A Retekblog szakítva eddigi hozzáállásával - illetve sokkal inkább kiegészítve azt - egy tesóblogot indított Csak a Szépre! címmel. A budapesti visszásságokkal foglalkozó oldalak örvendetesen elszaporodtak (amit természetesen üdvözlünk, mert jó, ha a városlakók figyelnek a környezetükre!), de úgy tűnik, hogy a pozitív rácsodálkozós hozzáállás egészen háttérbe szorult. Hát most már ilyen blog is van, majd meglátjuk, hogy szuperál. Sok sikert hozzá!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: blog budapest

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr6993737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.03.10. 16:50:15

"örvendetesen elszaporodtak" hát én nagyon nem örvendek, sőt, kifejezetten lehangoló, hogy bár elszaporodtak a budapesttel foglalkozó blogok, többségük használhatatlan.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.03.10. 16:53:47

@solaitid: ez olyan mint egy zenei stílus. ha népszerű, akkor sok zenekar lesz abban a stílusban, jók is és kevésbé jók is. majd a közönség/olvasók eldöntik, melyik tetszik, melyik nem

mint írtam, én azért örülök neki, h vannak, mert azt jelenti, h ez a téma népszerűvé vált, az emberek elkezdtek foglalkozni vele!

thyles (törölt) 2009.03.10. 18:13:28

meg arról se feledkezzünk meg, h a minőség időt és munkát kíván, nekem, mint abloggernek az jött le, a komolyabb tematikus blogok általában nem is tudnak úgy pörögni, kivéve, ha húszan, vagy grafomán zsenik írják. Pl. a városképp színvonalas, viszont nem pörög, ami persze nem baj.

Ez pörög is, meg jópofa is, viszont nem blog ;D

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.03.10. 18:51:50

amíg az index.hu a menő az interneten nem is várom, hogy valaha is olyan népszerű legyen a városképp mint a bkv-figyelő.
én nagyon örülnék, ha az emberek foglalkoznának a témával, nyilván ezért írom a blogot, hogy megmutassam: van mivel foglalkozni, és érdekes és jó; de a töredezett burkolaton való sopánkodás és arról az önkormányzattal való levelezés nálam még nem az a kategória. (főleg amikor a harmadik blogon köszön vissza ugyan az a burkolat.)

egyébként mi pörgünk mint az állat, csak nem látszik :)

nna mindegy, a csak a szépre blog egy nagyon jó dolog, csak kár, hogy ott van mögötte a retek

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.10. 19:31:51

Szerintem egyfajta (ál)naiv farkasvagság is kell ahhoz, hogy valaki hittel és boldog arccal akarjon foglalkozni a "széppel és a jóval" egy olyan városban ahol a háromhónapos retek ott száradhat a flaszreken, mert minden felelős csak a másikra mutogat.
Én pl a blogomat annó egyfajta tényközlő (tényfeltáró?), háttér ábrázoló blognak indítottam, mert tele volt (és van mai is) a bögyöm az álságos hazug szépelgéssel, a dolgok elmaszatolásával és a felelősségmenentességgel.

Lehet és érdemes is várostörténeti, vagy projektbemutató írásokkal népnevelni, hiszen az arra fogékony olvasókban kialakíthat egyfajta kötődést Budapesthez, mely hosszú távon akár gondoskodássá nemesülhet. De a várost napi szinten (nem)üzemeltetők számonkérésére és/vagy a szépenhangzó projektreklámok mögötti káros tendenciák bemutatására is legalább akkora hangsúlyt kell helyezni. Anélkül ugyanis csak kirakatváros marad csupán a város.

Régebben hiányoltam egy budapesti hetilapot. Kezdem úgy érezni, hogy az Urbanista blog - a friss, és érdekes linkek közreadásával kezdi betölteni ezt a hiányt. Köszönet érte!

Ui: Egyébként ezúton szeretném elmondani az érdeklődőknek, hogy a mai napon megkezdték végre a Nagymező utcában az egy éve rátongó burkolathiány visszaállítását - "a töredezett burkolaton való sopánkodás" feleslegesége ellenére (vagy mégis inább annak eredményeképp).

thyles (törölt) 2009.03.10. 19:52:09

@solaitid:

Na igen, igaz is. Amúgy én inkább íz-, mint kilópárti vagyok.

