elpe: DSC07413

 

"Párizs áll az általános "városmárka" lista élén, amelyet Sydney, London, Róma és New York követ. Budapest a 38. helyet foglalja el a városok rangsorában. A legkedvezőbben a lengyelek ítélték meg fővárosunkat, náluk a 13. helyen állunk." Ismét egy szórakoztató lista, ezúttal 50 nagyváros ismertségéről. A Portfolio.hu ingatlanmagazingja, a REsource által közölt "index az egyes városokról a világban kialakult képet méri, amely befolyásolja az emberek döntését arról, hol éljenek, hol dolgozzanak és hol nyaraljanak". 

A végleges rangsor hat mutató listáját összegzi. Ezek:

  • "jelenlét (a város ismertsége és globális tevékenységéről kialakult kép),
  • fontosabb városjellemzők (tisztaság, városkép és klíma),
  • lakhatási előfeltételek (elérhető árú lakhatás és a közszolgáltatások minősége),
  • emberek (barátságos emberek, személyes találkozások és kulturális sokszínűség),
  • városi élet (érdekes események, tevékenységek és életstílusok) és
  • potenciális lehetőségek (az a lehetőség, hogy az adott hely alkalmas üzleti tevékenységhez, munkakereséshez és iskolába járáshoz).

Budapest a legjobb eredményt a fontosabb városjellemzők kategóriában érte el, a 28. helyen végzett. Amellett, hogy fővárosunk vonzerejét kedvezően ítélték meg a válaszadók, Budapest egyike a legkevésbé ismert városoknak. Ebből a szempontból a 41. helyet foglalja el"

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest new york párizs város london róma sydney

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr381208365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.06.25. 21:33:22

Ebből is látszik, van mit tenni - csak olyan embereket kellene választanunk, akik szintén így látják, és tesznek is.

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.06.25. 21:45:28

Tisztaságban a legjobb Budapest? Hát ez elég gyalázatos képet fest a városról... nekem folyton olyan érzésem van, hogy az egyik legmocskosabb városban élek. :(

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.06.25. 21:51:18

@bécsi pszicho: lehet h kicsit félreérthető voltam. Abban a kategóriában értük el a legjobb eredményt a hat közül. A hat átlagából jött össze a 38. hely. Átírtam a címet

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.06.25. 21:59:57

szerintem ez nagyon jó helyezés, komolyan.

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.06.25. 22:01:00

@~dá~: én értettem elsőre is, te értelmezted félre azt amit írtam. Gondold végig: tisztaságból érte el Bp. a legjobb eredményt. A város tisztasága lassan vetekszik a leglepusztultabb indiai nyomornegyedekével. Ha a tisztaság az egyik "leg", mi lehet azokban a kategóriákban, amik még a tisztaságot is alulmúlják?
(ide jönne valami vigyori smiley szokásom szerint, de ezen valahogy nincs kedvem nevetni)

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.06.25. 23:04:17

@bécsi pszicho: ebben legfőképpen az itt élők/dolgozók a ludasak. Na meg a közterületfelügyelők, rendőrök. Ha végeznék a munkájukat, nem szemetelne ennyi ember gond nélkül.
a szotyizás nem szemetelés!:]

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2009.06.25. 23:06:21


Kedves Urbanista!

Csak a szakmai pontosság kedvéért írok. A világváros jelző Budapestre szakmailag nem korrekt. Bár a köznyelv ezt kapta fel és ez ellen semmit nem lehet tenni, de Budapest nem felel meg a világvárosi besorolásnak.

Globális városok: New York, London, Tokió

Világvárosok I.: Párizs, Rotterdam, Zürich, Frankfurt, Los Angeles, Chicago,

Világvárosok II.: Brüsszel, Milánó, Bécs, Madrid, Torontó, Miami, San Francisco, Sao Paulo

Világvárosok III.: Johannesburg, Caracas, Mexico City, Hong Kong, Taipei, Bangkok,

(Friedmann 1995.)


