DSCF3464[1]

 

"Izraelben nem adnak már építési engedélyt napkollektor nélkül. A panelprogramban miért nem gondoltak az alternatív energiaforrásokra?" - idéztük ősszel Eva M. Amichay gondolatát a Fidelitas-konferenciáról.* Ennek jogos ellenvetése lehet ugyan, hogy nálunk azért valamivel kevesebb nap süt, persze aki már lakott lapos tetős panelház legfelső emeletén, az azért tudna mesélni egyet s mást a rekkenő nyarakról. Most már legalább valami hasznát is látják szenvedésüknek, ugyanis átadták az első panelházi napkollektort Újbudán. Az újításról és más Föld napi eseményekről szóló hivatalos közlemény alant:

 

Budapest első panelházában kialakított napkollektorát adták át Újbudán, a Gazdagréti Lakótelepen.

A Zöld Újbuda Program keretében egy gazdagréti panelházban alakítottak ki olyan napkollektoros rendszert, amely a lakóház melegvíz ellátásába kapcsolódik be, ezáltal csökkentve a távhő számlát.

A Regős utca 14-16 alatti társasházban 119 család él és Budapesten ezen az épületen valósult meg Budapest legnagyobb teljesítményű napkollektoros használati melegvíz ellátó rendszere. A rendszer az engedélyeztetés eljárás során megkapta a FŐTÁV támogatását is, így a nyári időszakban szinte teljesen kiváltja a távfűtéses rendszert.
A napkollektoros rendszert harmadrészben a lakók, harmadrészben az Önkormányzat támogatásából, valamint lakástakarék-pénztári hitelből finanszírozták. A teljes panelrekonstrukció 145 millió forintba került, a napkollektorok kialakítása ezen belül 28 millió forintos beruházást jelentett.

Az épületen nem ez az egyetlen költségcsökkentő beruházás. A társasház sikeresen pályázott a Panel program keretében, így a ház külső hőszigetelését és a komplett nyílászáró cserét elvégezték. A tetőn 36 db vákuumcsöves napkollektor került elhelyezésre. Ez a technológia a legkorszerűbb, így a téli és az átmeneti időszakban is képes némi napenergiát hasznosítani, így csökkentve a távfűtés számlát.


Újabb öt panelházban működik a szintenkénti szelektív hulladékgyűjtés.

A tavaly októberben átadott első budapesti szintenkénti szelektív hulladékgyűjtő rendszer sikere nyomán most újabb öt gazdagréti panelházban alakították ki a szintenkénti szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét. A rendszer a jelenlegi szemétledobó szisztémát felhasználva, annak kismértékű átalakításával kialakítható, egyszerűen, minden korosztály által könnyen használható, illeszkedik a jelenleg kialakított hulladékgyűjtési módszerekhez, egyszerű felépítésű, kevés, de megbízható alkatrészből épül fel.

A berendezés 2 fő egységből épül fel. Ezek egyike az emeleteken található ledobó-aknához kapcsolódó irányító rendszer, amellyel a lakók a hulladék ledobása előtt kiválasztják, hogy az adott pillanatban vegyes, háztartási hulladékot kívánnak e ledobni vagy újrahasznosítható papír vagy műanyag hulladékot. A rendszer másik fő eleme a ledobó végére szerelt szeparáló berendezés, amely a lakó által meghatározott hulladéktípust ledobáskor az adott hulladék gyűjtésére és tárolására szolgáló tárolóedénybe irányítja.

 

* Frissítés: Éva egy komenttel pontosította az idézetet, köszönöm!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest panel napelem hulladék tető hulladékgyűjtő xi. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr281080651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.04.23. 09:13:17

Mit is mondjak? Szerintem ezt alap lenne, ha már felújítunk egy tízemeletes panelt (az más kérdés, hogy szerintem a 4-5 emeletnél magasabb paneleket szanálni kéne) akkor alap a "zöld" felújítás. Ilyen a komplex "hőszigetelő" ablakok, teljes szigetelés (panelos vagyok szintén, és a lépcsőház mellet van a szobám, és a lépcsőházat és a szobámat elválasztó fal télen hideg szokott lenni, erre értem a teljes felújítást), illetve az egyéb "zöld" ketyerék, pl. napelem, esővíz visszaforgató, belső szennyvíz tisztító stb.

Szóval inkább szomorú, hogy ilyen lassan haladunk, minthogy örömhír...

bolhaplaza.hu 2009.04.23. 10:13:37

Ezzel csak az a baj hogy a távhőkarbantartási díjat ugyan úgy fizetik nyáron mint eddig és még a közös költség is nő mert a napkollaktort ki kell fizetni.
A panelosoknak az egyetlen megoldás az lenne ha a gázt bevezetnék mindenhova és konvektorokat szerelnének fel mindenhova.Semmi más megoldás nincs a panelok fűtésének csökkentésére.De ezt meg azért nem teszik meg mert akkor nem tudják beépíteni a fűtésszámlákba a láthatatlan plusz adókat.

bolhaplaza.hu 2009.04.23. 10:14:41

Vagy gázt vagy termálvizet.

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.04.23. 15:15:04

Bfok kísérleti ltp (József A - Dévény sarok)
Nálunk 2007 szept óta van kollektor (és a ház levált a távhőről...)

A két másik ugyanilyen ház panelprogizott, szigetelés, nyílászárók. De távhő és nincs kollektor.

Biederman · http://nukleraj.blog.hu/ 2009.04.23. 15:16:15

Ezt a passziv panelt ismeritek?

www.egt.bme.hu/!solanova/solanova_mintaprj.htm

itt mondjuk nem a teton hanem a foldszint es az elso kozt van a kollektor.

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.04.23. 15:16:19

(ezek az épületek nem panelek, de azért "kocka"-beton)

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2010.03.08. 11:28:38

Ha már idéztek, akkor szeretném pontosítani - Izraelben több, mint harminc évvel ezelőtt az akkori kormány úgy döntött, hogy ÚJ lakások nem kapnak lakhatási engedélyt, ha nincs napkollektor felszerelve. A törvényalkotás pillanatában a napkollektor drágább volt, mint egy villanyboylert felszerelni - ma is, de a használat során persze jelentkezik a megtakarítás -, tehát "rá kellett venni az embereket", hogy legyenek környezettudatosabbak. Viszont, ahogy az új lakások miatt megnőtt a kereslet a napkollektorok iránt, a gyártásuk már automatizálhatóvá vált és az áruk alacsonyabb. Éppen ezért, egyre több régi házban lévő tulajdonos is megvette, magánszorgalomból... ettől még olcsóbb lett a befektetés. Ezt a folyamatot kellene elindítsa a felelős kormány...
A napsütéses órák száma ugyan kisebb, mint Izraelben, de több, mint Hollandiában és Németországban, ahol tömegével van napkollektor, fotovoltáris napelem (elektromos áram termelésére) és ahol a kormányok támogatják az átállást.
Az Óbudai Faluház és hasonlók azért fontosak, mert amig nincs elég pozitiv példa, addig az utópia szintjén mozgunk olyasmiben, ami nemhogy már nem jövő, hanem lassan a múltba vész, hiszen vannak még tökéletesebb lehetőségek.
süti beállítások módosítása