middlelejárat.pngForrás: Youtube

A mindenkori hatályos törvények olykor durván sárba tiporják az emberek szabadságjogait. Például az Amerikai Egyesült Államok déli államaiban a polgárháború végéig rabszolgasorban tartották az Afrikában befogott feketéket és leszármazottaikat.


Ugyanabban az országban úgy fél évszázaddal később – ugyan jó szándéktól vezérelve, ám végül a törvényhozók által is a kudarcot elismerve – közel másfél évtizedre betiltották az emberiség által évezredek óta fogyasztott, egyik legősibb tudatmódosító szert: az alkoholt.

A történelem fintora, hogy a pennsylvaniai Middletown városában egy ósdi, lebontásra szánt ház pincéjében a múlt hónapban a bontáson dolgozó munkások egy olyan 20 méter hosszú, titkos földalatti járat bejáratára bukkantak, amely egyrészt a XIX. század közepén, úgynevezett "földalatti vasú"-megállóként szolgált.


(Persze ez nem volt igazi földalatti vasút, csupán képletesen értve. Bizonyára azért kapta ezt a nevet, mert akkoriban zajlott az amerikai vasútépítés nagy hulláma. Manapság valószínűleg valamilyen internetes hasonlatot találnának ki egy ilyen titkos hálózatra.)

A "Földalatti Vasút"


A rabszolgaság elleni harc egyik legeredményesebb eszköze a "Földalatti Vasút" (Underground Railroad) volt. Ez egy szervezet volt, amely a szökevény rabszolgák számára fenntartott, titkos rejtekhelyek láncolatából állott. Célja az volt, hogy segítsen a rabszolgák szökésében és elkalauzolja őket Kanadába.
A Földalatti Vasút atyja egy fehér lelkész, Charles Torrey volt. 1842-ben újságcikkei miatt börtönbe került. Ott gondolta ki szabadidejében a menekítő vasút tervét. Kiszabadulása után közel 400 rabszolga kiszabadítását segítette elő. A segítsége miatt újból börtönbe került, ahonnan többé nem szabadult.
A mozgalom a nevét onnan kaphatta, hogy abban az időben kezdték el építeni az Amerikai Egyesült Államokban a vasutat. A mozgalomnak ugyanúgy megvoltak a maga állomásai (rokonszenvezők lakásai, pincéi), mozdonyvezetői (tapasztalt kalauzok, vezetők) és vonatai (a szökésben levő négerek), mint a rendes vasútnak. Ebben a mozgalomban több mint háromezren vettek részt, főleg szökött rabszolgák, kvékerek, metodisták, értelmiségiek, farmerek, munkások és kereskedők."
Forrás: iroklub.napvilag.net


Majd a huszadik század húszas éveiben e ház titkos járatait egy merőben más, illegális célra használták. Mint a bontást végző munkások által feltárt palackok is jelzik: illegális italkimérést működtettek.

middletpalackok.png


Az amerikai szesztilalomnak egyrészt racionális indokai is voltak, éspedig, hogy véget vessenek az ittas munkások által okozott üzemi baleseteknek, másrészt vallási mozgalmak és nővédő egyletek tűzték ki azt a magasztos célt, hogy egyszer és mindenkorra felszámolják a családokat szétverő mételyt: az alkoholizmust.

Ezek szép elvek, csakhogy: akik inni akarnak, azok – akár a törvényre is fittyet hányva –, inni is fognak. Mint ahogyan az egyik legjobb "rosszarcú", évtizedes börtönpriusszal bíró színész, Danny Trejo is elmagyarázta a Totál Szívásban (Breaking Bad), ráadásul (eredetileg) spanyolul:

 

dannytrejo1.JPG

dannytrehokocsmaros.jpg

dannytrejoSZÖVEGEL.JPG
Képsorozat: fanokvagyunk.tumblr.com


Szerencsére az épület tulajdonosa mindezt megtudva azonnal leállította a bontási munkálatokat, így nagy valószínűséggel hamarosan emlékközpontot rendeznek be e – múltunk két különös eseményéről is tanúskodó –, titkos földalatti építményben.

Forrás: Daily News

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: usa régészet elhagyatott bontás alagút elhanyagolt

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr26524611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

király vagyok 2021.03.03. 23:36:39

A négerek rabszolgákat nem befogták Afrikában, hanem pénzért vették az ottani uralkodóktól és kereskedőktől a fehérek. Ez így pontatlan és rossz fogalmazás.
süti beállítások módosítása