Richard ReynoldsA guerilla gardening (amit tök jó lenne karatekertészetnek fordítani, mert akkor olyan szépen alliterálna, mint az angol, viszont nem lenne semmi értelme) remek dolog. Az ember ahelyett, hogy nyavalyog - vagyis például blogot ír -, megy, azt se szó, se beszéd elültet ezt-azt, kertészkedik egyet a városban. Richard Reynolds a kettőt ötvözte és csinált egy gerillakertészeti blogot. A Guerrilla Gardenin a londoni kertész blogjából a téma globális fórumává nőtte ki magát. Ma már több csapattal dolgozik együtt a fickó: helyiekkel vagy akár utazik is az együttműködésért, így már gerillakertészkedett Líbiában, Berlinben és Montreálban is.

Reynolds önmagát gerillakertészként definiálja: "egy modernkori zöld katona, aki a bombák helyett virághagymákkal harcol, hogy az elhanyagolt, feledésbe merült városi zöldfelületeket újra használhatóvá tegye, mindenki legnagyobb örömére". Az első helyszín, amelyért harcba szállt, egy keskeny kis téglafalakkal övezett telek volt, a lakása épületének előterében Londonban. A telken semmi más nem volt, csak szemét és gyomok. 

Azután már tovább merészkedett a nagyobb virágágyak irányába és egy hajnali két órás akció keretében virágokat telepített egy távolabbi utcában, hogy a lakosok reggel friss virágillatra ébredjenek. Négy évvel azután, hogy Reynolds elvetette az első magvakat, a gerilla kertészet már világméretű mozgalommá vált.

Richard Reynolds a jövő héten, május 18-án Pestre látogat és az Urbitális keretében tart egy kis előadást a Margitszigeten. Akit érdekel, itt a pontos programja:

 

11:34- Richard Reynolds megérkezik Budapestre a Keleti pályaudvarra

13:00-16:00-Richard egy közös séta és helyszínbejárás során benyomásokat gyűjt a város köztereiről, parkjairól

17:00-19:00-: Workshop

Richard Reynolds, a gerilla gardening nemzetközi „atyja” előadást tart a margitszigeti Holdudvarban a nemzetközi gerillakertészkedés akciókról és módszerekről, majd válaszol a jelenlévők kérdéseire

22:00-23:00- Gerillakertészkedési akció Budapest egyik frekventált helyén a ZéróCO2 mozgalom szervezésében. Az akció pontos helyszíne a délutáni workshop során szavazással dől el.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest akció park kertészet gerillakertészet zöldfelület

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr331117360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meggyes a hibás · http://meggyesahibas.blog.hu 2009.05.12. 18:30:12

Lecsaphatna egy ilyen gerillakertész Esztergomra is!

hölgymenyét 2009.05.12. 20:51:28

@Meggyes a hibás: "Az ember ahelyett, hogy nyavalyog - vagyis például blogot ír -, megy, azt se szó, se beszéd elültet ezt-azt, kertészkedik egyet a városban." :)

Botfülű Suzan Boyle hasonmás · http://zoltanatya.blog.hu 2009.05.12. 20:53:46

Személyes ismerősöm a pasas. Nagyon normális arc, semmi álszent, magamutogató észjátszás nincs benne. A szó pozitív értelmében vett megszállott. Google Earthon megmutattam neki a Gubacsi utat és környékét. Érdekel vajon beindul-e rá?

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.05.15. 01:12:24

Nagyon jól hangzik. Kertészeti egyetemisták! Mindannyiunknak ott a helye:-)!
süti beállítások módosítása