Az egész panel lakótelepes élet egyik leggyengébb pontja a szemétledobó, mégha nincsenek benne patkányok, meg csótányok, akkor is. Gazdagréten viszont egy nagyon jó újítást vezettek be a héten - miként azt a Greenfo hírül adta. Szabó János ötletének lényege, hogy minden emeleten gombnyomással ki lehet választani, hogy mit dobunk bele (vegyes háztartási hulladékot, műanyagot vagy papírt), és az azután a megfelelő szelektív tárolóba érkezik a földszinten. Debrecenben kísérleti jelleggel már működik két hasonló rendszer. További részletek, valamint egy fénykép a feltalálóról, egy polgármesterről, egy alpolgármesterről, egy képviselőről és egy miniszterről a greenfón. (A tippért köszönet Koós Miklósnak)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest panel debrecen lakótelep hulladékgyűjtő xi. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr60677795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Memoria 2008.09.24. 10:48:41

Hello!

Nem lenne egyszerűbb ha a ledobáskor csak különböző színű zacskókban dobnánk le a cuccot? És egy darab ember aki amúgy is át kell hogy nézze a motyót egyszerűen a megfelelő helyre tenné a zacskókat, vagy a szeméttelepen így válogatnák már eleve... mehetne ugyanazzal a színkóddal mint a kihelyezett szelektívgyüjtő kukák. 0 beruházás, 0 fenntartási költség, csak egy kis odafigyelés kérdése.

A bejegyzésben írt megoldás amúgy is feltételezi, hogy külön gyűjtjük a lakásban, hisz csak adott típusú szemetet tudnánk ledobni a kiválasztás után...

Másik problémám mi van ha egyszerre ketten akarnak ledobni szemetet, én üveget a msáik fémet, én benyomom üveg, ő benyomja utánam hogy fém, mindkettő máris megy a fémbe... Vagy majd ki lesz írva, hogy kérem várjon? :)

Nem beszélve a beszerelési költségekről, stb...


Nem tudom, nem lenne egyszerűbb szerintetek?


Üdvözletem,
Panellakó

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.09.29. 09:10:39

A színkódos zacskó valóban jó ötlet!
Egyszerűbb is lenne, de ehhez kellene a az emberek figyelme, energiája is. (nem mellesleg megfelelő színű szemeteszsákok)
Ha jól tudom a szemetes kocsik préselika h ulladékot, ezért viszont lehetne probléma, mert a zsákok nem túl strapabírók...

Kicsit olyan érzésem van, mint a viccben:
Az Amerikaiak több millió dollárt költöttek egy a súlytalanságban is használhtó golyóstoll kifejlesztésére...
Az Oroszok a mai napig ceruzát használnak...
És működik...

lcpacific 2009.03.23. 20:06:31

Tulikeppp egyszeru az egesz mechanika, csak a logikara kell vigyazni. A mechanika, a tarolo mennyezetere szerelt terelo lapat, ami egyik allasban a jobb oldali konterbe dob, a masik allasban a baloldaliba, egy szimpla leptetomotor huzogatja ide oda. Csak arra kell vigyazni, hogy egy idobe ne jojjon ketfele szemet. Tehat ha valaki Szemet gombot nyom meg akkor eg a lampa, csak szemet mehet, minden emeleten es vica versa. Nyilvan a szemettarolo szobaba el kell ferni ket kontenernek. Leginkabb ket kicsinek, az egy nagy helyett.
Elobb utobb minden hazra meg kell csinalni, mert a recycling jobb vary mint elegetni a szemetet.

lcpacific 2009.03.24. 07:55:17

Megneztem a Greeninfot, hogyan mukodik, kicsit bonyolult a dolog. Ahol lakom, Californiaban, eloszor 3 fele szedtek szet a recyclingot, de tul bonyolult volt, (egy kuka 3 rekesz) ma mar csak KET kuka van, egy a szemet, egy recycling, amit a gyujtohelyen szortiroznak. Ez persze csaladi haz eseten!
A bp.-i 3 fele Recycling szetvalasztas egy nagyon bonyolult mechanikat igenyel. A legegyszerubb es mukodik: ketfajta csomag jon le a csovon, (nylon tasakban jobbara) Sz es R. A tarolo mennyezeten levo Negyzet alapu hasab KET oldala mozog, mint egy vasuti sinvalto. Fent a dobo megnyomja a gombot, Szemet!, akkor a ket parhuzamos oldal elmegy jobbra ("A" oldallap utat nyit balra es B lap terel balra) Par sec utan, a dobo R-t nyom, (ekkor minden emeleten R-van) "A" oldalap terel jobbra, B oldallap utat nyit jobbra.
A R kukat a telephelyen kezzel szortizorzzak.

lcpacific 2009.03.25. 21:47:17

Kedvenc temam, szemetmanagement, meg egyszerubb megoldas is van: par normalis kuka elhelyezese a nagy ledobo melle, ahova minden recyclingot levisznek a lakok es bedobjak, a szemettelepen meg szortirozzak. Nem olyan jo mint a ledobos, de azonnal bevezetheto. A Csaladi hazas reszeken, ket kuka, egy normal egy rec. es kulon recycling auto gyujti. amely kijar a lakotelepekre is.
Ez a modszer is begyujt 60-70%-t. Majd ha lesz ido meg penz, akkor csinalsz egy ledobo managert.
De uj hazakba mar eloiras a dupla ledobo! Mielott meg elfelejtjuk.

balkon-úr 2013.07.20. 21:19:28

A jól bevált gyűjtést, cserélik le a haveroknak meggazdagodni. Csak ne képzeljék, hogy majd ki fogom mosogatni, drága meleg vízzel, és mosogatószerrel, a joghurtos dobozokat stb. Ahogy hallani csak ilyet szabad beledobni, az új kukába. Majd megy a régibe, azt sem ingyen viszik el, hanem nagyon is (túlárazottan) drágán. Persze már a megvételkor (joghurt) is kifizettetik velünk az újrahasznosítás költségét termékdíj címén. Hogy is van ez?
süti beállítások módosítása