2014-07-02 10.28.46

Az elmúlt fél évben vagy négy meghívót kaptam kisebb-nagyobb átadásokra a Városmajorba, de egyikre se tudtam elmenni. Úgyhogy fogtam magam és a héten egy délelőtt odametróztam megnézni, mi minden változott a budai ligetben néhány hónap alatt. Bár belekötni apróságokba bele lehet - az összkép abszolút pozitív! 

Maga a park a fővároshoz tartozik, 200 milliós összértékű fejlesztés nagyját ők állták, a negyedét hegyvidék önkormányzata tette hozzá. Állítólag ennek a többszöröse - vagy 800 millió - kellene ahhoz, hogy az egész parkot gatyába rázzák, de ennyi egyelőre nem áll rendelkezésre. 

Úgyhogy azért maradtak ilyen placcok benne, mint ez itt jobbra:

2014-07-02 10.41.20

Nem gonoszkodásból nyitok egy ilyen képpel, épp ellenkezőleg: csak így lehet látni, milyen volt egy csomó hely mielőtt rendbe tették volna.

Hasonlóan kikopott terület volt például a templomok mögötti placc is, amely most Fogadótér néven újult meg. Kialakítottak pár egyedi kinézetű ülőkét, amelyek egyben asztalok is lehetnek vagy mik, és amelyek visszaköszönnek a park többi részén is.

2014-07-02 10.09.36

Pofásak, tetszenek. Itt van egy csomó asztal is, ahol állítólag nagy sakkélet folyik délutánonként. Ezt készséggel elhittem, bár ugye hétköznap délelőtt volt, amikor épp nem ült ott senki.

2014-07-02 10.11.13

Az egész fejlesztés amúgy azzal indult pár éve, hogy kicsit javítani kellene a park közbiztonságán. Felmerült az is, hogy bekerítik a parkot, ami azonban sokak szerint nem lett volna jó ötlet (ilyen méretnél szerintem sem igazán). Helyette térfigyelő kamerákat szereltek fel, meg javítottak a közvilágításon. 

2014-07-02 10.23.21

Ez elég szimpatikus, mert úgy tűnik, nem a "városligeti modellt" alkalmazzák, miszerint lenyomjuk az itt élők torkán, amit akarunk, hanem figyelnek a visszajelzésekre. (Ráadásul mindannyiunk örömére, a Normafánál is elmaradnak a korábban tervezett természetromboló infrastruktúrafejlesztések.)

Hogy ez nem a Városliget, jól mutatja a futópálya elhelyezése is. Az itt-ott - látszólag értelmetlenül - kanyargós, helyenként szűkülő nyomvonalvezetésnek az az oka, hogy nem akartak egyetlen fát sem kivágni. Ennek túl azon, hogy megóvjuk a város egyik értékes zöldfelületét, praktikus okai is vannak: kevés ilyen árnyas futópálya van a városban.

2014-07-02 10.15.41

Még azt is kikerülték, amelyikért szerintem sem lett volna túl nagy kár - de ha egyszer az itt élőknek fontosabb, mint a futópálya, akkor miért a tervezők mondják meg, minek kell mennie és maradnia? Szóval ez nálam mindenképpen jó pont!

2014-07-02 10.29.19

A futópálya azért is érdekes, mert van egy előzős-sétálós melléksávja is. Állítólag a népakarat kérte, hogy legyenek információs táblák a használat szabályairól - hát lettek. Ősszel értékmegőrző is lesz, mégpedig a vécéknél, mert hogy az is van - ráadásul állandóan van benne gondnok, szóval nem maradnak őrizetlenül a cuccok, amíg valaki kocog.

2014-07-02 10.15.56

Tetszik, hogy ügyeltek az áthajtó parkfenntartókra, és ezeken a pontokon megerősítették a rekortán pályát. Az meg még jobban tetszett, hogy futottak is rajta.

2014-07-02 10.30.35

Ezen kívül egy csomó gép is kikerült. Van egy fitneszpálya, meg egy parkour-pálya. Mindkettő nagyon csilivili. Részletes leírások vannak hozzájuk webes támogatással: QR-kódokkal, vagy megadott címeken lehet hozzájuk elérni bővebb infót vagy akár YouTube-videót is a használatukhoz. Klassz. 