Budapest u.n. nemzetközi város kategóriába esik. Ezek jellemző:

- nyitott elhelyezkedés
- számos nemzetközi szervezet és intézmény székel benne
- elkötelezett a gazdasági cserekapcsolatokban
- más városokkal sokszálú közlekedési és telekommunikációs kapcsolat köti össze
- kiterjedtek a külföldi kulturális és társadalmi kapcsolatai
- rendszeres nemzetközi programokban vesz részt
- lakossága soknemzetiségű
- önkormányzata önálló diplomáciai tevékenységet is kifejt
- médiája eljut külföldre és van közönsége
- vállalatai és gazdasága jelen van külföldön

Amúgy a megállapítás sajnos ettől függetlenül helytálló. A legkevésbé ismert nemzetközi város vagyunk.

Jenei Zsolt
BME GTK
Szociológia és Kommunikáció Tanszék
Városmarketing oktató

capor_ 2009.06.25. 23:10:50

@bécsi pszicho:

A legjobb eredményt a fontosabb városjellemzők kategóriában értük el, aminek az egyik tagja a tisztaság... Tehát valószinüleg nem csak a tisztaságra kaptuk azt az eredményt...

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.06.25. 23:32:44

@jzs: de ez nem egy szakmai fórum, és főleg nem a bme szociológiai és kommunikációs tanszék; itt teljesen helytálló a világváros kifejezés, és éppen ezért mondom, hogy szerintem ez jó eredmény: világvárosként gondolnak budapestre, benne a top50ben.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.06.25. 23:46:28

@solaitid: Szerintem globalice is korrekt a világváros kifejezés, a "nemzetközi város" kifejezésnek egyszerűen semmi értelme sincs, bármerről nézem. Persze jó tudni, hogy ennek is van tudománya, annak pedig képviselői, akik ezeket a definíciókat rá akarják erőltetni még holmi blogokra is :) Itt jegyzem meg, két perc alatt guglizik olyan tanulmányt az ember, amiben Budapest világváros: "gamma-világváros", ebből nekem az jön le, hogy (szerencsére) nincs olyan, hogy "_a_ világvárosi definíció".

Zürich és Frankfurt am Main (ha már pontosság: ki kéne írni, hogy nem az Odera-partiról volt szó) hiába ezerszer fontosabb helyek világgazdasági szempontból, nem igazán rendelkeznek azzal a... világvárosias flair-rel, ami miatt száz évvel ezelőtt Budapest elkezdték világvárosként emlegetni (szegények akkor még nem találták ki, hogy legyen "nemzetközi város"). Hozzáteszem, hogy Milánó és Budapest nekem teljesen hasonló városnak tűnnek, gyakorlatilag annyi a különbség, hogy Milánónak sehol sincs olyan panorámája, mint az itteni Duna-partnak. Ja igen, a véleményem nem éppen objektív - de mitől is lenne az :)

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.06.25. 23:47:18

Igazából a lengyel eredményből látható, hogy Budapest kb. hol lehetne ha a világ előtt jobban sikerülne reprezentálni. Sajnos ebben azonban igen nagy a lemaradás, és ha valahol ebben a kérdésben lehet "bezzegprágázni", nagy kíváncsi lennék, hogy ők ott ahol mi 41. lettünk hol állnak.

AvgDvl 2009.06.26. 00:05:26

Milyen jó, hogy elzavartuk a google streetview-t, most már ez így is maradhat.

dmm 2009.06.26. 00:17:41

@solaitid: neked mindig minden jó, amihez nincs köze a lakosságnak. azaz, hogy érthetőbb legyek a számodra is: mindig jó, ami bp-en történik, mindig egyet tudsz érteni a várost halálra ítélő "szakemberekkel". miért is annyira jó eredmény? minek örüljünk? én egyébként momentán párizsban élek, és értem, hogy miért kapta ezt a helyezést. tudom ezt értékelni. de hogyan látod te budapestet? nem kellene valamit tenni azért, hogy ne a "futottak még" kategóriában szerepeljen Közép-Európa legnagyobb városa?

is 2009.06.26. 00:19:19

@jzs: engem érdekelne, hogy Bécs mitől világváros II., Budapest meg miért még csak nem világváros III. sem? és mi a világváros I., II., III. közötti különbség? Rotterdam mitől világvárosabb mint Hong Kong?

