Marokkó és Norvégia éghajlata elég eltérő, de a fű Rabatban (kis kép) és Oslóban is megterem. Még a villamos sínek között is. De említhetném Párizst vagy akár New Orleans-t is, ahol egyes szakaszokon gyepesített pályákon futnak a szerelvények.  A lyoni külön bája, hogy ott az alakja miatt hernyónak becézik a villamosokat - vagyis tökéletesen illenek a zöld levelekhez. Lássuk be, gyakorlati haszna nincs: nem pótolja a parkokat és (remélhetőleg) nem heverednek a fűre tanítás után a gimnazisták sem. Viszont nagyon jól néz ki. Ráadásul úgy "zöldíthetne" vele a főváros, hogy be sem kellene áldozni érte valami értékes ingatlant. Természetesen nem a "fölszántatom a fűzesi főutcát, vetek bele piros pünkösdi rózsát" jegyében szeretném feltöretni a Nagykörút kövét, hogy gyepszőnyeg zöldelljen a helyén. De van azért Budapesten jó pár pálya, amelynek nem ártana egy kis füvesítés. (fotó: Alstom)

Frissítés! További információk a kommentekben és itt.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: közlekedés usa franciaország párizs norvégia villamos lyon marokkó rabat oslo new orleans gyep zöldfelület

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr58630618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

en1 2008.08.25. 11:41:24

mennyire együtt kattog az agyunk... gondolom nem csak néhányunknak. mióta álmodozom én már erről, hogy Budapest villamospályái között fű terem... ha nem is mindenhol, de néhány helyen - pl. 19-es villamos vonala - lehetne füves.

KZsoci 2008.08.25. 12:33:06

Szia dá! :)

Budapesten több kísérlet is volt erre: most kettő jut eszembe, a Villányi úton próbálkoztak füves pályával, valamint a 2-esen a Roosevelt tér megállóhoz közel jelenleg is megtekinthetőek a másik kísérlet maradványai... "Nem vált be" -> nyilván amiatt, hogy gondozni sem ártott volna a gyepet, illetve nyilván igénytelenebb, meg a speciális körülményeket jobban bíró fajokat kellett volna ültetni (nem vagyok botanikus, de biztos van megfelelő).

Talán vigasztal, hogy Szegeden az EU-s nagyprojekt ( www.ujpalyan.hu ) keretében egy új villamosvonalat is építenek, és ott egyértelműen tervbe van véve a füvesített pálya; a projektben amúgy egy jó, világlátott ismerősöm is közreműködik, az ő ottléte is biztosíték arra, hogy a lehetőségekből a legjobbat próbálják majd kihozni.

en1 2008.08.25. 12:52:49

KZsoci új villamosvonal lesz Szegeden? Ez már a hanyadik vonal lesz?

KZsoci 2008.08.25. 13:09:02

2-es számú lesz, egyébként a 4. (vagy inkább 3,5., mert útvonala részben egyezik az 1-es vonaléval) lesz tulajdonképpen: a jelenlegi 1-es vonal végén fog leágazni, és a Rókusi körúton fog haladni; jelenleg zsúfolt autóbuszok járnak ott a nagy közúti forgalomban, a tömegközlekedőket ebből vonnák ki a külön, _füvesített_ pályán haladó villamosok. :)

www.ujpalyan.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=33&Itemid=42

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2008.08.25. 15:42:57

Szia Zsoci!
Örülök, hogy villamosügyben most is segítesz :)
sztem mindjárt rittyentek egy másik posztot a szegedi tervekről - nagyon szépen köszi!!! Amúgy valószínűleg tényleg a gondozás jelenthette a problémát, mert amikor júliusban összeszedtem a tervezett blog témáit, gondoltam, h ehhez a poszthoz lefotózom a gödöllői hév valamelyik szakaszát, mert nagyon sok helyen spontán befüvesedtek a vágányok. Aztán mire augusztusra meggyógyult a fényképezőgépem már mindenhol csak az elsárgult "kopár szik sarja" maradt.

en1: bizony :) én meg pl. a 18-as Vérmező melletti szakaszára gondoltam. Ott úgyis a sínek mellett van egy gyepsáv, vagyis így is, úgy is öntözni kellene...

dawe 2008.09.02. 19:27:31

Nagykörúton tényleg nagyon szép lenne a füvesített villamospálya.
Viszont szerintem nem lenne túl tartós, ugyanis naponta rengeteg mentő, rendőrautó száguldozik rajta, így hamar kikopna a fű.

Lámpaoltó 2009.01.29. 23:15:34

a Bem rakpart éppen felújítás alatt levő pályáját ki lehetne zöldíteni... eh, Demszkynek max. az agya gyepes

Traffic Fan 2009.05.20. 11:55:10

Nézzétek meg a Batthyány tértől futó pályákat, amit most újítanak fel!
A bicska kinyílik a zsebembe!
Díszburkolat a villamospálya közé! DÍSZBURKOLAT! MI F@SZNAK?
Füvesítés miért nem? Olcsóbb sokkal, zártpályás rész és valóban odaillő lenne!
A járda mellette olyan, mint az utolsó külvárosi utcában, de naponta sok ezer túrista meg bicajos használja...
DÍSZBURKOLAT A JÁRDÁRA, FŰ A SÍNEK KÖZÉ, kandeláberek és korhű utca bútorok!
Nekem ez lenne az elképzelésem, végig a budai oldalon. Így egy igazi, elegáns promenád jöhetne létre.
Az a sok nyerészkedő szemét, akiknél a pénz meg a nyerészkedés a döntő.

ztamasz 2009.09.08. 17:40:05

az általad díszburkolatnak nevezett beton térkőval való burkolás jelenleg olcsóbb mint az aszfaltozás, valószínüleg ezért döntöttek mellette. Amúgy meg az téves hogy a gyepnek a villamospályán semmi haszna azon kívül hogy jól néz ki: párásít, állítólag hatékonyan felfogja a rezgést, zöldtetőkhöz hasonlóan megfogja a lehulló csapadékot(nagyobb eső esetén fognak csak vízben állni az utak)
süti beállítások módosítása