2014-07-02 10.20.22

2014-07-02 10.20.05

2014-07-02 10.22.10

2014-07-02 10.25.53

2014-07-02 10.24.59

Meglepő amúgy, hogy szerda délelőtt is használták az eszközöket, legalábbis a parkourt. Csakúgy mint a teniszfalat.

Mondjuk ez utóbbinál érezni legkevésbé a fejlesztés szükségességét, pedig ezt is külön csinnadrattával avatták fel. Tulajdonképpen annyi történt, hogy új burkolatot kapott a pálya, a fal pedig új festést. Egyik oldalára ez került:

2014-07-02 10.18.03

A másikra egy festett háló.

2014-07-02 10.18.43

Nem csak azzal van a baj, hogy az átadás után már alig két héttel nagy foltokban hiányzik a festés, hanem hogy ez amolyan legál, vagy legalábbis féllegál falként üzemelt az elmúlt években a graffitisek nagy örömére.

Itt volt egy szép emléke egy fiatalon elhunyt srácnak, meg Pintér Sándornak, de volt, hogy a graffitisek üzengettek rajta a teniszezőknek. (Ez utóbbi amúgy nem volt egészen igazságos, mert az épp ott játszó idősebb úr például azt mondta, hogy olykor egész jó festmények is kerültek a falra. Szóval nem hiszem, hogy ők lettek volna a rongálók.)

Mindenesetre alighanem újra birtokba veszik majd a streetartosok, és ez valahol így is van rendjén. Ennyi helyet ők is kaphatnak a parkból, nem csak a sportbarátok. Persze akkor meg minek kellett lefesteni.

Összefoglalva, tetszik az egész. Többnyire tényleg hasznos, értelmes fejlesztések születtek, és jó hogy figyelembe vették az ott élők igényeit - legyenek azok emberek vagy fák. Részemről külön pont jár a kis lépésekért, hogy nem az egész azonnali áttervezésre hajtanak agresszíven, hanem finoman nyúlnak a dolgokhoz.

Persze a neheze csak ezután jön: megépíteni valamit gyakran könnyebb, mint üzemeltetni, fenntartani. Szép példája ennek a kerület egy korábbi kezdeményezése. Két éve adták át a dizájnos kutyagumigyűjtőket, amelyekről mi is írtunk. Ezek helyére jelek hívják fel ma is a figyelmet a Városmajorban is.

2014-07-02 10.44.31

Azonban hiába kutattuk tíz percig a kuka után, nem találtuk meg. Vagy eltűnt, vagy úgy el van dugva, hogy fellelhetetlen - egyik sem szerencsés. Az önkormányzat tájékoztatása szerint karbantartásra vitték el őket, hamarosan visszakerülnek a helyükre.

Úgy legyen. 

Ha arra jártok, nézzetek rá - na meg a szép új mindenfélékre is.

Nektek hogy tetszik a megújult Városmajor?

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest sport kutya futás park felújítás krisztinaváros kutyaürülék sportpálya futópálya xii. ker városmajor

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr746470713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JanilaJorgensen 2014.07.08. 11:50:01

Nagyon menő, főleg a futópálya, bár a Maros u.-hoz közelebb eső részen elég gyér még a világítás, gyakorlatilag tök sötét van. (Tudom, minek futok este, de hát ha csak akkor érek rá)

jet set 2014.07.08. 11:50:30

Virág nem kellene egy parkba?

Kandaláber 2014.07.08. 12:07:17

Tok sotetben a futopalya zold szele fole benyulo fa balesetveszelyes, nem? Fejlampaval, lefele vilagit az ember, eszbe nem jut, hogy fejmagassagban ott van szegeny fa torzse.
---
Terjed a gerinctelen magyarnak keszitett uloalkalmatossagok hobortja. A hattamla miota luxus? A pad - ha annak hijjak - biza rendelkezik hattamlaval az ertelmezo keziszotar szerint is. 3 falappal, megfeleloen beallitva, kenyelmes es egeszseges padot lehet kesziteni. Nem kell hozza feltalalni a spanyolviaszt, bevalt megoldasok leteznek.
---
Dicseretes az igyekezet es a kozosseg egyes velemenyenek bevonasa.

igazi hős 2014.07.08. 12:21:36

@jet set: Van az is, csak kép nem készült róla.