Budapest tisztaságára meg az vonatkozik, mint minden másra: ma már a magyarok 90%-a úgy kel fel, hogy 'mi rosszabb ma, mint tegnap, lássuk csak', és így persze mindig talál is magának valamit, tényektől függetlenül. pont az ilyen külső értékítéletek döbbenthetnének rá, hogy túl sötét a szemüveg, ami rajtunk van. Párizs legalább olyan koszos, mint Budapest, ez fedi kb. a valóságot.

dmm 2009.06.26. 00:27:11

@is: nem, párizs nem olyan mocskos város, mint bp. és amúgy sem annyira elhanyagolt. karban tartott, képviselt város, amit bp-ről sajnos nem lehet elmondani.

Ferguson 2009.06.26. 00:48:45

Budapest egyszerűen egy szánalmas koszfészek, ennyi...

Callidus 2009.06.26. 01:39:32

Budapest ejszaka a legszebb europai fovaros.
Az elmult 4 evben mindet lattam a sajat szememmel, igy nyugodtan allithatom.
A vilagias miatt, az epuletek miatt, a duna miatt.
Nappal azonban mas a helyzet.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.06.26. 01:47:51

@is: Tök logikus kérdések, és bár egy részükre el tudom képzelni, mi lehet a válasz (vagy ha nem is a válasz, de az algoritmus), azért azt is felismerni vélem, hogy az ilyen kérdések feltételénél mennyivel egyszerűbb csak simán nekiállni sírni és anyázni.

"ma már a magyarok 90%-a úgy kel fel, hogy 'mi rosszabb ma, mint tegnap, lássuk csak'"
Ez pedig sajna tízpontos összegzés. Még rosszabb, ha valaki valami jót keres, neadjisten talál is, akkor rögtön nekiállnak ideológiát keresni mögötte. Nem mintha nem lenne épp elég baj, de azért dagonyázni bennük SZVSZ elég morbid.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.06.26. 02:36:12

Ez a bejegyzés - no meg a kommentek - ilyesmi gondolatokat ébresztettek bennem:

hamster.blog.hu/2009/06/26/miert_akarjuk_mindig_ujra_kitalalni_budapestet

Ez csak az eleje, de nincs erőm folytatni, így is alig látom a betűket a képernyőn a fáradtságtól - remélem, azért többnyire sikerült helyes sorrendben bepötyögnöm őket :)

MP 2009.06.26. 06:04:14

Nem lehet hogy csak mi szeretnénk ezt a világvárost??? A világ meg nem. Már nem. S még nem.

KolompárRómeó 2009.06.26. 07:16:07

Ezek soha nem jartak Bp-n. A leheto legnagyobb okadek varos azon varosok kozul, ahol eddig huzamosabb ideig (ertsd: 1 es 1.5 ev kozott) eltem (Becs, Berlin, Hamburg, Salzburg).

KolompárRómeó 2009.06.26. 07:17:44

Ertem ez alatt a kozbiztonsagot, a kozlekedest, a bicikliutakat (Hamburgban napi 25 km-t tekerek a munkahelyre oda-vissza osszesen), a kozlekedesi kulturat (itt osszesen kb. 6ezer km biciklizes alatt 3-szor volt olyan eset, ami pl. Szegeden minden alkalommal 10 percen belul elojon, azaz siman elutnenek), rendezettseget, stb.

öntelt radírpók 2009.06.26. 07:22:41

egyvalamiben biztosan első Bp: ezt a várost utálják a legjobban a saját lakói - pedig a legfaszább város lehetne a régióban, csak ez a depressziós poszt-kádárista massza, akik megtöltik, látványosan szenved benne és következetesen szétbassza (pl. a szavazófülkében kifejtett tevékenységével). NA EZ A BAJ

hajrá Bp., én szeretlek

Gilderoy 2009.06.26. 07:26:59

Gondolom a klíma miatt.