Még egy apróság: az építészeti/városászati blogolás klasszik geek job, ezért a hagyományos beszólós-offolós kommentelgetésre nem is ad lehetőséget, ami megint csak nem egy közönségvonzó dolog.
Bár az urbanista más jellegű, de itt is nagy élet akkor van, ha a polmestert, a beruházót, az ingatlanost lehet anyázni, vagy éppen a villanyóraszekrény kopottságán kell körmöntfontkodni.

Na befejezem, mert off és unalmas.

További jó pörgést, olvashatót-hallgathatót is.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.03.10. 19:52:43

Hát, kedves Urbanista irulok-pirulok...

Célom nem az álszentség, hiszen ott a retekblog, viszont láttatni akarom, hogy hol leledznek azok a helyek amelyek Budapest ékkövei lehetnek. Mint, ahogy azt a koncepcióban írtam: csak kikapcsolódásképpen!

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.03.10. 20:48:20

@thyles: ebben a búgócsigával rokon: pörög, jópofa és nem blog : )

amúgy annak idején a www.curbed.com new york-i blog mintájára lett kitalálva az urbanista, csak aztán kicsit más lett, mert kicsit más is érdekel, meg hát azt vagy tízen csinálják : )

@solaitid: @thyles: szerintem nem kell ezt a vitát eldönteni. az újságárusnál is millióféle lap van együtt napi laptól a folyóiratig, bulvártól a tudományig és nem kell haragudni egyiknek a másikra :)

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.03.10. 21:20:32

@~dá~: persze, csak úgy érzem némiképp (totál) egy oldalra dől a mérleg. ami rossz, és néha visszavesz a lelkesedésemből. bocs a panaszkodásért, csak néha betelik a kihasználatlanul-szűrőm.

@thyles: épp a múltkor kaptuk meg, hogy bulvárosodunk :) egyébként szerintem a várossal foglalkozni egyáltalán nem geek dolog.

thyles (törölt) 2009.03.10. 21:35:17

@~dá~:

hát igen, ráadásul ahhoz egy NYC kell alapanyagnak :)

@solaitid:

tlg 'bulvárosodtatok' egy csöppet, már ha azt értjük alatta, h sokakat érdeklő témákat is tárgyaltok, sztem ez önmagában még nem baj

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.03.10. 22:08:43

Visszaolvasván kommentemet, kétértelműnek hathat.

Tehát, kedves Urbanista, köszönöm a blogom ajánlását, azért pirulok. Rendszeres olvasód vagyok!

Véleményem szerint kell, hogy foglalkozzunk negatív témákkal is, ugyanakkor én hiányoltam a pozitív oldalt, így remélem valóban be tudom mutatni azokat a helyeket (szigorúan ahol személyesen járok), amiket érdemes megkeresni, mert igen is sok van belőlük Budapesten. A Városképpen blog pedig egyik nagy kedvencem, sokáig kerestem egy olyan oldalt, ahol várostörténelmi témaköröket ilyen átfogóan veséznek ki. Sok munka lehet mögötte!

Nade elég a nyalásból, már fröcsög tőlem az Urbanista! :-)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.11. 08:33:48

@retekblog: Én is félerérhető voltam kicsit az álnaiv kitétellel, hiszen te direkt ellenpontozásként kezdted el a "szépésjó" blodod.

ildsisy 2009.03.11. 08:39:46

Én,mint pesti lakos,hosszú évek óta figyeltem útjaim során azokat a régen szép-volt magyar történelmi sorsú és egyéb építményeket,melyek el lettek hanyagolva, csak évek után kaptam egy jobb fényképezőgépet és egy éve találtam ide közétek, senkit nem is ismertem, csak volt egy elgondolásom, megmutatom /azt hittem újat mutatok.../, mi is megy tönkre apránként az országunkban. Mivel már más az időbeosztásom, így többet tudtam foglalkozni ezzel a témával.
Későbbiek folyamán böngészkedtem itt a blogolók között, ahol már látom ki mivel is foglalkozik.
Mindentől függetlenül szívemen viselem Budapest és az ország sorsát. Mással sajnos nem tudok segíteni, mint néha lefotózni és az írási kényszeremet hozzáfűzni...:)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.11. 09:04:31