@poszt: Egyetértek, nekem is tetszik a változás. Most már értem a futópálya kibővítéseket is.
Viszont a padok egyértelműen áldozatok: designos és olcsón karbantartható, de nem funkcionális. Arra senki nem gondolt, hogy az emberek társas lények, és egymás mellé vagy szemben akarnak leülni?

fűzfavirág 2014.07.08. 12:34:30

@igazi hős: Előtte, a fasorban, a bicikliút-járda szélén pont olyan padok vannak, mint amilyeneket hiányolsz. Mindegyiken fekszik egy homeless, saját mocskában. Ezeken a padokon nehezebb lesz kényelmesen elvackolódnia.
Ha jól emlékszem, Londonban a Hyde Parkot simán körülkerítették, sőt este zárják! a kapukat és reggel nyitják újra. Pedig valamivel nagyobb darab föld, mint ez. Az is igaz persze, hogy ott nem homelessek fetrengenek a fűben, hanem turisták... Én örültem volna, ha bekerítik és őröket is kap. Este ma sem mernék keresztülmenni rajta, még így felújítva, jobban kivilágítva sem.

KicsiGyík 2014.07.08. 12:48:00

Én csak a futópályát használom, az nagyon klassz lett, olyan apróság is sokat számít szerintem, hogy felfestették a 100 métereket :-)
A fák végig klassz árnyat adnak,tegnap délután is jó volt ott futni.
Az értékmegőrző is fontos lenne, remélem, tényleg lesz az is.
Ivókutat/csapot nem találtam, lehet hogy csak nem néztem körül elég alaposan... ha nincs, az még nagyon jót tenne :-)

Délután tényleg megy a sakkozás az asztalokon.

Kámfor 2014.07.08. 13:08:48

tényleg jó lett, de azért egy bajom van vele... megcsinálták a futósávot szépen, csak éppen mellette elfelejtették megcsinálni a gyalogosok régi sétáló sávját is. jó az, hogy a futóknak van egy minden körülmények között használható szép tiszta igényes felület futni, viszont a gyalogos rész csak egy rövidke szakaszon megy aszfalton, utána marad a poros-koszos feleület, ami még kaviccsal sincs felszórva. emiatt aki arra sétál, az vagy úgy fog kinézni, mintha homokozóban hempergett volna, vagy ha nincs szerencséje és előtte 1-2 nappal még esett is, akkor mintha túlélő túrán lett volna egy dzsungelben.
nem hiszem ezt ne lehetett volna párhuzamosan megoldani, mint ahogy lehetett volna szólni a park karbantartóinak is, ha már nem tudták felszórni semmivel, akkor ne teherautóval csapassanak rajta végig, amivel még jobban szétszántják a már amúgy is eléggé rossz sétáló sávot.
emiatt van aztán konfliktus a futók és a gyalogosok között, mert érthető módon azok inkább sétálnak a futósávon és tolják a sima tiszta felületen a babakocsit, mint dagonyázzanak a sárban-koszban a gyerekkel.
és még csak azt sem hiszem, hogy éppen ez vitte volna csődbe a projektet, ha legalább kavicsot terítenek oda, ahogy tették a teniszpályák mellett a park felújításánál.

Palazeti 2014.07.08. 13:33:32

A kezdeményezés jó, de azért a gyepfelületek álapota még hagy némi kívánnivalót maga után. Ebből a szempontból követendő példának tartom a margit-szigeti szökőkút körüli felújított zöldterületet, valamint a Ludovika teret...

GGG54 2014.07.08. 14:11:00

Összességében nagyon dícséretes!
A bekerítés nem lenne akadály, lásd feljebb a Hyde Park példa.

Palex 2014.07.08. 14:57:01

A népligettel kéne kezdeni, nem folyton azzal a "francos" Városligettel.

JanilaJorgensen 2014.07.08. 15:30:34

Városmajor =/=Városliget

podera 2014.07.08. 15:41:26

Naponta többször több órát töltök a parkban már sok éve, kisgyerekes szülőként. Épp belefutottam az átadó ünnepségbe is anno, ott beszélhettem a tervezővel, de sajnos az észrevételeimnek nem lett foganatja:
a park felhasználóinak 75%-a kisgyerek, két óvoda és két altalános iskola van a közelben, mégis a felújított "fogadótér"-ről még a korábbi egyszem hinta is eltűnt, amiért korábban délutánonként sorba álltak a gyerekek.
amellett 15 cm vastagon aprókaviccsal szórták fel a felújított tereket, amiben semmilyen kerekes járművel (babakocsival, bicikli, gyerekmotor, stb)nem lehet közlekedni, sőt még gyalog is nehézkes.
A tervező megígérte, hogy tavasszal a fölösleges kavicsot eltüntetik, ill. esetleg visszahoznak egy hintát (sic!). persze egyikből sem lett semmi.