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.06.26. 07:44:48

@is: miért akarsz megérteni egy marketingest? ;)

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.06.26. 08:00:01

@öntelt radírpók: szövegedből ítélve te kb. olyan lehetsz, mint azok, akik szórakozás címén rendszeresen teleszemetelik az Erzsébet téren a Gödör környékét... Jól érzem?

Én pl. nem a várost utálom, hanem a benne élők nagy részét. Hiába nem szemetelek, nem rombolok, nem festek össze semmit, megteszi más. És én tehetetlen vagyok. Ha felszedem a más szemetét, két perc múlva jön valaki, aki ismét szétszórja a sajátját. Ha valahol letakarítják a falakról a graffitit, egy héten belül újra összefirkálják. És akkor a rendszeresen összetört üvegfelületekről (lásd BKV megállók) még nem is beszéltem.
A házunk előtti várót egy hónap alatt háromszor üvegezték újra, majd feladták. Most nincs benne üveg.
Csikket eldobálni az utcán? Még az egyébként kulturáltnak tartott dohányos ismerőseim is eldobják az utcán...

is 2009.06.26. 08:14:08

@bécsi pszicho: én minden állítást meg akarok érteni, ez már gyerekkoromtól kezdve komoly testi hibám. keresem mögötte az érvelést, az összefüggéseket. csak úgy, bemondásra semmit nem fogadok el.

elmesélem az egyik történetemet: egy külföldi különítményt hoztam mikrobusszal Bp-re (8 ember). este 9-re értünk Bp-re, már sötét volt. átjöttünk a BAH csomóponton, felmentünk a Gellérthegy oldalában, és már előre mondtam nekik, hogy amikor a tetőn kibukkanunk, nézzenek balra. de amikor kibukkantunk, ott volt a vár meg a Lánchíd kivilágítva, én magam ledöbbentem (pedig nagyjából tudtam, hogy mi vár), hogy ez egy sehol máshol nem létező ékszerdoboz. a külföldiek is csak tátott szájjal nézték.

én is éltem nem egy városban. ahol turistaként jársz, ott csak a belváros, meg a frekventáltabb helyeken jársz. ahol meg élsz, ott látod, hogy máshol is eldobják a csikket, máshol is ott van az utcán a szemét nem egyszer. Bp lelakott, a házak vakolata piszkos, és ettől lehet egy borongós benyomásod.

a betört üvegek meg az emberek persze más kérdés, de ebből is az a helyzet, hogy külföldiként csak a felszínt látod. a felszínen meg európa, jóval kevesebb a fekete meg az arab, mint a nyugat-EU nagyvárosokban, amikor idejönnek, felüdülnek, hogy dejó, szép fehér emberek.

Bit Rot 2009.06.26. 08:36:38

Be kellett volna vállalni, hogy Mexikói influenza helyett nevezzék el Budapesti influenzának az új vírust, na, akkor lett volna sok ingyenreklám :-)

Picsasereghajtó 2009.06.26. 08:37:20

@dmm: Párizs egy kétarcú város.

Az egyik arca, amit kitesznek a kirakatba, és amit általában látsz, ha felszállsz a 14 metróvonal bármelyikére és leszállsz bárhol. Tiszta utcák, szépen karbantartott házak, szajnapart, romantikus kis sétálóutcák, nyüzsgő nagyvárosi élet.

Viszont menj egy kicsit kifelé a városból, a metrók végállomásán túl, és máris megérkeztél Új Delhibe. Olyan mocskos és lepusztult gettót Budapesten keresve sem találsz, mint ott. Csak néztem amikor egyszer távolsági busszal mentem ki a városból, hogy hova kerültem.

Pokesz 2009.06.26. 08:43:17

@Ferguson: ha nem tetszik el lehet menni. Az olyan parasztok miatt, mint te, alakult ki ez a torzkép erről a csodálatos városról.

