~dá~: IMG 2880Tegnap megjelent az Urbanistán egy rövid szösszenet a felállványozás/reklámhálózás után is rondán maradt házakról. Azóta megszólalt a témában egy érintett is: BDzsH, aki nem csak egyik kedvenc blogunknak, a Városképpnek a bloggere, de épp ezen a területen is dolgozik. A teljesség kedvéért bemutatjuk az ő véleményét is a témáról, ami egy kicsit más. Íme:

Bocsánat, de szólnék! Én történetesen egy ilyen típusú homlokzatfelújításokkal is foglalkozó reklámipari cégnél dolgozom. Így van alkalmam rálátni ezekre.

Az Andrássy út 1-nél jogi probléma lépett fel annak idején a felújítást és reklámozást vállaló cég és a ház között, ezért a felújítás félbemaradt. Ez egy félbemaradt munka! Ughy Attila helyében pedig inkább feltenném magamnak a kérdést: Mit tettünk mi, az önkormányzat, azért hogy a pórul járt házon, és a sérülő városképen segítsünk. Valamint, valóban a tulajdonosok feladata volna a régi tetőszerkezet helyreállítása?

Az Andrássy 6 vagy 8 amit a másik képen látok, az sajnos egy másik történet. Itt volt egy beállványozás, ugyanakkor a ház csak az állagmegóvást tudta finanszírozni, vagyis a sérült helyek - vakolathiány, díszhiány - lekezelését, hogy legalább ne tudjon "továbbterjedni" könnyen a romlás.

Az amit Ughy elmondott a Városálom2010-en, ezekről a reklámhálós dolgokról elég megdöbbentő volt a számomra. Miközben az önkormányzatok elszúrták az egész privatizációt a lakások és házak tekintetében, miközben a házak képtelenek önerejükből megújulni, és miközben az önkormányzatok potom összegekkel tudják csak támogatni a megújulást, van képe - már bocsánat - nekiállni a városképről papolni. Amit elmondott, hogy rossz minőségben újítanánk fel a házat úgy hülyeség, ahogy van. 6 hónapig lehet kinn legfeljebb egy ilyen állványzat. Sok idő, de inkább nézem 6 hónapig a reklámot, mint ki tudja meddig a szürke falat. Az önkormányzati támogatási rendszer válláról már így is sokszáz milliókat vettek le ezek a felületek, és ezután is fognak.

Tény az, hogy van néhány olyan felújítás, ahol csak "felújítás" zajlik, de ezek száma elenyésző. Tessék megnézni a Moszkva, Nyugati, Boráros, Blaha Lujza, Oktogon tereket. Ezeken a tereken az elmúlt 5 évben megújult az ott álló házak 60-75%-a. Az önkormányzat az azt megelőző 15 évben képtelen volt bármit is produkálni, a lakókról nem is beszélve. A felújítások minőségét pedig meg lehet nézni, nem rosszabbak azok, mint amiket az társasházak saját összekupogratott pénzükből, plusz a szerény önkormányzati apanázsból ki tudnak hozni. Ugyanaz, vagy esetleg jobb minőség.

Szóval ha Ughy Attila úrnak ennyire nem tetszik, akkor tehetne valamit azért, hogy kicsit több pénz jusson a társasházak támogatására. Akkor talán a lakók sem akarnának 6 hónapig állványzat mögül kuksolni. Ilyen lehetőségek közt viszont külön örülnek neki.

Az Oktogon házainak színezésekor pedig egy Hauszmann féle rajzot vettek alapul ami a környéket ábrázolta. Azok amúgy is sajna elég szar épületek, legalább a színezésük dob rajta egy keveset.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest felújítás andrássy út társasház lakóház vi. ker reklámháló belső-terézváros

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr10714691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2008.10.15. 11:41:34

Önálló poszt? Hozzád érdemes kommentálni! :)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2008.10.15. 11:48:44

olyan blogot érdemes csinálni, ahol az olvasók írják a posztokat a blogger helyett : ) kösz!

smalladam 2008.10.17. 10:54:08

az e havi kreatívban pont van a hálóreklámokról egy hosszabb cikk. (én írtam:))

HuYacusa 2008.10.22. 08:57:52

Azért ahhoz elég vastag bőr kell, hogy a budapestiek azon része, aki fillérekért lakott 40 éven keresztül államosított (=lopott) bérlakásban, majd a rendszerváltozás után szintén fillérekért "megvette" a -közben már sok-sok milliót érő- lakását az most azt is elvárja, hogy az állam közpénzen újítsa fel neki az épületet...
süti beállítások módosítása