@retekblog: Ott van például a Keleti pu. Lotz-termének esete. 479 millióért felújították ezt, az egyébként áthalsádon kívül totálisan kihasználatlan, csarnokot, de amint kilépsz belőle, szinte rád dől a pályaudvar. Felújítás ide-oda, mégiscsak nonszensz, hogy egy szar villanykörtét sem képes ugyanaz az üzembentartó kicserélni a csilivili várótermtől 3 méterre futó folyosókon. Durva hogy a peronokhoz egy ilyen pompáns és impozáns vároterem után ötödosztályú girososokon kellejen átvergódnie magát az embereknek. Tetszthet a Lotz-terem, írhatunk is róla hatoldalnyi tanulmányt, attól még lehányom a bokám ha körmesétálom a Keleti pályaudvart. Mert itt minden hozzádaott értékhez kétszerannyi elvett érték párosul. Ezt nem is neked írom, hiszen valószínúleg tudod, miről beszélek, hanem a szépelgő PR blogistáknak - akiknek szintén megszaporodott a számuk az utóbbi időben.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.03.11. 09:41:25

@városjáró: sorold a szépelgő PR blogistákat - tényleg érdekel!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.11. 10:27:09

Sértődés lenne a vége. Úgyhogy inkább nem.

thyles (törölt) 2009.03.11. 17:14:47

Mord auftakt, erre csak nyugi meg udvariasság. Tessék mán vitatkozni egy kiadósat, h mi, nembloggerek is szórakozhassunk :D

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.03.11. 22:29:49

Tökéletesen értelek és megértelek. Hányadék a Keleti többi része.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.03.12. 00:43:08

@városjáró:

Ott tévedsz, hogyha az embereknek folyamatosan csak a bajra, szennyre, koszra és egyéb hiányosságokra hívja fel a figyelmét egy blog, azzal nem segíti elő a város és lakóinak jobb viszonyát, sőt csak ront azon. Azt eredményezi amit számtalan ismerősön is tapasztalok. Legszebb példa egy kedves ismerősömmel lefolytatott párbeszéd:

Én:
- Képzeld most láttam az idei útfelújítások listáját, és rajta van az XY út is (XY úton megy a busz ismerősömhöz, és elég ramaty állapotban van)
Ismerős:
- Jajj, akkor nyáron megint nem lehet majd normálisan közlekedni.

Ez, a mindenben csak a negatívumok észrevétele pedig borzasztóan bosszantó, és hosszú távon senkinek és semminek sem tesz jót.

A Te blogod, pedig ezt a mentalitást példázza legjobban. Ezzel nincs is alapvetően baj, de akkor tessék szó nélkül elviselni, hogy vannak akik egyensúlyozni akarják a városról mesterségesen kialakított borzasztó képet.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.12. 01:07:16

Oké BDZsH, elviselem. Csak aztán ne az legyen az útfelújítási példátok vége, mint amit pl. a Hűvösvölgyi úttal csinálnak évek óta - persze szigorúan suttyomban. Hogy ugyanis nem újítják fel az igért időre és módon, csupán buherálják - senki megelégedettségére...

De bocsánat. Látod, nem tudok kilépni a saját árnyékomból.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.12. 17:40:37

És akkor egy kis útfelújítási adalék - hogy legyen miben remény(telen)kedni: varos.blogter.hu/329222/fogyujtocsatorna_mi_lesz_a_garancialis_utakkal

Bla-bla-bla...

Kuruttya 2009.03.13. 03:37:36

@városjáró: ez a "Sértődés lenne a vége. Úgyhogy inkább nem." olyan tipikus kemtamos dolog. Úgyteszel mintha te mindenkiről tudnál mindent, és vaktában dobálózol a rejtélyes megjegyzésekkel, hátha egyszer betalál. De ettől a hitelességed mások szemében a béka segge alatt van már, észre kéne venni.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.13. 08:35:24

@Álmos: Ne vonj le túl sok következtetést abból, hogy ezúttal válaszolok neked - csak jelzem, hogy elolvastalak. Csá!

Lámpaoltó 2009.03.16. 22:13:22

Nem értem solaitid blogger úr problémáját: nagy az internet, mindernfajta urbanista blog elfér rajta. Van, aki hetente csak egyet posztol, de cserébe jól átcsócsálja a témát. Van, aki netről-könyvekből ollózgatja össze a posztjait. És vannak, aki a saját anyagra esküsznek, körbefotózzák a fél várost és naponta feltesznek 20 posztot. Utobbiak a tv-műsorhoz hasonlítanak: sok kép, szöveg max. 3 percnyi olvasás, nincs idő az elmélyedésre. Persze, a lassan hömpölygő, öreguras, amolyan Ráday Mihályos stílus is tud érdekes lenni :D

Békés egymás melletti élést :)

Lámpaoltó 2009.03.16. 22:14:21

@solaitid: nagy az internet, mindenki elfér rajta
süti beállítások módosítása