd a tolvajt lefényképezni és feltartani a rendőrség érkezéséig. amikor 10p után kisétál a rendőrségről, akkor pedig felhívni a figyelmét arra h az élet gyorsan lepereg. egy anonim mailben a fénykép (személyes adatokkal) landolhat a kurucinfónál, azok imádják az ilyet.
- csalit egy elhagyatottabb részre tenni, majd elfordulni, amikor ismeretlen elkövetők a kedves tolvaj úrnak megérkeztekor bikacsökkel 3 hónapon túl gyógyuló sérüléseket okoznak, majd elszaladnak. hátránya: ha ez elterjed, onnan a tolvajok már csoportosan és felfegyverkezve fognak közlekedni, azaz cseberből vederbe, ráadásul ha épp arra jár egy járőr, vagy a kátrányos helyzetűek népes rokonsága, az probléma.

*KryszSzerelme*Eszty (törölt) 2009.07.12. 21:48:54

@Etniez: Nekem a rendőr mondta ugyan ezt..csak nekem épp laptopom lopták el...

@tti 2009.07.13. 12:13:51

Egy hatásos, új, ausztrál technológia kis hazánkban, kerékpárlopások ellen.
DataDOT DNA (Mikropontos védelem)
www.artep.hu

Tomi Kristály 2009.07.13. 12:27:26

kedves barátomnak tavaly márciusban próbálták meg elvinni a fixijét a délinél lévő gyógyszertár elől. A haverjával volt és a gyógyszertárból kifelé azt vették észre, hogy egy srác (nem kisebbségi) próbál elkerekezni vele, rövid futás után elkapták és mivel volt náluk villanyszereléshez használt műanyag kötöző a két csuklóját az egyik korláthoz kötötték a kék golyó és városmajor sarkon, majd otthagyták a homlokán egy tolvaj felirattal. Sajnálom, hogy fénykép nem készült róla.

Tomi Kristály 2009.07.13. 12:57:48

@fishbone973: sajnos sok kereskedőt nem érdekli a használt bringa/alkatrész származása nem néznék meg az alváz számot. (szerintem)

Nagy értékű bringákat sokszor (a hozzá nem értők mellet akik jóval ár alatt passzolják el) profik lopják/lopatják akik a jó cuccokat külön-külön adják el vagy felrakják a netre és még kamu régi garipapirt is megmutatják ha kéred. Amióta van internet ez is szépen virágzik és gondolom komoly hasznot is hoz.

cutcopy 2009.07.13. 23:32:35

Még több értelme lenne ha a kerékpárutak is fel lennének rajta tüntetve 2in1 módra..

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2009.07.30. 19:43:54

ez nagyon durva, vajon a rendőrségnek van annyi esze, hogy csináljon egy ilyen térképet? kötve hiszem, ostobábbak ők annál...

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2009.07.30. 19:44:33

@tszasa: annál meg az a baj, hogy a rendőrség még őket veri el, személyi szabadság korlátozása címen :s

SusuTom 2010.08.03. 09:45:58

Az éjjel ellopták a bringámat. Egy Csepel Maraton volt, igazi retro darab. Ezt egy zárt udvarban a XIV. ker. Bíbor u.-ban történt. Ez is felkerülhet a térképre.

hastáncos · http://www.hastanctanitas.hu 2011.05.27. 14:10:12

a szabó ervin tér mennyire gázos?
süti beállítások módosítása