http://img.index.hu/cikkepek/0711//kult//levai.jpgAz ötlet baromi jó, de akár valami közszolgálati unalom is kisülhet belőle. Bízom benne, hogy nem így lesz, mert a magam részéről nagyon bírom Lévay Balázs dolgait, márpedig ebben az ő keze van. A hivatalos közlemény helyett hagy lopjam ide az ő szavait a tv24-ről:

 

Ez egy fura, egyedi tematikájú műsor: várostervező játék. Az alap egy, a British Council által fejlesztett formátum, amely eredetileg nem is tévére született; ez a változat saját fejlesztés, a világon először nálunk kerül bemutatásra. Egy létező városrendezési- várostervezési problémára kell megoldást találni. Mi legyen egy házzal, egy utcával, egy térrel, egy vidámparkkal vagy akár egy szigettel? Két csapat vetélkedik egymással. Az egyik laikus városlakókból, a másik dörzsölt profikból áll. 48 órájuk van a tervezet elkészítésére. Az első nap reggelén a helyi polgármester kihirdeti a feladatot, a két csapat elindul, terepszemlét tart, vitatkozik, villámszerűen megvalósíthatósági tervet állít elő. Funkciótervek, koncepciók születését várjuk, mindenképpen valami olyat kell kitalálni, ami még nincs. A végén egy öttagú, helyiekből álló zsűri dönti el, hogy melyik ötlethalmaz a nyertes, s azt a helyi önkormányzat beveszi a fejlesztési tervébe. Ha a későbbiekben a nyolc város közül akár csak egy helyen is megvalósul valami, az már komoly eredmény. A műsor leginkább az együttgondolkodásról szól, hogy a hivatalok nyitottak legyenek a civil városlakóktól érkező javaslatokra.

 

Hivatalos verzió és a részletek itt. Az első adás pedig április 26-án vasárnap lesz 18:25-kor az m1-en.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: tv verseny várostervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr341068651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.04.16. 17:11:02

Én is nagyon csípem Lévai műsorait, rendkívül profik és szórakozatóak. Ennek ellenére a koncepciónak van egy gyenge pontja:

,,azt a helyi önkormányzat beveszi a fejlesztési tervébe."

Ez semmit sem jelent. Viszonylag szakmabeliként elmondhatom, hogy itthon - kivéve néhány pozitív példát - nincs olyan önkormányzat, amely a fejlesztési terveket (beruházásokat) meg is tudja valósítani, legfeljebb valami szerencsés pályázati forrásból. A pályázati koncepció pedig mindig a kiíráshoz van alakítva, és soha nem a városfejlesztési tervhez, vagy a többi projekthez. Sőt, a gyakorlatban a fejlesztési tervek az önkormányzatok döntő többségében csak azért van, mert bizonyos pályázatok megkövetelik, stb.

Röviden: annyi bürokratikus és főleg anyagi akadály van az önkormányzatok előtt, hogy a jó ötleteket Budaörsön, Törökbálinton kívül alig fogja tudni bárki is megvalósítani.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.04.16. 20:04:48

Ígéretesnek hangzik, meglátjuk mi sül ki belőle. Remélem Király Rák által felvezetett problémára is lesz megoldás.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.04.17. 01:02:48

Akkor támogatom a műsort, ha az első adás laikusai közé engem is behívnak! :)

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.04.18. 10:35:57

Hű, ez de jó ötlet!

Amúgy a hat helyszín a következő:

- Budaörs (már leforgatták)
- Eger (már leforgatták)
- Salgótarján (április 16-ig lehet jelentkezni)
- Dunaújváros (április 23-ig lehet jelentkezni)
- Nyíregyháza (május 3-ig lehet jelentkezni)
- Sümeg (egyeztetés alatt)
- Vasvár (egyeztetés alatt)
- Szentendre (egyeztetés alatt)

Jók a helyszínválasztások, és az is elég evidens, hogy Budapestet nem veszik bele. Izgalmas lesz, szívesen megnézem majd!
süti beállítások módosítása