azt mondják, "kulturális tér" lett itt, sajnálom, hogy a kulturális tér koncepciójába a gyerekek egyáltalán nem férnek bele így a 21.sz.-ban...:((((
(mielőtt azzal jöttök, hogy ugyan, a park másik végében van 1 játszótér, hát az elég pici és brutál zsúfolt, a már említett 2 suli és 2 ovi miatt).....

podera 2014.07.08. 15:47:10

ja és még vmi, az utlsó és 2. fotón látható lekövezett szakasz, ami a Szamos utca gyakorlatilag, kb 3 éve nem lett befejezve, üresen áll(nak) az ültetendő fá(k)nak szánt szegélyezett hely(ek) a sétány közepén, pedig úgy 3000 ft lehet max. beültetni oda egy-egy fácskát...

Ahoj- 2014.07.08. 19:08:18

Futókört ki kéne bővíteni és megépíteni a Vérmező - Tabán vonalon egy Budai futópályát

bonebear · http://cinca.blog.hu 2014.07.08. 22:28:22

De mi került ezen 200 millióba?

lapointe 2014.07.09. 01:12:42

@fűzfavirág: Igazad van, sajnos nem csak este veszélyes, ismerös gyereket a múlt hónapban bántalmazták és rabolták ki fényes nappal. Tényleg kōrül kéne keríteni és örizni éjjel-nappal.

samot 2014.07.09. 08:28:48

@jet set: Az nem,mert locsolni kell és munka van vele és rezsi!:(

Vahakomb 2014.07.09. 10:03:46

"Kialakítottak pár egyedi kinézetű ülőkét, amelyek egyben asztalok is lehetnek vagy mik..."
Lehet, hogy Minecraft lényeknek készültek azok, de hogy nem embernek, az biztos!

bioLarzen 2014.07.09. 14:18:49

Ha az ember csak a kommenteket olvasná, azt hihetné, hogy valami ordenáré szar lett az egész...

Sátán meg a Jocó 2014.07.09. 15:29:33

@bioLarzen: bizonyos IQ-szint alatt fel szoktak háborodni az "emberek", hogy miért nem úgy történik MINDEN, ahogy ŐK azt a kis világukban elképzelték.

Akkor jönnek a kákán is csomót kereső, lenéző kommentek, mintegy kivetüléseképpen lelki szegénységüknek.

Legalábbis erre tudok gondolni, amikor nem képesek SEMMINEK sem örülni, pláne egy ilyen még a @poszt szerint is példaértékűen megvalósított állami megmozdulásnak.

fűzfavirág 2014.07.10. 21:22:17

@lapointe: ismerős gyereket lelkes pedofil kergetett meg benne :( szerencséje volt, gyorsabban szaladt, mint a felnőtt. Igaz, ez még a felújítás előtt történt. Utána az apja néhány barátjával körüljárt és hangosan megbeszélte, mit csinál az illetővel, ha elkapja. Politikailag a legkevésbé sem volt korrekt, de pedofil áttette székhelyét máshova.

lapointe 2014.07.11. 23:25:38

Ez kemény...Sajnos azon, hogy êvek óta hallani történeteket iskolás gyerekekről, akiktől erøszakkal elveszik a telefonját, zsebpénzénzét, a felújítás sem hiszem, hogy segít...A kerületi rendőrség is tud a dologról, állítólag gyakran járöröznek, de hát ők sem lehetnek ott mindig mindenhol...Szerintem a körbekerítés ès biztonsági őrök jelentené a megoldást nemcsak erre a problémára, anem a rongálások megelőzèsére is. A
mikor a gyerekeim kicsik voltak, többet jártunk, szedtem szemetet, annyira bosszantott, hogy nem tudunk leülni egy padra, mert annyira dzsuvás, vagy részegek, ill. hajléktalanok alszanak, vagy randalíroznak körülötte. Na, ennek, remélem, vége lesz.
Szerintem klassz lett a park, szeretném, ha sokáig ilyen is maradna.
süti beállítások módosítása