Amerikai tanárom Chicagóban él, és az egyik kedvence Budapesten(meg a többi külföldinek is akivel beszéltem), hogy a tömegközlekedés GYAKORI. Pl mondta hogy Chicagóban metró az fél óránként, szóval használhatatlan. Ennyi.

budapester 2009.06.26. 08:53:35

Rendszeres olvasója vagyok a blognak, de hogy őszinte legyek nekem is először jzs észrevétele jutott eszembe. Laikusok kedvéért a világváros kifejezést használni Budapestre szakmailag olyan mintha azt mondanád, hogy az új asus eee desktop a világ leghosszabb üzemidejű notebookja.

hatR 2009.06.26. 09:05:52

lehetett volna "legtobb alvilagi figura az aluljarokban" dij is, es akkor elsok is lehettunk volna :(

DRtorgyi 2009.06.26. 09:16:09

Joburg nem világváros. Lehet, hogy 1995 - ben még az volt. De ennek a Friedmann tanulmánynak nem sok értelme van, önkényesek az ilyen besorolások.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.06.26. 09:37:51

@jzs: @budapester: a világváros címke lehet hogy önkényes. az idézett cikk címe az volt, hogy "Az egyik legkevésbé ismert város Budapest - Van min javítani"

viszont ez szerintem félreérthető, mert mondjuk Baktalórántháza sokkal kevésbé ismert város, mint Bp. Mi nem abszolút értékben, csak ebben az 50-es merítésben vagyunk a lista végén. Ti hogy neveznétek ezt az ötvenet? (Főleg, h nem ismerjük a pontos összetételét : )

Az ötven legismertebb közt a legkevésbé ismertek egyike? : )

jelen pillanatban nem tudok jobb szót erre az élbolyra, de ha van, akkor teljesen nyitott vagyok minden megoldásra

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.26. 11:50:15

"A város tisztasága lassan vetekszik a leglepusztultabb indiai nyomornegyedekével. "

Mert ezt te biztos személyes tapasztalatból tudod...

Hülyeség. Budapest nem koszosabb, mint a legtöbb főváros. Egyedi a panorámája, és abszolút világváros. Persze teljesen jellemző, hogy nem azt nézzitek, hogy benne van az 50 legjobb között, hanem csak fikáztok.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.06.26. 12:41:33

Talán ha Budapest "marketingje" jelentősen javulna, akkor az itthoni általános hozzáállás is jobb lenne, megtanulnánk megbecsülni ezt a várost. Sőt, így még több külföldi ismerhetne meg bennünket, és még többen szavazhatnának jobb helyezést a városnak. Szerintem.

ENDRE 2009.06.26. 14:20:08

@Lesley: A szotyizás nem szemetelés??? Hát, mi a franc?

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.06.26. 16:17:54

@dmm: nézd, ez a lista a világ országainak legjobb városait rakja sorrendbe. budapest európa keleti részén, magyarországon van. magyarország egy tökmagnyi ország, mindösszesen 10millió emberrel, pocsék focicsapattal. szerintem így tök jó felkerülni ilyen helyezéssel egy ilyen listára.

Eki 2009.06.26. 17:48:44

@Fedor: teljesen igaz.
nEM KÉNe állandóan csak panaszkodni.

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.06.26. 19:35:53

@Fedor: te nem ismered a költői túlzás fogalmát? Rossz lehet neked... :D

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.06.26. 19:38:55

Egy kis spam (bloggazditól elnézést kérek)

www.flickr.com/photos/haazee/3656943005/ - Csömöri út vége
www.flickr.com/photos/haazee/3660263986/ - Újpesti vasúti híd, pesti oldal, épülő yaht kikötő.

Valahogy egyre azt érzékelem, hogy Budapesten ez a természetes... :(

nyelv-ész 2009.06.26. 20:07:45

@jzs: Zürich mint "világváros numero 1."???

Na most ez így hogy? Vagy te nem jártál még arra, vagy az, aki ezt a besorolást csinálta. Zürich egy végletesen provinciális és kisvárosias valami, amellett persze jól működő és élhető, csak éppen nem világváros. És nem a mérete miatt.

Ezzel az erővel Salzburg is "Világváros I.", München meg igazi megapolisz.

Ja és Berlint hova sorolná az a derék Friedmann vagy ki a fene? (Akinek a keresztneve bizonyára 1995, merthogy a vezetéknév és az évszám közé nem tettél írásjelet.)

látóideg 2009.06.27. 09:12:46

Tisztaság? Élhetőség? Ittt?

Nem tudom, hogy ezt a "címet" ki találta ki, de hogy Budapestnek köze sincs a tisztasághoz, az nyilvánvaló annak, aki járkál néha és nem a légkondizott 6 méteres audiból nézegeti 10 percig, amíg a "delegáció" miatt lezárt utakon végigsuhan...

Meg lehert nézni a 13.kergületet, főleg a belvárosi oldalát: méterenként egy kutyaszar. Néha széjjelkenegetve, mert valai belelépett... legyek, bűz, mocsok.
A 13. kergületi polgármestert kellene meghempergetni benne...meg a helyettesét, azt a B. Gyulát

Az egész címezgetés helyett inkább ahhoz lenne eszük, hogy ne tegyenek hajléktalanná embereket!!! Akkor nem lesz tele szarral, TBC-s köpettel, széklettel a város.
Meg a kutyatartókat kellene végre megrendszabályozni, csak feleannyira, mint az autósokat! Akkor már nagy eredmények születnének köztisztaságilag

látóideg 2009.06.27. 09:17:29

Ez az egész cím egy mesterkélt, valakik által kitalált dolog, az igazi célját csak ők ismerik

Tisztára, mint a kommunista időkben. Akkor voltak ilyen felülről ránkerőltetett és AGYON-PROPAGÁLT "mozgalmak"

A "kommunizmus"-nak címkézett valami nem halt meg! Sőt, egyre jobban virul.
"Csak" annyi változással, hogy a minden nagy "közös" tulajdon helyett a minden néhány magánember tulajdona lett a vezérlő ideológia

Nektek meg vannak jelszavak, meg a sajtó által bedobott témák, hogy legyen min rágódnotok.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2009.06.28. 01:03:13

Két dolgot tudok hozzátenni.

1. A városok besorolásánál a legáltalánosabb szempontok a népesség száma, a működő intézmények száma és fontossága, a multinacionális cégek székhelyei és a közlekedési kapcsolatok. Ezeket lehet szorozni, forgatni, tenni ide, oda. Ez a besorolás csak valóban pár embert érdekel. Akik szeretik mérni a városokat egymáshoz. Így látóidegnek igaza van. Annyira nem érdemes ezen sokat gondolkodni. A világváros jelző Budapest esetében azért érdekes, mert a honfitársaink többsége annak akarja látni és ezért érzékeny a kifejezésre.

2. A hozzászólásomra reagáló írásokban nagyon szépen mutatja magát az u.n. "vélemény tudás". A városmarketingben (és a turisztikaiban is) azt a tudás nevezik így, amelyik saját élmények alapján általánosít, nem veszi - nem is hajlandó - figyelembe venni a mért eredményeket. Csak kicsit a szembesítés miatt! Amit el lehetett kúrni az elmúlt 20 évben, azt pontosan ilyen "tudás" alapján tették itt az elvtársak. Kicsit ő is látta már, anyja is mondta milyen volt, felesége öccse is pár napig ott volt. Hát már hogyne lenne neki pontos ismerete arról mi történik!

Lefordítva ránk: "Mert ez ugye nem szakmai blog, meg különben is én már jártam Zürichben, nekem ne ugasson senki, hogy mi a világváros. Pláne ne olyan, aki ki is írja a nevét. Majd én megmondom mi van! Különben is, hiányzik egy vessző, hiteltelen az egész".

Javaslom egyezzünk ki, hogy Budapest egy "nemzetközi világváros". :))

süti beállítások módosítása